Vábte srnca aj mimo ruje s Weisskirchenom

Tohtoročný IBO strelecký deň, ktorý sa uskutočnil 7. 6. 2019 na strelnici v Domaniži, bol výnimočný aj z pohľadu pozvaných hostí. Jedným z nich bol svetoznámy výrobca poľovníckych vábničiek Klaus Weisskirchen z Norimbergu.

Pán Weisskirchen nám rozpovedal svoj príbeh o tom, ako sa vlastne dostal k vábeniu, imitácií (napodobňovaniu) zvukov zveri  a neskôr i k samotnej výrobe vábničiek. Všetko sa začalo keď mal len 13 rokov a cez prázdniny spoznal jedného miestneho lesníka a poľovníka, ktorý ho zasvätil do zvukov a varovných signálov zveri a vtáctva. Filozofiou tohto človeka bolo privábiť jednotlivé druhy zveri na zvuky, ktoré priamo nesúvisia z rujou, ale na zvukové prejavy súvisiace s ochranou a strážením teritória (srnčia zver), komunikáciou pri prijímaní potravy (diviačia zver) alebo varovné signály či zvedavosť (srnčia  zver a lasicovité). Pán Weisskirchen si z časti túto filozofiu zobral za svoju a na jej základe a dlhoročných skúsenosti vyvinul a zdokonalil celú radu nových, či už existujúcich vábničiek.

Jednou z mnohých vábničiek je top univerzálna drevená vábnička, ktorú ľudovo nazval „Žiarlivka“.

Na tejto vábničke sa dajú imitovať zvuky a volanie kačíc, zajačie vrešťanie, zvuky srnčaťa v núdzi, rujná srna, ale aj varovné volanie srny na miestneho srnca z dôvodu narušenia teritória votrelcom. Pri poslednom zmieňovanom volaní nám pán Weisskirchen vysvetlil, že vďaka teritoriálnemu správaniu je možné týmto spôsobom prilákať srnca v období od 1. mája do 30. septembra. A to si mnohí z radov poľovníkov mysleli, že srnca je možné privábiť len v čase ruje. Weisskirchen tvrdí, že na základe jeho pozorovania a skúseností si po rozpade “zimných stád“, čiže koncom apríla, každý srnec vytvára, značkuje a pozorne stráži svoje teritórium a drží si ho až po opätovné vytvorenie “zimných stád“ srnčej zveri niekedy koncom septembra. 

Práve z tohto dôvodu dokáže srnca privábiť na už spomínané varovné volanie srny. Správnym a natrénovaním zapískaním volania pribieha v priebehu pár minút miestny „Šéf“ aby vyhnal votrelca zo svojho teritória, aj keď ešte nie je ruja alebo je už dávno po nej! A to je chvíľa, na ktorú čaká každý vášnivý poľovník,....dostať ho na dostrel.

Vábničku "žiarlivku" nájdete tu: Vábnička Weisskirchen na srnca zo vzácneho dreva

Čím je táto vábnička taká unikátna? Je vyrobená z ušľachtilého dreva wenge, ktoré má špecifickú vysokú hustotu. Vďaka skvelým vlastnostiam tohto dreva nie je vábnička citlivá na vlhkosť. Je napustená včelím voskom. Vysoko kvalitné spracovanie dreva dopĺňajú silikónové krúžky, ktoré sú prekladané platinou. Táto vábnička vám umožní imitovať nielen všetky hlasy srny. Môžete ju použiť aj ako výborné zajačie vrešťadlo alebo dokonca aj ako vábničku na kačice. Ako správne vábničku používať sa dozviete z priloženého návodu alebo z priloženého DVD návodu s českými titulkami. Stačí len trochu cviku a pomocou tejto vábničky sa z vás stane majster vo vábení.