Vákuové baličky FOODSAVER

Ako vyzrieť na baktérie

Pri styku so vzduchom strácajú potraviny nutričné hodnoty i chuť. Naviac sa stávajú živnou pôdou pre baktérie, plesne a kvasinky, čo skracuje ich trvanlivosť. Zaujímavú možnosť, ako uchovať jedlo dlhšie čerstvé, predstavuje vákuová balička FoodSaver.

Princíp vákuového balenia je jednoduchý a účinný. Prístroj odsaje z vrecka s potravinou väčšinu vzduchu a následne jeho koniec hermeticky uzavrie a zataví. Vznikne extrémne nehostinné prostredie pre množenie mikroorganizmov, ktoré by znehodnotili surovinu či hotový pokrm. Zároveň vákuovaním spomalíte oxidáciu, ktorá negatívne ovplyvňuje chuť, vôňu i celkovú kvalitu jedla.


Veľkosť podľa potreby

Vákuové baličky FoodSaver sa vyrábajú v širokej škále veľkostí. Nami testovaný model FFS015X umožňuje aj spracovanie objemnejších surovín, zachováva si však kompaktné rozmery 40,8x8,7x14,5 cm s nízkou váhou 2,4 kg. Pre funkciu potrebuje klasickú zásuvku s 220 V, čo ho predurčuje k indoorovému použitiu. Okrem samotnej vákuovej baličky nájdete v balení poctivú várku vreciek: päť kusov s objemom 3,8 litra, ďalších päť s objemom 1 liter a rolku z priehľadnej fólie so šírkou 28 a dĺžkou 300 cm. Pokiaľ vám nevyhovuje veľkosť prefabrikovaných vreciek, pripravíte z nej balenia pre rôzne objemné maškrty.

Postup výroby vreciek je jednoduchý. Baličku pripojíte do siete a stlačením dvojice západiek po bokoch odklopíte veko. Otvorený koniec rolky položíte na zvárací pásik tak, aby sa dotýkal prednej hrany tesnenia. Následne prístroj opäť uzavriete – aby ste mali istotu, že ste to urobili správne, rozsvieti sa zelená kontrolka. Stlačíte tlačidlo pre zváranie, prístroj behom niekoľkých sekúnd fóliu zataví a vytvorí tak dno budúceho vrecka (počas zvárania neotvárajte prístroj). Akonáhle zhasne červená bezpečnostná kontrolka, odklopte veko stlačením západiek a vyberte fóliu. Nemusíte sa báť vziať ju do ruky – ani bezprostredne po zváraní nie je fólia horúca. Teraz si od dna vrecka odmeriate dostatočnú dĺžku, aby sa do nej zmestila zvolená potravina. Treba pričítať ešte 75 mm (pri vákuovaní sa vrecko okolo potraviny stiahne a menšia rezerva by bránila odsatie vzduchu) a fóliu rovno odstrihnete.

FoodSaver nepoužíva pre vrecká obyčajný plast, ale špeciálny materiál s kanálikmi pre účinný odvod vzduchu. Vyznačuje sa viacvrstvovou konštrukciou, vďaka ktorej sa len tak neroztrhne a je odolný voči vlhkosti, mrazu i varu. Pozdáva sa nám aj nápad zaopatriť transparentnú fóliu po celej dĺžke matným bielym prúžkom, na ktorom dobre drží permanentná fixka. Každý zavákuovaný pokrm tak ľahko zaopatríte popisom, ktorý sa nezmaže ani v mraziaku.


Jednoduchá obsluha

Nech už ste siahli po pred-pripravenom vrecku alebo ste si vyrobili vlastný, môžete sa pustiť do vákuovania. Ovládanie FoodSaveru je intuitívne, takže ho môžu obsluhovať i deti od veku osem rokov. Vložte potravinu do vrecka a jeho otvorený koniec zasuňte do vaničky na odkvapkávanie (zelený plastový kanálik, ktorý zachytáva prebytočnú vlhkosť napr. pri balení surového mäsa). Zaklapnite veko a zaistíte ho západkami – správne uzatvorenie opäť potvrdzujú zelené kontrolky. Akonáhle stlačíte tlačidlo pre vákuovanie a zváranie, prístroj začne z vrecka odsávať vzduch a nakoniec ho vodotesne zataví. Každý z týchto dvoch procesov, ktoré trvajú maximálne pár desiatok sekúnd, má svoju červenú svetelnú indikáciu.  Veľká výhoda vákuovej baličky FFS015X spočíva v možnosti zavákuovať drvivú väčšinu potravín a surovín. Ak chcete vákuovať vlhké a šťavnaté potraviny, pred stlačením tlačidla pre vákuovanie stlačte príslušné tlačidlo. Inú kombináciu tlačidiel zvolíte pre krehké potraviny, ako napr. pečivo – prístroj v tom prípade zastaví odsávanie vzduchu tesne pred deformáciou a ihneď vrecko zataví.

Je dôležité zmieniť sa, že vákuovanie pomáha spomaliť degradáciu jedla, avšak nenahrádza konzerváciu a nemôže teda úplne obmedziť kazenie. To, ako dlho si potravina zachová chuť, arómu, vzhľad a štruktúru závisí tiež na jeho stave v okamihu vákuovania. Všetky potraviny vyžadujúce skladovanie v chladničke je potrebné po zavákuovaní naďalej uchovávať v chlade alebo ich zamraziť.

Z vlastnej skúsenosti môžme potvrdiť, že pri dodržaní tejto zásady vydrží jedlo v perfektnom stave až päťkrát dlhšie, ako keby ste ho dli do chladničky bez zavákuovania. Príjemne nás prekvapil napríklad stav surového bravčového mäsa, ktoré si po odsatí vzduchu a zatavení do vrecka zachovalo prirodzene ružovú farbu a po otvorení po troch týždňoch v chladničke malo rovnakú vôňu ako v deň nákupu.


Prepperi, dietári i zberatelia

Pre uchovanie potravín vákuovým balením odporúčame riadiť sa i ďalším jednoduchým pravidlom: Ak chcete predĺžiť trvanlivosť o pár dní až týždňov, vložte zavákuované potraviny do chladničky. Pokiaľ Vám ide o prípravu zásob na dlhší čas, po použití FoodSaveru uložte plné vrecká do mraziaku.
Balička sa tak stane vítaným pomocníkom prepperov, ktorí sa zásobujú pre prípad núdzovej situácie. Narazili ste na výpredaj mäsa a chcete si za výhodnú cenu zaobstarať väčšie množstvo? Vďaka kombinácii FoodSaveru a rolky fólie môžete všetko zavákuovať v ľubovoľných porciách. Prístroj príde vhod aj pri balení desiaty či obedov, s ktorými môžete vyraziť na túru, chatu poľovačku či rybolov – zavákuovaná dávka energie zaberie v batohu menej miesta a vydrží dlhšie.
FoodSaver dokáže uchovať čerstvé aj hotové pokrmy, vrátane omáčok a príloh. Pomôže teda aj v situácii, kedy pripravíte priveľa jedla a nechcete vyhadzovať zvyšky. Môžete si však pripravovať jedlo aj do zásoby – mnohí používatelia si cez víkend pripravia obedy na celý týždeň, zavákuujú ich a uložia do chladničky. Nasledujúce dni iba otvoria vrecko a pokrm zohrejú bez toho, aby museli tráviť hodiny v kuchyni.

Profesionálni kuchári odporúčajú vákuové balenie pre skladovanie vzácnejších sezónnych ingrediencii, ktoré sú v iných oblastiach ťažšie dostupné, i cenovo. FoodSaver si nájde uplatnenie aj v prípade, že ste sa rozhodli pre diétu: stačí si zabaliť dopredu odmerané porcie a na vrecká si napísať množstvo kalórii. Perličku predstavuje možnosť vákuovať predmety, ktoré chcete ochrániť pred vzduchom – zberatelia týmto spôsobom zabraňujú matneniu striebra. Dokonca niektorí cestovatelia si vákuovo balia výbavu na jachtu alebo kempovanie, čím obmedzia prístup vlhkosti. K baličke je možné, okrem vreciek a fólie, dokúpiť aj ďalšie vybavenie pre uľahčenie práce s niektorými druhmi potravín. Ako napríklad dózy, v ktorých po odsatí vzduchu lepšie uskladníte krehké a tekuté potraviny, alebo špeciálne zátky pre vákuové uchovanie vína či olejov.


Tipy pre rôzne potraviny

Mäso a ryby: Najlepšie výsledky dosiahnete, keď pred vákuovaním necháte mäso 1-2 hodiny mierne zmraziť, tým uchováte šťavu i tvar a zaistíte lepšie balenie. Ak nemôžete uskutočniť predmrazenie, vložte medzi mäso a hornú časť vrecka papierovú utierku (nesmie zasahovať do zvaru), ktorá pohltí nadbytočnú vlhkosť.  Tvrdé syry: Aby syr zostal čerstvý, po odkrojení ho pred opätovným vložením do chladničky vákuovo zabaľte. Vyrobte si z fólie vrecko dostatočne dlhé na to, aby ste po každom plánovanom otvorení a opätovnom zvarení mali k dispozícii 25 mm naviac k obvyklý 75 mm. Kvôli nebezpečenstvu vzniku anaeróbnych baktérií sa neodporúča vákuovať mäkké syry. Zeleninu je dobré najskôr blanšírovať (zastaví sa činnosť enzýmov, ktoré by mohli spôsobiť stratu vône, farby a chuti). Vložte ju do vriacej vody na taký čas, aby sa povarila ale zostala chrumkavá. Pred vákuovaním nechajte uschnúť. Pozor, zelenia v priebehu skladovania uvoľňuje plyny, preto môže byť aj po blanšírovaní skladovaná iba v mraziaku. Vzhľadom k nebezpečenstvu vzniku anaeróbnych baktérii nepoužívajte vákuovanie pre uskladnenie čerstvých húb, cibule a cesnaku.


Ovocie: Mäkké ovocie odporúčame najskôr na 1-2 hodiny zmraziť, aby trochu stvrdlo.
Pečené pokrmy: Pre vákuovanie mäkkých či nadýchaných koláčov a pod. Odporúčame použiť dózu FoodSaver, aby si uchovali tvar. Ak sa predsa len rozhodnete pre vrecko, nechajte predtým potraviny zmraziť na 1-2 hodiny.

Káva a sypké potraviny: Ak chcete predísť tomu, aby sa do prístroja dostávali čiastočky jedla, položte pred vákuovaním na hornú časť vrecka filter alebo papierovú utierku. Do vrecka môžte sypké potraviny vkladať aj v pôvodnom obale.

Kompletnú ponuku vákuových baličiek foodsaver nájdete tu: Vákuové baličky foodsaver