Vidieť ostro ako rys s ďalekohľadom TETRAO 8x56 ED

Značka TETRAO sa zameriava na loveckú komunitu, ktoré prináša odolné batohy, fotopasce alebo obuv do terénu. Teraz prichádza so svojím prvým ďalekohľadom a hneď na úvodny pokus sa jej podarila trefa do čierneho.

Ako názov TETRAO 8×56 ED napovedá, binokulárny ďalekohľad ponúka osemnásobné zväčšenie a priemer predných šošoviek 56 mm. Medzi poľovníkmi ide o obľúbenú kombináciu, pretože trieder s týmto priblížením ešte udržíte v ruke (bez opory o strom, múrik pod.), bez toho aby sa obraz triasol. Veľké šošovky zase dodávajú lepšiu svetelnú priepustnosť, vďaka čomu sa ďalekohľad lepšie hodí aj do horších svetelných podmienok - od hmly cez šero či noc až po hlboký les.

Priehrštie vychytávok

Práve na použiteľnosť za takmer akýchkoľvek okolností kládol výrobca najväčší dôraz. Šošovky ED High Grade pozostávajú z baryového korunového skla BaK4 s minimálnym rozptylom (ED značí Extra-low Dispersion), ktoré zaisťuje jasnejší a ostrejší obraz za súmraku alebo mizerného počasia. Zabraňuje tiež nežiaducej strate farieb. Čo sa týka antireflexnej úpravy, môže sa TETRAO pochváliť najvyššou triedou FMC (Fully Multi Coated). To znamená, že všetky plochy optiky sú opatrené niekoľkými - v tomto prípade siedmich - extrémne tenkými vrstvami zlúčenín kovov. Nanášajú sa vo vákuu a bráni odrazom od povrchu skla. K vášmu oku tak prenikne viac svetla, zatiaľ čo škodlivé UV žiarenie povlak z veľkej časti odfiltruje. Pri vonkajších skiel má FMC i ďalšie výhody - zabraňuje demaskujícím odleskom a zvyšuje odolnosť voči škrabancom.

Šírka zorného poľa činí pri kilometrovej vzdialenosti 117 m (respektíve 6,7 °). Aby ste sa s trieder mohli túlať krajinou i za dažďa, ukryli konštruktéri optiku do utesneného pogumovaného tela. Nemusíte sa báť ani pádu do kaluže, pretože TETRAO 8×56 ED je vodotesný až do 1 m po dobu 30 minút. Dutiny prístroja sú naplnené dusíkom, ktorý bráni kondenzácii a tým aj zahmlievaniu. Súčasne chráni optiku pred plesňami, čím prispieva k dlhšej životnosti.

Čo sa týka konštrukcie, kombinuje TETRAO osvedčené prvky binokulárnych ďalekohľadov napríklad centrálne ostrenie s novátorským dizajnom. Trieder má minimum výstupkov, ktorými by sa mohol zachytiť vnútri brašne alebo trebárs za vetvu pri pohybe v teréne. Matne zelené telo disponuje zhora na každom tubuse jemne vystupujúcou linkou, o ktorú si pri pozorovaní zaprite prostredné tri prsty oboch rúk. Vďaka tomuto prvku a protiskluzovému povrchu ďalekohľad pevne sedí aj vo spotené dlani alebo rukaviciach.

Jednoduché ovládanie

Optiku z oboch strán chránia gumové krytky čiernej farby. Tá pre okuláre je spoločná a aby ste ju po sňatí nestratili, dá sa očkom prichytiť k popruhu. Samostatné krytky oboch objektívov pripevnil výrobca k telu pružnými pútkami, takže tvoria integrálnu súčasť. Kovové ovládacie prvky majú striebornú farbu a kockovanú povrchovú štruktúru (checkering) pre ľahšiu manipuláciu. Pogumované očnice dobre chránia proti nežiaducemu bočnému osvieteniu. Pootočením je možné nastaviť do jednej z troch polôh, aby ste dosiahli optimálnej vzdialenosti očí od optiky pri pozorovaní s okuliarmi i bez nich.

Prípravaďalekohľadu pred prvým použitím sa vykonáva štandardným spôsobom. Najprv si nastavíte takzvanú interpupilární vzdialenosť. Tubusy rozťahujte od seba, kým neuvidíte zorné pole v jednom ostro ohraničenom kruhu. Niektoré modely majú medzi tubusom uhlovú stupnicu, aby ste nabudúce ich vzájomnú polohu rýchlejšie nastavili podľ čísla. TETRAO túto možnosť neponúka, takže si uhol musíte uchovať v hlave inak. Teraz namierte ďalekohľad na jasný objekt, zatvorte pravé oko a naladit centrálnym ostrením obraz v ľavom okulári tak, aby bol čistý a ostrý. Potom zavrite ľavé oko a obraz v pravom okuláru doostrí korekciou dioptrií. Tým nastavíte ďalšekohľad presne podľa svojho zraku a pri pozorovaní objektov v inej vzdialenosti budete doostrovať už len stredovým skrutkou.

Popruh pre zavesenie na krk zodpovedá remeňom fotoaparátov vyšších radov a tiež sa obdobne pripevňuje. Samozrejmosťou je nastaviteľná dĺžka a dostatočná šírka, aby TETRAO 8×56 ED o váhe cez 1 kg po chvíli nespôsoboval bolesti krčnej chrbtice. Výrobok sa dodáva v textilnej taške s chlopňou uzatvárateľnú suchým zipsom. Dá sa nosiť buď cez rameno, alebo pomocou očká na zadnej strane uchytiť na opasok. Ďalekohľad do brašne pasuje dobre, avšak ide len o jednovrstvový obal, ktorý ho neochráni pred nárazmi. Odporúčal by som dokúpiť starostlivejšie polstrovaný model, napríklad aj s kapsičkou na čistiaci handričku (je súčasťou balenia).

Za svetla i v šere

Ďalekohľad som najprv otestoval v prírode a za slnečného popoludnia sa vydal do lesa. S TETRAO na krku som urazil niekoľko kilometrov a potešilo ma, že som nepocítil ani náznak bolesti za krkom. Remeň dobre rozkladá váhu trieder, navyše má zospodu vrstvu mäkké gumy s protišmykovou štruktúrou, ktorá je príjemná aj na holej koži.

V návode sa dočítate, že TETRAO 8×56 ED ostrí zhruba od 3 m, a túto informáciu môžem po odskúšaní potvrdiť. Viac ma samozrejme zaujímala kvalita obrazu na väčšie distance. Našiel som si kus cesty lemované stromami, ktoré rástli vo vzdialenosti od 30 do 100 m odo mňa. Postupne som na každom listnáčmi skúšal zaostriť konkrétne vetvu a potom aj list. Vo všetkých prípadoch mi Tetrao ponúkol dokonale čistý obraz, ostrý aj po hranách a s prirodzeným kontrastom.

Na sídlisku som sa potom rozhodol preveriť schopnosti ďalekohľadu za rôznych svetelných podmienok. Pozornosť som zameral na dodávkový automobil na ktorého boku boli dva reklamné nápisy - jeden o veľkosti písmen asi 25 cm, druhý s 10cm fontom. Postavil som sa 90 m od auta (vzdialenosť som zmeral aplikácií Mapy.cz) a postupne objekt z toho istého miesta pozoroval v rôznych častiach dňa. Za svetla som bez najmenších problémov prečítal ako oba nápisy, tak registračnú značku. Počas rannej hmly mi TETRAO 8×56 ED dovolil ihneď rozlúštiť väčší text a po chvíľke doostrovanie aj menšie. Tretí pokus prišiel okolo polnoci. Hoci voz osvetľovalo len mihotavé svetlo pouličnej lampy vzdialenej niekoľko metrov, s trochou sústredenia som bol opäť schopný prečítať obe reklamné oznámenie. Keď už som v noci vyrazil von, skúsil som rozoznať tiež polohu rafiček na slabo podsvietenom ciferníku pouličných hodín vo vzdialenosti 50 m. Časový údaj som v okuláru odpočítal bez námahy. Trieder si poradil aj s ďalšími testami. Najdlhšia vyskúšaná distance za dňa činila 750 m, z ktorých som rozoznal asi 30cm písmená textu na budove.

Môj verdikt

TETRAO 8×56 ED je pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Môže sa totiž pochváliť optickými parametre, ktoré očakávate až u podstatne drahších trieder. Ľahko sa nastavuje a za takmer akýchkoľvek podmienok (okrem úplnej tmy) poskytuje kvalitný obraz. To všetko je zabalené v robustnom a odolnom puzdre, ktoré vydrží aj hrubšie zaobchádzanie. Vychytaná optika samozrejme niečo váži, a tak si budete musieť navyknúť na trochu vyššiu hmotnosť ako u bežných outdoorových alebo námorníckych modelov. Za gramy navyše sa Tetrao odmení nielen lovcom, ale aj milovníkom pozorovanie divokej zveri, prepperům alebo cestovateľom.

Ďalekohľad TETRAO 8x56 ED nájdete tu: Ďalekohľad TETRAO

Autor recenzie: Miroslav Mašek - časopis Prežiť