Výcvikový obojok. Áno, či nie?

O výcvikových alebo elektrických obojkoch pre psov ste už určite počuli. Názory ohľadom týchto pomocníkov sa však líšia. Ľudia sa predovšetkým boja, že výcvikový obojok psíkovi ublíži, prípadne, že ho nebudú vedieť správne použiť. Preto som sa rozhodla, že vám aspoň z časti predstavím túto, pre mňa nenahraditeľnú výcvikovú pomôcku.

Výcvikové obojky by som rozdelila na pár kategórií:

  • elektrické výcvikové obojky
  • GPS obojky
  • obojky proti štekaniu
  • elektrický neviditeľný plot

Všetky tieto vyššie spomenuté výcvikové pomôcky sú pre psíka pri správnom používaní bezpečné, avšak určite je nevyhnuté, aby človek, ktorému sa dostane do rúk táto pomôcka prvýkrát, vyhľadal skúseného kynológa. Výcvikových obojkov je na trhu veľa a preto sa v tomto článku zameriam na českú značku DOGTRACE, ktorú sama používam už niekoľko rokov a je pre mňa v mnohých prípadoch dostačujúca.

Ak ste sa rozhodli zadovážiť si túto výcvikovú pomôcku, musíte si vybrať správny typ obojku, podľa veľkosti psíka a vašich cieľov či očakávaní. Princíp, na akom tieto výcvikové obojky fungujú, je naozaj jednoduchý. Môžeme ich využívať denne vo všetkých odvetviach kynológie. Povedala by som, že sú to nenahraditeľní pomocníci. Okrem korekčného impulzu a akustického signálu, niektoré typy obojkov vibrujú a to konkrétne d-control professional. Vibráciu využíva mnoho majiteľov hluchých psíkov. Výcvikové obojky môžeme použiť pri základnej poslušnosti ale aj vo vyššej služobnej, poľovnej či športovej kynológií. Mnoho ľudí je proti používaniu tejto pomôcky, avšak sami ju nikdy neskúsili a radšej sa so svojím psíkom roky trápia.

Výcvikový obojok Dogtrace môžeme použiť v bežnom živote ako pomôcku na:

  • privolanie alebo vo väčšine prípadov na odvolanie
  • na chôdzu pri nohe
  • na odstránenie zlozvykov ako je štekanie, skákanie po ľuďoch, hrabanie, vo všeobecnosti na nežiadúce činnosti
  • perfektne slúži aj vo vyššej kynológií, kde vďaka nemu môžeme dosiahnúť rýchlejšie a presnejšie prevedenie jednotlivých cvikov

Samozrejme, že výcvikový obojok nenasadíme malému šteniatku, s ktorým sa prvé mesiace hráme, motivujeme ho s pamlskami alebo s jeho obľúbenou hračkou. Všetko má svoju postupnosť a skôr, než siahneme po tejto pomôcke, musíme psovi vysvetliť, čo od neho očakávame. Keď sa bavíme o mladých psoch, musíme ich najskôr naučiť jednotlivé cviky cez pozitívnu motiváciu. Väčšina psov totiž príde do veku, do puberty, kedy začnú ignorovať všetky povely, čo im majiteľ dáva aj napriek tomu, že im rozumejú. A vtedy sa začnú majitelia psov deliť na dva tábory. Na tých, ktorí si zvolia cestu dlhú a v mnohých prípadoch svoj problém riešia roky a v konečnom dôsledku problém ani nevyriešia, alebo tu máme druhú skupinu ľudí, ktorá si nechá poradiť a siahne po tejto výcvikovej pomôcke. Ich problém so svojím štvornohým miláčikom sa vyrieši za pár dní. Ako príklad, by som uviedla jeden z najčastejších problémov, ktorým je privolanie. Privolanie je cvik, ktorý zaraďujeme do základnej poslušnosti. Zo všetkých cvikov je to najdôležitejší a veru aj najťažší cvik. Keď je šteniatko malé, vieme si ho motivovať na jeho obľúbenú hračku alebo pamlsky.

Avšak ako šteniatko rastie, rastie s ním aj jeho sebavedomie a jeho chtíč spoznávať a skúmať nové veci. Jeho pániček sa stáva v tej chvíli pre neho nezaujímavým aj napriek tomu, že mladý psík vie, čo od neho majiteľ žiada. Najmä pri pastierskych a poľovných plemenách sa v určitom veku začne prejavovať ich vášeň a majiteľ takéhoto psíka sa môže doslova na hlavu postaviť, aby svojho miláčika odvolal od bežiacej srnky alebo zajaca. Takmer denne sa stretávame s tým, že voľne pobiehajúci pes nereaguje na privolanie od svojho majiteľa a beží za druhým psom, ktorého vidí na druhej strane cesty. Nielen že mu hrozí nebezpečný stret s autom, ale aj konflikt s druhým psom. Takže tu majú majitelia "pubertiakov" na výber. Buď siahnu po výcvikovom obojku a ich problém sa v priebehu pár dní až týždňov vyrieši, alebo sa budú niekoľko mesiacov, či do konca života ich miláčika naťahovať na stopovačke alebo vôdzke. Nikdy mu nedoprajú bezpečnú slobodu. Áno, na stopovacom dlhom vodítku vieme vyriešiť mnoho problémov. Určite patrí do základnej výbavy každého psíčkara. Avšak pri tomto cviku treba myslieť na to, že každý pes je natoľko inteligentný, že vie, kedy tú stopovačku má a kedy ju nemá zapnutú. Čiže nikdy nebude privolanie na 99% zvládnuté.

Ďalšie negatíva sú, že máte stále špinavé, spálené ruky a dokonca môžete psíkovi aj ublížiť, ak sa rozbehne a vy so stopovačkou trhnete... Pričom, ak sa správne pes učí na výcvikový obojok, ani si nevšimne, že ho má nasadený. Ani len netuší, odkiaľ prichádza ten nepríjemný impulz, ktorý mu preruší myšlienku danej, nežiadúcej činnosti a s radosťou sa vracia ku majiteľovi. Väčšinou stačí psa upozorniť s korekčným impulzom párkrát a problém je vyriešený. Výhodou týchto obojkov je aj akustický signál, ktorý je súčasťou každého elektrického výcvikového obojku od značky DOGTRACE. Nakoľko v silnom vetre alebo v ruchu mesta niekedy psík váš hlasový povel nepočuje, viete ho pomocou akustického signálu upozorniť. Osobne mám svoje sučky naučené, že akustický signál nahrádza píšťalku.

Tým pádom, keď sme na poľovačke a sučky prehľadávajú porast počas streľby a nepočujú moje hlasové povely alebo píšťalku, nastupuje na rad práve tento akustický signál. S ním ich vždy spoľahlivo privolám k sebe. Môj názor je taký, že každý majiteľ psa by mal byť zodpovedný a nemal by zbytočne riskovať  život svojho psa, respektíve by nemal ohrozovať  svojim nezvládnutým psom okolie. Samozrejme, ak nemá zvládnuté privolanie, tým pádom by si mal vybrať cestu držania psa na vôdzke, stopovačke alebo vyhľadať skúseného kynológa. Ten mu určite vysvetlí, ako správne používať výcvikový obojok a dopriať svojmu štvornohému miláčikovi slobodu. Samozrejme, nie každý pes túto pomôcku potrebuje. Avšak, keď to nejde inak, nebudeme predsa trápiť seba aj svojho štvornohého priateľa...

Druhé najčastejšie vyhľadávané zariadenie je GPS. Značka DOGTRACE ponúka GPS zariadenia, vďaka ktorým môžete sledovať vášho psa. Dokonca aj v prípade, že by sa zabehol do vzdialenosti až 20 km. DOGTRACE vyvinul aj GPS s výcvikovým modulom. To znamená, že máte elektrický výcvikový obojok a GPS spolu v jednom zariadení. Mapy v tomto zariadení fungujú online aj offline. Prijímač je možné bezdrátovo spojiť s mobilným telefónom, pracujúcim s operačným systémom IOS a Android. Cez aplikáciu si môžete svojho psa sledovať, ale aj ovládať. Pri tejto činnosti vysielač vysielať zostať uložený v batohu alebo vo vrecku. Toto zariadenie ocenia nielen bežní psíčkari ale aj profesionálni psovodi na spoločných poľovačkách. Dúfam, že bol tento príspevok prínosom pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť, či siahnuť po tejto pomôcke alebo nie. 

Autor blogu: Veronika Štolúnová 

Výcvikové obojky Dogtrace a mnoho iných pomôcok pre vášho štvornohého miláčika nájdete na: Pomôcky pre výcvik psov Dogtrace