Zameraní na HLAVNE

S tímom IBO sme sa tento krát vybrali do zbrojovky BERGARA, situovanej v severnom Španielsku, kde sa tradícia výroby zbraní počíta na stáročia. Bergara sa rýchlo stala známou ako jeden z najuznávanejších výrobcov hlavní na svete. Hlavne vyrobené v Bergare v Španielsku sú používané mnohými špičkovými výrobcami zbraní v Európe a Spojených štátoch.


Spojením technicky najvyspelejších techník výroby hlavní, najmodernejšieho strojového vybavenia a neochvejného záväzku ku kvalite sa stala spoločnosť Bergara synonymom presnosti. Bergara v súčasnosti vyrába niekoľko rád kvalitných taktických ale i loveckých pušiek s hlavňami. Bergara má bohatú históriu výroby jedných z najlepších hlavní, ktoré pochádzajú zo Španielska. V posledných rokoch spoločnosť rozšírila svoj sortiment tak, aby zahŕňala pušky továrenskej aj zákazkovej výroby. Nenechajte sa však zmiasť výrazom "továrenská výroba". Tieto pušky nie sú narýchlo kompletované v dielni – pušky Bergara B-14 sa vyrábajú v Baskicku v Španielsku, v oblasti krajiny, kde možno vystopovať umenie zbrojárstva storočia späť. Napriek tomu, že značka Bergara je na trhu s týmto menom iba 8 rokov, produkuje ročne priemerne 120 tisíc kusov zbraní a zamestnáva okolo 250 zamestnancov. 

Keď sme začali plánovať návštevu v Bergare, chcela som sa dozvedieť čo najviac o tejto firme, vedieť prečo a ako je Bergara tak dobrá. Pamätám si nadpis nejakého testu "Sú sakramentsky takmer dokonalé." Keď som začala pátrať, niekde som sa dočítala vysvetlenie, že ako mnoho vecí v tomto svete, aj Bergara pochádza priamo z námornej pechoty Spojených štátov amerických. Ak by ste Bergaru zredukovali na matematickú rovnicu, vyzeralo by to asi takto: (španielska oceľ + americký proces) x námorný zbor Spojených štátov = presné pušky. 

Spoločnosť Bergara Barrels vznikla v roku 2006 a dostala meno podľa mesta, ktoré nazýva svojím domovom, v Baskicku na severe Španielska. Kopce sú tam doslova zo železa. V regióne existuje storočná tradícia výroby mečov a nožov. "Ezpata dantza" alebo aj "tanec s mečom" je jedným z najstarších tradičných tancov v Baskicku. Surové minerály, z ktorých sa vyrábajú vysokokvalitné španielske ocele, sa ťažia a kujú v regióne už po stáročia. 

Všetko to začalo pred niekoľkými rokmi, keď prvýkrát začali s malým radom vlastných pušiek s jedným špičkovým remeselníkom, bývalým šéfom výroby a hlavným inštruktorom sekcie presných zbraní námornej pechoty Spojených štátov amerických. Zamestnali legendárneho výrobcu hlavní a dali si spoločný cieľ, ktorý nebol skromný, táto nová spoločnosť sa rozhodla vybudovať systém na výrobu najpresnejších továrenských hlavní na svete - a podarilo sa. S vysokokvalitnou španielskou oceľou, osvedčeným procesom výroby hlavní a elitným staviteľom pušiek z námornej pechoty tak Bergara začala v roku 2012 vyrábať vlastné pušky.

Ako Bergara rýchlo rástla, zostavila vybranú skupinu najlepších absolventov PWS, chlapcov, ktorí postavili pušky používané americkými námornými pechotami v boji aj v súťažiach po celom svete. PWS je v skutočnosti 45-členná špeciálna operačná jednotka zbrojárov, s vlastnou školou, postupmi a protokolmi, s jedinečným zameraním na výrobu najpresnejších bojových a terčových pušiek na svete. Dnes títo mariňáci stále tvoria jadro výrobného tímu, odovzdávajú svoje znalosti a odborné znalosti každému novému zamestnancovi, a tak prinášajú do každej pušky Bergara svoje vlastné skutočné skúsenosti a odborné znalosti.

Keď sme s úžasom prechádzali touto výrobou, vysvetlili nám tajomstvo tejto výroby "hlavne robia presné pušky, ale puška je viac ako hlaveň." Rozdiel medzi vlastnou a továrenskou hlavňou je čas a dotyk. Na zákazkový polotovar ide viac času a je tu viac praktických nákladov na prácu, od presného nastavenia hlavní v ich CNC prípravkoch, aby sa zabezpečila správna sústrelnosť, až po ručné lapovanie pre presnosť odrážajúcu vnútornú zrkadlovú povrchovú úpravu.

Aj preto tím investoval do najmodernejších CNC strojov. Táto špičková technológia v kombinácii s desaťročiami skúseností s výrobou hlavní preto prináša hlavne, ktoré fungujú tak, ako by boli vyrobené na mieru. Pred montážou sa technik naposledy pozrie cez vývrt hlavne špeciálnym mikroskopom a ak si všimnete nejaké chyby, vyhladí ich ručne. Práve tento časovo náročný a zložitý výrobný proces robí z hlavní Bergara vyhľadávaný tovar aj u iných výrobcov strelných zbraní. Napriek tomu tu všade sálala rodinná atmosféra, dokonalý súlad a dobrá nálada.

V Bergare veria, že presná puška si vyžaduje nielen tie najlepšie komponenty, ale aj montážny proces, ktorý vykonávajú jednotlivci, ktorí sú vo svojom remesle najlepší z najlepších. Z tohto dôvodu spojili tím najtalentovanejších a najskúsenejších staviteľov pušiek na svete – najprv v USA pre Custom Series a Premier Series, a teraz v Španielsku pre sériu B-14. Aby sme sa však presvedčili v praxi vybrali sme si model Bergara B-14 Wilderness Terrain v kalibri 300 Win. Mag. na lov kozorožca v Sierra Nevade. Rad Wilderness bol navrhnutý tak, aby preklenul priepasť medzi puškami radu B-14 a puškami Premier Series spoločnosti – a tak ponúkal niektoré funkcie zbraní vyššej triedy za menej peňazí.

Sierra Nevada leží v Andalúzií a je najvyšším pohorím celého Iberského polostrova, takže sme vedeli že tu bude veľa príležitostí "zamerať sa na hlaveň". Z výroby kde sme sledovali ako sa na týchto zbraniach vŕta hlaveň pomocou štvorvretenového procesu s hlbokými otvormi, pre zvýšenie jej presnosti a potom prechádza do troch odlišných honovacích vretien s diamantovým hrotom, sme ju mohli rovno otestovať pri streľbe na 400, 500 a viac metrov.  

Požehnaním pre mňa pri streľbe tohto kalibru bola úsťová brzda s viacerými otvormi, jej plynulé pridávanie je sotva viditeľné, ale všestranné uvoľňovanie plynu znižuje pociťovaný spätný ráz až o 35 percent - tvrdí Bergara. Podľa môjho ramena to bolo citeľné pri porovnaní so streľbou z nebrzdených pušiek v 300 Win. Mag. Hlaveň je prakticky potiahnutá úpravou Sniper Grey Cerakote pre ochranu pred extrémnym počasím. Funkčne tvarovaná pažba mi pomáhala v teréne a dokonale splynula s prostredím. Je v nej ukrytý robustný hliníkový podvozok, ktorý je zalisovaný do patentovanej kompozitnej pažby, to v spojení s vynikajúcou hlavňou zaručilo dokonalú presnosť. Oceňujem tiež hladkosť chodu záveru, prirovnateľný k jemnosti Remington 700. Zbraň Bergara B-14 Wilderness Terrainkombinácii s puškohľadom Leica PRS 5-30x56i tak boli skvelou voľbou pre náš dvojnásobne úspešný lov kozorožca Sierra Nevada a nezabudnuteľný zážitok na celý život.

Lovu Zdar!

Autor blogu: @petrrissa

Celú ponuku špičkových španielskych zbraní nájdete na: Zbrane BERGARA