Ako na údržbu tlmičov?

Čistenie tlmičov je téma, ktorá je stále aktuálna, najmä pri tých modeloch, ktoré sa nedajú rozobrať. Ich čistenie môže niekedy rozprúdiť vášnivé diskusie, ktoré môžu vyvrcholiť, ak vyjadríte priazeň jednému kalibru ručnej zbrane na úkor iného, tak ako jednému politickému kandidátovi na úkor iného. Ale keďže sa zaoberáme predajom tlmičov a nie rozčuľovaním našich zákazníkov, zdržíme sa debaty o kalibroch a politických stranách a zameriame sa na to, čo robíme najlepšie, čím je poľovnícky sortiment, ktorého súčasťou sú aj tlmiče hluku výstrelu!

Samozrejme, lenivým riešením by bolo odkázať vás na návod k danému modelu tlmiča, ktorý by mal byť vždy konečnou odpoveďou na to, ako udržiavať váš konkrétny tlmič v kondícii. Ale keďže sme sa aj my sami zapojili do výroby tlmičov a investovali sme do vedeckého, testovacieho, konštrukčného a výrobného vybavenia nemalé sumy peňazí, máme k tejto problematike aj niekoľko všeobecných myšlienok.

Existuje niekoľko typov tlmičov. Vo všeobecnosti sa delia na dva typy - nerozložiteľné a rozložiteľné. Tlmiče hluku sú tiež zvyčajne navrhnuté na základe tlaku v kalibroch krátkych a dlhých zbraní, takže je možné nájsť viacero typov tlmičov pre každý druh. Existujú aj iné, zväčša zastarané konštrukcie, ako sú mokré tlmiče a tlmiče využívajúce látkové utierky, ale tými sa zaoberať nebudeme, pretože v tejto chvíli sú skôr historickými kuriozitami. Poďme teda na to, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, kedy, prečo, a či by ste mali čistiť tlmiče.

Údržba nerozložiteľných tlmičov

Ide o širokú škálu tlmičov, od lacných na okrajové strely až po niektoré z najpokročilejších taktických tlmičov pre dlhé zbrane. Pokyny na čistenie sa však veľmi líšia v závislosti od toho, čím strieľate.

Tlmiče na okrajový zápal bude vždy potrebné vyčistiť, niektoré už po 350 výstreloch. Všeobecným pravidlom je, že po každej streľbe je potrebné nájsť si čas na jeho vyčistenie. Strelivo tlmiče znečisťuje, náboje rýchlo vytvárajú karbónové a olovené usadeniny, ktoré, ak sa nevyčistia, doslova upchajú váš tlmič.

Ako vždy, postupujte podľa pokynov výrobcu pre váš konkrétny tlmič, tie vždy budú zahŕňať nejaký druh rozpúšťadla. V prípade nerozložiteľného tlmiča musíte rozpúšťať uhlík a olovo, potom nechať vyschnúť až následne sa môže opäť použiť.

Pištoľové tlmiče

Tlmiče hluku krátkych zbraní môžu, ale nemusia skutočne potrebovať čistenie, alebo ho môžu potrebovať len zriedka. Ak strieľate často oloveným strelivom, potom sa nakoniec vyskytne rovnaký problém ako pri tlmiči na okrajový náboj, kedy ho treba čistiť pravidelne. Ak nepoužívate olovené náboje, je veľká šanca, že tento nárast tlaku v tele tlmiča stačí na to, aby doslova "odstrelil" znečistenie. Ak máte pochybnosti, po každých približne pár tisíc nábojov ho poriadne vyčistite rozpúšťadlom.

Tlmiče pre dlhé zbrane

Nerozložiteľné tlmiče pre dlhé zbrane nepotrebujú prehnané čistenie. Ako sme už pred chvíľou spomenuli, vysoký tlak vznikajúci vo vnútri tlmiča odstráni všetky nečistoty. V danom okamihu vám zostane nanajvýš tenké množstvo znečistenia. Avšak, fyzika hovorí, že znečistenie sa jednoducho nemá šancu nahromadiť. Bez ohľadu na to, ako čistým strelivom strieľate, vždy tam zostanú nejaké zvyšky, ktoré bude nakoniec potrebné vyčistiť.

Tlmiče môžu vydržať mnoho desiatok tisíc výstrelov, kým sa opotrebujú. Je pravdepodobné, že spálite viacero hlavní, než budete musieť tlmič posielať na opravu. Väčšinou je potrebné tlmičom dopriať rýchly kúpeľ v rozpúšťadle. Okrem strelných zbraní s okrajovým zápalom sa zväčša čistia samočinne. Čo nemusí byť na škodu.

Čistenie tlmičov, ktoré zvládne obsluhovať každý používateľ

Platia tu rovnaké pravidlá čistenia ako pri nerozložiteľných tlmičoch hluku. Tlmiče určené na streľbu na diaľku sa veľmi rýchlo znečistia, zatiaľ čo tlmiče na pušky a pištole sa väčšinou čistia úplne samy. Fyzika jednoducho funguje bez ohľadu na to, či je tlmič rozložiteľný alebo nie.

Napriek tomu je tu niekoľko vecí, ktoré stoja za zmienku, pokiaľ ide o tlmiče obsluhované používateľom. Keď svoj tlmič rozoberiete, nájdete vnútro plné takzvaných priehradok alebo akési jadro s netypickými otvormi a vyfrézovanými vzormi. V oboch prípadoch je ich cieľom zachytiť plyn z výstrelu a udržať ho dostatočne dlho na zníženie tlaku a vytvorenie tichšieho výstrelu. Bez ohľadu na to, ako vyzerá vnútro tlmiča, je potrebné ho určite vyčistiť. Stále však platí, že konkrétne pokyny na čistenie sú vždy dané výrobcom. Ich ignorovanie môže dôjsť k strate záruky a kvality.

V prípade tlmičov, ktoré sú samočistiteľné, doporučujeme ich z času na čas rozobrať a poriadne "vydrhnúť vnútornosti." Medzi príslušenstvom tlmičov, ktoré predávame, nájdete aj rôzne čistiace prostriedky, ktoré sa používajú pri väčšine používateľsky servisovateľných tlmičoch (vrátane našich tlmičov vlastnej značky TETRAO). Ak nemáte k dispozícii sonický čistič, pri čistení vám môže pomôcť aj nylonová kefka.

Po otvorení tlmiča použite na vyčistenie dobré rozpúšťadlo a kefku. Ak váš tlmič disponuje piestom je vhodný čas na vyčistenie a premazanie tohto systému. Taktiež by ste mali skontrolovať, v prípade potreby vymeniť všetky gumové O-krúžky.

Stručne povedané, nerozložiteľné alebo používateľsky servisovateľné tlmiče na zbrane nie je potrebné čistiť príliš často, zriedkavo by ste sa mali dostať do ich vnútra, pokiaľ tam nie sú komponenty, ktoré si vyžadujú občasnú kontrolu. Tlmiče na streľbu z okrajových zbraní by sa mali čistiť často, zatiaľ čo tlmiče na krátke zbrane môžu potrebovať čistenie v závislosti od typu streliva, ktoré používate a odporúčaní výrobcu.

Čistenie tlmičov - čo robiť a čo nie? 

  • Dodržiavajte pokyn a inštrukcie výrobcu. V opačnom prípade môže dôjsť k strate záruky alebo dokonca k tomu, že tlmič nebude bezpečný na používanie a stratí kvalitu. 
  • Opätovne správne zmontovať tlmič hluku. Ak to neurobíte, môžu nastať najrôznejšie katastrofické poruchy. Aj keď z toho vznikajú poučné a možno aj zábavné videá, lepšie je takým situáciám vždy predchádzať. Pokyny na montáž nájdete v príručke k tlmiču. Každý tlmič hluku na okrajový náboj čistite po každých 350 až 500 nábojoch. 
  • Pri čistení tlmiča používajte kvalitné čistiace prostriedky, určené na rozpúšťanie olova a uhlikových usadenín.
  • Používať rukavice a čistite tlmič v dobre vetranom prostredí. Použité prostriedky zlikvidujte bezpečným a ekologickým spôsobom.
  • Pri čistení tlmiča nepoužívať vibračný bubon. Môže porušiť povrchovú úpravu z dielov a dokonca spôsobiť vzájomné zablokovanie závitových častí. 

Nestrieľať z tlmiču, v ktorom je ešte mokré rozpúšťadlo.

Údržba tlmiča

Moderné tlmiče sa mimoriadne ľahko udržiavajú a čistia. V niektorých prípadoch ich ani nemusíte čistiť a v iných je čistenie pomerne jednoduché. Väčšinou to doslova spočíva v tom, že tlmič ponoríte do nádoby s čistiacim prostriedkom, na chvíľu odídete, potom všetko vylejete a necháte vyschnúť.

Aj keď musíte tlmič rozobrať, čistenie je stále jednoduché, čo znamená menej času na čistenie a viac času na vychutnávanie bezpečnej a pohodlnej streľby. Hoci je konštrukcia tlmičov zložitá, ich používanie a obsluha sú veľmi jednoduché, a tak by to malo byť!

Postup čistenia v pár krokoch:

  • Odstráňte tlmič zbrane.
  • Vyčistite vnútornú časť tlmiča pomocou kefy na zbrane. V prípade potreby môžete použiť aj zubnú kefku.
  • Potom použite čistič na zbrane alebo rozpúšťadlo na odstránenie usadenín a nečistôt. Použite ho na vnútorné aj vonkajšie časti tlmiča a nechajte pôsobiť podľa pokynov od výrobcov.
  • Vyčistite tlmič pomocou handričky alebo kefky, aby ste odstránili všetky nečistoty.
  • Nakoniec skontrolujte, či sú vnútorné a vonkajšie časti tlmiča úplne suché. Potom ho môžete znovu nasadiť na zbraň.
  • Je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu a dbať na to, aby sa používali len bezpečné a primerané čistiace prostriedky. Pred začatím čistenia zbrane by ste mali tiež zabezpečiť, aby bola zbraň bezpečne odložená a vybitá.

Množstvo kvalitných tlmičov od svetových výrobcov a čistiace prostriedky nájdete na: Tlmiče na športové a lovecké zbrane