Zubatá pomocníčka

Americkú značku Gerber si väčšinou spájame s nožmi a multitoolmi. Pre milovníkov bushcraftu, táborenia a outdooru však navrhuje a vyrába aj ďalšie špeciálne nástroje, ktoré majú uľahčiť každodennú prácu. Patrí medzi ne napríklad aj skladacia píla Freescape Camp Saw.

Originálne náradie má priaznivcom pobytu v lese pomôcť s riešením dávnej dilemy. Často potrebujú prepoliť vetvu alebo kmeň stromu, na ktorého priemer už nestačí pílka na noži ani na náraďových kliešťach, ale zároveň so sebou nechcú ťahať rozmerný a ťažký nástroj. Odpoveď oregonských dizajnérov má podobu kompaktnej skladacej píly, ktorá sa v zloženom stave zmestí do bočného vrecka bežného batohu, a po rozložení si poradí aj s pevnejšou guľatinou.

Ľahká a pevná

Freescape Camp Saw váži príjemných 420 g a v prepravnej konfigurácii dosahuje rozmery len 350×45×24 mm. Ostré zuby pritom zostávajú bezpečne skryté vo vnútri rámu, takže nástroj umiestnite do batožiny bez toho, aby ste sa museli báť poškodenia ostatných prenášaných vecí alebo porezania ruky pri hľadaní niečoho v úložnom priestore. Vďaka inovatívnemu dizajnu a štvorici otočných bodov, vychytávku od Gerberu ľahko rozložíte do podoby bežnej rámovej píly lichobežníkového tvaru, s rozmermi 365×170×27 mm.

Vzhľadom na nevšednú konštrukciu, budete – podobne ako ja – pri prvom pokuse o rozloženie asi trochu tápať, pretože v balení bohužiaľ chýba obrázkový návod. Našťastie sa stačí pozrieť na web www.gerbergear.com, kde nájdete príslušné video. Akonáhle pochopíte, ako jednotlivými časťami otočiť, je celý proces otázkou pár sekúnd. Nepotrebujete k nemu náradie a nemusíte z Freescape Camp Saw demontovať žiadne diely, ktoré by ste potom v lese mohli postrácať. Dostatočné napnutie píly zaisťuje kovový háčik, ktorý prevlečiete očkom v jej liste, a všetko zakončíte zacvaknutím rukoväte okolo zadnej strany nástroja. To je poriadne hlasné a pripomína výstrel zo vzduchovky, tak sa nezľaknite.

Oproti vreckovým pílkam, ktorých prevedenie sa podobá zatváracím nožom, ponúka Freescape Camp Saw podstatne rozmernejší list s dĺžkou 30,5 cm (na "zubatú" časť pripadá 27 cm). Na jednom konci je uchytený skrutkou a matkou, na druhom spomínaným háčikom. Tento spôsob ukotvenia spolu s rámovou konštrukciou vám umožní pri práci nielen vyvinúť väčšiu silu, ale taktiež využiť celú dĺžku píly na rezanie. Od predajcu ju dostanete osadenú univerzálnym plátkom, ktorý je možné v prípade potreby jednoducho vymeniť za ktorýkoľvek rovnako dlhý typ od ľubovoľného výrobcu. Vystačíte si pritom s obyčajným plochým skrutkovačom.

Rýchla práca

Matne čierny rám pozostáva z odolnej ocele 2Cr13 – martenzitického materiálu s vysokou rezistenciou voči korózii aj výnimočnou tvrdosťou. Preto sa používa pri výrobe najrôznejších rezných či chirurgických nástrojov alebo napríklad lopatiek parných turbín. Rukoväť navrhli americkí inžinieri z nylonu vystuženého sklenými vláknami, čo je pre silne namáhané náradie ideálna voľba. Termoplasty so skleneným plnivom totiž vykazujú vysokú mechanickú a únavovú pevnosť, húževnatosť aj rozmerovú stabilitu bez ohľadu na okolité teploty.

K ďalším výhodám patrí pozoruhodná schopnosť mechanického tlmenia - rukoväť z takto upraveného nylonu bráni prenosu väčšiny vibrácií z rámu píly na vašu ruku. Úchopová časť sa robí z priľnavej gumy s textúrou Freescape, ktorá prispieva k stabilnému držaniu. Aby ste pílku ľahko našli aj po odložení do trávy alebo za šera, dostal grip do vienka prvky v reflexne zelenom prevedení.

A ako sa všetky parametre prejavili v praxi? Vzhľadom k celkovej pevnosti píly a robustnému plátku ma neprekvapilo, že tenké vetvy porcovala doslova v priebehu niekoľkých sekúnd a bez vynaloženia väčšej sily. O to viac ma zaujímalo, ako sa popasuje s celým stromom – podľa výrobcu je Freescape Camp Saw určená na rezanie tenkých kmeňov a konárov až do priemeru 4,25 palca, čo zodpovedá necelým 11 centimetrom. Vybral som si zdravú a nestrúchnivelú guľatinu s hrúbkou asi 9 cm, zapol stopky a pustil sa do diela. List sa hladne zahryzal do dreva a vďaka tvarovaniu zubov sa nezanášal vznikajúcimi pilinami, takže práca išla rýchlo od ruky. Rukoväť dobre sedela v holej dlani aj taktickej rukavici a mohol som teda rezať plynulo. A keď som úlohu dokončil, na stopkách svietil údaj 32 sekúnd.

Pre krízu aj zábavu

Povzbudený týmto výsledkom som prepolil ešte niekoľko rôzne silných vetiev a potešilo ma, že sa list pocitovo vôbec nestupil. Nakoniec som odrezal aj kmeň s priemerom skoro 15 cm, lenže tu už rámová píla (doslova) narážala na svoje limity – vnútorné hrany rámu znemožňovali dostatočný pohyb dopredu a dozadu, takže rezanie bolo nielen namáhavé, ale aj zdĺhavé. Píla Freescape Camp Saw ma zaujala originálnym dizajnom a praktickým aj odolným prevedením. Je skladná a ľahká, funguje spoľahlivo a nezľakne sa ani mohutnejšieho dreva.

Snáď len jej rozkladanie by mohlo byť tichšie a tiež mi pri ňom trochu vadilo, že sa napínací háčik v najmenej vhodnej chvíli často pootočí do strany, takže ho musíte v ráme "loviť" prstami. Vzhľadom na premyslenú konštrukciu síce v zloženom stave nehrozí porezanie, aj tak by som ocenil, keby Gerber k píle pridával textilné púzdro – ideálne s kapsičkami na náhradné plátky rôznych typov a na skrutkovač.

Freescape Camp Saw si každopádne našla svoje miesto vo výbave môjho automobilu, pretože by som s ňou bez vynaloženia enormnej porcie energie odstránil prekážku v podobe stredne veľkého stromu padlého cez cestu. Keď vyrážam táboriť, preložím si ju do báglu, kde zaberie minimum miesta a vždy je rýchlo pripravená na prácu. Celkovo teda hodnotím Freescape Camp Saw ako šikovnú pomocníčku nielen pre chvíle pohody pri táboráku, ale aj pre núdzové okamihy.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Pílku Gerber a ostatné praktické pomôcky na váš pobyt v prírode nájdete na: Nože a náradie GERBER