Cesta do svetovej dominanty obuvi - Príbeh novej TETRAO kolekcie poľovníckej obuvi 2023

Od začiatku sme tušili, že vývoj vlastnej kolekcie poľovníckej a outdoor obuvi bude náročným a ambicióznym krokom, a zároveň záväzkom poskytnúť ako vždy tú najvyššiu možnú kvalitu za priaznivú cenu. Na základe dlhoročných praktických skúseností sme mali jasnú predstavu o funkčnosti a nárokoch, na ktoré budeme dbať pri samotnom vývoji. Našim cieľom bolo vytvoriť horskú obuv, ktorá bude funkčným a verným parťákom na poľovníckych potulkách, prípadne horských výpravách a bude zároveň unikátnym doplnkom poľovníckeho outfitu.

Po ujasnení a zhmotnení našich predstáv bolo ďalším krokom nájsť správneho partnera, ktorý dokáže pretaviť naše požiadavky do reálneho, funkčného a kvalitného produktu. V septembri 2023 sme sa ako tím TETRAO vybrali do Talianska, do jednej z najväčších výrob outdoor topánok v Európe, kde sme začali pretavovať naše prototypy do reálnych produktov. Na základe skúseností výrobcu, ktorý mimochodom ročne vyrobí viac ako 1,5 milióna párov topánok pre najprestížnejšie značky vo svojom obore, sme boli schopní prejsť do prvého štádia celého projektu.

V prvom štádiu vývoja sme prešli výberom a testovaním rôznych materiálov, ktoré budú použité pri výrobe. Pri výbere sme sa zameriavali hlavne na vysokú odolnosť a dlhodobú životnosť materiálu, ktoré sú vzhľadom na náročné aktivity v prírode nevyhnutné. Od samotného zvršku topánky, membrány, vložky až po podošvu bolo potrebné zvoliť správne kombinácie, ktoré budú nadštandardne spĺňať očakávania konečného používateľa.

Nevyhnutnosťou bolo myslieť na vysokú priedušnosť topánok v kombinácií s vodoodolnosťou, dobrú a pevnú konštrukciu topánky, ktorá bude zaisťovať vysokú bočnú aj frontálnu stabilitu a taktiež správnu podrážku - tu sme vsadili na dlhodobo overenú a otestovanú VIBRAM istotu. Prvé štádium vývoja produktov bolo najnáročnejším a zároveň najzdĺhavejším krokom pri vývoji vlastnej profesionálnej kolekcie obuvi TETRAO, avšak v tomto kroku sme sa nechceli nijak unáhliť ani robiť rýchle rozhodnutia. Kvalita a spoľahlivosť topánky sa v teréne ukáže už po pár metroch, a užívateľ vie veľmi rýchlo posúdiť či obuv spĺňa požadované nároky.

Po ujasnení a finálnom schválení technických špecifikácií a samotnej konštrukcie topánok sme prešli k druhému štádiu - štádiu dizajnovania produktu. Ako vždy sme dbali na detail, na unikátnosť a zároveň jedinečnosť produktu. Produkt, ktorý bude zaujímavý a pútavý a zároveň decentný. Produkt, ktorý bude iný ako všetky ostatné a stane sa nielen funkčným pomocníkom ale aj dokonalým doplnkom výbavy poľovníka. Do každého modelu sme pri dizajnovaní vložili kúsok našej duše, čo sa v konečnom výsledku pretavilo do funkčného štýlového produktu.

Po niekoľko mesačnom vývoji sme konečne dostali prvé vzorky našej obuvi, ktoré sme okamžite zaradili do testovacieho programu. Topánky prešli rôznymi záťažovými testami v lesnatom aj kamenistom teréne pri rôznych poveternostných podmienkach. Testovali sme v prvom rade komfort a taktiež sme overovali, či sú nami požadované hodnoty vodoodolnosti splnené. Testovanie prebiehalo viac ako 90 dní, s viacerými odborníkmi z terénu - podrobnosti z testovania spolu s fotodokumentáciou niektorých odborníkov nájdete v najbližších mesiacoch v našich blogoch. Vďaka testovaniu sa nám podarilo produkty odladiť ešte lepšie, zachytiť a opraviť drobné nedostatky a taktiež sa dokonale zoznámiť s produktom pred vypustením do sveta.

Samotný proces vývoja tejto kolekcie topánok trval viac ako rok, aktívne sa doň podieľal a zapájal celý tím TETRAO v spolupráci s odborníkmi z terénu IBO a taktiež vývojármi topánok s dlhoročnými skúsenosťami vo svojom obore. Vďaka spojeniu týchto odborníkov sme s veľkou radosťou priniesli na trh päť modelov topánok, každý spĺňajúci najvyššie nároky potrebné pre svoju kategóriu za rozumnú cenu.

Kompletnú ponuku poľovníckej a turistikej obuvi TETRAO nájdete tu: Poľovnícka obuv TETRAO