Navštívili sme „údolie brokovníc“ v Taliansku

Pred vyše mesiacom sme sa spolu s IBO Poľovník vybrali do Talianska. Zamierili sme priamo do výroby FABBRICA ARMI ISIDORO RIZZINI - F.A.I.R. Italy , ktorá sa nachádza v známom „údolí brokovníc“, v meste Marcheno v provincii Brescia. V tomto údolí sa vyrábajú najlepšie a najznámejšie brokovnice sveta. Okrem F.A.I.R. sa tu vyrábajú známe značky ako napr. Beretta, Fausti, Rizzini, Renato Gamba, Sabatti či Bettinsoli.

Firma F.A.I.R. je v Talianku na 2.mieste vo výrobe brokovníc a zameriava sa na výrobu poľovníckych a športových zbraní, so zaručenou Talianskou kvalitou, avšak za dostupné ceny. Táto rodinná firma s tradíciou bola založená ešte v roku 1971 Isidorom Rizzinim, teda otcom súčasného majiteľa. Najkvalitnejšie brokovnice sa vyrábajú práve v tomto údolí z dôvodu dostatku troch základných surovín, ktorými sú drevo, voda a oceľ. Zatiaľ čo sa táto firma riadila tradíciou storočnej talianskej výroby strelných zbraní, vždy sa zameriavala aj na aplikáciu najnovších a najmodernejších mechanických a technických inovácií, a to v medzinárodnom priemysle brokovníc v ich výrobnom procese. Všetky komponenty sú navrhnuté a vyvíjané na základe rozsiahleho výskumu a vývoja v spolupráci s klientmi po celom svete.


Na našom trhu so zbraňami je k dispozícii celý rad brokovníc, od tých lacnejších, až po cenovo veľmi nákladné. Tlak reklamy výrobcov a dovozcov je však niekedy veľmi intenzívny, a mnohé vychvaľovania kvality nezodpovedajú úplne skutočnosti. Preto bolo ťažké sa rozhodnúť pre tú správnu značku. Jednou z hlavných vecí, ktoré nás presvedčili, aby sme pre Vás vybrali práve F.A.I.R, bolo používanie kvalitných materiálov a komponentov. Taktiež široký sortiment ponuky viac ako 60tich rôznych loveckých, športových aj luxusných modelov v dostupných cenách, najnovšie technológie a materiály či moderný dizajn.


V našom rozhodnutí pre túto značku nás po návšteve výroby a posedení s majiteľom, už len utvrdila príjemná atmosféra rodinnej firmy s dlhoročnou tradíciou, ručná práca na každej jednej zbrani bez ohľadu na jej cenu alebo cieľový trh, na ktorý je určená, na rozdiel od ich susediacich masových výrob brokovníc, kde sa už spoliehajú na meno značky.

Vo výrobe sme si prešli od konštrukčného oddelenia, ktoré používa pokročilé CAD / CAM systémy na vývoj interakcie rôznych mechanických komponentov a simuláciu ich dynamiky, až po výrobný proces vykonávaný pokročilými strojmi CNC, ktoré zaisťujú dokonalú zhodu s konštrukčnými špecifikáciami. Vysoká úroveň štandardizácie, zabezpečená týmito zložitými pracovnými jednotkami, umožňuje obrábanie plne zameniteľných častí, čo pomáha pri montáži a údržbe zbraní F.A.I.R., a to je zároveň jej veľmi silnou stránkou. Polotovary s extrémne nízkou drsnosťou povrchu sa potom ručne upravujú, nastavujú. Tieto konečné manuálne procesy sa vykonávajú na všetkých brokovniciach, bez ohľadu na ich cenovú hladinu. Toto je ukazovateľ, ako tradičná ručná práca zručných remeselníkov, vzácne dedičstvo tunajších remeselníckych škôl, ktorá sa vyvinula v antických dielňach tohto územia, naďalej zohráva hlavnú úlohu v harmonickej symbióze so všetkými najpokročilejšími prostriedkami, ktoré ponúka nevyčerpateľný technologický pokrok. Táto symbióza je podstatou firmy F.A.I.R.

Tu nastáva otázka, ako si z takého širokého sortimentu správne vybrať brokovnicu. To je samozrejme veľmi ťažká otázka, ale skúsim ju aspoň načrtnúť. Prvý krok pri výbere brokovnice bude uvedomenie si, na čo zbraň budem používať, napr. ja osobne 60% strelnica a 40% poľovačka. Ďalší krok spočíva v rozhodnutí o jej kalibri. K výberu máme dnes najčastejšie kaliber 12, 16 a 20. Kým pri väčšine zbraní znamená kaliber priemer hlavne, pri brokovniciach to je inak. Obecne platí, že čím je číslo ráže väčšie, tým je priemer hlavne menší. To znamená, že zo štandardne používaných kalibrov, je v kalibri 12 najväčšia broková náplň a teda je najúčinnejší. Či zvolíme dvojku alebo kozlicu, je čisto osobné rozhodnutie z hľadiska estetického vnímania, prípadne osobnej schopnosti presne zamieriť, pretože z pohľadu výkonu sú takmer rovnocenné. Ďalším krokom pri výbere brokovnice je získanie pocitového dojmu s konkrétnou zbraňou, tzn., že zbraň nám proste musí „sadnúť“. Pretože každý človek je napr. stavbou tela, ruky či výškou iný, musíme sledovať konštrukciu pažby a skúsiť prilícenie celej zbrane. Prilícenie môžeme skúsiť len vyskúšaním opakovaného nahodenia (tzv. „sušenia“) a zamierením na vopred určený bod. Len tak zistíme, či nám brokovnica skutočne sedí. Aj malé rozdiely v rozmeroch a proporciách pažby, jej zalomenie a vyhnutie, majú výrazný vplyv na presnosť streľby, preto je veľmi dôležitá pohodlnosť a správnosť uchopenia zbrane. V tomto nám napomáha posúvateľná spúšť (kohútik), ktorú tieto zbrane ponúkajú a ktorou si prispôsobíme správne uchopenie zbrane. Prilícenie zbrane je považované za veľmi zásadné pri výbere brokovnice. Pamätajme na staré príslovie,ktoré platí pri každej zbrani, a to, že “hlaveň strieľa, ale pažba triafa!”.

                    

F.A.I.R teda ponúka široký sortiment, ktorý siaha od štandardných kusov ponúkajúcich vynikajúcu kvalitu za dobré ceny, až po vzácne brokovnice na zákazku s exkluzívnou povrchovou úpravou, mechanikou a rytinami (s možnosťou akejkoľvek personalizácie). Každá jedna zbraň samozrejme prejde testom C.I.P. Aj pre to nás presvedčila táto firma, lebo Vám môžeme ponúknuť ich široký výber od brokových dvojok, brokové kozlice, profesionálne športové zbrane, semiautomat a dokonca aj guľobrok. Za opomenutie určite stojí, že tieto brokovnice ponúkajú kompatibilné hlavne v rovnakom kalibri, to znamená, že na jednej pažbe si môžete meniť hlavne napríklad športové za lovecké, a celé telo, vrátane púzdra záveru dokonalo ľahko do seba sadne pri akejkoľvek výmene.

Využitie brokovnice si tiež dokážeme rozšíriť menením čokov (z angl. choke), čiže zahrdlenia. Zahrdlenie je buď pevné, ktoré je dané pri výrobe hlavne alebo výmenné. Výmenné zahrdlenia, čiže čoky, sú vlastne rúrky s vonkajším závitom, ktoré sa naskrutkujú do ústia hlavne a buď končia s ňou, alebo presahujú o 2-8 cm jej koniec. Údaj o zahrdlení je veľmi dôležitý, lebo určuje praktické použitie zbrane. V každom balení zbrane F.A.I.R. je 5 základných čokov, čiže zahrdlení, podľa veľkosti zúženia štvrtinový, polovičný, trojštvrťový, plný a zosilnený plný, ale rovnako sa dajú aj dokupovať profesionálne športové čoky. Zahrdlenie znamená úpravu úsťovej časti brokovej hlavne, ktorá zvyšuje jej krytie. V praxi sa zahrdlením logicky zvyšuje účinný dostrel. Menšie zahrdlenie je výhodnejšie pri streľbe na kratšie vzdialenosti, väčšie naopak na vzdialenejšie ciele.

Hlavnými piliermi tejto značky je filozofia spojenia tradície a technológii, pozornosť k detailom, zameniteľnosť komponentov, kompatibilita hlavní rovnakého kalibru, nekonečné možnosti personalizácie a výroby podľa požiadaviek klienta, no tiež dlhoročné skúsenosti a samé pozitívne recenzie spokojných zákazníkov.

Preto aby sme Vám mohli 100% odpovedať na Vaše otázky a mohli byť profesionálmi, sme sa vybrali pred týždňom na strelnicu Hubert v Trnovci nad Váhom, kde sme sa najskôr doobeda navzájom medzi sebou preškolili v teórii o brokovniciach, ale aj jednotlivých modeloch F.A.I.R. Nad školením prebrali záštitu slovenskí profesionálni športoví strelci, pán Ing. Jozef Horváth a pán Peter Krchňavý, niekoľkonásobný majster Slovenska a Európy. Poobede sme si dali aj praktickú ukážku, kde sme si otestovali každý model F.A.I.R v praxi, a na záver sme si len mohli povedať, že sme pre Vás vybrali dobre.

 by @petrrissa