Päťdesiat rokov spoločná láska k remeslu a výrobe

Pred časom IBO team prijal milé pozvanie na "LEICA HUNTING EVENT" v Portugalsku od nášho partnera Leica Sport Optics teamu, ktorý zahŕňal niekoľko dňovú návštevu, od predstavenia fabriky až po tradičný Portugalský lov "Monteria."

Prečo Portugalsko, keď všetci máme zafixované, že Leica pochádza z Nemecka? Cesta z nemeckého Wetzlaru do severného Portugalska začala koncom 60. rokov, kedy sa Ernst Leitz Wetzlar začal obzerať po alternatívnych výrobných miestach, kvôli rastúcim výrobným nákladom v Nemecku. Po zvážení rôznych možností padlo rozhodnutie otvoriť výrobný závod vo Vila Nova de Famalicão v Portugalsku, v regióne s dlhou tradíciou v oblasti jemnej mechaniky.

Spoločnosť Leica Aparelhos Ópticos de Precisão bola založená v roku 1973. Okrem výroby komponentov mikroskopov, skúsení zamestnanci tiež montovali diely pre šošovky Leica a kamerové systémy. V roku 2013 sa Leica Portugal presťahovala do budovy s rozlohou 52 400 m² s vyhradenými priestormi pre výrobu, montáž, optiku a mechaniku. O dva roky neskôr bolo založené inžinierske oddelenie a rodina Leica sa ďalej rozširovala. Leica Store Porto otvorila svoje brány v decembri 2016, čím otvorila cestu pre Leica Gallery a Leica Academy v tej istej budove. Dnes Leica Famalicão zamestnáva 814 ľudí, čím sa spoločnosť Wetzlar s tradíciou zmenila na európsky podnik, ktorý vášnivo zdieľa hodnoty spoločnosti Leica so svetom. Ich výrobky sú dlhé roky synonymom pre kvalitu a precíznu prácu.

Pri vstupe do továrne nás privítal nezameniteľný zvuk pracovných strojov a jemné vône strojového oleja, čo nám hneď dalo pocit, že sme v mieste, kde vznikajú skutočné umelecké diela. Pri prehliadke fabriky nám boli v maximálne sterilných ústrojoch odhalené rôzne fázy výrobného procesu. Začalo to od rezania a tvarovania optických šošoviek, kde každý krok bol vykonávaný s mimoriadnou starostlivosťou a precíznosťou. Následne sme videli zručných remeselníkov pod maximálnym dohľadom pri montáži kľúčových častí optických zariadení Leica. Každý fotoaparát alebo ďalekohľad prechádza prísnymi kontrolami kvality, ktoré zabezpečujú, že každý produkt je bezchybný. Jedným z vrcholov návštevy bola príležitosť vidieť, ako majstri kalibrujú a ladia tieto zložité optické prístroje. Ich zručnosť a precíznosť sú úžasné a dôvodom, prečo Leica je považovaná za jedného z najlepších výrobcov optiky na svete.

Po prejdení výroby a chutnom obede sme spoločne v konferenčnej miestnosti absolvovali školenia o pripravovaných produktoch a horúcich novinkách Leica na ďalšiu sezónu, ktoré budeme mať v ponuke určite ako prví. Z fabriky nás autobus vzal na prehliadku luxusného obchodu Leica Store v centre Porta. Okrem dokonalo nasvietenej predajne plnej najexkluzívnejších produktov od Leica, či príjemnej kaviarničky, bola predajňa spojená s exkluzívnou Leica galériou. Rovno odtiaľ sme sa presunuli na ďalší nezabudnuteľný (pre tých, ktorí si niečo pamätajú) zážitok a to ochutnávku Portského vína...

Na druhé ráno sme sa vysťahovali z hotela pri mori a spoločne sa presunuli  autobusom 4 hodinky na juh, do poľovníckej oblasti Montemor-o-Novo v Portugalsku. Tu nás po privítaní a dobrom obede čakal plnotučný program, ako strelnica a preverenie streleckých zručností či svojich zbraní pred lovom, tak aj testovanie Leica noviniek, či následná obhliadka korkových plantáží, ktorými je Portugalsko povestné. Korok je pre Portugalsko surovinou číslo 1., bez neho by dnes pravdepodobne nebolo tam, kde je. Za všetko môžu výborné klimatické podmienky, ktoré dávajú predpoklad na rast korkových dubov.

Ďalšie ráno nás už čakal dlhoočávaný "LEICA HUNT" organizovaný ich tradičným spôsobom Montería, čo je typická spoločná poľovačka v Španielsku. Predstavuje bezpochyby najstaršiu formu lovu vysokej a diviačej zveri. Tradičná spoločná španielska poľovačka prebiehala na rozsiahlej ploche v horách s lovcami – štandami a s asi 180 psami, kde sa loví – durí aj vysoká (aj trofejová) zver, to je niečo, čo len tak nezažijete hocikde. Až na premenlivé počasie, kedy raz lialo ako z krhly a raz svietilo slnko na krátky rukáv, nás čakali nezabudnuteľné výhľady, kde každý strelec mal štand na inom kopci, dolinami sa ozýval brechot 180-tich duriacich psov, pár honcov, a diviaky ste videli bežať v proti svahu na 300-400 m rýchlosťou svetla :D Niektorí z nás boli úspešní a niektorí ani nestihli zamieriť, napriek tomu mal tento lov nezameniteľnú atmosféru a čaro, nehovoriac o skvelej partii a nálade. A síce nám na "výrade" len tak pohodených úlovkoch chýbali nejaké tie slovenské poľovnícke tradície či úcta k ulovenej zveri,  zážitok s tak veľkolepo organizovanej spoločnej poľovačky zostáva navždy.

Návšteva fabriky Leica v Portugalsku bola pre nás nezabudnuteľným zážitkom. Spoznali sme históriu a vášeň, ktoré stáli za vznikom každého Leica optického zariadenia. Táto továreň nie je iba miestom výroby, ale aj miestom, kde sa stretávajú remeselníci a inžinieri s jedným cieľom - dosiahnuť dokonalosť. Leica zostáva popredným výrobcom optiky, a to nielen pre svoje produkty, ale aj pre svoju oddanosť kvalite a remeslu. Je to miesto, kde láska k optike a fotografovaniu prechádza z generácie na generáciu. Po tejto návšteve sme si ešte viac vážili to, čo Leica predstavuje, a sme hrdí, že môžeme vlastniť a ďalej predávať kus optického umenia, ktoré vzniklo v tajuplnom svätostánku optiky v Portugalsku.

Najširšiu ponuku produktov či noviniek Leica nájdete vo všetkých našich exkluzívnych showroomoch IBO Poľovník.