Pod krídlami Tirolského jastraba

S tímom IBO sme navštívili okolie Innsbrucku, mesto Absam, kde sa nachádza rodinná firma Swarovski Optik. Spoločnosť sa nachádza v krásnom prostredí pod majestátnymi Alpami. Swarovski má v logu jastraba – stelesnenie ostrých očí, čo symbolizuje vysokokvalitné produkty, vyrábané touto rakúskou rodinnou spoločnosťou, ktorá bola založená v roku 1949.

Založenie spoločnosti Swarovski Optik

V roku 1935 mal Wilhelm Swarovski, syn pôvodného zakladateľa, 17 rokov. Wilhelmova vášeň, "byť bližšie ku hviezdam", ako to sám opísal, prebudila vo Wilhelmovi, už ako v zanietenom hobby astronómovi, ambíciu postaviť si vlastný, vylepšený ďalekohľad. S prístupom k špecializovanej sklárskej výrobe a technológiám dokončovania, ktoré sa už používali na výrobu šperkových kameňov v továrni svojho otca, sa Wilhelmovi podarilo vyvinúť nový proces výroby a brúsenia hranolov.Ten použil pri skonštruovaní svojho prvého ďalekohľadu 6x30. Wilhelm v roku 1949 založil spoločnosť SWAROVSKI OPTIK KG v Absame v Tirolsku, čím položil základný kameň pre športovú optiku. Spoločnosť s celosvetovou reputáciou. Prvý sériový produkt jeho spoločnosti, Habicht 7x42.

Wilhelm Swarovski, zakladateľ spoločnosti, videl prírodu ako útočisko, zdroj inšpirácie a experimentálnu pôdu pre nové produkty. "Habicht" v nemčine neodkazuje len na "jastraba severného", majestátneho dravého vtáka s najostrejším zrakom, ale aj na názov ikonickej hory v Alpách – dokonalý symbol toho, čo robí SWAROVSKI OPTIK tak výnimočným. Neustále dávať pozor na najvyššiu kvalitu znamená stále a znova prekvapovať zákazníkov firmy, prekonávať ich očakávania krásnymi produktami, precíznym inžinierstvom a zmyslom pre detail. Vyžaduje si to súdržnú a celkovú kombináciu vzhľadu, funkčnosti, ergonómie, dizajnu a servisu.

"Neustále zlepšovanie toho, čo je dobré" - to je motto Swarovski Optik od prvého dňa. Firma sa snaží prekonávať očakávanie svojich zákazníkov a stále prekvapovať presnosťou svojich produktov, inovatívnou technológiou a komplexným servisom. Až keď produkty Swarovski používate každý deň, môžete skutočne vidieť, ako fungujú. To je dôvod, prečo sa spoločnosť SWAROVSKI OPTIK neustále snaží vylepšovať ergonomický dizajn svojich produktov. Spoločnosť si vychováva svojich ľudí od detstva. Aby neprišli o kvalifikovaných ľudí, v areáli spoločnosti vznikla materská škôlka, ktorá vychádza v ústrety ľudom, pracujúcim v spoločnosti Swarovski Optik. Nemusia sa tak strachovať o svoje ratolesti a o prácu. Základnú školu deti navštevujú mimo spoločnosť. Po skončení základnej školy nastupujú na dva odbory. Prvý odbor je zameraný na optiku a krištáľ Druhý odbor spočíva zameranie mechanických častí. Študenti z týchto odborov sú veľmi žiadaní v spoločnosti, ale aj v iných firmách po celom svete. V odbore zameranom na mechanické časti je skúška vykonaná z poskladania hodinového mechanizmu.

Predstavenie termovízneho zariadenia tM35

S termovíznym zariadením tM35 sa poľovníci môžu spoľahnúť na overenú kvalitu SWAROVSKI OPTIK. Ide o termovízne zariadenie na puškohľad ale aj do ruky. Je vyrobené s modernou termovíznou technológiou pre pôsobivý a vylepšený lov v noci v dvoch možnostiach využitia. Ako termovízna predsádka s 1x zväčšením zaujme tM35 svojou absolútnou presnosťou. Spolu s puškohľadom SWAROVSKI OPTIK tvorí spoľahlivý, kompletný systém, ktorý nevyžaduje žiadne nastreľovanie. Kónický tvar umožňuje priame umiestnenie na puškohľad v tme. Termovízne zariadenie sme testovali vonku aj priamo na strelnici. Prekvapilo nás svojou kompaktnosťou a rôznymi funkciami. Ovládanie bolo intuitívne a po pár minútach testovania sa nám ovládanie dostalo pod kožu. Inteligentný časovač automatického zapnutia/vypnutia SWAROLIGHT so snímačom náklonu umožňuje aktivovať termovízne zariadenie ticho z režimu spánku bez zbytočných pohybov. Túto funkciu ocenia všetci, čo zabúdajú vypínať svoje termovízne zariadenia, pretože sa predlžuje prevádzkový čas termovízneho zariadenia a tým pádom má poľovník viac času na svoje poľovnícke zážitky.

Ďalším produktom, ktorý nám spoločnosť Swarovski Optik predstavila, bola novinka, spektív ATC/STC. Jeho nízka hmotnosť a kompaktné rozmery robia z ATC/STC ideálneho spoločníka pri všetkých návštevách prírody. Kompaktný spektív, premyslený do najmenších detailov, zaujme svojim intuitívnym ovládaním. Praktický polovičný držiak umožňuje jednoduchšie umiestnenie napr. na batohu a bezproblémové ladenie zaostrovania a zoomovania. Spektív ATC 17-40x56 má so svojimi rozmermi a kompaktnosťou všestranné využitie.  Tento spektív sa vyrába v dvoch farebných prevedeniach, a to, zelená a oranžová. STC 17-40x56 má rovný tvar, ktorý je zatiaľ vyrábaný v zelenom prevedení. Taktiež ako model ATC zaujme intenzitou farieb a ostrým obrazom. Neprídete o žiadne detaily z návštevy prírody.

Svet krištáľu

Prijali sme aj pozvanie na návštevu Múzea Swarovski Kristallwelten taktiež Crystal Worlds, ktoré sa nachádza vo Wattens. Múzeum bolo postavené v roku 1995 na oslavu výročia založenia firmy Swarovski ako atrakcia pre návštevníkov. Vo vonkajšej časti areálu je neprehliadnuteľný alpský obor, s očami upravenými ako krištále. Vonku sa nachádza krištáľový les, labyrint a atrakcie pre najmenších.

Vnútorné priestory múzea obsahujú rôzne umelecké artefakty zo súčasnej umeleckej tvorby. Múzeum otvára návštevníkom nové zmyslové vnemy, ktoré doposiaľ nikde vo svete nespoznali. Taktiež sa tu nachádza najväčšia predajňa Swarovski šperkov a predmetov na svete. Jednou návštevou nie je návštevník schopný pohltiť všetkú tú krásu okolo neho.

Ďakujeme spoločnosti Swarovski Optik, že nám umožnila nahliadnuť do ich útrob a ukázali nám, prečo patria k svetovej špičke vo svete optiky.

Celú ponuku svetoznámej optiky Swarovski nájdete na: Swarovski