Test odolnosti s vynikajúcimi výsledkami a prvenstvom!

Vyhrievaných ponožiek sa na našom ale aj celosvetovom trhu nachádza veľa, či už s rozdielmi vo výkone, kvalite, no najmä cene. Pri výbere treba zohľadňovať všetky spomenuté fakty. Ale prehovoril by vás napríklad test odolnosti a kvality na svetovej úrovni? Poďme sa na to spoločne pozrieť. 

Laboratórne testy vyhrievaných ponožiek spoločnosti Testfakta ukazujú veľké rozdiely v cene, ako aj kvalite a výkone. Niektoré sú dokonca také horúce, že riskujete, že sa popálite, ak si nedáte pozor. Ale test tiež ukazuje, že sa dajú nájsť kvalitné ponožky za rozumnú cenu. Vyhrievané ponožky sú vítanou novinkou pre poľovníkov, lyžiarov či milovníkov rôznych zimných športov. Základná konštrukcia vyhrievaných ponožiek je založená na všitých vykurovacích telesách, ktoré sú napájané prostredníctvom batérii. Spojenie výkonných telies a batérii dokáže udržať vaše nohy v teple až niekoľko hodín, a to len na jedno nabitie

Teplota sa reguluje buď na držiaku batérie alebo cez aplikáciu v mobilnom telefóne. Spravidla by sa maximálna teplota mala používať iba niekoľko minút. Pri niektorých druhoch ponožiek teplota tiež veľmi rýchlo stúpa na nepríjemne vysokú úroveň, pričom pri nepozornosti hrozí popálenie.

Testfakta laboratórne testovala osem druhov vyhrievaných ponožiek v nezávislom laboratóriu PZT v nemeckom Wilhelmshavene. Ceny vyhrievaných ponožiek sa pohybovali v rôznych cenových reláciách.

Najviac evidentne zaváži tepelná kapacita, čiže schopnosť udržať chodidlo v teple vo veľkých mrazoch. Test meria, ako dobre dokážu ponožky udržať nohy v teple pri teplote -10°C. Najlepším ponožkám sa podarilo spomaliť pokles teploty počas jednej hodiny o 12-13°C oproti poklesu teploty tesne nad 20°C u najhorších. Niet pochýb o tom, že vyhrievané ponožky sú veľmi rozdielne oproti tradičným ponožkám, zdôrazňuje vedúci testu Thorsten Kutzner v laboratóriu PZT. 

Všetky vyhrievané ponožky v teste robia nohu jednoznačne teplejšou. Potom je vždy ťažké zhodnotiť prispievajúci účinok zvýšeného krvného obehu, ku ktorému dochádza, keď je telo v pohybe. Mnoho ľudí počas zimy zažíva dlhé obdobia silného chladu a teploty, ktoré sú v chladiacej komore jasne pod testovanými -10 °C. 

"Áno, a bolo by zaujímavé urobiť rozšírený praktický test, ktorý by ukázal, ako sa teplo rozdeľuje v chodidle pri skutočnej záťaži. Môžeme mať podozrenie, že ponožky, ktoré majú iba jedno vykurovacie teleso, budú potom ťažšie rovnomerne rozvádzať teplo,": hovorí Thorsten Kutzner. 

Na vyhodnotenie odolnosti ponožiek boli testované ponožky umiestnené na chodidlá vystavené úplnému opotrebeniu. Náročná a rozhodujúca skúška, kde niekoľko ponožiek dostalo výprask. Najodolnejšia voči opotrebovaniu bola ponožka od Seger, ktorá v teste získala aj druhé najvyššie kombinované hodnotenie.

Všetky ponožky prešli tromi praniami v práčke bez problémov, no treba zdôrazniť, že ponožky treba sušiť zavesené a nesušiť v sušičke - môže dôjsť k poškodeniu vyhrievaných telies.

To, že ponožky dýchajú, je dôležité pre pohodlie, no ak čižmy nedýchajú, nemusí na tom až tak záležať. Ďalším komfortným aspektom je kompresia, teda to, ako sedia v oblasti lýtok. Tu boli veľké rozdiely medzi jednotlivými značkami a preto je dôležité, aby ste si ponožku pred kúpou vyskúšali a aby ste sa v nej dobre cítili. "Aké závery možno vyvodiť z nášho testu – aké ponožky si vybrať? Samozrejme, veľa závisí od toho, ako sa majú používať.": hovorí Thorsten Kutzner. 

Pre poľovníka, ktorý sedí alebo stojí dlhé hodiny v lese, je najdôležitejším parametrom tepelná kapacita, zatiaľ čo pre lyžiara môže byť dôležitejšie vedieť regulovať teplotu v ponožkách.

Niekoľko modelov vykazovalo veľmi vysoké maximálne teploty. Boli by potrebné jasnejšie varovania? Celkovo najlepší výsledok v našom teste mjú ponožky značky Alpenheat. Najdrahšie ponožky v teste od Therm-Ic nezískali vyššie celkové skóre ako niektoré lacnejšie modely.

Tlačová agentúra Testfakta poverila severské mediálne laboratórium, aby otestovalo výber vyhrievaných ponožiek. Testy vykonalo nezávislé laboratórium PZT v Nemecku. Test obsahoval hlavné parametre, ako sú: tepelná kapacita, priedušnosť, kapacita batérie, kompresia, odolnosť proti opotrebeniu a odolnosť voči praniu.

Boli testované nasledovné modely vyhrievacích ponožiek: 

  • Therm-ic - Ultra Warm Comfort Socks
  • Victory – Seger Heat Mid
  • Lenz – Heat Sock 4.1 Toe Cap
  • Avignon – 1416 Heat Surround Toe 
  • Alpenheat – Fire Wool Sock
  • INF- Batteriuppvärmda strumpor
  • Zalea – Driven by heat
  • Hottronic – Heat Socks XLP 1P Surround comfort

Laboratórny test

Vyhrievacia kapacita
V prvom kroku sa meria schopnosť ponožky zahriať rôzne oblasti chodidla. Chodidlo sa vyhrieva ponožkou nastavenou na maximálny výkon a meranie sa vykonáva termokamerou na vonkajšej, spodnej a hornej strane chodidla. Pre každú oblasť je zaznamenaná priemerná teplota a maximálna teplota v rámci oblasti merania.

Na otestovanie a vyhodnotenie schopnosti ponožky udržať chodidlo dlhšie v teple v silnom chlade sa ponožka navlečie na chodidlo naplnené hliníkovými granulami. Noha sa zahrieva päť minút pri maximálnom výkone. Hneď potom sa na nohu navlečie topánka, ktorá sa vloží do klimatickej komory s teplotou -10°C. Ponožka je nastavená na stredný výkon (druhý najvyšší výkon) a senzory v hliníkových granulách zaznamenávajú pokles teploty po dobu 60 minút.

Priedušnosť
Schopnosť ponožky prepúšťať vodnú paru (vlhkosť podobná potu nôh) sa meria podľa štandardnej metódy EN ISO 14268.

Kompresia
Pančucha je umiestnená na lekárskej figuríne. Tlak na dolné končatiny figuríny sa meria pri obvode 23 a 36 cm. Čím vyšší tlak, tým lepšiu kompresiu ponožka poskytuje.

Odolnosť proti oderu
Vzorky z päty ponožky a nášľapnej časti sú podrobené 30 000 otáčkam oderu podľa štandardnej metódy EN ISO 12947-2. Po úplnom obrúsení sa zaznamená opotrebovanie skúšobných vzoriek.

Účinok prania
Pančucha sa vloží do vrecka na bielizeň a trikrát sa vyperie v práčke na 30 stupňov. Po vysušení (sušenie na závese) sa hodnotí vplyv na textílie a prípadný vplyv na funkciu ponožky. 

Kapacita batérie
Kapacita batérie sa meria pre pravú a ľavú ponožku pri nastavení stredného výkonu (druhý najvyšší výkon). Pred meraním sa batérie nabijú na maximum a dvakrát úplne vybijú.

Interpretácia a klasifikácia
Výsledky laboratórneho testu sa interpretujú a klasifikujú po konzultácii s vykonávajúcim laboratóriom. Hodnotenie sa vykonáva na stupnici od 1 do 10, kde 10 je najlepšie. Známky pod 6 sa udeľujú len vtedy, ak výsledky možno považovať za zlé alebo výrazne horšie ako ostatné produkty v teste.

V celkovej známke majú časti testu nasledujúcu váhu:

Tepelná kapacita - 40%

Kapacita batérie - 20%

Kvalita a udržateľnosť -  25 %

Priedušnosť - 10%

Kompresia - 5 %

Ak vás tento test odolnosti presvedčil pri výbere najlepších vyhrievaných ponožiek, celu ponuku Alpenheat nájdete tu: Vyhrievané ponožky Alpenheat