33 hladných zubov

Americká spoločnosť Gerber vyrába nástroje a pomôcky pre vojakov, dobrodruhov, cestovateľov, rybárov či lovcov. Poslednej spomínanej skupine ponúka nielen rôzne nože a multitooly, ale aj špecializované vychytávky na spracovanie úlovku. Patrí medzi ne aj kompaktná pílka na kosti Vital Pack Saw.

Slovo "vital" znamená v angličtine "životne dôležitý", "rozhodujúci" alebo "zásadný". Nie náhodou ním oregonskí marketingoví manažéri pomenovali práve produktový rad, ktorý zahŕňa predovšetkým vyvrhovacie nože s vymeniteľnými čepeľami, sťahovacie nože alebo rozkladacie nožnice na porciovanie vtáctva. Spracovanie úlovku sa totiž v núdzi môže premeniť na naozaj kľúčovú zručnosť, ktorá vám umožní prežiť. Náročnú prácu má uľahčiť aj pílka na kosti Vital Pack Saw, slúžiaca na porciovanie úlovku vrátane veľkých zvierat.

Drží ako prilepená

Lovec toho so sebou ťahá do lesa naozaj veľa, a tak sa počíta každý centimeter aj gram. Preto sa vreckový nástroj vyznačuje ako nízkou hmotnosťou 52 g (s puzdrom stále ničotných 72 g), tak kompaktnými rozmermi - na dĺžku meria len 15,4 cm. Pomocník od Gerberu teda šetrí jednak priestor v batohu či na opasku, jednak energiu, ktorú bude lovec potrebovať na dopravenie spracovanej zveri domov alebo do táboriska.

Pri rezaní kostí potrebujete čo najistejší úchop aj za podmienok, kedy vaša ruka bude postriekaná krvou úlovku. Zaisťuje ho zakrivený dizajn rukoväte v tvare písmena T, ktorá dostala do vienka hneď niekoľko šikovných riešení pre lepšiu ergonómiu. Chrbtovú partiu, ktorá sa pri práci dotýka vnútrajška dlane, zaobstaral výrobca deviatimi oválnymi výstupkami brániacimi vykĺznutiu. Palec sa opiera o rovnú plochu opatrenú zdrsnením, ktoré svojou koncepciou pripomína vrúbkovanie pri koreni chrbta čepele niektorých pevných nožov. Ostatné prsty prirodzene zapadnú do oblúkovitých vybraní na druhej strane rukoväte. Pílka dobre sedí v menšej aj mohutnejšej ruke a mäkký gumový materiál bez ostrých hrán zamedzuje otlačeninám aj pri dlhšej a namáhavejšej práci – priľnavá guma skrátka drží Vital Pack Saw v dlani ako prilepenú. Príjemným bonusom sú prvky vo výrazne oranžovej farbe, ktoré vám umožnia nástroj rýchlo nájsť aj v tráve alebo lístí – ak ho odložíte alebo omylom upustíte.

Kovová časť pílky s dĺžkou 92 mm pozostáva z japonskej vysoko uhlíkovej ocele SK-5, ktorá sa uplatňuje pri výrobe skalpelov, žiletiek alebo ručného náradia pre drevospracujúci priemysel ako dláta, píly a vrtáky. Vykazuje vysokú mieru húževnatosti i tvrdosti a vďaka takmer 1% podielu uhlíka veľmi dobre drží ostrie. K ďalším benefitom patrí veľká odolnosť proti oteru. Popísané parametre predurčujú SK-5 pre náročné úkony, a preto sa z nej často robia aj lovecké a survivalové nože.

V pevnom puzdre

Žiadna ruža však nie je bez tŕnia a vzhľadom k relatívne nízkemu podielu chrómu (maximálne 0,3 %) nepatrí táto oceľ k nerezovým materiálom. Preto musíte pílku po každom použití starostlivo očistiť a osušiť. Vysoká tvrdosť tiež sťažuje brúsenie, avšak drobné zúbky by ste v domácich podmienkach rovnako ostrili len veľmi ťažko. Pokiaľ už nástroj od Gerberu otupíte, čo bude trvať naozaj dlho, radšej ho zverte do odbornej starostlivosti.

Zubatá časť čepele meria 67 mm a hodí sa teda aj na polenie silných kostí vysokej zveri. Na tejto dĺžke sa nachádza tridsaťtri zúbkov s výškou 3 mm, z ktorých je šestnásť vyosených doprava a sedemnásť doľava. Toto prevedenie aj tvar zubov umožňujú Gerberu prenikať materiálom ľahšie, rýchlejšie a s vynaložením menšej námahy ako pri bežnej pílke na drevo alebo kov. Praktickú vychytávku predstavuje tupé zakončenie s hákom. Vďaka nemu pri práci zbytočne nepoškodíte mäso ani nezapichnete pílku priamo do kosti, čo býva najčastejšou príčinou zlomenia čepele podobných nástrojov. Zároveň ide o bezpečnostný prvok, pretože absencia hrotu minimalizuje riziko vášho zranenia - a porezať sa pri práci so surovým mäsom zvieraťa odstreleného vo voľnej prírode rozhodne nie je nič príjemné.

Gerber Vital Pack Saw sa dodáva v oválnom puzdre z húževnatého nylonu v čierno-oranžovej farbe. Po zasunutí nástroja dovnútra spoľahlivo kryje celú oceľovú časť a spomínaný hák bráni poškodeniu látky. Pílku vo "futráli" zaistíte ohybnou chlopňou zapínanou pomocou cvoku, na zadnej časti nechýba pútko na prevlečenie ľubovoľného typu opasku do šírky 60 mm. Podobne ako samotný nástroj má aj puzdro oranžové prvky pre ľahké nájdenie v teréne.

Bez zbytočnej námahy

Na papieri všetko vyzerá dobre, ale ako si Gerber Vital Pack Saw vedie v praxi? Na opasku nijako neprekáža a vďaka kompaktnosti o nej pri chôdzi ani neviete. Ako prvý som nechal pílku ochutnať stehennú kosť morky a rukoväť skutočne padla do ruky ako uliata. Pri rezaní mi chvíľku trvalo nájsť správny rytmus, potom už šlo všetko ľahko a kosť som v jej najširšom mieste prepolil za necelé dve minúty. Potom prišla na rad náročnejšia úloha v podobe teľacej kosti s priemerom takmer 4 cm. Na jej prepolenie som musel využiť celú dĺžku ostria, ale opäť stačilo vyvíjať len mierny tlak a po piatich minútach bolo hotové bez toho, aby som sa zapotil.

Pri rezaní som si uvedomil, že hoci pílka nemá konštrukciu fulltang (ako napríklad u väčšieho modelu Gerber Exo-Mod Saw so skeletónovou rukoväťou), môže sa pochváliť dostatočne odolným a robustným prevedením. Čepeľ je do gumy zapustená pevne a nezaznamenal som ňou žiadnu tendenciu sa kývať. Napriek drobným rozmerom a vyoseniu zubov ma tiež príjemne prekvapilo, ako ľahko sa Vital Pack Saw čistí. Raz som ju po práci zabudol utrieť a dostal sa k údržbe až za dlhé hodiny po návrate z lesa. Aj keď nejde o nerezovú oceľ, neobjavili sa náznaky "líšky". Stačilo nástroj v kuchyni umyť prípravkom na riad a bežnou hubkou mechanicky odstrániť zo zubov zvyšky mäsa, špiku aj kosti. O chvíľku pílka žiarila novotou, akoby som si ju práve doniesol z obchodu.

Vďaka minimálnym rozmerom aj váhe a vysokej funkčnosti hodnotím americkú pílku ako užitočný nástroj nielen pre lovcov, ale aj dobrodruhov. Zatiaľ čo lovcom pomôže pri pravidelnej činnosti, prepperi s ňou v núdzi rýchlo a bez nadmerného úsilia naporciujú napríklad zajaca chyteného do pasce (tým nechcem nabádať k pytliačeniu, bavíme sa o krízovej survivalovej situácii po zrútení spoločnosti). Keby išlo naozaj do tuhého a museli by ste opustiť svoje obydlie, dosť možno vás okolnosti donútia stráviť niekoľko dní či týždňov v lese a živiť sa len zberom a lovom. Vtedy oceníte každú kalóriu a s ostrým nástrojom z Oregonu sa za pár desiatok sekúnd dostanete aj k špiku, ktorý poslúži ako vítaný zdroj tukov, vitamínov A a K2, esenciálnych mastných kyselín alebo minerálov na čele s vápnikom, železom, fosforom či horčíkom.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Túto kvalitnú pílku a mnoho ďalšieho nájdete na: Nože a náradie Gerber