Ako si vybrať puškohľad?

Posedové, nadhánkové alebo univerzálne? Zháňate puškohľad, no neviete, na základe čoho si vybrať? Využitie puškohľadu je hlavným bodom, od ktorého sa musíte odrážať. Čítajte ďalej a poradíme vám.

Typy puškohľadov

Posedové puškohľady

Označenie puškohľadov na streľbu z posedov nie je veľmi korektné, ale predstavujú zariadenia s pevným zväčšením.

  • Disponujú zväčšeniami 6 až 8 s priemermi objektívov od 42 do 56 mm
  • Ich zorné pole je malé, no svetelnosť veľmi kvalitná
  • Sú vhodné k streľbe do vzdialeností až 200 metrov

Nezabúdajte, že parametre puškohľadu nie sú všetko. Záleží aj na schopnostiach strelca, ktorý bude puškohľad používať. Patria sem puškohľady so zväčšením 8x56 či 7x56.

Nadhánkové puškohľady

Predstavujú puškohľady, ktoré využijete pri rýchlej streľbe na pohyblivé ciele v krátkych vzdialenostiach do 100 metrov v dobrej svetelnosti.

  • Zväčšenie puškohľadov je veľmi malé, no zorné pole je omnoho väčšie ako pri posedových puškohľadoch.
  • Veľké zorné pole dokonale pomáha pri rýchlom nájdení a zamierení na cieľ.
  • Medzi takéto puškohľady patria modely so zväčšením 1-8x24, 1,1-4x24, 1-4x24 či 1.25-4x24.

Univerzálne puškohľady

Medzi univerzálne puškohľady patria modely puškohľadov, ktoré majú variabilné zväčšenie. Pri týchto modeloch ide o zariadenia s optickým ZOOM-om. Variabilné zväčšenia sa nastavujú mechanicky - jednoduchým otočením na tubuse.

Aby budúci používateľ vedel, aký má puškohľad ZOOM, vie to jednoducho zistiť. Stačí len vydeliť najväčšie zväčšenie najmenším zväčšením.

Príkladom je puškohľad Leica PRS 5-30x56i PRB. Zväčšenie 30 vydelíme zväčšením 5 a dostaneme číslo 6 - predstavuje 6-násobný ZOOM.

  • Na trhu s puškohľadmi sa najčastejšie nachádzajú modely so ZOOM-om v rozmedziach 3 - 8-krát. Čím väčší je ZOOM, tým je puškohľad univerzálnejší.
  • Využijete ho na streľbu z posedov, na posliedky, počas nadhánok v jesenných a zimných mesiacoch, až po streľbu na dlhé vzdialenosti.
  • Pri malom zväčšení je zorné pole zariadenia veľké.
  • Pri zväčšení stredných rozmerov má puškohľad skvelú svetelnosť aj pri horších svetelných podmienkach.
  • Veľké zväčšenie posúva model puškohľadu na úroveň schopnosti streľby na veľké vzdialenosti.
  • Medzi najviac používané puškohľady z rady univerzálnych patria 3-18x50 či 3-12x56.

Parametre, ktoré si všímajte !!!

Ovládanie

Puškohľad musí mať veľmi jednoduché a intuitívne ovládanie. Pred streľbou a počas nej je dôležité vedieť rýchlo a pohodlne nastaviť puškohľad tak, aby bolo zameranie cieľa čo najviac komfortné.

  • Funkcie ovládania musia byť umiestnené tak, aby boli rýchlo dostupné aj za použitia rukavíc alebo počas tmy.
  • Pri variabilných zväčšeniach by malo byť priblíženie vyvýšené, aby bolo znateľné, aké priblíženie je nastavené.
  • Veľkú rolu hrá aj fakt, či je strelec pravák alebo ľavák. Vždy je lepšie si puškohľad vopred chytiť a vyskúšať. Funkcie musia spolupracovať plynulo a optimálne tuho, aby sa nestalo, že sa zmenia určitými vplyvmi (chôdza, výstrel, otrasy).
  • Puškohľady vybavené svetelným bodom musia mať plynulú reguláciu.
  • Zariadenie by si malo pamätať poslednú intenzitu osvetlenia a po zapnutí by malo svietiť tak, ako pred vypnutím. 

Tubus

Pri tubuse je dôležité, aby bol vyrobený z jedného kvalitného a odolného materiálu. Medzi tieto materiály patrí hliník, dural a ich zliatiny.

  • Puškohľady sa prevažne vyrábajú s priemermi tubusu medzi objektívom a okulárom o veľkostiach 25,4 mm, 30 mm a 36 mm. Čím je jeho priemer väčší, tým poskytuje väčšiu priepustnosť svetla. Závisí od neho aj svetelnosť a veľkosť zorného poľa.
  • Povrchová úprava musí odolávať oterom, oderom a všetkým prírodným vplyvom. Najspoľahlivejšie prevedenie tubusu je v tmavej a matnej verzii. Tie neodrážajú slnečné lúče a mesačné svetlo.

Optika

Základným faktorom pri otázke na optiku je, aby všetky jej časti pozostávali z optického skla. Svetovo uznávané spoločnosti na výrobu optiky využívajú sklá od nemeckého výrobcu Schott.

  • Vždy sa zamerajte na ostrosť celého obrazu, hlavne na okrajoch zorného pola. Pri pohľade cez puškohľad musíte vidieť ostro daný cieľ, zároveň aj zámernú osnovu a kvalitné farby prostredia.
  • Pre zabezpečenie vodotesnosti a zabráneniu prenikaniu prachu a nečistotám je potrebné, aby bola optika plnená najkvalitnejším plynom - dusíkom.
  • Umožnenie tej najlepšej svetelnosti poskytujú antireflexné vrstvy na šošovkách a číre sklo. Puškohľady najvyššej kvality sú vybavené ochranou na vonkajších šošovkách k zabráneniu poveternostných vplyvov. (Počas dažďa sa kvapky vody spájajú do jednej veľkej a odtekajú aj s možnými nečistotami prachu.)

Mechanika

Mechanika tvorí základ kvality každého puškohľadu. Ide o rektifikačné točidlá, ktoré umožňujú zmeny polohy kríža pri nastreľovaní zbraní. Základ je, aby zbraň držala nástrel pri otrasoch a pri spätných rázoch po každom výstrele.

  • Zámerná osnova sa posúva klikaním. Jedným klikom sa osnova posúva pri 100 metroch o 1 cm alebo o ¼ MOA, čo predstavuje 7 mm. Pri nekvalitných a lacnejších mechanikách v puškohľadoch sa stáva, že pri nastreľovaní je obtiažne dokonale nastreliť vašu zbraň.
  • Pri kúpe modelu je lepšie si vždy pre istotu skontrolovať fungovanie točítiek až na samý doraz. Pri akomkoľvek zaseknutí alebo inom zaváhaní zvážte kúpu iného puškohľadu. 

Balistická vežička ako výhodné plus

Pri puškohľadoch vybavených balistickou vežičkou strieľate na omnoho dlhšie vzdialenosti ako s modelmi bez vežičky. Pomocou vežičky sa rýchlo prenastavuje osnova podľa vzdialenosti, v ktorej sa nachádza cieľ. Do jej výbavy patrí stupnica, ktorá sa jednoducho točí podľa vzdialeností.

Puškohľady sa montujú na zbrane s rozdielnymi kalibrami a strieľajú sa rôzne náboje. V týchto prípadoch je balistika každej zbrane iná. Preto sú vežičky vybavené vymeniteľnými krúžkami s rôznymi balistickými krivkami od závislosti kalibrov a streliva.

Spoľahlivosť používania balistickej vežičky sa zvyšuje využívaním diaľkomerov. Spresňuje sa tak meranie vzdialenosti.

Balistická vežička predstavuje skvelého pomocníka na dlhé vzdialenosti, ktoré sú dlhšie ako 250 metrov. Ak sa vzdialenosti streľby pohybujú okolo 200 m, balistická vežička nie je potrebná.

Paralaxa

Paralaxa je nastavenie optického systému, ktoré sa uskutočňuje mechanicky. Korekcia paralaxy napomáha k výsledku, že cieľ je zaostrený pri akejkoľvek vzdialenosti.

Niektoré puškohľady nemajú paralaxu a sú nastavené na určitú vzdialenosť, spravidla to je 100 m.

TIP: Nastavená paralaxa v puškohľadoch má chybu pri streľbe na 300 metrov cca 5 cm. Pri väčších vzdialenostiach je potrebné si zakúpiť puškohľad s funkciou regulácie paralaxy.

Reguláciou paralaxy sa dá tiež odhadnúť vzdialenosť medzi strelcom a cieľom. Jedinou podmienkou je, aby boli vzdialenosti výrazné. Pre tých, ktorí lovia na dlhé vzdialenosti, regulácia paralaxy je priam nutná.

Zámerná osnova

V dnešnej dobe ponúkajú výrobcovia zákazníkom mnoho puškohľadov s rôznymi zámernými osnovami v prvej a druhej ohniskovej rovine. Pre lepšiu využiteľnosť je výhodnejšia druhá ohnisková rovina. Osnova sa nezväčšuje, aby bola osvetlená.

Osvetlenie zámernej osnovy musí byť osvietené tak, aby bolo osnovu vidieť v snehu a za ostrého slnka. V noci nesmie veľmi slniť oči. Ostrosť okrajov svetelného bodu nesmie byť rozmazaná a bez nepravidelného tvaru.

Veľkosť svetelného bodu

Pri puškohľadoch so zväčšením 6x sa veľkosť svetelného bodu pohybuje v rozmeroch od 5,6 mm do 12 cm. K streľbe na dlhšie vzdialenosti a v noci je výhodnejší najmenší svetelný bod.

Veľký svetelný bod je výhodou len pri nadhánkových puškohľadoch na krátke vzdialenosti.

Nič nestrácate ani v prípade, ak sa svetelný bod po určitej nečinnosti alebo v zvislej polohe zbrane vypne sám. Šetrí baterku.

Cena

Ceny kvalitných puškohľadov sú širokospektrálne. Pohybujú sa od niekoľkých stoviek až do tisícok eur. Záleží na situáciách, v ktorých ho budete používať.

Cenovo drahšie sú puškohľady, ktoré majú nastaviteľnú paralaxu, svetelný bod, plynulú reguláciu, kvalitnú optiku alebo balistickú vežičku.

Odrazte sa od účelu

Premyslite si, na aké príležitosti budete puškohľad využívať a čo od neho očakávate. Pri montáži puškohľadu nerozmýšľajte dlho a zvoľte si jednoznačne oceľovú montáž. Montáže z iných materiálov či ich kombinácií nie sú kvalitné pre guľovnice. V prípade potreby alebo akýchkoľvek otázok vám radi a s ochotou poradíme.

Všetky kvalitné puškohľady nájdete na: Puškohľady