Bushcraftový trón zo Škandinávie

Počas postriežky na zver, pri ohni po náročnom treku alebo pri dlhej statickej práci. Práve vtedy oceníte možnosť sa posadiť a odľahčiť nohy i chrbát. Na trhu nájdete priehrštie skladacích outdoorových stoličiek a kresiel, lenže bývajú buď neforemné a ťažké, alebo toho veľa nevydržia. Výnimku potvrdzujúcu pravidlo, predstavujú originálne švédske stoličky Walkstool.

Výrobcom ultimátnych pomôcok je firma Scandinavian Touch AB, ktorá pri propagácií stavila na vtipný štýl marketingu. Názov Walkstool čiže "chodiaca stolička" neodkazuje na to, že by za vami stolička mala sama behať. Vďaka kompaktným rozmerom a nízkej váhe si ju ale môžete vziať kamkoľvek, takže vás naozaj nasleduje na každom kroku. Sériové logo tvorí stolička s ľudskými nohami a zadkom nakresleným na sedáku. Všetko dotvára slogan v podobe rečníckej otázky: "Prečo stáť, keď si môžete sadnúť?"

Vyvinutá s expertmi
Za svojim bytným humorom sa skrývajú starostlivé testy a spolupráca s renomovanými odborníkmi. Než sa stoličky prvýkrát objavili na trhu, vývojári diskutovali o jej ergonómií s fyzioterapeutmi a odskúšali najvhodnejšie výšky sedadla s expertmi diagnostického centra Previa. Praktickým záťažovým testom potom Walkstool prešli u odborovej organizácie elektrikárov, ktorí si ju na vlastnej koži odskúšali pri práci na štyridsiatich miestach po celom Švédsku.

Výsledkom je jediná outdoorová stolička sveta, ktorá sa môže pochváliť dlhou radou patentov a ochranných známok. Výrobca neváha do priemyselnej ochrany investovať nemalé sumy a za stoličkami tak stoja patenty platné v USA, Austrálii, Brazílii, Kanade, Číne, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Veľkej Británii či Japonsku.

Walkstool má podobu skladacej stoličky bez operadla s trojicou teleskopických nožičiek. Dostanete ju v čiernej sieťovke s stahovacím popruhom (podobným ako pri kompresnom obale na spacák) osadeným jednokomorovou plastovou brzdičkou. Vďaka nemu stoličky z obalu nevykĺznu a môžete si za sieťovku zavesiť na rameno ako napríklad kábel. Skladný obal sa dá tiež uchytiť zvonku na batoh - či už sťahovacími páskami, alebo niektorým typom väzby. Na hornom konci tašky nechýba nylonové pútko, takže je možné do neho po vybratí stoličky uložiť rôzne drobnosti. Vhod príde hlavne pri táborení, kedy obal za pútko zavesíte trebárs na vetvu, aby predmety vnútri nenavlhli od rannej rosy. Pri vyberaní stoličky len dajte pozor, aby ste otvor obalu dostatočne roztiahli - inak sa bude Walkstool zachytávať za oká sieťovky a hrozí k ich natrhnutiu.

Jednoduché rozloženie
Pred posadením vás čakajú tri jednoduché úkony, ktoré zvládnete behom niekoľkých sekúnd. Najprv rozopnete textilný pásik, ktorý pomocou suchého zipsu drží stoličku zloženú. Má šírku 2,5 cm a funguje spoľahlivo. Po rozložení stoličky ho nie je kam prichytiť a pod sedákom len tak "vlaje" - našťastie moc neprekáža. Potom roztiahnete nohy Walkstoolu od seba (vzhľadom k ich spojeniu guľovými kĺbmi v jedinom bode to nevyžaduje žiadnu silu), čím sa zároveň rozloží sedátko. Vyrába sa z húževnatého polyesteru, ktorý sa priečne viaže prostredníctvom štruktúry. Má trojuholníkový tvar a pre dlhšiu životnosť ho Švédi obšívajú lemovaním. Každý z rohov, v ktorom sú uchytené horné konce nožičiek, sa navyše môžu pochváliť ďalšou vrstvou látkovej výstuhy.

Teraz už zostáva len vysunúť teleskopické nôžky z prepravnej do pracovnej polohy. Stačí za ne zatiahnuť, kým sa odpružený kolík neslícuje s otvorom v plastovej objímke a nezapadne do nej. Ide o podobný systém ako u trekingových palíc či plážových slnečníkoch. Výrobca upozorňuje, že pri sadaní musíte mať istotu, či sú všetky nohy správne zaistené. To si môžete overiť sluchom i zrakom - zapadnutie kolíka do dierky sprevádza hlasné cvaknutie a kolík má výrazne červenú farbu.

Samotné nohy sa vyrábajú z hliníkovej zliatiny, ktorá sa vyznačuje nízkou hmotnosťou a výnimočnou odolnosťou. Ich horná a pevná časť má čiernu farbu (rovnako ako sedadlo), vysúvacie partie dostali matne striebornú povrchovú úpravu. Aj vďaka tomuto farebnému rozlíšeniu, jediným žmurknutím spoznáte, že je Walkstool pripravená k použitiu. Na konce nožičiek umiestnili škandinávski inžiniéri masivne, ale ľahké plastové "topánky" s rozšíreným zakončením - nebudete sa teda boriť ani do mäkšej či rozmáčanej pôdy. Napriek tomu sa oplatí stavať Walkstool na čo najpevnejší povrch - potom nie je potrebné dávať pozor, či na niektorú z nožičiek nevytvárate svojím pozadím väčší tlak než na ostatných. Ak by ste z rúcania alebo skĺznutia mali aj tak obavy, môžete si dokúpiť pomôcku Walkstool Steady, ktorá stabilitu stoličky ešte zvyšuje.

Šesť variantov

Výrobca ponúka hneď šesť verzií, ktoré sa líšia výškou, rozmermi sedadla i nosnosťou. Dvojica základných modelov nesie označenie Basic, vychytanejšie typy sa nazývajú Comfort. Porovnanie ich parametrov nájdete v priloženej tabuľke. Scandinavian Touch uvádza, že už najmenšia Basic 50 M má dostatočnú veľkosť sedáku pre pohodlné použitie, ktorá sa u ďalších modelov ešte zväčšuje.

Mne sa do rúk dostal model Comfort 55 XL, ktorý v rozloženom stave meria na výšku 55 cm a váži len 900 g. Ak vám tieto parametre pripadajú atraktívne, tak to najzaujímavejšie ešte len príde - nosnosť švédskej stoličky v tejto verzi totiž činí enormných 225 kg! U najvyšších modelov ide dokonca o štvrť tony a výrobca sa nebojí tieto čísla dokazovať nevšednými experimentmi. Na Youtube nájdete video, na ktorom Švédi posadili vysokozdvižným vozíkom Combi Volvo V50 na sedem stoličiek Walkstool - a stoličky umiestnené pod kolesami aj podvozkom vydržali! Vzhľadom k tomu, že auto váži asi 1 390 kg, musela každá stolička uniesť dva metráky. Takto extrémnou záťažou som Walkstool Comfort 55 XL nepreveril, s mojimi 90 kilogramami si každopádne poradila bez ťažkostí.

Švédsku stoličku som v praxi otestoval pri rôznych činnostiach. Najprv som si ju pripevnil na batoh a ušiel s ňou asi 20 km - vzhľadom k nepatrnej váhe som ani nevedel, že na chrbte nesiem niečo navyše. U večerného táboráku som sa na Walkstool posadil miesto obvyklého pňa a chrbát mi za túto zmenu vyložene poďakoval. Sedák je priedušný a nezapotíte sa na ňom ani v teplom počasí. Má ergonomický tvar, aby sa vám aj po niekoľkých hodinách trónilo komfortne - akonáhle sa usadíte, miernym prevesením sa prispôsobí vášmu pozadiu. Zároveň je dosť mäkký, takže sa nemusíte báť otlakov. V porovnaní s ostatnými outdoorovými "trojnožkami" poteší aj velkorysými  rozmermi sedadla - má asi o 20% väčšiu plochu ako väčšina konkurenčných produktov, čo ocenia hlavne korpulentnejší majitelia. Keď prišiel čas ísť spať, ani sa mi zo švédskej stoličky nechcelo vstávať.

Doma aj v prírode

Medzi moje koníčky patrí fotografovanie vtákov, tak som sa na outdoorovej trojnožke uvelebil so zrkadlovkou, osadenou teleobjektívom. Táto aktivita vyžaduje trpezlivosť a zotrvanie na jednom mieste po dlhú dobu - išlo teda o ideálny spôsob, ako Walkstool poriadne vyskúšať. Po štyroch hodinách som odchádzal s niekoľkými vydarenými snímkami operencov a pocitom, že som si pri pohodlnom posedení vlastne celkom odpočinul. Podobne dopadlo tiež niekoľko hodinové pozorovanie vtáctva pomocou ďalekohľadu TETRAO z nasledujúceho dňa.

Trochu neplánovane som si švédsku stoličku otestoval aj doma. Praskla nám totiž vodovodná trúbka pod kuchynským drezom, ktorá vedie len pár centimetrov nad podlahou. Namiesto kľačania alebo krčenia pri linke som si k jej výmene priniesol Walkstool. Podľa tipu od výrobcu som tentoraz nechal teleskopické nôžky zatiahnuté a sadol si na stoličku v zníženej polohe. Ide o odporúčaný postup pre dlhšiu prácu tesne pri zemi. Testovaný model Comfort 55 XL má v tejto polohe výšku 34 cm, čo bolo pre moju úlohu takmer ideálne. Musím priznať, že takéto použitie vyžaduje istú dávku opatrnosti a je potrebné sa na udržanie rovnováhy trochu sústrediť. Napriek tomu sa mi pracovalo ľahšie než v kľaku a zvyčajne boľavé kríže tentokrát mlčali. 

Konečný verdikt

Na základe svojich skúseností mi nezostáva nič iné než potvrdiť, že Walkstool je skutočným Mercedesom (alebo Volvom?) medzi outdoorovými stoličkami. Je ľahká, robustná, skoro nezničiteľná, jednoduchá na použitie a vďaka zvoleným materiálom sa ľahko čistí. Blato dostanete z plastových pätiek vodou a handrou alebo kefou. Mám k stoličke vlastne len dve drobné výhrady. Po prvé, pristál by jej odolnejší obal - pri častom rozbaľovaní a vybaľovaní sa sieťovina tašky začne rýchlo trhať. A za druhé, v zatiahnutej polohe nie sú nôžky nijako zaistené - občas sa pri prenášaní vysúvajú vlastnou váhou, aj keď to práve nepotrebujete. Podľa výrobcu stačí stoličky "zakrútiť" tak, aby sa topánky nožičiek do seba zakliesnili, a k nechcenému pohybu nedôjde. To je síce pravda, lenže Walkstool sa za chvíľku samovoľne vráti do pôvodnej polohy, takže "poistka" úplne nefunguje.

Ide však len o drobnú chybičku krásy vydareného škandinávskeho trónu. Odporučil by som ho nielen milovníkom bushcraftu a cestovateľom, ale aj rybárom, lovcom, fotografom vrátane autorov makrosnímok, mechanikom, natieračom, inštalatérom alebo elektrikárom. Skrátka komukoľvek, kto potrebuje pri práci i zábave uľaviť chrbát, kolená a kĺby. Priznám sa, že Walkstool Comfort 55 XL našla po teste svoje stále miesto v kufri môjho auta, aby som ju mal kedykoľvek po ruke. Nedivím sa, že sú Škandinávci na svoj produkt náležite hrdí - všetky komponenty sa vyrábajú priamo vo Švédsku, na čo odkazuje aj vlajočka prišitá k sedáku.

Model  Šírka sedadla Výška rozloženej stoličky Hmotnosť Nosnosť
Basic 50 M  32,5 cm    50 cm    675 g  150 kg
Basic 60 M  32,5 cm 60 cm 725 g  175 kg
Comfort 45 L 35 cm  45 cm  825 g 200 kg
Comfort 55 XL 37,5 cm  55 cm    900 g    225 kg
Comfort 65 XXL 40 cm  65 cm    975 g    250 kg
Comfort 75 XXL 40 cm 75 cm  1 050 g 250 kg

Text a foto: Miroslav Mašek

Všetky modely outdoorové stoličky Walkstool nájdete na: Teleskopické stoličky Walkstool