Celý hlasový repertoár vo vrecku

Vybavenie poľovníka je veľmi rôznorodé a vždy sa prispôsobuje preferovanému druhu lovu. Jeho súčasť môže tvoriť aj miniatúrna, avšak prekvapivo účinná položka v podobe vábničky. Jednu z Nemecka sme pre vás vyskúšali.

Vábenie sa pri love používa od dávnych čias. Luky, kuše aj pušky nabíjané ústím ponúkali lovcom len obmedzený dostrel, a tak museli niečo vymyslieť, aby sa k zveri dokázali priblížiť na dostatočnú vzdialenosť. A napodobňovanie zvukových prejavov rôznych živočíšnych druhov sa pritom javilo ako najlogickejšie. Ani v dobe moderných guľovníc s veľkým dostrelom a optikou nestratilo umenie vábiť na význame. Taká zbraň vám totiž k ničomu nebude, keď lovenú zver uvidíte tak zriedka, že ani nedostanete príležitosť na výstrel. Skúsení poľovníci navyše potvrdzujú, že v lesnom prostredí pribudlo rušivých faktorov – na čele s častejším výskytom samotného človeka súvisiacim s rozvojom outdoorových aktivít. A bylinožravá zver sa chová neistejšie a plachšie aj v oblastiach, kde žijú väčšie populácie šeliem ako vlk alebo rys.

Štyri dekády skúseností

Nemecký expert na vábenie Klaus Weisskirchen vysvetľuje, že inštinktívne správanie každého zvieraťa pozostáva z troch hlavných častí: príjem potravy, rozmnožovanie a jednoduchá snaha prežiť. Vábeniu a zdokonaľovaniu rôznych modelov vábničiek sa Klaus venuje cez 40 rokov. A za túto dobu v odbore si všimol, že kvôli spomínaným rušivým faktorom v krajine sa zmysly zvierat stali ešte citlivejšími a samotná zver opatrnejšia. Weisskirchen dodáva: "Ľudské zmysly, sužované stresom zo života v mestskej spoločnosti, sú naopak stále horšie a s bystrým vnímaním lesnej zveri sa nedajú porovnať. To všetko musíte zohľadniť a pokiaľ vás láka lov s pomocou vábenia, vybrať si pre neho ten správny nástroj spechu takého lovu by som opísal ako päťdesiat na päťdesiat, čo z neho robí vzrušujúci zážitok."

Aby šance poľovníkov predsa len povyrástli nad túto hranicu, presadzuje Weisskirchen svoje poznatky do vábničiek prezentovaných na webových stránkach www.weisskirchen-lockjagd.info. To všetko v snahe dať poľovníkom do rúk odskúšaný nástroj a motivovať ich v duchumotta "naučte sa imitovať hlasy zvierat a stanete sa pánom svojho revíru." 

Z dlhého radu Klausových vábničiek sa mi dostal do rúk model zvaný v nemeckom Edelholzmundblatter. Toto zloženie popisuje niekoľko základných vlastností výrobku. "Edelholz" alebo "vzácne drevo" sa vzťahuje k hlavnému materiálu, ktorým je tropická drevina wenge (Millettia Laurentii). Okrem ľúbivého tmavého odtieňa sa vyznačuje vysokou tvrdosťou, pevnosťou aj hustotou, ktorá zvyšuje odolnosť voči vlhkosti. To robí z wenge atraktívny materiál pre intenzívne používané nástroje menších rozmerov, kde ťažké drevo nespôsobí prílišnú hmotnosť. Pre ešte lepšiu odolnosť voči potu alebo slinám je vábnička ošetrená tekutým včelím voskom. Slovo "Mund" alebo "ústa" odkazuje na spôsob použitia a termín "blatter" zase na vibračné plátky, s ktorých pomocou lovec vydáva vytúžené zvuky.

Precízne spracovanie

Vábničku dostanete v rozmernej kartónovej krabici, ktorá je zjavne určená pre niekoľko modelov: Konkrétny typ zistíte pomocou priehľadného okienka a predajcom zaškrtnutej voľby v zozname na zadnej strane. Nesmiete sa teda nechať zmiasť obrázkom srnca – Edelholzmundblatter sa radí k univerzálnym vábničkám určeným pre rôzne druhy zveri. O ktoré zvieratá ide, sa však po rozbalení nedozviete – jediný návod má podobu QR kódu na krabici, ktorý smeruje na Weisskirchenov YouTube kanál s videomanuálmi k jednotlivým vábničkám. Tú svoju si medzi videami nájdete podľa názvu alebo vzhľadu.

Už na prvý pohľad zaujme Edelholzmundblatter výbornou kvalitou spracovanianemecká precíznosť srší z každého detailu. Konštrukčne sa produkt skladá z pologuľatej stredovej sekcie a dvojice píšťaliek, ktoré z nej vybiehajú na protiľahlé strany. Majú podobu rôzne dlhých "člnkov" a v každom sa nachádza plastový vibračný jazýček či plátok, uchytený k drevu párom silikónových krúžkov. Podobne starostlivo spracovali naši západní susedia aj textilné puzdro z hustého lodenu – klasického materiálu pre poľovníkov z bavorského prostredia. Je nielen dobre ušité, ale aj praktické: Vďaka absencii suchých zipsov sa chlopňa otvára úplne nepočuteľne, tkanina nešuští a s pleteným remienkom si Edelholzmundblatter zavesíte na krk, takže nehrozí jeho strata po vypadnutí z vrecka.

Teraz nastal čas zistiť, ktorú zver by teda univerzálna vábnička mala privábiť. V súlade s Weisskirchenovým tvrdením o základných zvieracích pudoch je nástroj konštruovaný tak, aby s ním išli najmä u srnčej zveri vyjadriť rozličné stavy – od úzkosti srny hľadajúcej mláďa cez strach o život až po roztúženosť v období ruje.

Paleta zvukov

Nalákať pred ústie hlavne však môžete aj ďalšiu zver okrem srnca. Po zhliadnutí Weisskirchenovho videa som sa dozvedel, že trpezlivý poľovník dokáže Edelholzmundblatter použiť na imitáciu zajaca, králika, kačice či všeobecne vydeseného vtáčieho kriku. V závislosti na tom, ktorý typ prejavu daného druhu zvolíte, nalákate jeho potenciálneho sexuálneho partnera, predátora (vierohodná imitácia napríklad zaujme spomínanú líšku) alebo samici postrádajúce mláďa.

Žiadny učený z neba nespadol a aj sám Weisskirchen poznamenáva, že ovládnutie celej palety zvukov vyžaduje nutnú dávku tréningu a praxe. Chce to sa dokonale zoznámiť so všetkými možnosťami, ktoré Edelholzmundblatter ponúka. A to je trochu problém, pretože jediný dostupný manuál má podobu spomínaného videa v dĺžke iba 2,5 minúty. Zistíte z neho, že prechod medzi základnými typmi hlasov dosiahnete väčším či menším zasunutím jedného z jazýčkov do úst – silikónové krúžky zaistia, že vibruje rôzne dlhá časť plátku, čo spôsobí zmenu výšky aj charakteru vylúdeného tónu. Ešte jemnejšie nuansy docielite dlaňami a ich pohybom okolo vábničky. Musíte však vedieť, či použiť kratší alebo dlhší plátok – ten subtílnejší slúži napríklad na imitáciu králika.

Najlepšie by pomohol aspoň stručný písaný a obrázkový návod v slovenčine – aj dlhoroční poľovníci oboznámení s lovom pomocou vábenia mi potvrdili, že bez neho s použitím Edelholzmundblatteru trochu tápu. A zhodli sa, že "klasický" český poľovník je skôr staršieho dátumu narodenia i konzervatívnejšieho zmýšľania, takže by tlačený manuál ocenil. Videá Klausa Weisskirchen sú navyše výhradne v nemčine (vrátane titulkov), čo môže časti loveckej komunity robiť problémy.

Vydarený kompromis

K praktickému testu som si prizval Daniela Svatoša, ktorý má s lovom srnčej zveri dlhoročné skúsenosti. Vo svojej praxi používa predovšetkým tradičnú višňovku alebo jednoúčelovú vábničku práve na lákanie srnčej zveri: "Poľovníci si obvykle kupujú vábničku na takú zver, ktorú obhospodarujú alebo chcú loviť - skrátka tú prevažujúcu v konkrétnej poľovníckej oblasti. Som zvedavý, aké výsledky dosiahne."

Nechal som Danielovi niekoľko dní priestor s vábničkou trénovať a potom sme sa stretli pri lese. Sústredil sa na svoje obľúbené srnčie a potvrdil mi, že s trochou cviku z nemeckého nástroja naozaj vylúdite hlas októbrovej srny, nárek srnčaťa aj ďalšie Weisskirchenom avizované typy prejavu. Pri porovnávaní nemeckého modelu s višňovkou sme sa zhodli, že jednoúčelová vábnička generuje o niečo vyššie a jemnejšie tóny, zatiaľ čo z viacúčelovej vychádzajú zvuky trochu hrubšie. Príliš nás to neprekvapilo – každý univerzálny nástroj predstavuje oproti tomu špecializovanému istý kompromis. Aj tak boli hlasy vylúdované Edelholzmundblatterom natoľko autentické, že sa nám pri čakanej podarilo dva srnce navábiť - a to napriek tomu, že obdobie srnčej ruje už končilo.

Nemeckú univerzálnu vábničku hodnotíme ako prvotriedne spracovaného pomocníka, ktorý po patričnom tréningu dostatočne autenticky imituje prejavy uvádzaných druhov zveri. Oproti tým z videa sa nám z nej dokonca podarilo dostať aj podobný hlas, ako vydáva Jeleň Sika. Pokiaľ sa venujete výhradne jedinému druhu zveri, zrejme siahnete skôr po špecializovanom modeli. Edelholzmundblatter však ponúka širšiu paletu využitia – keď sa vám počas čakanej na srnce nedarí, môžete napodobniť napríklad zajaca a skúsiť šťastie s iným druhom úlovku.

Klaus Weisskirchen

Budúci odborník na vábenie zveri sa narodil roku 1943 v domčeku na okraji lesa v zemskom okrese Oberberg. Už ako chlapec rád pobehoval po lese a počúval hlasové prejavy zveri, ktoré sa potom snažil napodobňovať. V štrnástich sa začal učiť puškárom, o dva roky neskôr zložil poľovnícke skúšky a ako dobrovoľník chodil pomáhať na lesnícku školu. Prelom v jeho živote nastal v roku 1957, kedy sa stretol s pytliakom. Hoci sám priznáva, že nešlo o ideálny spôsob, práve od tohto muža sa mladý Klaus naučil základom umenia vábiť rôzne druhy zvierat. Nová skúsenosť mu zmenila život a v nasledujúcich desaťročiach si podomácky vyrábal a testoval vábničky rozličných konštrukcií. Profesionálne sa vývoju týchto nástrojov aj pre ďalších lovcov venuje od roku 2004, kedy začala aj sériová produkcia. A prečo sa muž s bielym plnofúzom do tohto projektu pustil? Jeho popularita a renomé ohľadom vábenia už boli také veľké, že si to poľovnícka komunita v Nemecku vyžiadala.

Autor článku: Miroslav Mašek, Daniel Svatoš

Vábničku Weisskirchen a mnoho iných nájdete tu: Vábničky Weisskirchen