Čo by nemalo chýbať vo výbave poľovníka?

Základom je strelná zbraň

Snáď každému začínajúcemu poľovníkovi je jasné, že základnou poľovníckou potrebou je strelná zbraň. Skôr ako sa rozhodnete si ju kúpiť, mali by ste si zodpovedať niekoľko otázok. Dôležité je presne si stanoviť, akú sumu si môžete dovoliť do zbrane zainvestovať a na akú zver budete chcieť poľovať najčastejšie. Tiež by ste mali vedieť, či budete poľovať v lesnom alebo poľnom revíri, čo súvisí aj so vzdialenosťami, na aké budete strieľať najčastejšie.

Guľovnica poľovníka by mala mať kaliber o priemere väčšom ako 6 mm. Štandardný kaliber je napríklad 7x64, 270W či W308. Na malú zver vám ale postačí aj malokalibrovka alebo guľovnica do 6 mm, ktorú vám však na lov raticovej zveri neposlúži.  Potom je už len na vás, či si vyberiete guľovnicu s kratším alebo dlhším nábojom, zásobnikovou či schránkovou verziou, alebo samonabíjaciu guľovnicu. Nepodceňujte ani svoj vkus. Je dobré, ak sa vám vaša zbraň bude páčiť a stane sa vaším verným spoločníkom.

Širokú ponuku zbraní a streliva jednoducho nájdete v našej ponuke:

Na strelive netreba šetriť

To, či chcete uloviť veľkého jeleňa, alebo malú srnu, môžete ovplyvniť do veľkej miery vhodným výberom streliva. Všeobecne sa preto neodporúča na ňom šetriť. Kvalitné strelivo od renomovaných firiem vám zaručí nielen presnosť, ale i kompaktnosť a účinok striel. S výberom i kúpou streliva vám naši odborníci z tímu IBO vždy radi pomôžu.

Ostrý nôž

Okrem strelných zbraní a streliva sa poľovník nezaobíde ani bez svojho poľovníckeho noža. Mnohí poľovníci sa pýšia veľkými zbierkami krásnych nožov, ktoré však neraz svojím pekným vzhľadom zakrývajú horšiu kvalitu. Pri kúpe noža je teda dobré siahnuť po renomovaných značkách, ktoré vás svojou kvalitou nesklamú.

Jednou z top značiek, po ktorej môžete siahnúť je značka GERBER

Firma GERBER sa venuje výrobe nožov už viac ako 75 rokov a postupne sa vypracovala medzi elitu svetových výrobcov outdoorových nožov. Používanie kvalitných materiálov, inovatívny prístup a výborný pomer cena/výkon sú samozrejmosťou.

To, čo túto značku posúva medzi svetovú špičku, je prispôsobovanie svojich výrobkov požiadavkám konkrétnych užívateľov a to je dôvod, prečo sa množstvo profesionálov a outdoorových nadšencov po celom svete spolieha na výrobky značky GERBER. 

Viac o značke nájdete priamo v našej ponuke:

Mali sme tú česť stretnúť sa a pohovoriť si so známym zálesákom Bearom Gryllsom

Zástupcovia našej firmy IBO na stretnutí s Bear Gryllsom

Prvotriedny materiál a najpresnejšie spracovanie nožov zaručuje aj známa švajčiarska firma VICTORINOX

Kto by nepoznal celosvetovo známy švajčiarsky multifunkčný vojenský nôž? O kvalite nožov VICTORINOX  svedčí množstvo spokojných zákazníkov po celom svete. Na našom e-shope nájdete širokú ponuku nožov tejto značky, z ktorých si rozhodne dokáže vybrať každý.

VICTORINOX je švajčiarska firma známa po celom svete, ktorá sa venuje výrobe dôstojníckych zatváracich nožov už od r. 1894.  Vyrábajú a predávajú aj značku Wenger, ktorá ručí za použitie prvotriedneho materiálu a najpresnejšieho spracovania nožov. Záruka sa vzťahuje na všetky materiálové a výrobné vady.

Vhodné oblečenie je nevyhnutnosťou

Hovorieva sa, že poľovník nepozná dobré alebo zlé počasie, ale iba dobré a zlé oblečenie. Práve od kvalitného oblečenia závisí vaše pohodlie, zdravie, ale, samozrejme, aj váš úspešný lov. Oblečenie poľovníka sa väčšinou používa v náročných lesných či poľných podmienkach, kde sa môže jednoducho poškodiť. Napriek tomu nie je vhodné, aby sa poľovník vybral na poľovačku v nejakých roztrhaných veciach a starých zničených gumákoch. Veď pekným poľovníckym oblečením sa vyjadruje nielen príslušnosť ku skupine poľovníkov, ale tiež úcta k lesu a zveri. Aj skrz oblečenie im totiž poľovník vzdáva svoju úctu.

Presvedčte sa v našom eshope, že kvalitné poľovnícke oblečenie si môžete zaobstarať za skvelé ceny

Základom oblečenia poľovníka je košeľa, kamizola, nohavice, klobúk (prípadne čiapka), ale tiež rôzne iné doplnky, ktoré robia poľovníka i poľovanie krajším. Bežné pracovné oblečenie poľovníka by malo byť v prvom rade funkčné, teda teplé, vzdušné a nepremokavé. Taktiež by nemalo šušťať či akýmkoľvek iným spôsobom upriamovať pozornosť zveri. Osobitnou kategóriou je potom aj slávnostné poľovnícke oblečenie, ktoré sa nosí počas Svätohubertských slávností, vzdelávacích aktivít, poľovníckych plesov, spoločenských stretnutí či priateľských posedení.

Nakoniec netreba zabúdať ani na kvalitnú obuv a do zimy aj poriadne rukavice a teplé ponožky. Naozaj všetko, čo by vo výbave správneho poľovníka nemalo chýbať, nájdete v ponuke na našej webovej stráne www.ibo.sk.