Hor sa do loveckého revíru

Loveckí revírPoľovný revír je miesto, kde môžete poľovať na zver. Na Slovensku ich máme až okolo 1700. Samozrejme, v revíroch platia pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Na to, aby vznikol lovecký revír je potrebné vybaviť množstvo vecí, keďže ide o závažnú vec. Potrebujete spísať a podať žiadosť o uznanie poľovného revíru. V revíre nejde len o poľovanie, dôležitý je najmä chov lesných zvierat a starostlivosť o ne. Vyžaduje si to množstvo skúseností.

Ako sa stať poľovníkom?

O chov, lov zveri a taktiež aj o starostlivosť životného prostredia sa starajú poľovnícke organizácie. Ide o dobrovoľnícke združenia, ktoré dodržujú ochranárske normy schválené ministerstvom. Na to, aby ste sa aj vy stali poľovníkom a patrili k určitému revíru, potrebujete absolvovať niekoľko mesačný kurz. Okrem teórie musí budúci poľovník zvládnuť aj zdravotnícku a streleckú prípravu. Pokiaľ celú túto dlhú procedúru úspečne dokončíte, dostanete poľovnícky lístok a zbrojný preukaz.

Loviť sám alebo so skupinou?

Revíry sa dajú prenajímať. Ak sa vám nepodarí dostať do poľovníckeho spolku, ktorý má v nájme revír, existuje možnosť zaplatiť si za odstrel. Strieľať na zver môžete, až keď ste si istý, že ste ju stopercentne rozpoznal. Loví sa spoločne s ďalšou skupinou poľovníkov alebo individuálne. Každopádne, najmä zo začiatku, netreba preceňovať svoje schopnosti a nechať si poradiť od skúsenejších kolegov.

 

Na love vás môže sprevádzať aj poľovnícky sprievodca. S takouto možnosťou sa stretnete, napríklad, ak by ste navštívili cudzí revír alebo by vás na lov pozvali. Nezabudnite, že ak poľujete na zver so sprievodcom, počúvate jeho pokyny a vystrelíte, až keď vám to dovolí.

Čo všetko potrebujete na lov?

Táto záľuba si vyžaduje aj množstvo doplnkov, ktoré sú pre lov nevyhnutné. Každý poľovník si musí zadovážiť lovecké potreby. Výber týchto potrieb patrí k obľúbenej činnosti poľovníkov a možností je naozaj viacero. Čo teda patrí do poľovníckej výstroje? Najdôležitejšie je kvalitné oblečenie a obuv v prírodných farbách. Určite sa vám zídu vábničky a vnadidlá, ktoré prilákajú zver. Dobrý rozhľad v lese vám zabezpečí ďalekohľad. Ak budete v lese počas noci, potrebujete tzv. nočné videnie. Samozrejme, základom výstroje je zbraň so strelivom a klobúk s pierkom.

V dnešnej dobe poľovníci radi využívajú fotopasce, ktoré sa aktivujú pohybom zvieraťa. Sú to vlastne digitálne fotoaparáty, ktoré dokážu nahrať aj video. Všetko sa zdokumentuje a vy máte prehľad o čase a dátume natáčania.