Keď krovie ako úkryt nestačí

Nočné videnie už vlastním, avšak po nedávnom pobyte s kamarátom na posede som zatúžil po ďalšej vychytávke, ktorá by mi umožnila vyhľadávať ciele podľa tepelnej stopy. Na základe skúseností poľovníkov a sledovania videí na YouTube som od začiatku mal jasno v dvoch veciach: nebude to lacné zariadenie a každé investované euro naviac zásadne ovplyvní kvalitu výsledku. Moja voľba padla na slovenskú značku TETRAO, ktorej výrobky predáva spoločnosť IBO. Dôvodov pre môj výber bolo hneď niekoľko. Široká ponuka modelov termovízií s rôznymi špecifikáciami, ústretový prístup a tiež to, že z portfólia IBO vlastním už dve svietidlá značky Olight a som s nimi nadmieru spokojný.

Po konzultácii som si vybral model TETRAO Bubo H-19X, ktorý najlepšie zodpovedal mojim predstavám ohľadne detekčnej vzdialenosti, priemeru vstupnej šošovky, obnovovacej frekvencie a možnosti pripojiť mobilný telefón cez Wi-Fi, pre prípadné zaznamenávanie obrazu. Súčasťou balenia je aj napájací kábel – termovízia nebude váš účet zbytočne vyprázdňovať neustálym kupovaním nových batérií, keďže má integrovaný akumulátor, nabíjateľný pomocou rozhrania USB-C. Nakoniec nechýba ani handrička na bezpečné očistenie šošovky.

 

Štvorica tlačidiel

Bubo H-19X má 4 základné ovládacie tlačidlá. Dlhým stlačením gombíka ON/OFF termovíziu aktivujete. Základný štart trvá asi 5 sekúnd a prístroj sa automaticky skalibruje, čím sa prispôsobí okoliu a panujúcim teplotám. Krátkym stlačením uvediete TETRAO do stand-by režimu, z ktorého sa "naštartuje" za 1,5 sekundy, čo je pre podmienky lovu či pozorovanie ideálne. Druhé tlačidlo slúži na zaznamenávanie záberov. Termovízia má vnútornú pamäť 8 GB a preto ju  nemusíte vždy pripájať k mobilnej aplikácii pre ukladanie záznamov pozorovanej zveri – týmto prístroj poteší hlavne "offline" lovcov. Dlhým stlačením toho istého gombíka začne termovízia robiť video záznam. Ďalším v rade je tlačidlo "Mode", ktorým vyberiete 1 zo 4 farebných profilov. Patrí sem klasický white hot (teplo sa zobrazuje bielou farbou) a black hot (teplo sa zobrazuje čiernou farbou). Nasleduje fúzia, kde dochádza k zafarbeniu celého spektra od oranžovej po fialovú – čím tmavší odtieň, tým je sledovaný objekt chladnejší. Posledná možnosť  je režim red hot, v ktorom je každý predmet vyžarujúci teplo nielen zafarbený bielou, ale najteplejšie miesta aj červenou. Štvrté tlačidlo ovláda voľbu digitálneho zoomu až do hodnoty 8x.

Spoľahlivá detekcia

S kolegom poľovníkom sme vyrazili na ním zvolené miesto, kde bola pokosená tráva a vo výhľade nám nič nebránilo. Na mušku nám prišiel iba zajac a mladé srnča. Aj tak ma prekvapilo, ako ľahko a detailne som ušiaka dokázal detekovať na 120 m a mladého srnca na 180 m. Všetko prebehlo ešte za súmraku a na meranie bolo možné použiť externý laserový diaľkomer. Stavbu tela aj druh zveri som rozpoznal úplne bezpečne a večerná pastva poskytla zaujímavý pohľad.

 

Kompaktná a výkonná

V pohybe v teréne som si TETRAO Bubo H-19X veľmi obľúbil. Prekvapila ma nízka hmotnosť, vysoká výdrž na jedno nabitie akumulátora, možnosť montáže termovízie na statív a ovládanie cez aplikáciu. Výraznú tepelnú stopu bezpečne detekujete na vzdialenosť presahujúcu 1,5 km. Kráčajúcu ľudskú postavu som rozoznal na viac než 800 m, a to je hodnota pre lov viac než dostačujúca.

Vďaka vysokému rozlíšeniu 384 x 288px v tejto cenovej kategórii  a 13 mikrometrovej technológii som ocenil aj kvalitu preneseného obrazu, ktorá sa samozrejme rapídne zhoršuje pri použití digitálneho zoomu väčšieho ako 2x, ale s týmto faktom sa stretávajú všetci výrobcovia. Zariadenie TETRAO Bubo H-19X by som odporučili lovcom, ktorí chcú mať istotu správnej detekcie a identifikácie lovenej či pozorovanej zveri, aj všetkým, ktorí zvažujú, či táto stredná trieda termovíznych prístrojov je už dostatočne výkonná pre poľovnícke potreby. Termovíziu nájdete na www.TETRAO.com

Autor článku: Joseff Bulák

Celú ponuku termovízii TETRAO nájdete na: Termovízie TETRAO