Neodolateľná a užitočná maškrta

Jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich zdravie zveri je kvalita výživy. Nejde pritom len o prikrmovanie vo vhodných obdobiach, ale aj o doplňovanie cenných minerálov. Vyskúšal som jeho modernú podobu pomocou soľnej pasty.

Zver potrebuje veľa minerálov najmä v jarnom období, keď po zime prechádza na zelené krmivo. Ich správna hladina je dôležitá kvôli udržaniu a zlepšeniu kondície, súčasne podporuje rast parožia i rohov. Tradičný spôsob zaopatrovania zveri potrebnými látkami predstavuje kamenná soľ, ktorú poľovníci vo forme hrúd či kociek pokladajú ku krmelcom. Takéto riešenie má však niekoľko nevýhod. Uvedený produkt spravidla obsahuje iba chlorid sodný, zatiaľ čo iné prospešné látky z neho zvieratá nezískajú. Kamenná soľ neumožňuje regulovať množstvo olízanej zveri, takže môže hroziť "predávkovanie" (odporúčaná denná dávka je 10-50 g podľa veľkosti zvieraťa) nebezpečné najmä v miestach s nedostatkom vody na pitie. V neposlednom rade sa kusy kŕmnej soli stále častejšie stávajú predmetom záujmu zlodejov, ktorí ich od krmelcov ukradnú pre vlastné použitie. Ako vhodné alternatívy, riešiace popísané problémy sa javia práve soľné pasty, medzi ktorými sa k špičke radia produkty DEUSA. Vyrábajú sa pre nemeckú značku Eurohunt so sídlom v Durynskom Harstore, ktorá sa už vyše 20 rokov zaoberá dodávaním loveckých potrieb z rôznych kútov sveta špecializovaným predajcom.

Stačí naniesť špachtľou

Pasta DEUSA vzniká v piatich rôznych prevedeniach: neutrálna, jablko, aníz, hľuzovka a dymová aróma. Každá verzia je primárne určená pre iného stravníka – napríklad arómu a príchuť anízu cieli na vysokú, srnčiu a dančiu, zatiaľ čo hľuzovku najlepšie prijíma čierna zver. Poľovník svoju pastu dostane v praktickom plastovom vedre bielej farby, do ktorého výrobca dávkuje 2 kg. Kýblik má priemer len 16,5 cm, je vybavený sklápacím držadlom, jeho veko pevne drží a pred nechceným otvorením ho chráni aj poistka. Vďaka týmto vlastnostiam môže poľovník niesť pastu so sebou doslova kamkoľvek a v aute ľahko prevážať aj viac balení.

Na hornej strane veka je samolepkou uchytená plastová špachtľa, s ktorej pomocou sa pasta nanáša. Odtrhnutie pred prvým použitím nevyžaduje príliš veľa sily a na nálepke si prečítate upozornenie, že by ste mali pastu najskôr premiešať. Potom naberiete špachtľou požadované množstvo a aplikujete ho na zvolené miesto – výrobca odporúča peň alebo akékoľvek vhodné kusy či zvyšky dreva v teréne. Dôležité je vyberať tak, aby sa pasta nachádzala vo výške dostupnej pre preferovaný druh zveri. Vyhnúť by ste sa mali vytváraniu soliska na živých stromoch, pretože by zver mohla pri konzumácii pasty poškodiť kôru alebo ohrýzť lístie.

Podľa popisu na vedre by pasta mala po aplikácii rýchlo zatvrdnúť, čo bráni jej stečeniu na zem a znehodnoteniu. V celom texte bohužiaľ nenájdete ani slovo v slovenčine – informácie o zložení a vlastnostiach sa uvádzajú iba v nemeckom, anglickom, francúzskom a talianskom jazyku. Použitie pasty je síce jednoduché a intuitívne, napriek tomu by sa základný popis hodil - nie každý tuzemský poľovník ovláda cudzí jazyk a niektorým tak nezostane nič iné, než zamieriť na internet a nájsť si údaje na webe predajcu.

Výživa aj vábenie

Základ pasty tvorí chlorid sodný, doplnený o minerálne soli obsahujúce horčík, draslík a vápnik (pozri hodnoty pod článkom). Zhruba štvrtinu objemu predstavuje voda, vďaka ktorej výrobok získava svoju pastovitú konzistenciu. Na vedierku sa nachádza tiež info ku konkrétnej aróme, hoci v dosť všeobecnej podobe - napríklad "prírodná jablčná príchuť."

Komplexné zloženie patrí k hlavným výhodám pasty, a navyše si ho môžete podľa potreby upravovať. Do neutrálneho variantu je možné primiešať ľubovoľnú arómu a všetky druhy sa dajú doplniť ďalšími látkami dôležitými pre výživu zveri. A čo viac, pasta sa dokáže premeniť aj na medikament. Pokiaľ z ulovených kusov alebo napríklad analýzou trusu zistíte, že niektorý druh zveri vo vašom poľovnom revíre trpí určitým zdravotným problémom, nič vám nebráni po konzultácii s veterinárom vmiešať do pasty príslušné lieky. Oproti soli sa výrobok dá tiež ľahko dávkovať – nanesiete na jedno miesto len také množstvo, ktoré by do seba napríklad srny v danej oblasti mali dostať. Akonáhle všetko spotrebujú, stačí "náter" obnoviť. Takýto postup samozrejme vyžaduje časté a pravidelné kontroly soliska, čo niektorých poľovníkov od užívania pást odrádza. Starostlivosť o zver by však mala patriť k prioritám, navyše je možné inštalovať fotopascu s funkciou posielania snímok do mobilu a stav soliska kontrolovať z pohodlia domova.

Okrem doplňovania minerálov môže soľná pasta pre poľovníkov plniť aj iné funkcie. Vďaka obsiahnutým aromatickým látkam zaznamenajú zvieratá aplikovanú vrstvu aj z diaľky, takže ju môžete použiť na ich prilákanie na požadované miesto za účelom pozorovania, lovu alebo fotografovania. Stačí pastu naniesť v dohľade od posedu a nechať niekoľko dní pôsobiť, aby si zver navykla. S vábením súvisí aj posledný spôsob využitia. Kamenná soľ nie je cítiť a zviera sa o nej dozvie iba potom, čo ju zbadá. Poľovníci ju teda musia pokladať na miesta, kam už je zver zvyknutá chodiť – typicky ku krmelcom. Ide preto o ideálny prostriedok, akým vo vami zvolenej lokalite vytvoríte nové solisko a naučíte tam štvornohých "zákazníkov" chodiť.

Napriek počasiu

Na testovanie som dostal pastu DEUSA v jablkovom variante. Vedierko má dosť úzke madlo, ktoré ale vzhľadom na dvojkilovú hmotnosť obsahu nereže do ruky. Navyše sa vedierko vzhľadom ku kompaktným rozmerom zmestí aj do bežného batohu, v ktorom ešte zostane dosť miesta na ďalšie vybavenie. V mojom prípade išlo napríklad o fotopasce, ktoré by zdokumentovali dianie na soliskách.

Pre aplikáciu pasty som si vybral dve lokality s vysokou pravdepodobnosťou výskytu srnčej zveri, avšak nie priamo na miestach, kam často chodia. Keby som ju naniesol hneď pri krmelci alebo vyšliapanej cestičke, nemohol by som totiž vyskúšať vábiaci účinok. Preto som zvolil peň vzdialený asi 100 m od krmelca, zatiaľ čo druhé solisko sa malo nachádzať niekoľko desiatok metrov od chodníka, rysujúce sa vo vrstve opadaného lístia a obklopené srnčím trusom.

Po otvorení poklopu ma prekvapila ružová farba – vzhľadom na jablčnú príchuť by som čakal skôr zelenú. Pri premiešavaní som zistil, že konzistencia sa podobá tmelu a že sa pasta vďaka pružnosti špachtle ľahko nanáša. Na prvom pni držala dobre a za pár minút som tenšou vrstvou pokryl celú jeho vrchnú časť. Bol som zvedavý, či bude priľnavá aj na nerovnom povrchu, preto som v druhom prípade zvolil šikmý peň. Ani teraz nebol s aplikáciou problém, a to cez teplotu blízku nule. Zachytiť návštevníkov solísk mali fotopasce TETRAO Strix 18 a Spypoint Force-Pro, inštalované v bezprostrednej blízkosti.

Obe miesta som počas nasledujúcich dvoch týždňov navštívil celkom päťkrát. Januárové počasie sa medzitým dosť menilo: Z príjemne slnečného pripomínajúceho skôr jeseň prešlo v rýdzo zimné s bielou nádielkou, teploty kolísali od +5 °C do -5 °C, nakoniec sneh zmizol a nahradil ho lejak. Tieto zmeny mi umožnili pozorovať, ako ružová hmota reaguje na najrôznejšie podmienky. Pri teplotách nad nulou mala trochu redšiu konzistenciu, než som očakával, napriek tomu zo šikmých plôch samovoľne nestekala. Keď začalo mrznúť, zachovala si charakteristiky pasty, takže ju zver mohla olizovať bez nutnosti obhrýzania.

Funkčné lákadlo

Ešte než som skontroloval fotopasce, mohol som voľným okom zistiť, či pasta zver privábila - v jej vrstve som uvidel stopy po lízaní a niekedy bola spotrebovaná takmer kompletne. Už úvodná návšteva a prehliadka záznamov sa skončila príjemným prekvapením. Hoci bola DEUSA na mieste iba dva dni, k pňu pri vyšliapanej cestičke prilákala niekoľko srniek. A ešte viac ma potešili fotografie pri krmelci, kam hneď v prvej noci zavítala trojica diviakov. Jablková aróma zjavne funguje a plní svoju vábiacu funkciu, pričom okrem očakávaných návštevníkov zaujala aj čiernu zver.

Počas návštev som olízanú pastu vždy nahradil novou vrstvou. Pri prudkom daždi jej konzistencia ďalej zriedla, napriek tomu na zvlhnutom dreve držala. Prehliadka fotopascí potvrdila pravidelné navštevovanie srnčou zverou, a to primárne v nočných hodinách. Akonáhle si zvieratá tieto miesta raz všimli, chodili na ne opakovane. Nemecký výrobok teda naozaj dokáže pomôcť s vytvorením nového soliska, privábiť zver a stať sa účinným prostriedkom doplňovania minerálov. Okrem poľovníkov príde soľná pasta vhod aj farmárom, ktorí ju využijú na výživu kráv, oviec, kôz alebo koní.

Zloženie

Chlorid sodný - 63,00 %
Chlorid horečnatý - 8,30 %
Pšeničná kŕmna múka - 1,70 %
Chlorid draselný - 1,20 %
Uhličitan horečnato-vápenatý - 0,24 %
Voda - 25,56 %

Obsiahnuté minerály

Sodík - 24,80 %
Horčík - 2,12 %
Draslík - 0,60 %
Vápnik - 0,03 %

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Soľnú pastu a mnoho iných vnadidiel nájdete tu: Vnadidlá Eurohunt