Nový TETRAO OTUS posúva hranice lovu na novú úroveň

Termovízna technológia sa stáva dôležitým nástrojom pre poľovníkov, zlepšuje ich schopnosť vyhľadávať a sledovať zver, no predovšetkým prispieva k bezpečnosti lovu. Dôležité je však zachovať etiku a zákon pri využívaní tejto technológie, aby sa zabezpečilo udržateľné a etické poľovníctvo. S pokračujúcim vývojom bude termovízia pravdepodobne hrať ešte dôležitejšiu úlohu v poľovníctve a prinesie tak nové možnosti pre lepšie riadenie manažmentu zveri a ochrany kultúr.

Výber termovízneho zameriavača nie je v dnešnej dobe vôbec jednoduchý, nakoľko trh ponúka zariadenia viacerých značiek či parametrov. Pri samotnom výbere je však dôležité si preveriť nielen značku, ale aj spoľahlivosť dodávateľa a možnosti prípadného servisu. Na trhu sa začínajú objavovať rôzne napodobeniny, ktoré sú síce cenovo dostupnejšie, ale v konečnom dôsledku sa vám môžu celkové náklady na prevádzku či servis zariadenia zvýšiť niekoľkonásobne.

Pre testovanie som si vybral TETRAO OTUS 650x 50Hz, s rozlíšením jadra 640x480px @ 12 µm VOx, ktorý by mal svojimi parametrami splniť očakávania aj tých najnáročnejších lovcov. Na prvý pohľad veľmi podarený model, s vhodne umiestnenými ovládacími prvkami, na mňa hneď zapôsobil s veľmi intuitívnym ľahkým ovládaním, pripomínajúcim optický puškohľad. Jeho ovládanie je tak jednoduché aj za úplnej tmy a je vhodný aj pre menej technicky zdatných poľovníkov. Určite nesmiem opomenúť telo v 30 mm štandardnom tubuse, veľmi podobné tvarom aj hmotnosťou tradičnému puškohľadu a musím priznať, že ma úplne dostala montáž, nachádzajúca sa priamo v balení zariadenia.

Krátkym kliknutím na tlačidlo zapínania, sa po krátkej chvíli rozsvieti 0,39´OLED 1024x768 displej, na ktorom si vieme upraviť jas podľa potreby pri 10 úrovniach. Najnižšia úroveň jasu nám pomôže predĺžiť výdrž batérie, ale taktiež menej namáha oko poľovníka, či osvetľuje priestor za okulárom, čo býva rušivým momentom pre zver počas poľovačky.

Pozitívne hodnotím extrémne dlhú výdrž batérie, a to až 10 hodín. Musím priznať, že ma pri rozbaľovaní balenia zariadenia prekvapilo, že sa v ňom nachádzali dve batérie a dokonca aj nabíjačka k nim. Batérie sa veľmi jednoducho inštalujú do zariadenia, takže aj zábudliví poľovníci nebudú mať problém s vybitím zariadenia. Plusom je tiež, že externé batérie sa dajú dokúpiť u predajcu v cene do 50 eur, preto nehrozí obava, že zariadenie "zostarne" na batériách.

Ovládanie menu v zariadení je veľmi jednoduché a intuitívne, pomocou jedného otočného tlačidla sa dá nastaviť celé zariadenie, od nastrelenia zameriavača, cez zmenu farby kríža až po zapnutie funkcie Wi-Fi. Pomocou Wi-Fi či Bluetooth pripojenia si môžete cez aplikáciu prepojiť zameriavač s mobilným telefónom, kde je možné si prezerať nahrané videá, fotografie alebo priamo sledovať dianie pred objektívom a vyhodnocovať svoje zásahy či správanie zveri. Samozrejmosťou je aj funkcia nahrávania videa pred a po výstrele.

Zameriavač je možné nastreliť až na 10 rôznych zbraní a vďaka balistickej vežičke na množstvo vzdialeností od 50 do 500 metrov, čo je pri poľovníkoch s viacerými zbraňami či kalibrami veľký benefit. Ostrenie obrazu je veľmi citlivé, takže aj pri väčších vzdialenostiach a zapnutej funkcii "obraz v obraze"  a väčšom priblížení je obraz dostatočne ostrý a dovoľuje nám bezpečne vystreliť. Okrem odolnosti voči všetkým vonkajším poveternostným podmienkam, škrabancom a nárazom, sa nezabudlo ani na odolnosť voči spätnému rázu. Tá je v tomto prípade až do 6000 J, takže je vhodný pre každý obvykle používaný lovecký kaliber.

Záver testu:

Pokiaľ by som sa mal rozhodovať o kúpe takého zariadenia, v porovnaní s konkurenčnými zariadeniami dostupnými na trhu, ma hneď presvedčí najlepšia cena na trhu a keď si ešte domyslím, že som v balení navyše našiel dve batérie aj s nabíjačkou či montážne krúžky, je cena tohto zariadenia ďaleko inde. Tiež z množstva nadupaných funkcií pozitívne hodnotím možnosť dokúpenia nových batérií, množstvo farebných paliet režimov do každého počasia, výber scénických režimov pre jasné zvýraznenie cieľa, či možnosť výberu  až 10 typov krížov. To všetko robí z tohto zariadenia naozaj tažko prekonateľný model, do ktorého sa naozaj oplatí zainvestovať. Ťažko nájsť niečo, čo by som mu vytkol, možno maximálne tak príliš jemné pretáčanie krúžku na zmenu farebných modelov, ale aj to môže byť pre niekoho so stuhnutými rukami v zime, či pri manipulácií v rukaviciach výhodou.

Autor blogu: Poľovník Jakub

Termovízny zameriavač TETRAO OTUS 650x nájdete tu: OTUS