Ostražitý strážca revíru

K základným požiadavkám na fotopascu patrí odolnosť voči počasiu i nárazom, dlhá výdrž v teréne, nenápadnosť a schopnosť vytvárať snímky či videá v čo najvyššej kvalite. Model Strix 18 značky TETRAO všetko spĺňa - a navyše za prekvapivo príjemnú cenu.

Najzaujímavejšie parametre vyplývajú už z plného označenia, ktoré je TETRAO Strix 18 18Mpx 940nm. Prvý údaj sa týka maximálneho rozlíšenia fotografií za denného svetla (v nočnom režime ide o 14 Mpx), druhý indikuje vlnovú dĺžku prísvitu a výsledkom je ostrá snímka.

Tichá a výkonná

Výrobca udáva, že sa recenzovaný model honosí titulom jeho najpredávanejšej fotopasce. A tak ma zaujímalo, čím si Strix obľubu vyslúžila. Ako je u TETRAA štandardom, dostala do vienka kamuflážne sfarbenie, ktoré znižuje pravdepodobnosť odhalenia zveri aj zlodejov. K tomu napomáhajú taktiež kompaktné rozmery - 115×81×45 mm. Hmotnosť nie je pre fotopascu kľúčovým parametrom, napriek tomu väčšina majiteľov preferuje ľahšie modely – napríklad preto, keď v batohu roznášajú niekoľko kusov a rozmiestňujú ich po revíri. Pri Strixe sa jedná o 174 g.

K ďalším benefitom patrí napájanie - zabudnite na osem, desať alebo rovno tucet alkalických AA batérií. Strix 18 si vystačí s párom dobíjacích akumulátorov 18650, známych z taktických svietidiel. Odporučil by som siahnuť po lítiovej verzii, ktorá zaistí najdlhšiu výdrž aj v mrazivom období. Fotopasca sa navyše môže pochváliť USB portom, vďaka ktorému ju je možné napojiť na solárny panel, outdoorovú powerbanku alebo – kde to podmienky dovoľujú – priamo do siete. To Strix predurčuje okrem lesa aj na použitie na chate alebo v nepravidelne obývanom domčeku na samote. Dodajme, že port je chránený pogumovanou krytkou.

Všetky tieto benefity by boli k ničomu, ak by fotopasca nedokázala robiť ostré, jasné a veľké snímky. TETRAO Strix 18 našťastie boduje aj v tejto oblasti, a to vďaka spomínanému rozlíšeniu snímača alebo pokročilému CMOS senzoru, ktorý spotrebováva málo energie a napriek tomu dokáže prenášať dáta z každého bodu samostatne. V spojení s infračerveným prísvitom s dosahom až 30 m sa môžete tešiť na kvalitné zábery zo dňa, noci aj neosvetlených priestorov. Spúšť s rýchlosťou do 0,7 sekundy funguje úplne nepočuteľne a "korisť" si tak nemá šancu všimnúť, že ju fotopasca sníma.

Foto aj HD video

Vďaka ostrým fotkám ľahko rozpoznáte druh zveri, vek či počet kusov v stáde. Dokážete tiež identifikovať nepozvaného návštevníka svojho pozemku, či už sa jedná o vandala, zlodeja alebo pytliaka. Ten prístroju neunikne ani v prípade, že sa nepohybuje priamo pred ním - pohybové čidlo má šírku záberu 57 °. Okrem klasického režimu "jedna detekcia pohybu = jedna fotografia" môžete prístroj nastaviť na sériové snímanie (zábery vznikajú po trojiciach) alebo do časozberného módu.

Napriek tomu, že väčšine poľovníkov fotografie postačia, TETRAO Strix 18 ponúka aj možnosť nahrávania videí. Asi by ste čakali len rozkostičkovanú sekvenciu, ale chyba lávky – slovenský prístroj vytvára záznamy v HD rozlíšení (1280 × 720 pixelov) s frekvenciou 20 snímok za sekundu. V závislosti na zvolenej kvalite môže video trvať od 5 do 60 sekúnd. A pozor, nahráva sa vrátane zvuku! Nemusíte sa báť, že by TETRAO nezvládla taký objem dát spracovať - ​​rozumejú si s pamäťovými kartami SD až do kapacity 32 GB. Pokiaľ si však zabudnete kartu do lesa vziať, máte smolu, pretože Strix 18 nedisponuje "núdzovou" internou pamäťou.

Ovládanie je jednoduché a intuitívne - pribalený návod takmer nebudete potrebovať. Všetko dôležité sa zobrazuje na farebnom LCD displeji: od zvoleného režimu snímania a rozlíšenia fotiek cez silu signálu a kapacitu batérií až po dátum, čas a počet uložených záberov. Štvorcová obrazovka má bohužiaľ uhlopriečku len 1,44 palca (3,7 cm), takže nimrodi s horším zrakom budú musieť siahnuť po okuliaroch. Naopak oceňujem možnosť zaistiť fotopascu nastavením štvormiestneho hesla. Aj keby prístroj v lese niekto objavil, nedostane sa k vašim dátam.

Naplnené očakávania

Pri nastavovaní si vystačíte so štvoricou tlačidiel: gombíkom OK pre zapnutie/vypnutie a potvrdzovanie volieb, MENU a šípkami hore/dole. Aby ste fotopascu zapli, stačí prvé spomínané tlačidlo podržať niekoľko sekúnd, kým sa nezapne displej. Ocitnete sa v testovacom režime, kedy je možné upravovať nastavenia prístroja alebo si prezerať snímky. Akonáhle všetko dokončíte a po dobu 20 sekúnd nestlačíte žiadne tlačidlo, TETRAO Strix 18 automaticky prejde do režimu lovu - teda detekcia pohybov a snímania. Aby ste presne vedeli, odkedy už sa pred čidlom nevyskytovať, posledných 10 sekúnd pred jeho aktiváciou bliká červené LED svetlo. Samočinný prechod do pracovného módu niekedy príde vhod, inokedy vám spôsobí trochu stresu – pretože si na poslednú chvíľu spomeniete, že potrebujete ešte zmeniť niektorý parameter.

Fotopascu som vyskúšal v lese aj na súkromnom pozemku, kde sa pohybovali domáce zvieratá. Vďaka minimalistickej váhe je možné Strix 18 upevniť na strom nielen pribaleným textilným popruhom, ale aj obyčajným paracordom - keď ho poriadne utiahnete a zaviažete, ľahký prístroj rozhodne nespadne. Pri krmelci, Strix 18 vo farebnom dennom i čiernobielom nočnom režime detailne nasnímala stádo srniek, na dvore farmy zase ovce alebo kačice. Zatiaľ čo kvalita snímok zodpovedala mojim očakávaniam, u videa ma príjemne prekvapila úroveň spracovania zvuku. Pokiaľ sa v menšej vzdialenosti pred objektívom pohybuje hovoriaca osoba, obsah hovoru je možné zo záznamu bez problémov odpočúvať.

Súčasťou každej fotografie je údaj o dátume, čase snímania/nahrávania a okolitej teplote, videosekvencia obsahuje dátum. TETRAO si poradí s hlbokým mrazom aj letným parnom – rozsah pracovných teplôt sa pohybuje od –20 °C až do +60 °C. Fotky si možno prezerať priamo na displeji fotopasce, na video si musíte počkať na stiahnutie súborov do počítača. Po inom modeli musíte siahnuť aj v prípade, že si potrebujete snímky nechať posielať formou MMS na mobil.

Konečný verdikt

Celkovo hodnotím TETRAO Strix 18 ako výkonný a univerzálny prístroj, ktorý za málo peňazí prináša veľa muziky. Uplatní sa nielen pri monitorovaní a strážení revíru, ale aj pri strážení posedov, chát a ďalších stavieb alebo čiernych skládok. Pomôže vám odhaliť pytliakov, rovnako ako zistiť, koľko kusov, od ktorého druhu navštevuje vaše krmelce. Vzhľadom k cene je vhodné zaobstarať si hneď niekoľko exemplárov, rozmiestniť ich na exponované miesta a získať tak dokonalý prehľad o dianí na vašom pozemku. Či už ide o revír, odbor alebo skladový areál. Nízke obstarávacie náklady robia zo Strix 18 tiež ideálnu fotopascu pre začiatočníkov, ktorí si prácu s takýmto prístrojom chcú prvýkrát vyskúšať. Nie je preto vzácnosťou, že si ju kupujú napríklad farmári a chovatelia - aby zistili, či sa im okolo kurníku či voliéry nepotuluje kuna alebo iný škodca.

Základné parametre fotopasce: 

Dosah prísvitu: 30 m
Vlnová dĺžka prísvitu: 
940 nm
Maximálne rozlíšenie snímok:
18 Mpx
Maximálne rozlišenie videí: 1280 × 720 px
Šírka záberu pohybového čidla: 57° 
Rozmery: 115 × 81 × 45 mm
Hmotnosť bez batérií: 174 g    

Autor blogu: Miroslav Mašek

Túto malú, no za to výkonnú fotopascu nájdete na: Fotopasca TETRAO Strix 18 18Mpx 940 nm