Porovnanie fotopascí TETRAO Spromise S328 a SPYPOINT FLEX

Fotopasce slúžia na identifikáciu zvierat alebo zisťovanie ich počtu. Umožňujú vám posúdiť, aké zvieratá v danej oblasti žijú a ako často sa objavujú. Pomáhajú tiež odhaliť nechcených pytliakov a zlodejov. Vďaka fotopasciam môžete zvieratá nielen efektívnejšie sledovať, ale aj minimalizovať pravdepodobnosť ich vyplašenia. Malo by sa pamätať na to, že poľovníctvo nie je len umenie lovu, ale aj využitie možností komunikácie s prírodou v širokom zmysle. Nie je to len o love zveri a zbierania trofejí, ochrane, pozorovanie prírody, učenie sa návykov, analyzovanie, porovnávanie a vyvodzovanie vhodných záverov. A práve pre takéto situácie je fotopasca ideálnym riešením. Nižšie uvádzame dve fotopasce, ktoré majú podobné parametre, no výrazne odlišný spôsob komunikácie s používateľom. Fotopasca TETRAO Spromise S328 je na trhu už niekoľko rokov. Je úspešne využívaná pri poľovníctve, neinvazívnom pozorovaní zveri, ochrane včelích úľov, sadov, rybníkov a ochrane majetku, pričom zbiera veľmi dobré hodnotenia od užívateľov. SPYPOINT FLEX je pomerne nové zariadenie, ktoré sa úspešne udomácnilo na trhu fotopascí a ponúka veľmi dobré parametre. V tomto článku sa pozrieme na oba modely a porovnáme ich z technického hľadiska.

TETRAO Spromise S328 je fotopasca s rozmermi 15,2 x 12,7 x 8,9 cm. Jej rozmery vyplývajú z toho, že ju možno napájať prostredníctvom 12 AA batérii, čo umožňuje veľmi dlhé fungovanie v teréne. Sieť sa konfiguruje pomocou jednoduchej počítačovej aplikácie a základné nastavenia sa menia priamo v nastaveniach fotopasce. Fotopasca zhotovuje farebné fotografie cez deň a čiernobiele fotografie v noci pomocou účinných IR diód, pracujúcich v neviditeľnom frekvenčnom pásme 940 nm. Dosah detekcie je až 25 metrov, čo pri zornom uhle snímača pohybu 52° umožňuje sledovanie veľkého priestoru pred fotopascou.

Čas aktivácie fotopasce po detekcii pohybu je len 0,6 sekundy. Kamera nahráva videá so zvukom vo Full HD 1920 x 1080 px pri frekvencii 30 snímok za sekundu a zhotovuje kvalitné fotografie s rozlíšením až 30 Mpx. Podporuje pamäťové karty až do veľkosti 32 GB. Model S328 má obojsmernú komunikáciu pomocou širokej škály SMS kódov. Odoslaním príslušného príkazu je možné na požiadanie nielen odfotiť a odoslať fotografiu, ale aj vykonať množstvo dôležitých zmien v nastaveniach, či skontrolovať stav batérie a pamäte SD karty. Fotopasca umožňuje posielať fotografie až na 4 telefónne čísla alebo e-mailové adresy súčasne. Na prednej strane kamery sa nachádza pohybový senzor, šošovka a IR diódy. V zadnej časti je špeciálny otvor pre popruh na upevnenie a oceľové lanko, ako aj uchytenie závitu statívu.

Rovnaký závit sa nachádza aj v spodnej časti, vedľa ktorého nájdete aj 6 V port. Západka má otvory aj pre visiaci zámok s priemerom 4 mm. Vo vnútri je 2,4" farebný LCD displej, ovládací panel, slot na pamäťovú kartu SDHC 32 GB a slot na SIM kartu. V spodnej časti je mini USB port pre priame sťahovanie materiálov z fotopasce. Pravá strana je vyplnená priestorom na 12 AA batérií. Hmotnosť celej fotopasce je 363 gramov (bez batérií)Zariadenie má pevné a tesné puzdro – stupeň ochrany je na úrovni IP67 a vyznačuje sa kvalitnou realistickou kamuflážou.

Fotopasca Spypoint FLEX sa objavila na trhu v roku 2022. Ide o kompaktnú fotopascu s rozmermi 13 x 10,67 x 7,88 cm. Je napájaná prostredníctvom 8 AA batérii alebo batériou LIT-22 priamo od výrobcu Spypoint. Konfigurácia sa vykonáva pomocou telefónnej aplikácie. Vďaka nej môžete jednoducho spravovať fotografie, meniť nastavenia, kontrolovať stav batérie a kapacitu úložného priestoru na SD karte. Na prednej strane fotopasce sa nachádza pohybový senzor, objektív, mikrofón a IR LED diódy. Zadná časť má špeciálny otvor pre popruh na uchytenie a oceľové lanko, uchytenie na statívový závit a 12V port.

Bočná strana patrí zatváracej západke, ktorá umožňuje prístup do fotopasce. Vo vnútri nájdete ovládacie tlačidlá, LED diódy poskytujúce informácie (Sila signálu, stav batérie, stav), slot na microSD kartu, košík na 8 AA batérií / LIT-22 batériu a zaslepený slot na SIM kartu, ktorý nie je vhodné vyberať. Fotopasca zhotovuje farebné fotografie cez deň a čiernobiele fotografie v noci pomocou účinných IR diód s frekvenciou 850 nm. Dosah detekcie je až 30 metrov a doba aktivácie fotopasce po detekcii pohybu je len 0,3 sekundy. Kamera nahráva videá so zvukom vo Full HD 1080p a robí kvalitné fotografie s rozlíšením až 33 Mpx. Podporuje pamäťové karty s kapacitou od 2 GB do 512 GBSPYPOINT FLEX sa dodáva už s aktivovanými SIM kartami. Automaticky sa pripojí k najlepšej dostupnej mobilnej sieti.

Aj keď sa hlavná sieť stane nespoľahlivou, FLEX bude automaticky monitorovať ostatné siete, aby našla fungujúcu sieť. Fotopasce Spypoint majú integrované SIM karty, ktoré je potrebné dobíjať zakúpením mesačného predplatného programu priamo na platforme výrobcu spypoint.com. V bezplatnom režime fotopasca funguje tak, že na platformu odošlete až 100 fotografií (ovládanie na počítači alebo telefóne pomocou vyhradenej aplikácie) a za zvyšné balíčky musíte zaplatiť (zvýšenie počtu odoslaných fotografií alebo času, ukladanie materiálov na serveri).

Výrobca ponúka 3 rôzne predplatné balíky:

  • 5 €/mesiac: 250 fotografií a 7 dní histórie fotografií,
  • 10 € / mesiac: 1000 fotografií a neobmedzený prístup k histórii,
  • 15 €/mesiac: neobmedzené posielanie fotiek a neobmedzený prístup k histórii fotiek.

Používateľ tak nemusí strácať čas registráciou nových SIM kariet u operátora a konfiguráciou zariadenia. Kúpa predplatného samozrejme nie je povinná a fotopascu je možné použiť v základnom balíku zadarmo. Zariadenie je vybavené GPS a nahrávaním videa do aplikácie, tieto možnosti však zatiaľ nie sú v Európe dostupné. Výrobca na ich implementácii pracuje a na tieto vymoženosti si musíme ešte počkať.

Tabuľka porovnania základných parametrov fotopascí: 

TETRAO SPROMISE S328 SPYPOINT FLEX
SIM karta SIM karta od akéhokoľvek mobilného operátora, majiteľ fotopasce si SIM kartu vyžiada u operátora sám. Dve SIM karty od výrobcu Spypoint, kompatibilné s akoukoľvek sieťou, sú zabudované priamo vo fotopasci.
Režim odosielania MMS (až 4 telefónne čísla / 4 e-mailové adresy) Odosielanie fotiek priamo na váš spypoint účet (ukážka v aplikácii alebo na webe spypoint po prihlásení), ktokoľvek s prihlasovacími údajmi si môže prezerať fotografie na svojom smartfóne alebo webovom prehliadači.
Náklady V závislosti od operátora

100 fotografií mesačne zadarmo

Možnosť zakúpenia 3 balení:

5 €/mesiac: 250 fotografií a 7 dní histórie fotografií,
10 € / mesiac: 1000 fotografií a neobmedzený prístup k histórii,
15 €/mesiac: neobmedzené posielanie fotiek a neobmedzený prístup k histórii fotiek.

Vzdialená služba Obojsmerná komunikácia cez SMS príkazy Pomocou aplikácie spypoint
Spôsob nastavenia Nastavenia operátora cez aplikáciu, zostávajúce fotopasce na displeji, možnosť ich zmeny cez SMS príkazy. Iba cez aplikáciu
Rýchlosť spúšte 0,6 sekúnd 0,3 sekúnd
Dosah blesku do 25 metrov do 30 metrov
Prísvit 940 nm 850 nm
Fotografie do 30 Mpx 33 Mpx
Kvalita/dĺžka videa

QVGA (320x240), WVGA (800x480), HD (720p), HD (1080p), dĺžka videa: 1-30 sekúnd

HD (1080p), dĺžka videa: 15 sekúnd

Zvukový záznam Áno Áno
SD karta 32 GB 2 až 512 GB
Napájanie

12 x AA batéria, externé napájanie 6V

8 x AA batéria, batéria LIT-22, externé napájanie 12V

Displej 2,4" LCD Nie, len LED diódy poskytujúce informácie (signál, stav batérie, atď.)
Rozmery (cm) 15,2 x 12,7 x 8,9 13 x 10,67 x 7,88
Hmotnosť (g) 363 272

Fotopasce nájdete tu: Fotopasce