Pre lovcov jeleňov a zážitkov

Pohodlná, teplá a skladná mikina poslúži pri mnohých príležitostiach. Vedia to aj návrhári dánskej spoločnosti Deerhunter, ktorí pre poľovníkov a dobrodruhov pripravili elegantný model Norden Insulated Fleece

Spoločnosť Deerhunter sa môže pochváliť históriou siahajúcou do roku 1927, kedy rodina Engelovcov založila svoj prvý textilný podnik F. Engel K/S. Majitelia sa mnoho generácii venovali lovu a v roku 1985 sa rozhodli odevný biznis s týmto koníčkom prepojiť. Ich vášeň sa zhmotnila práve v značke Deerhunter, špecializovanej na lovecké a neskôr aj outdoorové oblečenie. Počas 90. rokov spoločnosť zakomponovala do produktov moderné materiály na čele s mikrovláknami a funkčnými membránami, roku 1997 sa stala prvým dánskym výrobcom odevov v kamuflážovomm prevedení. Dizajnéri špecializovaných kolekcií nezabudli ani na ženy alebo priaznivcov lovu lukom, pričom o kvalite nohavíc, búnd, viest či mikín svedčia zastúpenia firmy v tridsiatich krajinách. Desaťročia driny sa zúročili v roku 2009, kedy si Deerhunter ako dvorného dodávateľa zvolila dánska kráľovská rodina.

Ľahká ako pierko

Jednu z rešpektovaných výhod Deerhunteru predstavuje rôznorodosť kolekcií – niektoré cielia na tradičnejšie zmýšľajúcich lovcov, iné oslovujú skôr milovníkov sviežejšieho a modernejšieho štýlu. Práve do tejto skupiny výrobkov sa radí mikina Norden Insulated Fleece, dostupná v pánskom aj dámskom strihu a troch farebných variantoch: zelenej, červenej alebo hnedej melanži.

Posledné spomínané prevedenie vo veľkosti XL sa mi dostalo do rúk už viac ako pred tromi rokmi. Hneď ako som mikinu vzal prvýkrát do rúk, zaujali ma – okrem elegantného sfarbenia – dve veci. Tou prvou bola minimálna hmotnosť, čo potvrdila aj elektronická váha: ukázala totiž len 435 g. A za druhé išlo o príjemný pocit z použitého materiálu. Dáni mikinu šijú z kombinácie 88% polyesteru a 12% elastanu s gramážou 275 g/m². Do terénu ide o výborné spojenie. Prvá zložka dodáva vysokú odolnosť, luxusný dojem pri dotyku (podobný prírodnému hodvábu) a najmä nízky vznik vlhosti. Inými slovami, mikina toho dosť vydrží a keď sa spotíte alebo zmoknete, rýchlo uschne. Druhý materiál prináša nielen zabránenie krčeniu, ale aj flexibilitu – mikina je tak akurát elastická, aby sa vám v nej pohodlne vykonávala väčšina činností: od chôdze s batohom na chrbte cez streľbu až po stavbu stanu. Za túto vlastnosť výrobok vďačí špeciálnemu spôsobu spracovania vlákna, ktoré sa rozpína vo vertikálnej aj horizontálnej rovine a poskytuje nositeľovi maximálnu slobodu pohybu.

Zapínanie obstaráva jednocestný zips, na ktorom síce chýba označenie výrobcu (Deerhutner väčšinou vsádza na prémiové značky SBS alebo YKK), ale "behá" hladko a pri stovkách použitia sa ani raz nezasekol alebo nezahryzol do podšívky. Pod bradou ho Dáni prekryli látkovou chlopňou, ktorá udržuje jazdca v suchu a bráni zatečeniu vody pod bradu. Majiteľov plnofúzov potom tento prvok ochráni od priškripnutia ich ozdoby do zipsu.

Užitočná po celý rok

Rovnaké typy zipsov kryjú obe bočné vrecká, ktoré poskytujú dostatok priestoru, avšak výrobca ich umiestnil až príliš vysoko. To prináša zbytočné nepohodlie, keď si do nich dáte ruky. Pri vložení väčších predmetov (napríklad zväzku kľúčov) vznikajú – aj vzhľadom na strečový materiál – nevzhľadné vydutiny. Preto by som do vreciek radšej dával len ľahšie a tenšie veci: sám v nich nosím napríklad útlu peňaženku na bankovky alebo mobil. Pochvalu si naopak zaslúžia rozmerné látkové pútka na jazdcoch, vďaka ktorým zvládnete zapínanie a rozopínanie aj v rukaviciach.

Za veľmi praktickú vychytávku, s ktorou sa stretnete aj u niektorých búnd Deerhunter, považujem elastickú manžetu na konci rukávov. Prilieha k ruke dosť tesne, aby pod ňu nefúkalo, ale neškrtí. Ak ju pretiahnete cez hodinky, zostanú v bezpečí pod látkou aj pri plnom natiahnutí ruky. Ak chcete naopak mať displej či ciferník za všetkých okolností na očiach, stačí posunúť manžetu až za hodinky.

Výrobca opisuje mikinu ako vychytaného spoločníka pre letný večer po západe slnka a začiatok jesene, rovnako ako pre mrazivé dni, kedy oceníte ďalšiu izoláciu pod bundu. Vzhľadom na to, že dánsky kúsok pravidelne nosím už dlho, som mal možnosť ho vyskúšať snáď za akéhokoľvek počasia. Pri chladnejších jarných dňoch predstavuje takmer ideálnu druhú vrstvu cez tričko. Vzhľadom na strečové prevedenie ani neviete, že máte mikinu na sebe – a to som jej flexibilitu preveril aj pri niekoľkohodinovom štiepaní dreva alebo výmene prerazenej pneumatiky. Keď si vo "flíske" večer sadnete k táboráku, príjemne vás zohreje – cítite sa v nej naozaj dobre a neprefúkne ju ani silnejší vietor.

Lesný aj mestský kúsok

Vďaka materiálovému zloženiu a strihu je možné mikinu použiť aj ako funkčné tričko s dlhým rukávom, prípadne strečový nátelník – premení sa teda na najspodnejšiu vrstvu, cez ktorú pretiahnete teplejší kúsok oblečenia. Alebo si ju v lete oblečiete ako vrstvu jedinú. Spočiatku som bol trochu skeptický k tomu, či Norden Insulated Fleece dokáže aj v parnom dni účinne odsávať vlhkosť. Počkal som si na čo najslnečnejšie popoludnie, nahodil ťažší batoh a pustil sa do výstupu kopcov v Moravskom krase. Hoci patrím k ľuďom, ktorí sa potia takmer vždy a všade, po zložení batožiny ma čakalo príjemné prekvapenie. Na chrbte som totiž nemal obvyklú "mapu" a ani počas ďalších kilometrov nenastal okamih, kedy by ma pot chladil.

Na jeseň som mikinu skúšal napríklad v kombinácii s merino termotričkom a bundou Moor Padded od toho istého výrobcu. Dospel som k podobne uspokojivým výsledkom – ešte pri teplotách okolo 5°C som sa cítil komfortne, bez povestného "klepania kosy" pri dlhšom čakaní na mieste, potom počas namáhavejšej práce. Akonáhle teplota v zime klesne pod bod mrazu, bude to chcieť buď ešte jednu medzivrstvu, alebo zateplenejšiu bundu – v mojom prípade Merkel Gear Boreas Gen. II s termoizolačnou výplňou G-Loft. Vo všetkých prípadoch mikina odviedla kvalitnú prácu bez toho, aby ma akokoľvek limitovala alebo šušťala pri nosení, obliekaní či vyzliekaní. Túto vlastnosť ocenia najmä lovci, ktorých dánska "flíska" neprezradí pred zverou.

Jednoduchá starostlivosť

V batohu zaberie skladná mikina len minimum miesta, preto som si ju zvykol nosiť so sebou v batohu na dlhšie výlety, napríklad počas teplejších dní, kedy môže hroziť rýchla zmena počasia. Pre svoj elegantný vzhľad sa však hodí nielen do lesa a na trek, ale urobí parádu aj v meste. Dizajnéri melanžový vzor doplnili o kontrastné detaily a ploché švy v zlatistej farbe, rovnako ako o výšivku loga s jeleňom na ľavej strane. Výsledok pôsobí elegantne aj moderne, takže mikina okrem funkčnosti tiež vyjadrí váš vzťah k prírode či poľovníctvu pri ktorejkoľvek príležitosti. Bežne ju nosím k džínsom, s ktorými tvorí zaujímavú kombináciu, a osvedčila sa mi na norimberskom veľtrhu IWA OutdoorClassics alebo pri prednáškach na survivalové témy pre Český červený kríž.

Norden Insulated Fleece zoženiete v siedmich veľkostiach od S do 4XL. Výrobca odporúča mikinu prať v práčke pri 40 stupňoch za použitia bežného režimu žmýkania, avšak radšej obrátenú naruby. Inštrukcie na visačke zapovedajú použitiu bubnovej sušičky, vyhnite sa tiež bielidlám. Pokiaľ musíte kvôli výraznejším škvrnám použiť chemické čistenie, je možné siahnuť po tetrachloretyléne. Ak aj napriek nekrčivej úprave chcete mikinu vyžehliť, nastavte teplotu maximálne na 110 °C. Dánsky výrobok sa vám odmení dlhou životnosťou aj nadštandardným komfortom – nie náhodou ide o jeden z najdlhšie používaných kúskov môjho outdoorového šatníka.

Autor recenzie: Miroslav Mašek

Túto mikinu nájdete na: Pánska funkčná mikina Deerhunter Norden Insulated Brown