Revolučný komfort a praktickosť ukryté v malej kocke

Pri práci v lese, čakaní na posede alebo potulkách prírodou oceníte každý gram, ktorý nemusíte vláčiť v batohu na chrbte. Avšak čím viac času v teréne trávite, tým výraznejšie rastú vaše požiadavky na pohodlie a kvalitu odpočinku. Všetkým týmto požiadavkám sa pokúša vyhovieť vankúš TETRAO, ktorý sa po rozložení premení na deku odolnú voči vlhkosti.

Keď dostanete výrobok slovenskej značky prvýkrát do rúk, najskôr si budete myslieť, že ide o obyčajný outdoorový vankúšik v khaki odtieni. Potom si všimnete čierny zips, ktorý obopína celý obvod štvorca 35 × 35 cm. Po jeho rozopnutí zistíte, že držíte múdro navrhnutú pomôcku – náplň totiž tvorí deka s rozmermi 175 × 150 cm, ktorá je spolu so samotným obalom vankúša vyrobená z jediného kusu materiálu.

Na pni aj posede

Zatiaľ čo zvonku má látka hladkú softshellovú úpravu, na rube nájdete česanú flísovú pleteninu. Po obvode - vrátane zaoblených rohov - opatrili krajčírky zelenú deku bielym endlovaním. A slovo "krajčírka" používam zámerne, pretože sa vankúš u našich východných susedov vyrába ručne. O materiálovom zložení ani požiadavkách na údržbu sa bohužiaľ nič nedozviete, pretože na vankúši-deke chýba príslušná ceduľka. TETRAO na svojom webe iba uvádza, že pozostáva z "kvalitných a pevných materiálov" – a podľa celkového dojmu sa zjavne jedná o niektoré z moderných umelých vlákien.

V duchu príslovia "dôveruj, ale preveruj" som sa s inovatívnou vychytávkou vydal do lesa, aby som si odskúšal jej praktickosť pri reálnom užívaní. Predtým som musel deku opäť zložiť a uzavrieť zipsom do podoby vankúša. A zistil som, že už nikdy nebudem schopný látku poskladať dovnútra tak precízne, ako to urobili vo výrobe. Namiesto dokonale plochého tvaru som teda získal skôr bachratejšie prevedenie, avšak to mi nakoniec vlastne vyhovovalo – vankúšik sa totiž zároveň stal našuchornejším a mäkším. Trochu tým nabral na hrúbke, napriek tomu sa vošiel do batohu s objemom 30 l bez toho, aby som ho tam musel rvať silou alebo ním zaplnil všetok priestor v batožine.

Najprv som vankúš vyskúšal v kombinácii so švédskou skladacou stoličkou Walkstool. Tá je vďaka sedáku zo sieťovaného polyesteru pohodlná aj sama o sebe, avšak vankúš pod zadkom posunul úroveň komfortu pri krátkom bushcraftovom obede na ďalšiu úroveň. To isté platilo pri posedení na pni a vhod prišla šikovná pomôcka aj na posede – z dlhého sedenia na studenom dreve poľovníka nielen po chvíli všetko bolí, ale zarába si aj na nepríjemné hemoroidy.

Deka, alebo podložka?

Pri rozhliadaní ďalekohľadom som si uvedomil, že na posede nájde výrobok TETRAO aj ďalšie využitie. V zapnutom stave ho možno použiť namiesto podložky či sandbagu pod vašu guľovnicu, čím získate lepšiu stabilitu zbrane pri streľbe a zároveň si nepoškriabete hlaveň alebo predpažbia o mnohokrát hrubo opracované dosky. No a pokiaľ s vami v noci začne triasť zima, stačí rozopnúť zips a prehodiť si deku cez chrbát.

Ako užitočný pomocník sa produkt TETRAO ukázal aj pri táborení. Väčšine nocľažníkov stačí pri spaní pod širákom napchať mikinu do obalu od spacáku a získajú improvizovaný vankúš. Mňa z takého prevedenia ráno vždy bolí za krkom, a tak som dal šancu vankúšiku. Vzhľadom na to, že používam široký spací vak, sa bez problémov vošiel dovnútra a vyspal som sa naozaj pohodlne. Majitelia užších "múmií" by si ho museli asi vložiť medzi spacák a karimatku. Keď trávim vonku viac nocí a k táborisku sa dá dôjsť autom, vozím so sebou skladacie poľné lôžko. Na ňom sa ručne šitý kamarát osvedčil nielen v úlohe vankúša, ale aj ako ľahká prikrývka - ak ju na seba položíte hrejivejšou flísovou stranou.

Napadlo mi, či by slovenský výrobok dokázal nahradiť aj ďalší kus vybavenia: podložku, na ktorú si človek rozloží veci, ktoré nechce pokladať priamo na vlhkú zem. TETRAO udáva, že sa látka môže pochváliť vodeodolnou úpravou - s tým, že tentoraz musí dole samozrejme prísť softshellová nenasiakavá strana. Presne tak som khaki deku na vlhkú zem rozložil, posadil sa na ňu a počas hodiny nabrúsil nôž, zrovnal zásoby v batohu a poležiačky pozoroval ďalekohľadom zver u neďalekého krmelca. Hoci som látku zaťažoval svojou váhou a deka neobsahuje funkčnú membránu, vlhkosť ku mne za celý čas neprenikla.

Univerzálna pomôcka

Po návrate domov som si všimol, že sa na deke ocitlo niekoľko škvŕn od zaschnutého blata. Bez informácií o údržbe som skúsil najjednoduchšiu možnosť: namočil som hubku a zašpinené miesta vydrhol. Za niekoľko desiatok minút materiál uschol a fľaky úplne zmizli. Keby bola látka znečistená výraznejšie, skúsil by som ju dať do práčky na program s teplotou 30 °C a verím, že by "prežila" bez problémov. Ďalšia možnosť predstavuje ekologický čistič TETRAO alebo aktívna pena tej istej značky, ktorá sa mi skvele osvedčila pri "pucovaní" zabahnených nohavíc a koženej obuvi.

Nakoniec som sa rozhodol otestovať, koľko vody materiál naozaj vydrží. Nabral som do hrnčeka asi poldeci vody, nalial ju do preveseného záhybu deky a začal merať čas. Ani po 15 minútach tekutina nepresiakla – a to napriek tomu, že som látku rôzne stláčal a stláčal.

Originálny nápad vývojárov TETRAO sa mi počas testu zapáčil a preukázal pozoruhodnú univerzálnosť aj odolnosť. Dobre poslúži na posede, treku alebo napríklad víkendovom pikniku, kedy si na deku môžete rozložiť maškrty bez ohľadu na nedávny dážď. Vankúš je pohodlný v sede aj v ľahu, prikrývka zahreje bez zbytočnej záťaže a v role podložky solídne izoluje. V batohu teda túto vychytávku ocenia nielen lovci, ale aj cestovatelia, zálesáci alebo "obyčajní" výletníci.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Rozložiteľný vankúš s dekou TETRAO s úpravou odolnou voči vlhkosti a mnoho ďalšieho nájdete tu: TETRAO