Spypoint Link-Micro - nenápadný ale chytrý strážnik

Fotopasce slúžia ako poľovníkom pri správe revíru, tak bezpečnostným agentúram, obciam alebo vlastníkom nehnuteľností pre stráženie majetku. Na trhu nájdete stovky typov s najrôznejšími parametrami. Ja som otestoval jeden z Kanady, ktorý sa svojím poňatím vymyká bežným štandardom. Model LINK-MICRO 4G od spoločnosti SPYPOINT nastavuje v odbore nové pravidlá hry. Vďaka podpore 4G siete a kompaktnému telu sa totiž stal najmenšou fotopascou sveta s možnosťou odosielať snímky priamo do smartfónu. Bez batérií váži iba 213 g (s "náložou" ôsmich tužkových baterií 417 g), puzdro doplnené sklopnou anténou má rozmery 11,5 × 7,5 × 5,5 cm.

Jednoduché nastavenie

Vďaka prozákaznickému zmýšľaniu výrobcu nemusíte po zadovážení fotopasce (okrem akumulátorov) dokupovať nič ďalšie. SPYPOINT pribaľuje pamäťovú kartu micro SD s kapacitou 8 GB (Fotopasca vie pracovať s modelmi do 32 GB) a najmä prednastavenú SIM kartu. Pri odosielaní fotiek na mobil sa totiž nechce spoliehať na mnohokrát nekvalitné služby lokálnych operátorov. Ak by nastal problém so zasielaním dát, komunikujete teda buď napriamo s výrobcom, alebo autorizovaným predajcom, ktorým je na Slovensku spoločnosť IBO POĽOVNÍK.

Spôsob nastavenia a ovládania odlišuje LINK-MICRO 4G od všetkých konkurenčných výrobkov: Zabudnite na tlačidlá vnútri puzdra - všetko totiž riešite cez smartfóne. Pred prvým použitím si do telefónu stiahnete bezplatnú aplikáciu SPYPOINT LINK, optimalizovanú pre Android aj iOS. Potom otvoríte fotopascu, v ktorej útrobách nájdete čiarový kód - jedinečný identifikátor Vašej SIM karty. Po jeho naskenovaní cez fotoaparát mobilu sa aplikácia spáruje so zariadením a snímkovanie môže začať – hneď ako dovnútra umiestnite batérie a vsuniete spomínanú pamäťovú kartu.


Vnútorná konštrukcia napovedá, že inžinieri SPYPOINTu uvažovali prakticky. Slot SIM karty, ktorú z fotopasce bežne nevyberáme, sa nachádza vzadu za blokom batérií (ten sa vyberá ako celok a má zreteľné označenia polarity jednotlivých článkov). Pre prístup k posúvaču zapnuté / vypnuté a pamäťovej karte naopak stačí otvoriť pevné vonkajšie dvierka. Po zapnutí Vám farba a blikanie / svietenie diódy napovie, v akom stave sa LINK-MICRO 4G nachádza. Aby ste si jednotlivé indikátory nemuseli pamätať, na vnútornej strane dvierok nájdete ich vysvetlenie v angličtine. Kanaďania však pamätajú aj na ostatné národy a v balení nájdete samolepky v ďalších jazykoch vrátane češtiny, ktorými môžete pôvodný text prekryť.

Trojlístok taríf

Fotopascu upevníte na stĺp alebo kmeň pomocou nylonového pásika šedej farby, ukončeného plastovou prackou. Dosiahnuť správnosť uhla fotoaparátu voči snímanému priestoru pomôže opora na zadnej časti puzdra, opatrená protišmykovými zúbkami. Otočením vztýčite anténu, fotopascu zapnete a počkáte, kým detekuje signál (podľa mojich skúseností to zvyčajne trvá pár sekúnd, na odľahlejších miestach skôr desiatky). Potom si už všetko nastavíte v mobile, bez toho, aby ste museli s LINK-MICRO 4G manipulovať. Kým sa karta nenaplní, alebo nedôjdu batérie, nie je potrebné sa k fotopasci vôbec vracať. Z toho dôvodu na nej nenájdete obvyklý displej, je plnohodnotne nahradený práve smartfónom.


Aplikácia SPYPOINT LINK s Vami komunikuje v niekoľkých jazykoch vrátane češtiny, avšak niektoré preklady predsa len pokrivkávajú, takže som zvolil angličtinu. V základnom nastavení uvidíte napríklad silu signálu na stupnici od jednej do piatich, stav batérie (odvíja sa nielen od dĺžky použitia, ale aj okolitej teploty meranej samotnou fotopascou) alebo podiel voľného miesta na karte. Nechýba údaj o počte snímok urobených v danom mesiaci, ani presný čas poslednej komunikácie medzi fotopascou a mobilom. Veľkú výhodu vidím v tom, že s aplikáciou môžete spárovať niekoľko zariadení rovnakého typu a všetky spravovať z jediného telefónu.

Množstvo fotografií, ktoré je možné obstarať za 30 dní, sa riadi príslušnou tarifou. Pre nových užívateľov má SPYPOINT darček: počas prvého mesiaca od inštalácie môžu nafotiť a uložiť neobmedzený počet obrázkov. Po uplynutí tejto doby máte na výber z troch platených balíčkov, ktoré možno uhradiť bežným prevodom z účtu. Najlacnejší vyjde na 4€ mesačne a dovolí za túto dobu zaobstarať 250 snímok. Prostredná za 7€ má limit tisíc záberov a u najvyššieho v cene 10€ fotíte neobmedzene (ceny sú prepočítané a zaokrúhlené z dolárov). Ak si niektorý z tarifov predplatíte na rok, ušetríte oproti každomesačnej platbe 20-33%.

Fotky ihneď v mobile

Zúfať nemusia ani tí šetrní - nič Vám nebráni užívať fotopascu v bezplatnom režime, hoci s obmedzením na 100 fotiek mesačne, s ich dostupnosťou len do siedmich dní od nadobudnutia. Ja som k platenému tarifu prešiel zámerne v najnevhodnejšej dobe, aby som vyskúšal pružnosť služieb SPYPOINT - cez víkend a navyše počas štátneho sviatku. Platobná transakcia napriek tomu prebehla obratom a za pár minút som mal zvolený balíček aktívny. Okrem tarifu si v aplikácii nastavíte aj parametre snímkovania. Či fotoaparát po zaznamenaní pohybu vytvorí jeden, alebo radšej dva snímky (režim "Multishot"), aká má byť citlivosť pohybového senzora alebo ako často chcete fotky do mobilu posielať - od "balíčka" raz za 24 hodín až po okamžitý prenos každého obrázku ihneď po nasnímaní. Dávkové zasielanie párkrát za deň postačí vášnivým poľovníkom, ktorí sa zaujímajú o počty zveri pri krmelci, pri strážení nehnuteľností pred zlodejmi oceníte možnosť vidieť situáciu okamžite.

V snahe vyskúšať reálnu rýchlosť služby som si pri teste zvolil práve túto variantu. Keď panovalo dobré počasie a fotopasca mala kvalitný signál, snímky v galérii pribúdali skutočne v reálnom čase. Pri jej umiestnení do hlbšej rokliny a za mrazivých nocí som zaznamenal isté meškanie, kedy obrázky dorazili po niekoľkých minútach. A konečne pri extrémne zlých poveternostných podmienkach až za hodinu. Oplatí sa teda čas od času aplikáciu otvoriť a fotogalériu pre istotu aktualizovať. LINK-MICRO 4G síce nevie zhotoviť videozáznam, zato u fotografií exceluje - spúšť sa od zaznamenania pohybu aktivuje do 0,5 sekundy a pozornosti senzoru neunikne žiadne šuchnutie do vzdialenosti 24 m. Šírka záberu je 62 stupňov, takže objektív zachytí aj človeka alebo zviera blížiace sa zo strany.

V odolnom puzdre

Kým cez deň fotopasca vytvára farebné fotky s rozlíšením 10 Mpx, v noci vznikajú zábery čiernobiele. Ostrosť aj pod rúškom tmy zaisťujú infračervené LED diódy s dosahom 24 m. Prísvit je okom nepostrehnuteľný, takže dvojnohá ani štvornohá "korisť" o svojom zachytení nemá ani len tušenie. Na každom obrázku nájdete dátum, čas, teplotu a aktuálnu fázu mesiaca. Programátori navyše vybavili galériu v aplikácii filtrom, ktorý umožňuje rýchle triedenie snímok. Pokiaľ si zvolíte užívateľský profil "hunter", môžete stlačením jediného tlačidla zobraziť snímky diviakov, pernatej zveri alebo napríklad vysokej zveri- obrázky sú filtrované na základe tvarového rozlíšenia.


Okrem fotografovania, prenosu snímok a funkčnosti aplikácie som sa rozhodol vyskúšať aj odolnosť tejto kanadskej fotopasce. Vzhľadom k tomu, že jej test prebiehal počas niekoľkých týždňov, objavila sa príležitosť nechať ju pracovať za rôznych podmienok. Výrobca udáva rozsah prevádzkových teplôt od -40 do +60 ° C. Takým extrémom som zariadenie síce nevystavil, avšak v lese pobudla pekných pár nocí za hustého dažďa, mrazu do -5 ° C, alebo sneženia. Po celú dobu fungovala spoľahlivo (snáď až na spomínané oneskorenie pri zasielaní) a iba dvakrát došlo na reštart mobilnej aplikácie, ktorá dočasne odmietala načítavať fotografie uložené v mobile. Hoci výrobca neuvádza konkrétnu úroveň odolnosti voči vode a prachu, aj po lejaku ostalo vnútro fotopasce suché a objektív sa nehmlil. Čo sa týka batérií, urobil som najskôr chybu a zvolil lacnejšie alkalické Varta Energy (štyri kusy vyjdú asi na 8€). V chladnejšom počasí udržali fotopascu "nažive" 3-4 dni, čo nie je práve dlhá doba. Na radu odborníka som teda siahol po type Energizer Ultimate Lithium. Stoja síce dvojnásobok, ale „prcek“ od SPYPOINTu vďaka nim fungoval celé tri týždne. V kombinácii s takým zdrojom energie a dostatočne veľkou kartou získate vo fotopasci LINK-MICRO 4G spoľahlivého pomocníka, ktorý vám naservíruje snímky chaty, domu, zrubu, kancelárie či krmelca až do obývačky.

Zabezpečená proti krádeži

Oproti väčšine ostatných fotopascí je LINK-MICRO 4G lepšie chránená proti odcudzeniu. Už samotná kompaktnosť a kamuflážny nástrek dosť sťažuje jej nechcené odhalenie. Ak objaví fotopascu človek, ktorý o tomto odbore niečo vie, ponechá ju na mieste. Vďaka spárovaniu s aplikáciou je totiž zariadenie komukoľvek inému ako majiteľovi príslušného mobilu k ničomu - na diskusných fórach sa táto informácia koniec koncov už rozšírila. No a ak si fotopascu odnesie neznalý zlodej, len si zarába na problémy. Stačí totiž v aplikácii zadať, že zariadenie bolo ukradnuté – a hneď ako ho zlodej zapne, do mobilu Vám prídu jeho aktuálne GPS súradnice.

Fotopascu Spypoint Link Micro 4G ako aj ďaľšie fotopasce značky Spypoint nájdete tu: Fotopasce Spypoint

Autor recenzie: Miroslav Mašek - redakcia časopisu Prežiť