Tradičná pomocníčka v modernom šate

Termoska tvorí nerozlučnú sprievodkyňu mnohých ľudí, ktorí trávia prácou v teréne dlhé hodiny a dni bez ohľadu na počasie a ročné obdobie – od poľovníkov cez vojakov a lesných robotníkov až po údržbárov elektrického vedenia. Vhod príde aj výletníkom, cestovateľom a dobrodruhom. Na všetky tieto skupiny sa zameriava slovenská značka TETRAO, ktorá do svojej ponuky zaradila hneď dve rôzne veľké termofľaše.

Málokto si uvedomuje, ako dlho s nami termoska už vlastne je. V roku 1892 ju vynašiel James Dewar z Oxfordskej univerzity, ktorý potreboval pre svoje pokusy nádobu, ktorá by po čo najdlhšiu dobu udržala tekutiny pri veľmi nízkej teplote. Využil pritom niekoľko všeobecne známych fyzikálnych zákonov a poskladal ich do šikovného riešenia. Výsledkom bola sklenená nádoba s dvojitými stenami, pričom z priestoru medzi nimi vedec odčerpal vzduch. Vedel totiž, že vákuum najlepšie zamedzí stratám tepla vedením aj prúdením. Navyše vnútro termosky opatril postriebreným lesklým povrchom, ktorý zase zredukoval tepelné úniky vyžarovaním.

Elegantná aj praktická

Popísané vlastnosti sa uplatňujú tiež pri moderných termoskách, ktoré nám v lete umožňujú uchovávať nápoje chladné a v zimných mesiacoch naopak horúce. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že na termoske už nie je čo vylepšovať. Návrhári však aj viac ako storočie po vzniku vynálezu prichádzajú s nápadmi, ktoré využívajú moderné materiály, dizajnové prvky a ďalšie vychytávky. Medzi modely spájajúce to najlepšie z Dewarovho návrhu a súčasných technológií patrí práve termoska značky TETRAO.

Slovenský výrobca uviedol na trh dva typy líšiace sa primárne objemom: Väčšia fľaša pojme liter tekutiny, menšia presne polovicu. Voľba pri nákupe by mala vychádzať predovšetkým z toho, na ako dlho potrebujete zaistiť svoj pitný režim. A tiež z priestorových možností vašej batožiny. Ja preferujem kompaktné vybavenie, preto som siahol po pollitrovej verzii – vďaka priemeru 7,2 cm a výške 24,4 cm sa bez problémov zmestí aj do bočného vrecka väčšiny menších a stredných batohov.

Výrobok TETRAO dostanete v kartónovej krabici so základnými informáciami v angličtine, ktorá svoj obsah chráni spoľahlivo – termoska na sebe po vybratí nemala ani najmenší škrabanec. Na prvý pohľad ma zaujala matne tmavozelenou povrchovou úpravou, ktorá je nielen elegantná, ale aj praktická – nevytvára totiž nežiadúce odlesky. Zhruba uprostred výšky fľaše sa nachádza logo značky TETRAO. Vašu prítomnosť nebude demaskovať ani oceľové viečko v saténovom prevedení.

Z kvalitnej ocele

Vďaka úprave povrchu sa termoska v ruke nešmýka, ani pokiaľ máte spotenú dlaň alebo nasadenú rukavicu. A aj keby vám z menšej výšky spadla, nemala by doznať fatálneho poškodenia – dvojitá stena si s nárazmi poradí. K odolnosti prispieva tiež hlavný použitý materiál: nerezová oceľ 18/8 (podľa japonských štandardov značená SUS 304) s 18% chrómu a 8% niklu. Môže sa pochváliť vysokou rezistenciou voči korózii, dlhou životnosťou aj jednoduchou údržbou, taktiež dobre vzdoruje pachom a mechanickému poškriabaniu. Niet divu, že ide o obľúbený materiál pri výrobe kvalitného riadu aj ostatného kuchynského náčinia. K jeho cenným vlastnostiam patrí aj nízka hmotnosť - prepožičiava termoske TETRAO asi o 30% nižšiu váhu (zhruba 370 g), než má väčšina konkurenčných modelov pollitrového objemu. Lesklé nerezové vnútro termosky nie je opatrené žiadnymi vložkami alebo povlakmi, ktoré by ovplyvňovali chuť nápojov.

Pri podrobnejšej prehliadke odhalíte ďalšie prednosti. Hrdlo obopína plastový držiak s uchyteným textilným popruhom na prenášanie alebo zavesenie napríklad na batoh. Dno z čiernej gumy má protišmykovú úpravu a fľaša drží ako pribitá aj po postavení na hladký alebo ľahko šmykľavý povrch. Čoskoro som tiež zistil, že bez ohľadu na teplotu ovzdušia aj tekutiny v termoske sa zelený povrch neorosí skondenzovanými kvapkami. Oceľové viečko slúži súčasne ako pevný hrnček. Aby po jeho odskrutkovaní zvyšok nápoja vo fľaši zbytočne nechladol, nájdete pod viečkom ešte uzáver z rovnakého materiálu taktiež opatrený závitom. A pod ním ešte jedno prekvapenie: vyberateľné sitko na sypaný čaj so sklopným držadlom.

Na zahriatie v teréne

Termoska so mnou v lese strávila veľa kilometrov a vďaka kompaktným rozmerom a váhe som o nej v batohu skoro nevedel. Otvára a zatvára sa veľmi ľahko a dokonale tesní – neunikla z nej čo i len kvapka tekutiny, aj keď mi odložený bagel padol na bok a ja som si to všimol až po chvíli. Snáď jediná nevýhoda skrutkovacích závitov "kov na kov" spočíva v tom, že prakticky nemožno odviečkovať/zaviečkovať termosku nepočuteľne.

Podľa výrobcu je vákuová izolácia tak účinná, že udrží nápoje horúce po dobu 24 hodín a studené dokonca 36 hodín. Vzhľadom na to, že som produkt TETRAO testoval počas sychravých dní začínajúcej jesene, zaujímala ma predovšetkým prvá spomínaná hodnota. Pred dvojdňovou akciou v teréne som si skoro ráno uvaril čaj, naplnil termosku a vložil ju do batohu. Cez deň bola vonkajšia teplota asi 10 °C a keď som zhruba po 15 hodinách ľahol do spacáku, čaj bol po naliatí stále taký horúci, že som musel s jeho konzumáciou počkať. V noci sa teplota priblížila nule a okolo polnoci som sa rozhodol znova zahriať čajom. Tentokrát bol skôr iba teplý a dal sa piť ihneď. Ďalšie ráno ma už zvyšok nápoja skoro nezahrial a označil by som ho za sotva vlažný.

Je pravda, že časť skúšanej doby sa fľaša nachádzala v bagle, časť mimo neho a teplota sa rôzne menila. Po návrate domov som teda skúsil účinnosť izolácie aj za konštantnejších podmienok. Nalial do termosky čerstvo uvarenú kávu a zavrel ju do chladničky s nastavenou teplotou 4 °C. Presne po 12 hodinách som ju vybral, otvoril – a zistil, že je kofeínový nápoj stále horúci. Po ďalších piatich hodinách už zostával iba vlažný.

Termoska funguje dobre a udrží čaj alebo kávu horúce dlho, avšak výrobcom udávané hodnoty vnímam skôr ako teoretické alebo dosiahnuteľné za ideálnych podmienok počas teplých dní. Novinku od TETRAO som si obľúbil pre spojenie robustnosti, kompaktnosti, funkčnosti aj ľúbivého vzhľadu. Nech do nej nalejete akúkoľvek teplú tekutinu, môžete sa ihneď dotknúť ktorejkoľvek vonkajšej časti bez toho, aby ste sa popálili – a to je len ďalší doklad kvalitného spracovania.

Tip na záver

Doplním, že pri dlhšom zimnom treku môžete výrobok TETRAO použiť aj iným než obvyklým spôsobom – na varenie v termoske. Tento zlepšovák šetrí okrem paliva (napríklad plynu do variča alebo dreva na oheň) aj čas, pretože var prebieha v uzavretej nádobe, ktorú môžete mať za pochodu pokojne v batohu. Ako to funguje? Pri varení na miernom ohni sa teplota vriacej vody nezvyšuje a dodaná energia ju mení na paru. Stačí teda len zabrániť, aby zohriata voda znova vychladla. Presne to robí termoska - udržuje konštantnú teplotu. Na uvarenie jedla navyše stačí voda s teplotou 80 °C a 1–2 hodiny času. Postup je jednoduchý: Vložte do termosky napríklad nadrobno nakrájané mäso a zemiaky, zalejte ich vriacou vodou a termosku zatvorte. Pokiaľ boli potraviny zmrznuté, asi za 5 minút rozmrznú a teplota sa tým zníži na 50–60 °C. Vychladnutú vodu vylejte do ešusu, ešte raz priveďte k varu a znovu dajte do termosky. Tá bude teraz vo vnútri udržiavať teplotu nad 80 °C a improvizovaná polievka sa uvarí.

Dobrú chuť!

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Termosku TETRAO nájdete tu: Termosky