Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o ďalekohľadoch s diaľkomermi

Čo sú ďalekohľady na určovanie vzdialenosti?

Ďalekohľady na určovanie vzdialenosti uviedla spoločnosť Leica na trh v roku 1992 a v roku 2000 implementovala túto technológiu do monokulárnych ďalekohľadov. Model kombinuje dva optické prístroje v jednom zariadení. Ďalekohľad na pozorovanie vzdialených objektov a laserový diaľkomer na určenie presnej vzdialenosti objektov v zornom poli. Meranie vzdialenosti sa spúšťa stlačením tlačidla, kedy sa vysiela laserový lúč. Čas, keď laser dosiahne cieľ a jeho odraz sa zachytí späť v ďalekohľade a určí vzdialenosť k objektu. Všetky lasery v týchto typoch ďalekohľadov sú bezpečné pre oči.

Balistický softvér

Ak takýto diaľkomerný ďalekohľad obsahuje aj balistický softvér, potom je možné vypočítať trajektóriu strely na základe gravitačnej sily a presne zamerať. Niektoré z týchto diaľkomerných ďalekohľadov majú implementované rôzne režimy nastavenia s režimom Rain (vykonávanie korekcií na základe vplyvu dažďa), režimom Scan (nepretržitý výpočet a zobrazovanie) a nastavením priority prvého cieľa (ponúka najkratšiu vzdialenosť všetkých objektov v poli). Ďalekohľad na určovanie vzdialenosti je veľmi užitočný v spojení s používaním balistickej vežičky alebo balistickej mriežky na puškohľade pri streľbe na väčšie vzdialenosti.

Funkcia diaľkomeru

Existujú však aj ďalšie spôsoby využitia týchto ďalekohľadov. S pridaním laserového diaľkomeru získavajú tieto ďalekohľady v porovnaní s klasickými ďalekohľadmi veľmi výraznú doplnkovú funkčnosť. Nevýhodou tejto záležitosti je, že výroba takýchto zariadení s rovnakou úrovňou optickej kvality si vyžaduje oveľa vyššie náklady ako bežný ďalekohľad.

Hlavné funkcie laserových ďalekohľadov:

  • dva optické prístroje v jednom zariadení
  • laserový diaľkomer na meranie vzdialenosti
  • laser bezpečný pre oči
  • implementované režimy nastavenia
  • veľmi užitočné na korekciu balistickej vežičky alebo balistickej mriežky

Ďalekohľady versus bežné ďalekohľady

Pri porovnaní špičkového diaľkomerného ďalekohľadu a bežného ďalekohľadu vidíme, že niektoré funkcie sú o niečo lepšie u bežného ďalekohľadu. Rozdiely v optickom výkone sú však veľmi malé. Diaľkomerné ďalekohľady majú horšiu priepustnosť svetla a akosi menšie zorné pole. No rozdiely v priepustnosti svetla, zornom poli a kvalite obrazu sú také malé, že si ich väčšina ľudí ani nevšimne. Optický výkon prémiových laserových diaľkomerných ďalekohľadov sa môže takmer na všetkých úrovniach vyrovnať bežným ďalekohľadom. To je dôvodom vysokej ceny diaľkomerných ďalekohľadov prémiovej značky.

Lacnejšie diaľkomerné ďalekohľady majú výraznejšie problémy, pretože majú až 10% stratu priepustnosti svetla. Problémom lacných diaľkomerných ďalekohľadov je, že majú laser zabudovaný len v jednom tubuse. To znamená, že optický výkon je pre každé oko iný. Tubus so zabudovaným laserom má veľmi výraznú farebnú odchýlku. Pri pohľade cez diaľkomery vidíme, že problematické sú najmä modrá a žltá farba.

Ďalekohľad na určovanie vzdialenosti je skvelým kompromisom a je vynikajúcou voľbou na lov, pretože poľovník nosí len jeden prístroj namiesto dvoch. Pre väčšinu lovcov, ktorí lovia na veľké vzdialenosti, sa oplatí prijať kompromis medzi funkciou zisťovania vzdialenosti a trochu slabším optickým výkonom.

Najlepšie cenovo dostupné ďalekohľady s diaľkomerom

Pri výbere medzi diaľkomerom a bežným ďalekohľadom sa používateľ musí rozhodnúť, aké sú jeho priority. Na rýchle snímanie, rýchle meranie a bez potreby špičkovej optiky sú dobrou voľbou aj lacné diaľkomery. Kúpa lacných diaľkomerných ďalekohľadov má zmysel, keď optický výkon nie je podstatným faktorom. Aj lacné diaľkomerné ďalekohľady sú funkčné a veľmi dobre počítajú kliknutia. Niekomu, kto nepotrebuje jasný obraz so živými farbami, uprednostní lacný diaľkomer.

Obľúbené možnosti pripojenia smartfónu

Diaľkomery s pripojením k smartfónu sú veľmi obľúbené, odkedy optika Sig Sauer predstavila svoj prvý diaľkomer, ktorý sa dokázal pripojiť k smartfónu prostredníctvom Bluetooth. Pri fotografovaní na veľkú vzdialenosť (1000 metrov a viac) je dôležitý každý malý detail. Pripojenie k smartfónu umožňuje používať pokročilé balistické kalkulačky a vytvoriť balistickú krivku pre konkrétnu zbraň.

Vzhľadom na súčasnú popularitu diaľkomerných ďalekohľadov s pripojením k smartfónu možno očakávať, že tento trend budú nasledovať všetci výrobcovia. Optika Zeiss a optika Leica už vyrábajú svoje série diaľkomerných ďalekohľadov: Zeiss Victory Rangefinder series, Rad diaľkomerov Leica COM, Swarovski v súčasnosti vyrába sériu puškohľadov DS. Je len otázkou času, kedy spoločnosť Swarovski uvedie na trh sériu diaľkomerných ďalekohľadov s týmto druhom technológie. Niet pochýb o tom, že skôr či neskôr budú mať všetci výrobcovia svoj rad diaľkomerných ďalekohľadov. Jedinou otázkou je, či menej nároční používatelia potrebujú tento druh zariadenia.

Používanie pri slabom osvetlení

Pre použitie pri slabom osvetlení je dôležité, aby mal ďalekohľad objektív s priemerom 54 mm alebo 56 mm, ktorý v súčasnosti vyrábajú len spoločnosti Leica a Zeiss (vrátane diaľkomerov). Modely 8x56 a 15x56 od spoločnosti Leica a modely 8x42, 10x42, 8x54, 10x54 od spoločnosti Zeiss, ktoré sú všetky vhodné na použitie v podmienkach slabého osvetlenia. Modely Leica však majú výhodu v tom, že majú Pergerov Porro hranol, ktorý má vyššiu priepustnosť svetla. Vo všeobecnosti platí, že s najväčšou pravdepodobnosťou tieto ďalekohľady s laserovým diaľkomerom nikdy nebudú také jasné ako tie bez nich, pretože displej v zornom poli a systém diaľkomeru zhoršuje priepustnosť svetla.

Najlepšie ďalekohľady s diaľkomerom

Keďže spoločnosť Leica vstúpila na trh ďalekohľadov s diaľkomerom ako prvá so svojou sériou Geovid, má pred spoločnosťami Swarovski a Zeiss určitú výhodu. Je ťažké povedať, ktorý z týchto troch výrobcov vyrába najlepšie diaľkomery, pretože rozdiely medzi nimi sú minimálne.

TOP značky ďalekohľadov s diaľkomermi dostupné v našom eshope:

LEICA Geovid PRO 10x42 s diaľkomerom
SWAROVSKI EL RANGE 10x42 TA s diaľkomerom v dvoch farebných prevedeniach
KAHLES Helia RF 10x42
STEINER 
ZEISS Victory RF 10x54

Výhody a nevýhody ďalekohľadov na určovanie vzdialenosti

  • Ďalekohľady Swarovski LRF majú obrovské zorné pole a veľmi inovatívne nosné popruhy.
  • Ďalekohľad Leica LRF má výkonný laser, čo znamená, že prístroj umožňuje meranie na veľkú vzdialenosť. Merania sú neuveriteľne rýchle a žiadny iný výrobca im nemôže konkurovať.
  • Veľkou výhodou ďalekohľadu Zeiss Vicory RF je jeho dizajn - vyzerá rovnako ako bežný ďalekohľad a optika Zeiss umožňuje pripojenie k smartfónu už dva roky, zatiaľ čo Leica až od roku 2020.

Faktom je, že optiky Leica, Swarovski a Zeiss majú v súčasnosti špičkovú technológiu určovania vzdialenosti a žiadny iný výrobca sa im v súčasnosti nemôže rovnať.