Zachytávajte okamihy divočiny s fotopascou TETRAO S68: Aké vlastnosti a výkon sa nachádzajú v nenápadnej konštrukcii?

Napriek tomu, že sa technika vyvíja naozaj rýchlo, pri testovaní niektorých fotopascí máme pocit, ako by sa pri nich zastavil čas - zastaralé senzory s nízkym rozlíšením, nepraktické konštrukcie, ktoré komplikujú osadenie v teréne alebo viditeľný nočný prísvit plašiaci zvieratá. Nič z toho však neplatí pre model fotopasce TETRAO Spromise 68. Keď sme ju prvýkrát držali v rukách, hovorili sme si: "takto má vyzerať fotopasca v roku 2023!"

Fotopascu sme testovali zhruba 2 mesiace v podmienkach slovenských lesov a v tejto recenzii prinášame naše praktické skúsenosti s ňou.

Naozaj široký uhol záberu

Fotopasca TETRAO S68 je osadená širokouhlým objektívom, ktorý  pokrýva horizontálne až 78˚. Okrem toho sa vo fotopasci nachádza obrazový snímač s pomerom strán 3:4, vďaka čomu je aj vertikálny uhol záberu takmer 60˚ - to nájdete vo fotopasci naozaj iba výnimočne. Fotopasca sa preto hodí hlavne na miesta kde ju potrebujete umiestniť blízko monitorovanej oblasti, prípadne ak neviete, kde presne môže aktivita zvierat nastať a chcete mať dokonalý prehľad o širšom okolí.

Široký uhol záberu pokryje širšie okolie.

V praxi sa nám osvedčilo umiestňovať fotopascu do vzdialenosti cca 2 metre od miesta s predpokladaným pohybom zvierat, vtedy boli zvieratá na záberoch dostatočne veľké, ale zároveň sme stále videli dosť z pohybov po okolí.

Neviditeľný nočný prísvit nevyplaší zvieratá

Keďže sme fotopascu umiestňovali dosť blízko zvierat, veľmi nás potešilo, že je v nej použitý neviditeľný nočný prísvit o vlnovej dĺžke 940 nm. Zvieratá na prísvit nereagovali vo väčšine prípadov vôbec, prípadne len veľmi málo. 

Na nočný prísvit zvieratá prakticky nereagujú.

Súčasne má nočný prísvit dobrý dosah, ale čo je pri širokouhlej fotopasci ešte dôležitejšie, pokrýva do strán takmer celú snímanú scénu . Vďaka tomu nebudete mať nočné zábery s presvetleným stredom a čiernymi okrajmi, v ktorých už neuvidíte zvieratá.

Sila nočného prísvitu sa vo foto aj video režime automaticky prispôsobuje vzdialenosti zvierat, vďaka čomu sú nočné zábery svetelne dobre vyvážené bez ohľadu na to, v akej vzdialenosti od fotopasce zvieratá prešli.

Kvalitné video v rozlíšení 2.7K

Veľa ľudí, vrátane nás, používa fotopasce primárne na nahrávanie videa - video totiž zachytí celú situáciu a lepšie z nich pochopíme správanie zvierat v monitorovanej oblasti. Preto nás na fotopasci Spromise S68 potešilo kvalitné video. Okrem papierovo vysokého rozlíšenia 2.7K (2560 x 1440 px) zachytáva fotopasca aj v skutočnosti veľké množstvo detailov, vďaka čomu zvieratá na videách dobre rozoznáte. Pri komponovaní však treba myslieť na široký uhol záberu, takže fotopascu treba umiestňovať bližšie, ako ste zvyknutí pri iných fotopasciach.

Ak necháte fotopascu nastavenú vo video režime osadenú dlhšie bez kontroly, odporúčame použiť vysokokapacitnú pamäťovú kartu. TETRAO S68 podporuje až 512 GB micro SD kartu, čím sa v tomto smere radí k úplnej špičke fotopascí.

Nadpriemerne vysoká rýchlosť sériového snímania

Keď sme fotopascu prepli do foto režimu, príjemne nás prekvapili nastavenia sériového snímania - jednak fotopasca dokáže snímať série až 10 fotiek, pričom sa dá ovládať aj rýchlosť sériového snímania. Ak napríklad monitorujete prť, po ktorej prechádza zver rýchlo, nastavíte si rýchle sériové snímanie a budete mať dostatok záberov. Naopak, na mieste kam chodí zver žrať, pričom sa menej hýbe, môžete prepnúť snímanie na pomalšie, aby ste nemali všetky zábery takmer identické.

Fotopasca dokáže za 2-3 sekundy spraviť 10 záberov, vďaka čomu si zver môžete pozrieť vo viacerých polohách.

Fotografie sú zároveň dostatočne kvalitné a ostré na to, aby ste vedeli rozoznať aký jeleň alebo srnec pred fotopascou prešiel a aké mal parožie. Farebné podanie je príjemné, v tomto smere TETRAO Spromise 68 nevybočuje ani nevyčnieva zo štandardu fotopascí.

Moderná konštrukcia s prepracovaným ovládaním

Ako sme naznačili v úvode, fotopasca nás nadchla hneď pri prvom kontakte. Je relatívne malá, preto sa jednoducho prenáša a súčasne v lese príliš nepúta pozornosť. Čo je však zaujímavé, fotopasca má pevnú konštrukciu, ktorá sa neotvára a displej je umiestnený z prednej strany. Pri osádzaní vďaka tomu na veľkom displeji uvidíte celú scénu, ktorú fotopasca zachytáva. Aby sa displej neleskol, je prekrytý otvárateľným krytom - jednoduchými plastovými dvierkami, ktoré po spustení fotopasce do ostrej prevádzky jednoducho zatvoríte a displej tak nebude odleskami plašiť zvieratá.

Vpredu umiestnený displej zjednodušuje osadenie a nastavenie fotopasce.

Za veľkú výhodu považujeme aj dostatočne veľké gumené tlačidlá, ktoré sú navyše podsvietené a fotopasca sa vďaka nim dobre ovláda za každých podmienok - či už po tme alebo v rukaviciach.

Ďalšou super vychytávkou je kovová konzola na zadnej strane fotopasce, ktorá slúži na prichytenie popruhu. Konzola je na otočnom kĺbe, vďaka čomu stačí popruh pevne pritiahnuť o strom a následne v kĺbe fotopascu otočiť tak, aby bola natočená tak ako potrebujete. Konečne môžete pri osádzaní zabudnúť na hľadanie konárika so správnou hrúbkou, aby fotopasca snímala pod správnym uhlom.

Polohovateľná konzola umožňuje natočiť fotopascu do potrebného uhlu, aj keď strom rastie úplne naopak.

Pre koho je TETRAO Spromise 68 vhodná?

Fotopascu Spromise 68 na základe našich skúseností s ňou odporúčame všetkým, ktorí hľadajú fotopascu s kvalitným záznamom fotiek aj videí, neviditeľným nočným prísvitom, kompaktných rozmerov, a ktorá sa navyše pohodlne ovláda.

Pri výbere nezabudnite na jej široký objektív, vďaka čomu budete vedieť monitorovať väčšie územie, ale súčasne je vhodné ju umiestňovať bližšie k výskytu zvierat, aby neboli na záberoch príliš malé.

Blog vznikol v spolupráci s GearCheckers

Fotopascu TETRAO S68 a ďalšie fotopasce nájdete tu: Fotopasce