Čelovka Perun Kit - magnetické nabíjanie a bezdotykový senzor

Multifunkčné čelovky patria k súčasným trendom medzi baterkami pre outdoor. My sme sa pre vás rozhodli otestovať model Perun Kit od amerického výrobcu Olight. Ako sa čelovka predviedla na rybárskych výpravách?

Značka Olight nás už dvakrát milo prekvapila, keď sme testovali ich kempingovú lampičku Olight Bulb alebo taktickú baterku do ruky Olight M2R Pro Warrior. Rozhodli sme sa preto do tretice vyskúšať ešte poslednú zásadnú kategóriu tohto výrobcu, a to čelovku. Pri výbere nás najviac zaujal model Perun Kit 2000 lm, ktorý vyzerá byť predovšetkým vďaka svojej variabilite a odolnosti výborným pomocníkom práve pre rybárov ale i poľovníkov. Poďme sa spolu pozrieť na to, čím všetkým je vybavená a ako pracovala reálne pri pobyte na rybách.

Perfektná odolnosť

Začneme s jej odolnosťou. Čelovka Perun Kit je vyrobená z leteckého hliníku s veľmi výraznou anodizáciou, takže je odolná voči pádom, ale naviac aj proti poškriabaniu jej povrchu. Je vybavená ochranným borokremičitým sklom pred diódou, takže ani samotné sklo nie je kritické miesto tejto čelovky.

V našom testovaní vydržala táto baterka pády z hlavy na trávu, stvrdnutú hlinu, peň i kameň. Všetko prežila bez najmenších známok poškodenia. Výrobca čelovky naviac uvádza, že je odolná voči vode (IPX8) až do dvoj metrovej hĺbky, a aj túto hodnotu sme dobre preverili. Jednoducho sme nechali čelovku svietiť vo vode pod brehom na našom lovnom mieste. Zhrnuto podčiarknuté, jej odolnosť je vynikajúca.

6 režimov

Čo sa výkonu tejto čelovky týka, disponuje 2000 lúmenmi s dosvitom až na vzdialenosť 120 metrov, čo je práve taká vzdialenosť, ktorú na rybách bežne využijete. Dosvietite na druhú stranu menších riek, alebo napríklad na blízky ostrovček, ku ktorému nahadzujete návnadu. V prípade, že nepotrebujete tak silný kužeľ svetla, jednoduchým stlačením či opakovaným stlačením jediného ovládacieho tlačidla zvolíte iný svetelný režim. Konkrétne si môžete vybrať zo šiestich rôznych režimov, ktorými korešponduje samozrejme rôzna výdrž akumulátora tejto baterky/čelovky.

Môžete si tak vybrať plných 2000 lúmenov, ktoré sa po 2,5 minúte automaticky prepnú na 800 lúmenov s výdržou batérie až 160 minút. To preto, aby nedošlo k prehriatiu a poškodeniu diódy. Ďalej si môžete vybrať 500 lúmenov (až na 240 minút), 120 lúmenov (15 hodín), 30 lúmenov (47 hodín), 5 lúmenov (10 dní svietenia vkuse) alebo blikanie SOS.

Magnetické dobíjanie

Energiou zásobuje baterku akumulátor s kapacitou 3550 mAh, ktorý je súčasťou balenia čelovky. Akumulátor je dobíjaný prostredníctvom magnetickej nabíjačky. Tá na baterke pevne a spoľahlivo drží. V poslednej dobe je to jeden z najlepších spôsobov nabíjania. Eliminuje poškodenie konektora a súčasne to nie je slabé miesto, ktorým by sa do baterky dostala voda alebo prach.

Stav nabitia v prípade Olight Perun Kit bohužiaľ žiadnou indikačnou diódou nezistíte, ale jednoducho vidíte, že sila svetla je slabšia. Približne v polovici vybitia čelovka jemne zavibruje a pokiaľ je už takmer vybitá, nepodarí sa vám zapnúť najsilnejší režim s 2000 lúmenmi. Musím povedať, by sa mi v prípade takto kvalitnej čelovky predsa len viac páčila svetelná dióda napríklad v tlačidle, ktorá by ma o stave nabitia akumulátora informovala presnejšie. Naopak, čo ma baví, je skutočnosť, že táto čelovka neznižuje pri vybíjaní automaticky svetelný režim na nižší, čo je v praxi často obtiažnejšie, ale jednoducho svieti v nastavenom režime do doby, kým sa akumulátor celkom nevybije.

Do ruky, na hlavu, na stôl?

Už na začiatku sme spomenuli, že sa jedná o multifunkčnú čelovku. Znamená to, že nie je nutné ju nosiť len na hlave. Baterku môžete jednoducho stiahnuť z držiaku na hlavu, na ktorom drží jednak pomocou magnetu a tiež pomocou gumovej objímky. Vybratie a zloženie je jednoduché a rýchle. Vy získavate okrem čelovky ešte baterku, ktorú môžete nosiť v ruke, alebo ju postaviť na rovný povrch (stolík, kýbel a pod.). Pomocou magnetu ju môžete upevniť aj na železný povrch (auto, kovový stojan a pod.). Baterku môžete v držiaku na hlavu vertikálne otáčať, čím si nastavujete uhol svietenia.

Ako sme si vyskúšali, tak táto baterka sa nosí pohodlne na všetky spôsoby. Pekne sadne do ruky a vďaka profilovanému povrchu sa nešmýka, na hlave zase krásne sedí pomocou mäkkého pružného pásika a mäkkého polstrovania držiaka na hlavu. Dĺžka pásika sa nastavuje jednoducho a nikde vás nič netlačí.

Na beh určite nie

Samotná baterka je rozhodne väčšia, než aké sa nám z multifunkčných dostali do rúk. Mali sme obavu, že jej rozmer a hmotnosť budú na hlave obťažujúce, no nie je tomu tak. Teda pokiaľ s čelovkou na hlave nebežíte. Pri behu vám skutočne "lieta" na čele. A to nie je vôbec príjemné. Pri bežnej chôdzi či klasických aktivitách sme boli s touto čelovkou na hlave veľmi spokojní.

Teda pokiaľ s čelovkou na hlave nebežíte. Pri behu vám skutočne "lieta" na čele, a to nie je vôbec príjemné. Pri bežnej chôdzi či klasických rybárskych aktivitách (zdolávanie, nahadzovanie, veslovanie, varenie, vybaľovanie výbavy atď.) sme boli s čelovkou na hlave veľmi spokojní.

Každopádne, táto čelovka je dlhá 11,2 cm a v najširšom bode široká 2,6 cm. Jej hmotnosť je 120 gramov, vrátane akumulátora a pásikov na hlavu celkom 180 gramov. Patrí tak viac k ťažším čelovkám na trhu a podľa môjho názoru dáva zmysel predovšetkým pre tých rybárov a poľovníkov, ktorí ju využívajú aj inak, ako na hlave. Na viacdennú výpravu je podľa mňa taktiež vynikajúca. Nielen kvôli možnosti mať z nej kempingovú lampičku, ale predovšetkým kvôli výdrži batérie, ktorá je rozhodne fenomenálna. Škoda, že táto baterka nie je vybavená aj červeným alebo zeleným nerušivým svetlom.

Bezdotykový senzor

Čelovku sme si zaobstarali na eshope, určenom pre lovcov ibo.sk za cenu 116,95 €. Na tomto eshope si tiež môžete vybrať kvalitný nôž, oblečenie do prírody, poľovnícku výbavu a mnoho ďalších užitočných pomôcok. Aby sme nezabudli, súčasťou balenia tejto čelovky je okrem svietidla aj sada na hlavu, magnetický dobíjací kábel a líthiový akumulátor. Na čelovku poskytuje výrobca doživotnú, áno čítate správne, doživotnú záruku. Tým sa jej odolnosť jednoznačne definuje.

A jedna zaujímavosť na záver. Toto je prvé svietidlo, s ktorým som sa stretol, ktoré je vybavené bezdotykovým senzorom. Ten automaticky znižuje výkon svietidla v momente, kedy sa s ním priblížite k akémukoľvek objektu – v našom prípade stene v obývačke, stromu, dverám auta a pod. Odrazené a koncentrované svetla vás tak nárazovo neoslní. Je to rozhodne zaujímavá a technická vychytávka.

Autor recenzie: portál ČasNaRyby.cz

Túto výkonnú nabíjateľnú LED čelovku nájdete na: Nabíjateľná LED čelovka Perun Kit