Olight I5T EOS- 300 lumenov v pohotovosti

Otvorte zálesácku lekárničku, siahnite do bočného priečinku montérskej brašne, nahmatajte na pracovnom opasku multifunkčné kliešte alebo prejdite rukou po molle väzbe batoha – všade nájdete to isté. Malú lampičku, ktorá je pripravená zachrániť deň.

Je úžasné sledovať, ako výrazne sa vreckové svietidlá v posledných desaťročiach zdokonalili. Vo formáte ktorý nie je väčší ako prostredník vašej ruky dnes nájdete viac výdrže, výkonu a odolnosti, ako vám dokázal poskytnúť ktorýkoľvek lampáš v časoch vášho detstva. Čo vás čaká, ak vám bude kryť chrbát EDC lampička Olight I5T EOS? Zoznamujeme sa s ňou v tmavých zákutiach dní.

Spiaca istota

Zabudnite na akumulátory, USB koncovky a magnetické konektory. Táto lampička je napájaná monočlánkom formátu AA, aký nájdete v každom novinovom stánku, na každej čerpacej stanici či v akýchkoľvek nástenných hodinách.

Ak plánujete používať lampičku denne, vložte do nej alkalický monočlánok. Ak ju chcete bez starostí parkovať na dosah ruky pre mimoriadne situácie, použite lítiový monočlánok. V oboch prípadoch vás čakajú dlhé mesiace – ba i roky pohotovosti – po ktorých stačí len kliknúť. Svetlo je na svete.

Hoci alkalické monočlánky nezvyknú zlyhať, tie lítiové majú čosi naviac. Vysoký výkon i pri extrémne nízkych teplotách. V mraze, bez toho aby LEDka a kovový plášť museli batériu ohriať na pracovnú teplotu. Ak patríte k fanúšikom fotopascí, určite viete o čom je reč.

Hoci si lampička rozumie i s NiMH a NiCD akumulátormi formátu AA a k životu ju preberie aj zinkovo-uhlíková batéria rovnakej veľkosti, nie sú najlepšou voľbou. Stavte na istotu.

Odolá vode, prachu i nárazom

Stačí krátke zoznámenie a okamžite viete, že v rukách držíte svietidlo ktoré znesie čokoľvek – od niekoľkohodinového kúpeľa v rozvodnenej bystrine, cez poskakovanie pri gúľaní po skalách až po dlhodobý pobyt v nepriaznivom prostredí.

Telo z leteckého duralu je namiesto farebného nástreku potiahnuté eloxovaným povlakom a všetky závitové spoje sú doplnené mazivom a tesniacim o-krúžkom. Pridajte k tomu silikónovú membránu ovládacieho tlačidla a ste v obraze.

Dnu sa nedostane ani prach ani voda, opakované nárazy a vibrácie znesie lampička dovtedy, kým sa nezdeformuje. Výrobca si to uvedomuje a garanciou je nielen praxou ostrieľaná značka Olight, ale aj zaradenie do triedy odolnosti IPX8.

Zavrite ju na dlhé mesiace do vlhkého skladu a nezhrdzavie. Vytrúste ju vo vozidle pod nohy a po mesiacoch vibrácií a povaľovania na zemi bude fungovať. Precízne technické spracovanie, pozlátenie napružených kontaktov a osvedčené know-how jednoducho fungujú.

Do vrecka, na popruh, do priečinku

Táto lampička nie je vybavená ani taktickými prvkami ani magnetickým držiakom. Výrobca jej však pridelil pevnú, dvojsmernú sponu vďaka ktorej ju zaparkujete alebo upevníte kamkoľvek. Na leme vrecka nohavíc môže smerovať von i dnu, v organizéroch a molle väzbách sedí kamkoľvek ju osadíte za pružný popruh alebo zaháknete.

Ba myslí sa i na otvorené náprsné vrecká či dokonca šilty čiapok. Stačí jediný pohyb ruky a z ručnej lampičky sa stáva čelovka. Spona je pevne napružená práve tak, aby zniesla rovnakú záťaž ako tá na vreckových nožoch. Keďže hovoríme o lampičke pre každodenné použitie, počíta s tým, že bude neustále v pohybe.

Spona je odnímateľná, nestane sa vám však aby vyskočila sama od seba. Možno aj preto na nej výrobca ponechal otvor pre upevnenie poistnej šnúry. Ak potrebujete v dynamickom prostredí istotu, že vám lampička nevypadne z ruky, máte možnosť uviazať ju.

Dva režimy svietenia

Kliknete raz a LEDka sa rozsvieti výkonom 15 lúmenov. Vypnete ju, zapnete znova a pred vami je svetelný kužeľ s plným výkonom 300 lumenov. Nie je tu pamäť, ktorá by si pamätala naposledy použitý režim. A nie je tu ani pol tucta režimov, ktorými by ste naladili svetlo k situácii alebo volali pomoc blikaním.

Je to o jednoduchosti a riadiaci čip striehne na veci, ktoré by ste inak robili vy. Postupne zmení plný osvit na polovičný výkon a následne ho stiahne na pätinu, aby batéria vydržala čo najdlhšie. Nemusíte sa báť, že zostanete v úplnej tme.

V tlmenom režime sme namerali výdrž cez 20 hodín nepretržitého svietenia a pri plnom výkone s kaskádovým automatom tlmenia sme prekročili hranicu 2,5 hodiny svietenia. Toľko energie by ste v malej, ceruzkovej batérii sotva čakali.

Svetla nadostač

Farba svetla má z neutrálnej presah do teplých tónov a pri prechode cez plastový TIR reflektor formuje dvojicu svetelných kužeľov. Ten stredový je užší – navigačný. Doťahuje osvit na vzdialenosť približne 60 metrov. Vonkajší je pre zmenu široký – pracovný. Pokrývajúci takmer celé zorné pole oka práve tak, ako je tomu pri optikách určených pre čelovky.

Svetlo má dobré farebné podanie pri ktorom rozoznáte nielen farby ale aj ich odtiene a v teréne vytvára plastický obraz. Nečakajte však, že ak ste prešvihli tridsiatku, že vás čaká plné farebné podanie i pri behu či zrýchlenom presune v teréne.

Kým stred sa javí byť príjemne farebný, v periférii sa s narastajúcou vzdialenosťou farebnosť vytráca. Stále však máte prehľad o kontexte, takže sa bez obáv presuniete i neznámym, mierne členitým terénom. Nepátrate ale nasledujete vpred.

Nám sa veľmi páči, ako sa svetelný kužeľ správa na krátke vzdialenosti. Hravo vytvoríte pracovisko, pri ktorom máte dokonalý prehľad nad tým, čo robíte. Ošetrenie zranenia, oprava mechanizmu, neskorá večera či príprava dreva do piecky na chate bez elektriny – to všetko zvládnete s asistentom ktorý vám svieti, alebo s lampičkou na šilte i sami.

EDC lampička Olight I5T EOS je spoľahlivé svietidlo do pohotovosti, ktoré nežiada žiadnu starostlivosť alebo údržbu. I keby ste ho rok nosili bez využitia vo vrecku, na prvé kliknutie vypínača nabehne v plnej sile. Je to istota, na ktorú sa dá spoľahnúť.

Autor recenzie: Milan Gigel
LED baterky Olight nájdete tu: LED baterky Olight