Olight Perun Kit – EDC svietidlo pre každú príležitosť

Sú to veci každodennej potreby, bez ktorých sa nechodí ani len do stánku po noviny. Aké to je, ak sa rozhodnete svoj osud zveriť do služieb EDC lampičky Olight Perun Kit? Pribrali sme ju do svojej výbavy, aby sme vám prezradili viac.

Čoskoro oslávi storočnicu

Keď v roku 1927 americká firma Everyday uviedla na trh lampičku No. 2697 Boy Scout s pravouhlou hlavou reflektora, nik netušil že sa z nej stane ikona ktorá dobije svet. Kompaktné vyhotovenie, spona a všestrannosť cielenia svetelného kužeľa zaujali natoľko, že sa tohto dizajnu chopila i americká armáda a námorníctvo.

Lampičky s pravouhlou hlavou svietili a signalizovali na misiách vo Vietname a Kórei, vyblikávali správy v skautských táboroch a ovládli celú scénu svietenia od zásahových jednotiek, cez remeslá až po trampov.

Každý špičkový výrobca svietidiel má dnes v ponuke aspoň jeden model s takýmto vyhotovením. Výnimkou nie je ani Perun od firmy Olight. S najnovšími technológiami, pre svietenie v každej situácii.

Všestrannosť nadovšetko

Obojstranná spona, zabudovaný magnet ale aj čelenka s pružným, gumovým držiakom – to je výbava ktorá robí z Peruna skutočne všestranné svietidlo. Nemusíte rozmýšľať nad tým, kde ho budete nosiť a ako ho budete používať. Vo chvíli, keď otvoríte slušivú škatuľku s týmto pomocníkom, všestrannosť sa na vás valí z každej strany.

V prvom rade je to lampička so sponou. Zavesíte ju na lem vrecka, molle väzbu batoha, priečinok lekárničky alebo len tak na šnúru na krk a máte ju na mieste, kde ju intuitívne nájdete pohybom ruky. Či kráčate po meste, alebo mierite do hôr – ruka podvedome v núdzi siahne na naučené miesto a už sa ozýva kliknutie s ktorým prichádza lúč svetla.

Veľmi praktický je aj magnet, ktorý je osadený v päte lampičky. Nakliknete ju na Leathermana a máte stojan uprostred ničoho. Udrží sa na zárubni, plechových dverách, kapote auta či dokonca i väčšom klinci v drevenej búde a s voľnými rukami máte svetelný kužeľ tam, kde ho potrebujete.

Pridajte k tomu šikovne spracovanú čelenku s magnetickou plochou a pružným úchytom – na počkanie máte čelovku so všetkým čo k nej patrí. Či len na chalupe idete v tmavej noci do drevárne pre ďalšie palivo, alebo pravidelne beháte v parku – s priečnym popruhom či bez neho sa vám prispôsobí ku komfortu.

Áno, a je tu aj zápästná šnúra, ak by ste sa ocitli v situácii, keď si nie ste úplne istí svojim pohybom. Ak ste sa už niekedy spustili do šachty alebo zemnej trhliny vedúcej k jaskyni, viete o čom je reč. Lampička musí byť tak bezpečná, ako sa len dá.

Vyhotovená do nepohody

Letecký dural, závitové spoje s mazivom a o-krúžkami, lepené servisné časti a eloxovaná povrchová úprava. To je konštrukcia od ktorej môžete očakávať viac ako len dlhoročné odieranie vo vrecku. Lampička znesie pád na betón či skalu, voda do nej nezatečie ani v letnej prietrži mračien a ak príde na topenie v potoku a náhodné zašliapnutie do bahna – akoby sa nič nebolo stalo.

Firma má za sebou dlhú históriu vývoja a rovnakú konštrukciu využíva v širokej škále svietidiel – od hobby modelov až po špecializované, profesionálne. Perun nie je lampička, ktorá by po mesiaci používania niesla znaky opotrebovania. Na rozdiel od farebného nástreku, eloxovaný povrch je mimoriadne tvrdý a húževnatý. Nevyžaduje citlivé zaobchádzanie a jemnocit.

Môžete si ju smelo vziať i na splav či rybačku. S triedou tesnosti IPX-8 znesie dlhodobý pobyt pod vodnou hladinou. Máme za sebou príhodu, keď sme takmer po polroku našli v tráve pod táborom stratený lampáš značky Olight a fungoval na prvé kliknutie. Bez náznakov, že má za sebou útrapy vrtochov počasia.

Výkon na želanie

Iba ťažko pri prvom zoznamovaní uveríte, aký mocný svetelný kužeľ z Peruna vychádza. S jasom 2000 lumenov dosvietite na vzdialenosť cez 100 metrov, pričom záber svetla je príjemne široký. Zabudnite na pátracie lampáše so zosilneným stredom a tlmenou perifériou. V tomto prípade je prechod svetla plynulý, tak ako je tomu zvykom pri čelovkách.

Farebný odtieň jemne prekračuje hranicu neutrálnej bielej smerom k teplému spektru a vďaka TIR optike je vykreslenie príjemne plastické. Odhalíte brázdu v tráve, zvlnenie terénu, ale aj pukliny v skalách bez ohľadu na to či sú v priemete alebo na ne pozeráte pod uhlom. Všetko sa v plnom detaile vyjaví vo chvíli, keď si pod lampičkou spravíte dočasné pracovisko.

Pod mäkkým svetlom ľahko rozoznáte jednotlivé farebné odtiene s neveľkým skreslením od reality a i vykreslenie štruktúr zložitých mechanizmov má plastický ráz. Je vidno, že ide o lampičku pracovnú, pri ktorej sa očakáva hlavne svietenie na kratšie vzdialenosti. Keďže sa pohybujeme v segmente EDC svietidiel, výrobca si dal záležať na tom, aby bolo možné výkon nastaviť až v piatich výkonových stupňoch.


Od plného diaľkového svietenia s výkonom 2000 lumenov, cez tlmené režimy 500, 120 a 30 lumenov až po nočnú svetlušku so silou 5 lumenov. Ak by ste uviazli kdesi pod zemou, po celých desať dní by vám takéto tlmené osvetlenie držalo morálku. Ovládanie je jednotlačidlové, s funkciou zámku a volania SOS.

Komfortné napájanie

Ak pod kapotou očakávate moderný Li-Ion akumulátor formátu 18650, nemýlite sa. Výrobca ho pribalil v plnej kapacite 3500 mAh. Pri plnom výkone vás čaká 160 minút regulovaného svietenia, pri najpoužívanejšom, strednom výkone môžete počítať s 15 hodinami svietenia. Ak si však potrebujete svietiť na krok po známych cestičkách, pri 47-hodinovej výdrži sa možno k nabíjaniu nedostanete častejšie ako raz za dva týždne.

Lampička sama upozorní na to, že zásoba energie sa kráti. Diskrétne, vibračným motorčekom s kadenciou, ktorá zodpovedá miere vyčerpania. Nestane sa, že by ste takého hlásenie prehliadli. Potom stačí už len vybrať USB káblik s magnetickou koncovkou a môžete nabíjať. Bez otvárania, vyťahovania akumulátora, bez drahej nabíjačky. Použiť môžete hoci aj tú od svojho mobilného telefónu.

Má aj senzor

Troška neisto na nás zapôsobil infračervený senzor, ktorý reaguje na priblíženie. Ak zachytí pred sebou na 5 centimetrov prekážku, automaticky prepne výkon z aktuálneho nastavenia na tlmených 30 lumenov. Nie je to ani vzdialenosť od očí k mape, nie je to ani dynamické prepínanie výkonu pri lezení po skale.

Ba niekedy sa v daždi stáva, že senzor zachytí stekajúcu kvapku vody a stlmí výkon i bez prekážky na dosah. Viac by sa nám páčilo, ak by výrobca túto technológiu využil na bezdotykové ovládanie. Bolo by príjemné prepínať výkon čelovky mávnutím ruky.

Možno až čas ukáže, čo nám chcel výrobca týmto senzorom zjednodušiť. A ak máte pocit, že by sa tento kúsok reflektora dal využiť lepšie tak áno – červená LEDka by tam pre diskrétne svietenie a signalizáciu zapasovala.

Olight Perun Kit (116,95 €) je výkonné EDC svietidlo s výbornou výdržou na jedno nabitie, ktoré je priam popretkávané najnovšími technológiami. Od výkonného svetelného zdroja CREE XHP50.2 LED, cez špičkový Li-Ion akumulátor, až po vibračnú signalizáciu a magnetický konektor nabíjania. Ide o svietidlo, ktoré sľubuje dlhoročnú službu bez pochybenia s tým, že výrobca prikladá 5-ročnú garanciu pre tých, čo hľadajú istotu.

Kompletnú ponuku LED bateriek OLIGHT nájdete tu: LED baterky OLIGHT

Autor recenzie: Milan Gigel Denník SME