Žiarivý Dávid a Goliáš

Bez svietidla sa nezaobídete, či už táboríte v prírode, alebo pracujete pod nočnou oblohou. Niekomu príde vhod mohutné svetelné delo, iný človek bude preferovať vreckový model. Spoločnosť Olight myslí na všetky typy užívateľov, a tak som mohol otestovať dvojicu svietidiel z oboch koncov pomyselnej škály.

Ako prvý sa mi dostal do ruky pátrací Marauder 2, ktorý rozhodne nepatrí medzi príručné drobčeky: váži 760 g, na dĺžku meria 14 cm a hlava dosahuje priemer 7,5 cm. Nejde teda o svietidlo, ktoré by výletník nosil len tak na trek – Marauder 2 sa radí medzi baterky pre profesionálne použitie určené záchranárom, policajtom, správcom rozľahlých areálov či bezpečnostným agentúram. Tomu zodpovedá ako extrémne odolné prevedenie, tak doslova brutálny výkon. Telo sa vyrába z hliníkovej zliatiny ošetrenej úpravou Hard Anodized III, takže baterka ustojí pád z metrovej výšky a je vodotesná podľa štandardu IPX8 alebo do hĺbky 2 m.

V extrémne odolnom tele

Rebrovanie na hlave marauderu pomáha optimálnemu chladeniu, ktoré je naozaj nutné, pretože delo od Olightu "páli" svetelným tokom až 14 000 lúmenov pri dosvite 800 m. Také parametre mu prepožičiava dvanásť LED diód rozmiestnených po obvode reflektoru, v ktorého v strede sa nachádza ďalšia ledka so šošovkou.

Svietidlo dostanete v darčekovej krabici, na ktorej veku si prečítate poďakovanie za "vstup do rodiny Olight" – pri prémiových modeloch sa výrobca snaží budovať z užívateľov súdržnú komunitu. Spoločne s marauderom nájdete v boxe návod, nabíjací kábel s dvoma USB-C konektormi, adaptér do zásuvky a paracordové pútko, ktoré môžete uchytiť k výklopnému očku na boku svietidla. Po vybratí z krabice na mňa Marauder 2 zapôsobil robustným, avšak nie prehnane objemným dojmom. Vďaka rozšírenému zakončeniu a gumovému poťahu s protišmykovou textúrou padne baterka do ruky dobre aj napriek priemeru tela 5,5 cm. Pred prvým použitím je nutné nabiť vstavaný lítium-iónový akumulátor s kapacitou 5 000 mAh doplna – kábel pripojíte ku konektoru schovanému na zadnej strane rukoväte. Pre jeho odkrytie musíte zakončením držadla pootočiť proti smeru hodinových ručičiek, čím sa roztvorí krytka podobná clone fotoaparátu. Dobíjanie signalizuje červená kontrolka, ktorá po naplnení akumulátora zozelená.

Stávku na kábel s dvoma USB-C hodnotím ako múdre rozhodnutie – práve vďaka nej Maurauder 2 podporuje rôzne rýchlo nabíjacie protokoly a "nakopne sa" až trikrát svižnejšie než cez klasické USB. To však nie je jediná múdra funkcia vychytanej baterky, ktorá môže fungovať aj ako powerbanka a z jej akumulátora si dobijete napríklad mobil. Inžinieri dali marauderu do vienka aj senzory neustále monitorujúce teplotu. Akonáhle začne hroziť prehriatie, svietidlo sa automaticky prepne do režimu s nižším výkonom. Pokiaľ sa hlava marauderu priblíži k nejakému objektu, senzor zareaguje podobne a zabráni vášmu oslneniu.

Štrnásť režimov svietenia

Hlavný ovládací prvok tvorí otočné koliesko so stredovým tlačidlom na boku tela. V prepravnej konfigurácii (a po polminúte nečinnosti) je svietidlo zamknuté, aby ste ho omylom nezapli v batohu či na opasku a zbytočne nevybíjali akumulátor. Odomknete ju pootočením ovládača o 90° a zapnete následným stlačením spomínaného gombíka. Okolo ovládača sa "obtáča" displej v tvare písmena C, z ktorého zistíte aktuálny pracovný mód aj stav akumulátora. Každá polovica displeja zahŕňa osem modrých diód – tie v pravej polovici indikujú zostávajúcu kapacitu, ľavá sekcia ukazuje zvolený režim. Tých má Marauder 2 hneď štrnásť a prepínanie medzi nimi je veľmi jednoduché.

V základnom nastavení sa po stlačení tlačidla rozsvieti tucet lediek po obvode hlavy, ktoré vytvárajú široký kužeľ so svetelným tokom 200 lúmenov a výdržou batérie 40 h. S každým pootočením ovládača v smere hodinových ručičiek sa na displeji rozsvieti ďalšia modrá dióda a Marauder 2 sa prepne do vyššieho režimu. Siedmy v poradí je turbo mód so 14 000 lúmenmi, dosvitom 300 ma trojhodinovou vytrvalosťou (po 5 minútach sa Olight prepne na 3 200 lúmenov, aby ste šetrili energiou). Ak potrebujete turbo režim aktivovať okamžite pre bleskové prepátranie rizikového miesta, stačí stlačiť stredové tlačidlo dvakrát po sebe. Zostávajúcich sedem módov sa týka veľkej stredovej diódy, ktorá generuje úzky štvorcový kužeľ. Z obvodových diód na ňu Marauder 2 prepnete posúvným tlačidlom a funguje ako diaľkový reflektor: svetelný tok sa pohybuje v rozmedzí 50 až 850 lúmenov pri výdrži akumulátora 85 minút až 59 hodín, dosvit atakuje hranicu 800 m.

Skoro 100 dní

Prekvapivým výkonom, avšak tentoraz schovaným do úsporného balenia, sa môže pochváliť aj Olight Baton 3 v prémiovej edícii. Malé svietidlo na každodenné nosenie nadväzuje na EDC model S1R Baton II, ku ktorému pridáva zásadný zlepšovák: prenosnú bezdrôtovú nabíjačku, ktorá zároveň slúži ako ochranné puzdro. Kompaktný drobček váži 53 g a na dĺžku má 63 mm pri priemere 2 cm. Hliníkové telo vydrží pád z 1,5 m a vďaka vrúbkovanému povrchu sa dobre drží aj vo vlhkých prstoch či v rukavici. Pomocou snímateľného obojstranného klipu si Baton 3 môžete prichytiť na šiltovku a premeniť ho na čelovku, koncovým magnetom svietidlo upevníte napríklad na zárubne dvier alebo karosériu auta.

Baton 3 dostanete v pevnej krabičke s inštrukciami, nabíjačkou, káblom USB-Ci handričkou na čistenie. Samotné svietidlo disponuje vymeniteľnou batériou IMR16340 s kapacitou 550 mAh, nabíjačka má napevno zabudovaný 3500mAh akumulátor. Baton 3 vložíte do slotu v puzdre, ku ktorému pripojíte kábel a celok sa potom dobíja spoločne – zo siete, trvá to asi hodinu. Puzdro sa dá dobiť aj samostatne bez vloženého svietidla, ktoré je možné taktiež oživiť aj bez šikovného futrálu – pokiaľ máte príslušný kábel s magnetickou koncovkou z iného modelu Olight. V najúspornejšom režime vydrží akumulátor Batonu 3 asi 20 dní nepretržitého svietenia, a pretože ho nabíjačka zvládne doplniť 3,7-krát, získate touto kombináciou až 94 pracovných dní! Za ďalší šikovný nápad považujem dvojicu indikátorov stavu nabitia. Ten externý nad konektorom puzdra svieti na červeno, keď Baton 3 dopĺňate zo siete, a po dosiahnutí plnej kapacity zozelená. Interné funguje podobne – s tým rozdielom, že červená značí prebiehajúce dobíjanie svietidla z puzdra napríklad vo vašom vrecku počas chôdze. Na svietidle nájdete jediný ovládací prvok v podobe okrúhleho tlačidla, ktoré slúži na zapnutie/vypnutie i voľbu režimu. Pri držaní stlačeného gombíka prechádza Baton 3 z módu Low cez Medium až k High – teda od 12 do 300 lúmenov s výdržou batérie 95 minút až 33 h.

Zohraná dvojka

To nie je zďaleka všetko, pretože Baton 3 má k dispozícii ešte tri režimy. Úsporný Moonlight vás neprezradí nevítaným očiam, keď si uprostred noci chcete posvietiť na mapu. Aktivuje sa stlačením tlačidla na viac ako sekundu a ide o polluminovú "bludičku". Dvoma kliknutiami naopak spustíte mód Turbo o 1 200 lúmenoch, s ktorým Olight vydrží fungovať 75 minút, hoci si po 1,5 minúte sám výkon o niečo zníži. Tromi rýchlymi stlačeniami aktivujete výrazný a pre agresora veľmi nepríjemný stroboskop, ktorý spôsobuje úľak a dezorientáciu.

Konštruktérov chválim za nápad šetriaci energiu zábudlivým majiteľom. Ak vložíte svietiacu baterku do puzdra a zaklapnete jeho veko, Baton 3 automaticky zhasne. Vreckového škriatka je možné tiež zamknúť proti nechcenému zapnutiu - stačí cumlík podržať dve sekundy a prejde cez režim Moonlight do spánku, z ktorého ho prebudíte až ďalším dlhým stlačením.

Obe svietidlá som testoval ako v lesnatom teréne, tak medzi domami uprostred bezmesačnej noci. Hoci na prvý pohľad ponúkajú snáď až veľa funkcií, zistil som, že ovládanie je intuitívne a za chvíľku si naň zvyknete. Tlačidlá reagujú bez časového oneskorenia a ticho, iba prepínač medzi širokým a štvorcovým kužeľom pri marauderi vás môže prezradiť cvaknutím. Plynulá regulácia svetelného toku umožňuje majiteľovi pátracieho svietidla flexibilne reagovať na rôzne situácie a rýchlo preverovať ako rozsiahle priestory, tak bodové objekty a postavy. Sebaobranný stroboskop Marauder 2 nepotrebuje, pretože koncentrovaný lúč spoľahlivo rozhodí každého nevítaného hosťa zvereného pozemku. Okrem vyššej hmotnosti, ktorá predstavuje nutnú daň za výkon, som pri marauderi našiel vlastne jedinú chybu: nemožnosť vymeniť akumulátor. To by však v praxi nemal byť problém, pretože výrobca udáva jeho životnosť na 50 000 hodín. U EDC baterky si najviac cením univerzálnosť a miniatúrne rozmery, vďaka ktorým sa zmestí do ľubovoľného vrecka alebo KPZ. Vhod príde aj možnosť pevne prichytiť Baton 3 takmer kamkoľvek, takže vám zostanú voľné ruky pre prácu, čo oceníte pri ošetrovaní raneného aj počas výmeny pneumatiky na aute. Škoda, že nabíjací port na puzdre nemá krytku - zvlášť, keď sa samotné svietidlo môže pochváliť vodotesnosťou do dvojmetrovej hĺbky. Dodajme, že obe svietidlá sa môžu vo výbave záchranára či preppera veľmi vhodne dopĺňať – za predpokladu, že sa mu bude chcieť siahnuť do vrecka pre pomerne vysokú čiastku.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tieto kvalitné svietidlá a mnohé ďašie nájdete na: Baterky OLIGHT