Aké náradie nesmie chýbať vo vašej dielni?

Na náradie je najvhodnejšie postaviť tzv. kôlňu, domček na náradie alebo záhradný domček. Náradie by ste nemali skladovať priamo v domácnosti. Pracovné náčinie by malo mať svoje miesto, byť v suchom prostredí, a preto je dielňa ideálne riešenie. Ženy sú taktiež spokojnejšie, ak sa im po skriniach neobjavujú šrobováky, matky a pod.

Najzákladnejšia výbava každého kutila

V každej dielni sa nachádza veľké množstvo náradia. Do najzákladnejšej výbavy správneho chlapa patria kliešte, skrutkovače, klince, hmoždinky, meter, vŕtačky, kombinačky, špagát, kvalitný lep na rôzne materiály, pílky, sekery, nože, kladivá a iné. Tieto veci sa vám zídu v každej situácii, či už potrebujete opraviť niečo v dome, na záhrade, alebo sa chytáte do lesa.

Ostrý nástroj pre muža

Lesníci, poľovníci, rybári, ale aj domáci kutili, všetci by mali vlastniť kvalitný nôž alebo radšej nože. Nebudeme tu teraz opisovať všetky druhy nožov, pretože je ich naozaj veľké množstvo. No pri jeho výbere musíte mať predstavu o tom, na čo nôž budete potrebovať. Ak máte nôž s pevnou čepeľou a pôjdete s ním napríklad do lesa, zadovážte si preň aj puzdro. Bezpečnosť je vždy na prvom mieste.

Výborným pomocníkom je zatvárací nôž. Tento parádny pomocník je viacúčelový a na jednom mieste nájdeme nožík, pílku, kliešte, nožničky, ale aj otvárač na fľaše a iné. Využijeme ho v prírode, no len na jednoduchšie úlohy. Pre náročnejšie opracovávanie materiálov je vhodnejší nôž s pevnou čepeľou, s ktorým prerežete čokoľvek.

Časom sa nôž opotrebuje a zostane tupý. Tupý nôž je nepoužiteľný, preto ho musíte nabrúsiť. Na brúsenie vám postačí ručná alebo elektrická brúska. Skúsenejší majstri si na údržbu nožov môžu zadovážiť brúsne kamene, ktoré sa pred použitím namočia do vody. Ďalšou možnosťou je aj diamantová brúska.

Bez sekery ani na krok

Sekera kedysi slúžila ako zbraň, no dnes s ňou dokážeme urobiť zázraky. Je dobrým pomocníkom pre lesníkov, tesárov, záhradkárov alebo hasičov. Vo viacerých veciach ju nahradili motorové píly, no jej funkcia je stále užitočná a mužské pokolenie na ňu nedá dopustiť.

Ručná kovaná sekera vám pomôže s osekávaním konárov alebo stromov, drevorubačská kálačka zase slúži na sekanie klátov. Štiepacia sekera je vhodná aj na náročnejšie štiepanie veľkých klátov. Pre domácich kutilov je užitočná sekera s úchopmi pre vyťahovanie klincov. Dôležité ale je, aby sekera mala kvalitné kovanie, preto sa neobzerajte len po najlacnejších produktoch a siahnite radšej po overených značkách.

O sekeru sa taktiež musíme dostatočne starať. Nenecháme ju úplne otupiť, ale ju pravidelne brúsime a schovávame do puzdra, aby sme udržali jej životnosť. Kovovú čepeľ premazávame, aby nezhrdzavela.

Užitočné lesnícke pomôcky

Medzi menšie lesnícke náradie patria aj vynášacie kliešte, lesnícke meracie pásma, predlžovacie káble, sada na výmenu oleja, ochranné pomôcky (pracovné rukavice, prilba, slúchadlá). Všetok spomenutý tovar a ešte aj iný nájdete v e-shope IBO.sk. U nás si príde každý na svoje. Nájdete tu značkový tovar, ktorý vás nezradí.S IBO vám vo vašej dielni zaručene nebude nič chýbať.

IBO PREDAJ SERVIS PRE LES A ZÁHRADU