Ako správne používať štiepkovače a drviče

Pri jarnom reze stromčekov sa častokrát nahromadí veľa vetiev, ktoré síce môžete odviezť na zberný dvor, no oveľa efektívnejšie je, ak ich spracujete a opätovne ich na záhrade využijete. Aby ste tak urobili, potrebujete na to štiepkovače a drviče.

Štiepkovače vs drviče

Palivo, mulč a hnojivo môžete mať z veľkej časti zadarmo – stačí spracovať záhradný odpad. Podľa toho, či chcete mať veľké alebo malé kúsky dreva, použite buď drvič alebo štiepkovač. Na prvý pohľad ich od seba skoro ani nerozoznáte, základný rozdiel sa nachádza vnútri týchto strojov.

Štiepkovanie a drvenie konárov sú dva rozdielne pojmy, hoci ich mnohí zamieňajú alebo zmiešavajú. Každý z týchto strojov je rozdielny, ako svojou technológiou, tak aj výsledkom spracovania dreva.

Drviče sú vybavené nožmi

Drviče sú vybavené nožmi, ktoré rozsekajú vetvy na jemnú drť. Tá predstavuje ideálny mulč,ktorý chráni pôdu proti erózii, vysušeniu aj premočeniu a bráni rastu buriny. Môžete ich použiť aj ako základ kompostu alebo absorpčnú podstielku do zajačích, mačacích a psích toaliet.

Štiepkovače disponujú rezným kotúčom

Štiepkovače spracujú vetvy prostredníctvom rezného kotúča na trochu väčšie štiepky, dlhé 2,5 - 5 cm. S nimi môžete prevzdušniť kompost, ideálne sú však na rozkúrenie krbových pecí.

Dobre sa skladujú, po vyschnutí majú menší obsah vody a po spálení z nich zostane menej popola. Každopádne, v obidvoch prípadoch získate palivo či hnojivo zo záhradného odpadu úplne zadarmo.

Jemná drť vzniknutá pod rotujúcimi nožmi sa v komposte rýchlo rozloží.

Štiepky spracované rezným kotúčom vydržia dlhšie a kompost krásne prevzdušnia.

Ako si vybrať štiepkovač a drvič?

Ak máte jasno, či využijete viac štiepkovač alebo drvič, zamerajte sa na konštrukciu a bezpečnosť jednotlivých náradí. Obidva stroje sú jednoduché, prihliadať budete hlavne k tomu, či majú tichý chod a sú bezpečné.

Myslite na kvalitu nožov a rezných kotúčov

Základom je stabilita a kvalita nožov (drvič) alebo rezného kotúča (štiepkovač). Tie by mali byť vyrobené z odolnej ocele. Násypka by mala byť nielen dostatočne široká, aby umožnila pohodlné vkladanie konárov, ale aj hlboká, aby z nej odletovalo čo najmenej triesok.

Nezabudnite na poistku

Bezpečnosť istí poistka, ktorá zabráni spustenie chodu, pokiaľ nie je zberný kôš na svojom mieste. Keď kôš dosadne, páčkou hore sa zapne bezpečnostný vypínač motora, v opačnom prípade sa prístroj nerozbehne.

Naopak, stlačením páčky dole sa kôš uvoľní. Bezpečnosť práce istí praktický posúvač, ktorým môžete posúvať zvyšky konárov do drviaceho ústrojenstva. Ak by sa zasekol konár, vyrieši to spätný chod.

Benzínový záhradný drvič VILLAGER VPC 250 S

Priesvitný zberný kôš ako výhoda

Pokiaľ je zberný kôš priesvitný, môžete kontrolovať aj priebeh práce, množstvo spracovaného materiálu. Veľké kolesá potom umožnia pohodlný presun, čo sa oplatí najmä na veľkej záhrade.

Pri výbere zariadenia by ste mali zohľadniť viacero dôležitých parametrov.

- typ zariadenia – drvič alebo štiepkovač

- pohon – elektrina, benzín, hriadeľ traktora

- výkon – čím je vyšší, tým hrubšie vetvy dokáže spracovať

- konáre – priemer a dĺžka, ktoré je schopný spracovať

- nádoba na odpad – objem a prevedenie

- hmotnosť – z pohľadu stability, ale aj mobility zariadenia

- ostatné prídavné funkcie – spätný chod, bezpečnostné prvky či kolieska

Pri práci používajte pracovné rukavice a okuliare. Na foto: ELIET PROF 6 Cross Country

Ako správne drviť a štiepkovať

Nie je jednoduchšej práce ako drvenie či štiepkovanie:

1. Dopravte drvič alebo štiepkovač na miesto použitia.

2. Posuňte páčku poistky nahor, čím zapnete bezpečnostný spínač motora a môžete pracovať: zeleným gombíkom stroj zapnete, červeným vypnete a žltým prípadne nasadíte spätný chod, ak by sa zasekol konár. Krátke konáre radšej posúvajte do stroja pomocou piesta.

3. K prvkom bezpečnosti, ktoré by ste nemali podceňovať, patria pracovné rukavice a ochranné okuliare, chrániace oči proti lietajúcim trieskam. Pri drviči oceníte aj tlmiče sluchu.

Elektrický záhradný štiepkovač VILLAGER VC 2500

Často kladené otázky...:

1. Môžu sa štiepkovať/drviť suché aj mokré konáre?

Do štiepkovačov aj drvičov sa dávajú čerstvé konáre stromov či väčších kríkov po prerezaní. Môžu byť olistené, ale aj bez lístia. Je jedno, či budú suché alebo mokré, aj keď so suchými sa vám bude lepšie pracovať. Dôležité je rešpektovať informácie výrobcu, do akej hrúbky dokáže stroj konáre spracovať. Pri výkonnejších modeloch je to do priemeru až 4,5 cm.

2. Je potrebné premazávať hlavy štiepkovača/drviča?

Po použití drviča alebo štiepkovača je potrebné vyprázdniť kôš a očistiť rezné nástroje od zvyškov dreva, prípadne ich osušiť. Pred začiatkom ďalšej práce rezný kotúč ošetrite tekutým mazivom v spreji, ktoré sa dostane pod špinu, sadze aj mastnotu a vyčistí ošetrovaný materiál.

Neobsahuje silikóny, teda neviaže ďalšie nečistoty. Povrch nožov aj jeho mikroskopické nerovnosti pokryje mazivo tenkým antikoróznym povlakom, ktorý vytvára vodovzdornú bariéru, ktorá chráni pred vlhkom a bráni možným skratom vyvolaným vlhkosťou.

3. Ako mám nastaviť štiepkovač?

Štiepkovače sa nastavujú buď kolieskom alebo pomocou imbusového kľúča. Štiepkovače treba zapnúť a skrutku pomaly priťahovať, kým nedosiahnete želanú hrúbku spracovaného dreva.

4. Benzínový alebo elektrický drvič konárov?

Elektrický drvič a štiepkovač konárov je v porovnaní s benzínovým pohonom menej výkonný a zvládne menší priemer drevín (typicky do 5 cm). Benzínové modely si poradia s priemerom až 8 a viac centimetrov.

5. Spracujte prebytočné vetvičky na záhrade efektívne

Ak na vašej záhrade neustále zostáva veľké množstvo vetvičiek a iných konárikov, no vám je ľúto ich vyhodiť, stavte na spoľahlivý štiepkovač, vďaka ktorému ich znovu použijete v podobe hnojiva či mulču.