Ako vybrať čerpadlo?

Ako vybrať záhradné čerpadlo

Zalievanie a zavlažovanie rastlín v záhrade je nevyhnutnou činnosťou najmä počas teplých a suchých letných mesiacov. Trávniky, zelenina, ovocie či kvety musia byť pravidelne polievané, aby sa im dobre darilo. Záhradné čerpadlá majú množstvo rôznych typov a sú vhodné na rôzne účely. Ide o najefektívnejší spôsob, ako si zjednodušiť zdĺhavú manuálnu prácu a zároveň prenášať väčšie množstvá vody. Viete však, ako si vybrať vhodné čerpadlo do vašej záhrady?

Kritériá výberu záhradného čerpadla

Keďže má každé čerpadlo rozdielne parametre tlaku, saciu výšku či prietok vody, výber konkrétneho čerpadla závisí od:

- účelu čerpadla - potrebujete čerpať pitnú vodu, odčerpávať špinavú alebo zakalenú či zalievať záhradu,

- zdroja vody, z ktorého plánujete čerpať - studna, žumpa alebo nádrž,

- objemu vody, ktorý potrebujete prečerpať.

Typy čerpadiel

V závislosti od jednotlivých faktorov sa čerpadlá delia na:

- čerpadlá so sacou schopnosťou,

- tlakové ponorné čerpadlá,

- kalové čerpadlá,

- domáce vodárne.

Čerpadlá so sacou schopnosťou

Najbežnejším typom záhradných čerpadiel sú povrchové čerpadlá. Disponujú dostatočným prietokom a výtlakom vody, sú ľahko prenosné a vhodné na čerpanie čistej úžitkovej vody z nádrží či bazénov.

Čerpadlá so sacou schopnosťou bývajú benzínové alebo motorové. Ich veľkou výhodou je jednoduchá manipulácia, keďže ostávajú na povrchu. Pokiaľ však nebudete čerpadlo dlhšie používať, je potrebné doňho naliať vodu, ktorá zaistí jeho bezchybné fungovanie.

Vodu nasávajú sacou hadicou a následne ju vytláčajú výtlačnou hadicou. Ich sacia výška sa pohybuje v rozmedzí 6-9 metrov a dokážu čerpať do hĺbky 7 metrov.

Tlakové ponorné čerpadlá

Ponorné čerpadlá slúžia na odčerpanie vody z väčšej hĺbky (v porovnaní so sacími čerpadlami). Všeobecne dokážu čerpať vodu až do hĺbky 90 metrov. Sú vhodné na zalievanie väčších plôch, prečerpávanie vody z hlbokej studne alebo ako postrek. Ich hmotnosť nepresahuje viac ako 5 kilogramov.

Ich maximálna výtlačná výška býva v rozmedzí 6 metrov, môžete ich umiestniť do hĺbky približne 7 metrov a ich výkon má od 2 do 3 barov.

Výhodou ponorných čerpadiel je ich nenáročná údržba. Vďaka trvalému ponoreniu odolávajú možnému poškodeniu mrazom.

Kalové čerpadlá

Keďže sa kalové čerpadlá využívajú na čerpanie splaškov, ich konštrukcia je vyrobená z odolných materiálov, ktorým hustý kal neprekáža. Niektoré kalové čerpadlá disponujú rezacím zariadením, ktoré pevné časti spoľahlivo rozdrtí.

TIP: Kalové čerpadlo je výborným pomocníkom v prípade čistenia bahnitých jazierok, no v žiadnom prípade ho nepoužívajte na zalievanie pôdy.

S kalovým čerpadlom prečerpáte špinavú vodu s pevnými časticami, ktoré majú viac ako 30 mm, no ich váha je o niečo vyššia ako v prípade ponorných čerpadiel a čerpadiel so sacou schopnosťou. Kvalitné modely kalových čerpadiel dokážu prečerpať až 300 litrov vody za jednu minútu, majú vysoký čerpací výkon, no sacia výška sa pohybuje len do približne 15 metrov.

Domáce vodárne

Domáce vodárne sa primárne využívajú na čerpanie vody zo studne, cisterny či na distribúciu dažďovej vody zo suda.

Vodárne zabezpečujú trvalý prietok a sú schopné sa zapínať a vypínať automaticky. V niektorých prípadoch je možné domáce vodárne využiť na potreby sprchovania či splachovania WC.

Ich maximálna výtlačná výška je do 40 metrov a tlak sa udáva v 1,5 bare. Oproti povrchovým vodným čerpadlám sú však oveľa ťažšie, nakoľko ich váha presahuje 10 kilogramov.

Na čo si dať pri kúpe pozor

1. Čerpadlá, ktoré stoja do 200 €, majú podobné charakteristiky. Za hodinu zvládnu prečerpať do 600 litrov. Pokiaľ si vyberiete drahšie čerpadlá, ich výkon a príkon sa automaticky niekoľkonásobne zvyšuje.

2. Pred kúpou sa informujte o možnosti kúpy náhradných dielov, prípadne, či je možné náhradné diely vôbec dokúpiť.

3. Pri prevádzke upriamte pozornosť na ochranu čerpadla pred extrémnym preťažením na sucho, prevádzkou v mraze alebo vo vysokej vlhkosti.

4. Čerpadlo vyberajte nielen vzhľadom na množstvo vody, ktorú potrebujete prečerpať, ale aj na účel a vhodné konštrukčné prevedenie.

5. Uistite sa, že vaše vybrané čerpadlo disponuje filtrom na zachytenie pevných častíc.

6. Pokiaľ nemáte pri vodnej ploche zdroj energie, siahnite po benzínových čerpadlách, ktoré môžete jednoducho prenášať.

7. Ak sa von schladí pod bod mrazu, vodu zo systému všas vypuste, pretože mráz zničí celý systém v čerpadle.

Myslite na komfort a výkon čerpadla

Čerpadlá zabezpečujú nielen zvýšenie levelu komfortu vo vašej záhrade, ale aj výkonnú technológiu, ktorá rýchlo a jednoducho vykoná to, s čím by ste sa manuálne trápili veľmi dlho. Vyberte si čerpadlo na základe relevantných faktorov a myslite pri tom na jeho praktické a pohodlné používanie.