Ako vybrať kompresor?

Ak poznáte ten pocit, keď najmä po zime začína nekonečný kolotoč dofukovania a nafukovania pneumatík na bicykloch, autách, matracov či dokonca člnov, a chýba vám v domácnosti účinný pomocník, zamyslite sa a pomôžte si. Kompresor dokáže vzduch nielen dohusťovať, ale aj vysávať. Poradíme vám, ako vybrať kompresor a na základe čoho by ste sa pri jeho kúpe mali rozhodovať.

Využitie kompresoru

Kompresor sa hodí nielen do auta, ale aj do dielne alebo do záhrady.

- Kompresor dohustí pneumatiky motocyklov, áut či nákladných vozidiel.

- Nafúkne aj objemné zariadenia, ako sú bazény alebo detské skákacie doplnky.

- Poradí si s dušami od bicyklov, s nafúknutím člnov alebo matracov.

- Ak budete na záhrade oslavovať a chcete na nej podávať čerstvé pivo, kompresor vám pomôže s jeho výčapom.

Typy kompresorov

Kompresory sa delia podľa viacerých kritérií. Rozlišujú sa konštrukciou, tlakovaním vzduchu, štýlom a druhom pohonu či využitím a tým, ako kompresor funguje.

Olejový kompresor

Olejový kompresor je vhodný pre väčšinu dielenských prác. Odvďačí sa vám dlhou životnosťou v prípade, že ho budete pravidelne kontrolovať a mazať.

Mazanie je pri olejovom kompresore podobné ako pri spaľovacom motore.

Bezolejový kompresor

Aby sa pri bezolejovom kompresore zamedzilo treniu, nemá klasický piest a disponuje špeciálnou doštičkou s tesnením voči teplote a oderu.

V stlačenom vzduchu sa nenachádzajú žiadne olejové pary a preto je vhodný na potravinárske použitie či čapovanie piva.

Aj keď ide o nezávadný kompresor, jeho výhoda zároveň limituje možný vyšší výkon.

Piestový kompresor

V spaľovacom motore pracuje piest podobne ako vo vnútri piestového kompresora. Vzduch však vypúšťa do tlakovej nádoby - vzdušníka. Ak je v ňom dostatočný tlak, kompresor sa vypne a čaká na využite vzduchu.

Má jednoduchú konštrukciu a pomerne prijateľnú cenu. Aj keď je hlučnejší, nie je náročný na údržbu.

Ako vybrať kompresor

Pri výbere nového kompresora si všímajte viaceré parametre. Tie vám napovedia, aký kompresor je vhodný pre vaše využitie.

Príkon

Aj tie najmenej výkonné kompresory ponúkajú výkon minimálne v rozmedzí 500-1000 W. Modely, ktoré by mali pracovať nepretržite, potrebujú výkon až 7500 W. Na bežné využitie si vystačíte s kompresorom, ktorý disponuje výkonom 2000 W.

Sací výkon

Najdôležitejším parametrom je výstupný výkon. Tlak by mal zvládnuť obslúžiť všetky pripojené zariadenia a preto je potrebné kontrolovať aj odber vzduchu.

Sací výkon nezodpovedá výstupnému. Výstupný výkon dosahuje iba 60% sacieho výkonu.

 Výkon  Činnosť
 50-160 l/min.  Nástrek menších plôch, dohustenie pneumatík
 100-260 l/min.  Nástrek stredne veľkých plôch
 260-400 l/min.  Pre stredne výkonné pneumatické náradie
 Viac ako 400 l/min.  Pre profi dielne a výkonné servisy


Pracovný tlak

Pracovný tlak určuje, akou silou je vytláčaný vzduch. Slabšie kompresory majú pracovný tlak do 10 barov, štandardnou hodnotou je tlak medzi 10-12 barmi.

Hlučnosť

Čím vyššími otáčkami kompresor disponuje, tým je hlučnejší. V princípe platí, že bezolejové kompresory bývajú hlučnejšie ako olejové verzie. Ak máte v dielni už dosť hluku, informujte sa aj o tomto údaji.

Frekvencia použitia

Ak plánujete vzduchový kompresor využívať čisto na hobby účely len pár minút za dlhšie časové obdobie, vystačí vám akýkoľvek menší a lacnejší model. Nafúkate ním nafukovacie hračky, lopty, pneumatiky či dokonca bazén. Dajte si však pozor na to, aby ste ho nenechali bežať príliš dlho, lebo sa poškodí.

V prípade, že budete kompresor využívať každý deň, zaobstarajte si poloprofesionálny model s hliníkovým telom. Hodí sa nielen do pracovne, ale aj do servisov.

TIP: Dvojvalcový kompresor VILLAGER VAT VE 50 L je riešením pre väčšinu dielní, servisov či náročných kutilov. Znesie zaťaženie, má vysoký pracovný tlak a je možné ho použiť s takmer akýmkoľvek druhom pneumatického nástroja. Jeho príkon dosahuje 2,2 kW a sací výkon má až 316 l/min.

Nonstop prevádzka si vyžaduje najvýkonnejší profesionálny model s liatinovým blokom, ktorý má najväčšiu tepelnú odolnosť.

Prenositeľnosť

Aj keď si zakúpite jeden z najmenších domácich kompresorov, musíte počítať s jeho váhou minimálne 10 kg. Ťažšie stroje majú hmotnosť aj viac ako 30 kg a profesionálne modely vážia bez problémov 100 kg a viac.

Ak viete, že budete potrebovať s kompresorom pohybovať, dbajte na to, aby disponoval pogumovanými madlami či kolieskami.

Kompresor do dielne aj záhrady

Nenchajte nič na náhodu a vopred sa podrobne informujte o detailoch kompresora, ktorý si plánujete zakúpiť. Frekvencia a dôvody využitia kompresorov sú pre vás jednými z najdôležitejších faktorov.