Ako vybrať krovinorez a vyžínač?

Nestačí vaša kosačka na terénnych nerovnostiach, ľahších drevinách, v okolí hustej výsadby kríkov a na svahu? Vyberte si podľa najvhodnejších kritérií krovinorez vs. vyžínač.

Účel a frekvencia používania

Pred si je potrebné ujasniť nasledujúce otázky. Na základe toho prispôsobujte výber podľa výkonu, pohonu, veľkosti, spôsobu obsluhy, skladovania a prídavných funkcií.

- Aké sú dispozičné možnosti vo vašej záhrade? Ide o ťažko dostupný, členitý terén alebo úplne spustošený?

- Patríte k rekreačným, občasným užívateľom krovinorezov na záhrade alebo v okolí chaty?

- Ste zručný v obsluhe a v ovládaní jednotlivých prvkov alebo úplný začiatočník?

Výber krovinorezov podľa typu pohonu:

Benzínové krovinorezy

Patria k najvýkonnejším, ale zato s vyššími nárokmi na údržbu a prevádzkové náklady. Pri benzínových rozlišujeme dvojtakty jednoduchšej konštrukcie a lepšieho výkonu ako štvortakty, ktoré svoju spleť káblov a prívodov kompenzujú hladkým a tichším chodom.

Výhody:

- Veľmi vysoký výkon

- Neobmedzený chod prívodom elektrickej energie

Nevýhody:

- Zvýšené náklady na palivo a motorový olej. Robustnejšia konštrukcia, hlučnejšia prevádzka a vyššia obstarávacia cena

Elektrické krovinorezy

Uprednostníte ich na občasnú obsluhu na menších plochách, kde je nablízku zdroj elektriny.

Výhody:

- Tichší chod

- Jednoduchšia konštrukcia a údržba.

- Chod neobmedzený prívodom elektrickej energie

Nevýhody:

- Prácu zťažujú prívodové káble

Akumulátorové krovinorezy

Kombinujú výhody elektrických a benzínových modelov. Sú tiché, nenáročné na údržbu a vhodné do náročnejších terénov, keďže vás žiadne káble pri pohybe neobmedzujú.

Výhody:

- Tichší chod

- Jednoduchšia konštrukcia a údržba.

- Chod neobmedzený prívodom elektrickej energie

Nevýhody:

- Nižší výkon

- Vyššia cena

Najdôležitejšie parametre

Výkon - je rozhodujúcim parametrom vzhľadom na rozsah a intenzitu námahy pri odstraňovaní rôzne zarastených plôch.

- Pozor, ak krovinorez neplánujete využívať iba rekreačne, vybavte sa krovinorezmi s výkonom nad 3 kW vhodné aj na hustejšie steblá a drevnaté kroviny.

Struny a nože – ich záber sa udáva v cm, ide o rozsah porastu, ktorý pokryje hlava krovinorezu. Pri kúpe sa nedajte zlákať len vysokými otáčkami krovinorezu, pretože nie pri všetkých tomuto zodpovedá aj výkon.

- Strunové hlavice – najmä začiatočníkov „klame“ svojím širším záberom, no hustejší trávnatý a už vôbec nie drevnatý porast nezvláda. Výhodou sú automatické hlavy, po opotrebovaní sa struna vysunie, predĺži a oreže prebytočná dĺžka. Struny jemnejšie pôsobia na trávnik, predmety nepoškodzujú a neodhadzujú takou rýchlosťou ako nože.

- Nože - dvoj, troj a štvorzubé oceľové nože sa od sebe odlišujú záberom na pevnejšie porasty, napr. štvorzubé si poradia s tenšími drevinami, ale majú nižšiu šírku záberu ako dvojzubé. Na čo sú určené "osemdesiatzubé" kotúče? Pomocou husto usporiadaných, malých zúbkov opília kríky a tenké dreviny.

Ktoré funkčné kvality ďalej vplývajú na komfort pri obsluhe?

Hmotnosť – ľahké elektrické krovinorezy vážia do 3 kg. Zväčša nemajú ani popruhy a môžete sa s nimi zamerať len na jednoduchšie záhradné úpravy. Do náročnejších podmienok potrebujete krovinorez od 5 – 10 kg aj s popruhmi.

Pozor, na komfort pri práci vplývajú produkované vibrácie zo stroja, typ, ergonómia rukovätí a popruhov. Náročnejšiu obsluhu predstavujú krovinorezy s rukoväťou pripevnenou k ich telu a s popruhom len cez jedno rameno. Výkonnejšie krovinorezy disponujú rukoväťou s riadidlami a popruhmi na zapínací mechanizmus. Nevýhody spočívajú v ich zvýšenej hmotnosti a v rozmeroch, ale práca sa stane oveľa efektívnejšou.

Životnosť stroja a vaša vlastná bezpečnosť

Váhate, či si priplatiť za model s trojročnou zárukou a poistením proti krádeži? Okrem toho máte u viacerých výrobcov vybavený aj pozáručný servis. To všetko má zmysel, keď najprv investujete do strojov z kvalitných zliatin pre ich odolnosť voči vonkajším vplyvom a dlhšiu životnosť.

Obsluha krovinorezu má prebiehať pomocou ochranných pomôcok, pracovného oblečenia a obuvi. Najviac si treba chrániť tvár (štítom z plexiskla), keďže hlavice odrážajú kamienky, kúsky dreva a krov.