Ako vybrať nožnice na živý plot (plotostrih)?

Kúpa nožníc na živý plot je pri súčasnej šírke trhu hotová veda. Dávno pominuli časy, keď sa živé ploty strihali výlučne len manuálnymi nožnicami. V súčasnosti sú k dispozícii rôzne typy pohonov, výkonu či využitia. Bežný laik, ktorý nemá so živým plotom skúsenosti, môže mať problém. Zistite o nožniciach na živý plot čo najviac a uľahčite si svoj výber.

Živý plot - viac starostí

Čoraz viac si ľudia vyberajú eco-friendly riešenia. Výnimkou nie sú ani riešenia oplotenia, či predelenia pozemkov a dvorov. V tejto oblasti sa ako ekologické riešenie ponúka možnosť živých plotov, ktoré sú stále obľúbené. O živý plot sa, ale na rozdiel od toho murovaného či kovového, treba starať.

Rozdelenie nožníc podľa typu pohonu

Podľa typu pohonu sa stretnete s manuálnymi nožnicami, ktoré sú poháňané ľudskou silou, a automatickými nožnicami.

Manuálne nožnice

Manuálne poháňané nožnice na živý plot fungujú na princípe klasických nožníc či kliešťov. Po stlačení rukovätí sa dva nože pohnú proti sebe a odstrihnú časť kríkov, živého plota alebo mäkkých drevín, ktoré sa nachádza medzi nimi.

Sú vhodné najmä na úpravu menších krovín a mäkkých drevín.

Automatické nožnice

Automatické nožnice patria ku najpredávanejším.

Bez ohľadu na ich pohon - elektrické, akumulátorové či benzínové - všetky pracujú na jednom princípe proti sebe kmitajúcich nožov na lište, ktoré poháňa elektromotor alebo benzínový spaľovací motor.

Elektrické automatické nožnice

Elektrické automatické nože sú ideálne na živé ploty, pri ktorých máte v blízkosti zdroj 220V. Napájajú sa klasickým káblom a sú najľahšie.

Elektrické plotostrihy sú dostupné v širokom spektre z hľadiska výkonu aj ceny. Výraznou nevýhodou tejto kategórie, je nutnosť priameho prívodu 220V, ťahanie prívodného kábla a s tým spojené riziko jeho poškodenia či preseknutia pri práci.

Akumulátorové automatické nožnice

Akumuátorové nožnice - plotostrih - sú, rovnako ako elektrické, poháňané elektromotorom, ale s vyššou cenou. Na rozdiel od elektrických vás však nebude obťažovať nutnosť ťahať elektrický kábel.

Elektromotor poháňa energia z akumulátora, ktorý treba dobíjať. V súčasnej dobe sa používajú zväčša Li – on batérie, ktoré majú nízku hmotnosť. Za nevýhodu možno považovať u tejto kategórie obmedzený pracovný čas v závislosti od použitého akumulátora, zvyčajne 20 – 70 minút.

Benzínové nožnice

Benzínové nožnice sú najvýkonnejšie. Hravo si poradia aj s vetvičkami tvrdších drevín a väčšieho priemeru. Sú vhodné na profesionálne použitie a nepoznajú kompromis vo výkone.

Treba mať na zreteli, že aj keď je spaľovací motor dostatočne silný, je potrebné ho udržiavať v dobrom stave. Oproti elektrickým a akumulátorovým plotostrihom je údržba náročnejšia.

Za nevýhodu možno ďalej považovať vyššiu hmotnosť, hlučnosť a emisie či dodatočné náklady na pohonné hmoty. Pri týchto strojoch je bežné, že cena je vyššia.

Výhody a nevýhody nožníc podľa pohonu

Manuálne nožnice (ručné nožnice)

Výhody:

- jednoduché použitie

- vysoká odolnosť

- nulové prevádzkové náklady

Nevýhody:

- pracnosť, namáhavosť, zdĺhavosť strihania

- nepresný strih

Elektrické nožnice

Výhody:

- nízka hmotnosť

- jednoduchá a ľahká manipulácia

- široký výber výkonu a ceny

Nevýhody:

- nutnosť priameho prívodu 220 V

- ťahanie kábla

- nebezpečenstvo poškodenia kábla

Akumulátorové nožnice

Výhody:

- nízka hmotnosť

- bez nutnosti ťahať kábel

- žiadne emisie

- šetrenie životného prostredia

- tichý chod

Nevýhody:

- vyššia cena

- obmedzený pracovný časť

- nutnosť dobíjať batérie

Benzínové nožnice

Výhody:

- vyšší výkon

- poradí si aj s hrubšími a tvrdšími drevinami

- profesionálne stroj

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť a cena

- hlučnosť a emisie

Podľa čoho sa rozhodnúť?

Pri výbere nožníc sa zameriavajte nielen na parametre samotných nožníc, ale aj na kríky a dreviny, ktoré plánujete upravovať.

Parametre strihaných krov

- Druh dreviny

Z hľadiska výberu správnych nožníc je dôležitý typ dreviny, ktorá tvorí živý plot. Na mäkké typy drevín, ktorých vetvičky nedorastajú do veľkej hrúbky, vám bude postačovať elektrický plotostrih s nižším výkonom.

U drevín tvrdších (napríklad hrab v rôznych kultivároch) je potrebné mať na svoju údržbu vyšší výkon. Preto sa rozhliadnite po benzínovom plotostrihu.

- Veľkosť dreviny

Veľkosť živého plota je tiež dôležitá z pohľadu výberu správneho stroja.

Na malý ozdobný krík pred domom v záhradke vám budú bohate stačiť manuálne nožnice, prípadne menej výkonné modely s elektrickým alebo akumulátorovým pohonom.

Ak naopak máte živý plot okolo celého pozemku, prípadne živý plot väčších rozmerov, nevyhnutne potrebujete vyšší výkon, ktorý vám až na výnimky poskytne výlučne benzínový pohon.

Parametre nožníc na živý plot

- Výkon

Výkon sa najčastejšie udáva vo wattoch (W). Je hlavným parametrom pri premýšľaní, či zvládne aj tvrdšie a hrubšie vetvy.

Pohybuje sa od zvyčajne od 400 W u elektrických až po vyše 1000 W u benzínových plotostrihov.

- Hmotnosť

Nakoľko ide o typ stroja, ktorý sa používa držaním v rukách, rozhoduje o tom, ako komfortne sa vám bude pracovať - aký faktor bude zohrávať únava spôsobená nižšou či vyššou váhou.

Najčastejšie sa hmotnosť pohybuje od 2 kilogramov u elektrických plotostrihov, až po 5 kilogramov u benzínových. Vysoko výkonné profesionálne plotostrihy však môžu mať hmotnosť presahujúcu aj 7 kilogramov.

- Kvalita materiálu

Kvalita použitého materiálu je faktorom, ktorý možno vidieť pri kúpe na prvý pohľad. Kovové, ale aj plastové časti by nemali pôsobiť nekvalitne, mali by byť pevné a dostatočne hrubé. Zvlášť opatrný treba byť pri pohľade na lištu, ktorá je hlavným prenášačom výkonu z motora. Kvalitné lišty bývajú vyrezávané aj brúsené laserom.

- Dĺžka lišty

Lištu plotostrihu možno tiež nájsť pod názvom rezná časť alebo rezná lišta. Jej dĺžka je mimoriadne dôležitá pre komfort práce.

S kratšou lištou ľahšie vytvarujete napríklad oblé tvary. S dlhšou lištou budete mať výhodu pri vytváraní roviny na živom plote.

Dĺžka sa štandardne pohybuje od 40 do 60 centimetrov.

Čím dlhšia je lišta, tým väčší by mal byť aj výkon stroja.

- Príkon a spotreba

Hodnota príkonu udáva, koľko energie spotrebuje stroj pri odbere zo siete. Hodnoty príkonu sa zvyčajne pohybujú od 500 W vyššie. Pri benzínových plotostrihoch nemožno nespomenúť spotrebu paliva, ktorá je nižšia zvyčajne u kvalitnejších a osvedčených značkách.

- Rozostup nožov

Rozostup nožov určuje, aké hrubé konáriky a vetvy môžete strihať.

Hodnota sa pohybuje od 15 do 30 mm. Opäť je ale potrebné mať na zreteli aj tvrdosť dreva.

Čím väčší rozostup, tým väčší by mal byť aj výkon stroja.

Bonusové funkcie

Okrem už spomínaných parametrov môžu mať plotostrihy aj nasledujúce funkcie. Treba poznamenať, že každá z nich je vítaným bonusom.

- Antivibračný systém

Antivibračný systém má výrazný vplyv na komfort práce. Oplatí sa hľadať predovšetkým stroje s týmto systémom, ktorý tlmí otrasy a šetrí tým vaše ruky aj stroj samotný. Drvivá väčšina strojov je v súčasnej dobe týmto doplnkom už vybavená.

- Otočná rukoväť

Pri vytváraní vodorovnej alebo zvislej roviny oceníte polohovateľnú rukoväť, ktorá vám výrazne uľahčí prácu. Pokročilejšie stroje môžu mať aj 5 alebo viac polôh.

- Bezpečnostná brzda

Opäť ide o vymoženosť, ktorou disponuje väčšina moderných plotostrihov. Tento systém dokáže nožnice v určitom momente sám automaticky zastaviť, takže nepokračujú v strihaní.

- Teleskopická rukoväť/ teleskopický nástavec

Veľmi praktická funkcia, ktorá sa zíde najmä pri údržbe vysokých záhonov či tují. Vďaka teleskopickému predĺženiu tyče môžete pracovať často aj vo výške 3,5 metra. To sa hodí aj vo chvíli, keď je váš živý plot nižší, ale širší a vy sa tak nebudete musieť zložito a hlavne nebezpečne nahýbať.

- Zámok

Táto funkcia slúži na zabezpečenie čepelí v uzavretej polohe a bráni náhodnému otvoreniu.

FAQ: Často kladené otázky

1. Ako premazať lištu plotostrihu?

Premazanie lišty je jednoduchý úkon, ktorý zvládne naozaj každý. Potrebujete tekuté mazivo, vyskúšajte napríklad olej WD-40. Aplikuje rovnomerným nástrekom po celej dĺžke lišty. Lištu vyčistí, natrie a nože aj zakonzervuje.

2. Ako naostriť nože na plotostrihu?

Tento úkon neodporúčame robiť doma, pretože by ste mohli poškodiť geometriu ostria či zmeniť uhol ostria. Pre brúsenie radšej vyhľadajte odborníka v záhradnom servise, ktorý vám nožnice naostrí profesionálne za pár eur.

3. Sú lepšie elektrické alebo benzínové nožnice na živý plot?

Záleží od veľkosti živého plota, jeho typu a tiež pravidelnosti využívania. Pokiaľ máte prístup k priamemu zdroju 220V a potrebujete nožnice na domáce použitie, postačia vám ľahké elektrické nožnice. Profesionálni záhradníci pri častom použití volia výkonnejšie benzínové modely.

4. Je nutné používať ochranné pomôcky?

Pri strihaní živého plota sa človek vystavuje odlietajúcim kúskom rastlín a dreva, takže je vhodné používať ochranný odev, rukavice, okuliare alebo rovno ochranný štít na celú tvár. Ak pracujete s hlučným benzínovým plotostrihom, na mieste je aj použitie ochrany sluchu.

5. Aký benzín mám tankovať do benzínových nožníc?

Štandarný benzín s označením Natural 95 má čím ďalej, tým vyššiu BIO – zložku, je vhodnejšie do nožníc na živý plot a iného záhradného benzínového náradia tankovať benzín s vyšším oktánovým číslom, napríklad 98.

6. Je nutné vylievať benzín z nádržky po každej sezóne?

Určite áno! Tento úkon sa odporúča robiť pri všetkom benzínovom náradí, ak je predpoklad, že nebude používaný dlhšiu dobu. Súvisí to najmä s dvojtaktnými motormi, kde sa riedi benzín s olejom. Táto zmes sa pri dlhom státí môže oddeliť a následne usadzovať v motore, čo môže spôsobiť ďalšie komplikácie.

7. Ktoré značky nožníc na živý plot sú dobré?

V prípade manuálnych nožníc môžeme vrelo doporučiť značku FISKARS, ktorá je celosvetovým pojmom v oblasti náradia.

U automatických nožníc sú známymi výrobcami najmä STIHL, Husqvarna či STIGA. Tieto značky sú vyhľadávané profesionálmi kvôli ich kvalite a odolnosti. Za značku si ale aj poriadne priplatíte.

Ak hľadáte dobrý pomer cena/ kvalita/ výkon, odporúčame vám aj značku VILLAGER, ktorá čoraz viac rozširuje svoje postavenie v Európe a jej produkty znášajú vyššie kvalitatívne normy.

8. Kedy počas roka strihať živý plot?

Väčšinou sa tvarované živé ploty z opadavých listnáčov režú skoro na jar a potom začiatkom leta, keď ich už opustia aj hniezdiace vtáky. V tomto čase sú aj výhonky vyzreté. Podľa potreby potom možno rez zopakovať ešte aj koncom leta. Obvykle ale stačí dvakrát ročne.

Ako správne strihať živý plot?

Bezpečnosť na prvom mieste

Ku každým nožniciam na živý plot bez ohľadu na značku, pohon a typ dostane zákazník návod na použitie. Ten si odporúčame pred prvým použitím pozorne prečítať.

Okrem iného tam používateľ nájde aj pokyny BOZP, ktoré sú špecifické pre každý stroj. Strihať živý plot by ste nemali pod vplyvom alkoholu, alebo iných omamných látok, nemali by ste rovnako fajčiť. Podľa typu nožníc je tiež odporúčané používať vhodné ochranné prostriedky.

Zákonitosti správneho rezu (strihania) živých plotov

Pri starostlivosti o živé ploty a ich údržbe je najdôležitejší rez, pravidelnejší v prípade tvarovaných živých plotov a priebežný pri voľne rastúcich. Podľa požiadaviek konkrétnych druhov sa vykonáva dva až trikrát ročne. Vďaka pravidelnému rezu živý plot hustne a nadobúda želanú podobu. Rezať, hoci nie každoročne, musíme aj voľne rastúce živé ploty. Potrebný je výchovný, udržiavací alebo časom zmladzovací rez.

Strihajte aspoň dvakrát ročne

Väčšinou sa tvarované živé ploty z opadavých listnáčov režú skoro na jar a potom začiatkom leta, keď ich už opustia aj hniezdiace vtáky. V tomto čase sú aj výhonky vyzreté. Podľa potreby potom možno rez zopakovať ešte aj koncom leta. Obvykle ale stačí dvakrát ročne.

Na rez používame kvalitné, čisté a ostré náradie, ideálny je, samozrejme plotostrih, ktorý ušetrí veľa času a energie. Nezabudnime ani na natiahnutý špagát, vďaka čomu bude výsledok precíznejší.

Udržiavajte tvar lichobežníku

Veľmi dôležité je udržanie správneho tvaru živého plota po vytvarovaní, často sa na to zabúda. Živý plot bohato olistený po celej ploche získame len vtedy, ak ho budeme mať v dolnej časti o niečo širší ako v hornej. Týmto krokom umožníme svetlu dostať sa aj do najnižších časti živého plota. Optimálny tvar živého plota je preto lichobežník, rovnako však môže mať hornú časť zaoblenú.

Ako sa starať o nožnice na živý plot?

Automatické nožnice, plotostrihy, si vyžadujú pravidelné premazávanie lišty. Na to vám bude bohate stačiť klasická WD-40.

Po každom použití je samozrejme potrebné nožnice očistiť od zbytkov rastlín a drevín, vrátane kontroly prieduchov v motorovom priestore. Ak sú upchaté, je potrebné ich vyčistiť.

Nožnice bude tiež potrebné raz za čas naostriť, čo by ste mali nechať odbornému servisu. Kvalitné lišty majú totiž laserom vyrezané a brúsené zuby, takže by ste ich mohli svojím úsilím skôr znehodnotiť.

Nezabúdajte na dobíjanie

U akumulátorových nožníc je samozrejme potrebné pravidelné dobíjanie batérie.

Pri benzínových plotostrihoch je údržba rozšírená o údržbové úkony spaľovacích motorov, čo zahŕňa výmeny oleja, sviečky a vzduchového filtra. O pravidelnom servisnom intervale sa poraďte hneď pri kúpe, aby ste predišli zbytočným komplikáciám s údržbou.

Ako nožnice skladovať?

Ak nebudete nožnice používať, mali by byť uskladnené v suchu, bez prístupu intenzívneho slnečného žiarenia. Ak máte káblový model, zmotajte prívodný kábel aj s využitím háčika, ktorý často nájdete v rukoväti. Vyhnete sa tak jeho popraskaniu.

Dobrá rada nad zlato

Napriek podrobnému prečítaniu a naštudovaniu materiálov o nožniciach na živý plot sa môže stať, že si nebudete vedieť sami vybrať správne nožnice, prípadne, pre ktoré z dostupných sa rozhodnúť.

Obráťte sa na nás a poradí vám profesionálny školený personál. Stačí, ak predajcovi opíšete živý plot, prípadne ker, ktorý chcete strihať. Podľa opisu následne vyberieme z ponuky tú najlepšiu možnosť presne pre vás Vyberte si z našej ponuky.