Redakčný test štiepacej sekery FISKARS X17

Drsná kráska zo Škandinávie

Správne vybraná sekera sa môže stať Vašim parťákom na celý život. Zatiaľ čo niekto uprednostňuje “klasiku” s hlavou z kovanej ocele s dreveným poriskom, stále väčšej obľube sa tešia nástroje vyrobené modernými metódami z pokročilých materiálov. Medzi lídrov v tomto obore patrí spoločnosť Fiskars, založená už v roku 1649, ktorá sa pýši titulom najdlhšie pôsobiacej firmy v celom Fínsku.

Precízne tvarovaná hlava

V súčasnosti tvorí vlajkovú loď Fiskarsu generácia sekier s názvom X, ktorá zahŕňa všetko od najkompaktnejších kempingových nástrojov do jednej ruky až po obrie štiepacie modely pre porciovanie extrémne rozmerných klátov (viď zrovnávacia tabuľka). Medzi najpredávanejšie typy sa zaraďuje stredne veľká štiepacia sekera X17 s dĺžkou 60 cm a hmotnosťou 1270 g (s puzdrom je to 1390 g), určená predovšetkým na spracovanie kusov dreva s priemerom 20-30 cm.

"Sedemnástka" v sebe spája všetky výhody moderne poňatého nástroja pre profesionálnych i príležitostných drevorubačov. Disponuje hlavou zo špeciálnej uhlíkovej ocele kovanej v zápustke, ktorá dobre drží ostrie a jednoducho sa brúsi. Konvexný tvar zvyšuje odolnosť voči poškodeniu a oproti predchádzajúcej generácii konštruktéri vylepšili tiež geometriu čepele. Tá má teraz rozšírený klin a zaoblené okraje, čo posilňuje úder a bráni zovretiu hlavy aj v tom hajhúževnatejšom kláte. Pre optimálnu tvrdosť má použitá oceľ dve rôzne tvrdosti – telo má tvrdosť 48 HRC, samotné ostrie 55 HRC.

Povrch celej hlavice kryje teflónová vrstva, ktorá jednak znižuje trenie a napomáha k preniknutiu do dreva, jednak poskytuje ochranu proti korózii. Ťažisko sekery inžinieri posunuli čo najbližšie k čepeli, aby sa Vám s X17 presnejšie pracovalo - i pri plnom náprahu sa bez problémov opakovane trafíte do vytúženého miesta.

Ľahké a nezničiteľné porisko

Fíni vyrábajú z materiálu FibreComp - polyamidu vystuženého sklenými vláknami, ktorý sa vyznačuje unikátnym spojením odolnosti a ultraľahkej váhy (zo spomínaných 1270 g pripadá na porisko iba 180 g). Húževnatý plast sa navyše môže pochváliť nemennými vlastnosťami za sucha i vlhka.

Stabilný úchop zaisťuje koniec poriska potiahnutý elastomerom a jeho ergonomicky rozšírený tvar. Vďaka tomu Vám "sedemnástka" nevykĺzne dokonca ani zo spotenej ruky - hoci z bezpečnostných dôvodov najmä pri dlhšom káľaní odporúčame používať rukavice. Kombinácia tvrdého jadra a mäkkého povrchu poriska prispieva k lepšiemu absorbovaniu nárazov a tým k ľahšej, zdravšej a hlavne pohodlnejšej práci.

Na rozdiel od klasických sekier nemôže hlava z plastového poriska nikdy spadnúť a spôsobiť zranenie alebo škodu na majetku. Zo všetkých strán ju totiž drží a obklopuje prakticky nezničiteľná plastová objímka, ktorú vo Fiskarse vytvárajú na striekacom lise.

Svoj nástroj dostanete v typickom "fiskarsovskom" puzdre s rúčkou na bezpečné prenášanie a zámkom, ktorý sekeru v obale spoľahlivo udrží napríklad aj pri páde. Zámerné uvoľnenie X17 je naopak veľmi jednoduché - stačí zatlačiť palcom na páčku, ktorá sa pootočí o 90 stupňov, pričom "sedemnástku" z plastového rámu vyberiete pokojne jednou rukou. Na puzdre nájdete tiež bezpečnostné informácie v podobe medzinárodne zrozumiteľných obrázkov:

1) používať ochranné okuliare,

2) nosiť pracovné topánky,

3) netlouct do pätky hlavy palicou (sekera nie je klin)

4) nepoužívať pätku ani v úlohe kladiva.

Spodná časť poriska a celé puzdro sú vyrobené v žiarivo oranžovej farbe, vďaka čomu sekeru a obal rýchlo nájdete aj po odložení do hustej trávy.

Rýchla a pohodlná práca

Fínsku štiepaciu sekeru sme pre vás vyskúšali v reálnych podmienkach. Aby sme jej dali poriadne zabrať, mala si pochutnať na smrekovcových a borovicových klátoch vysokých od 15 do 40 cm - niektorých bez uzlov, iných poctivo uzlovitých. So suchšími kúskami si X17 poradila bez najmenších problémov väčšinou jedinou ranou, pri mokrejší boli občas potrebné dva údery.

"Sedemnástka" nás potešila najmä vyvážením, ktoré zaisťuje dostatočnú pádnosť a uľahčuje aj pri plnom náprahu zásah vytúženého miesta. Problém neurobili ani hrče, hoci na ich prekonanie bolo treba vynaložiť viac sily. S vycibrenou fínskou sekerou sme za slabú polhodinku bez vačšieho zapotenia či pľuzgierov naplnili naštiepaným drevom dva fúriky. Počas jediného popoludnia tak nachystáte slušnú zásobu na kúrenie, grilovanie alebo táboráky.

Sekera X17 je drsný nástroj zvládajúci aj hrubšie zaobchádzanie - nie náhodou na ňu výrobca poskytuje záruku 25 rokov. Trochou starostlivosti však rozhodne nič nepokazíte. Naučte sa sekeru vždy očistiť a vysušiť predtým, ako ju vložíte do puzdra. Ak nebudete nástroj dlhšiu dobu používať, potrite ostrie vazelínou alebo olejom, a svojho pomocníka uložte na mieste s nízkou vlhkosťou. Nezabudnite tiež čas od času nabrúsiť ostrie - napríklad na vlhkom pieskovci, ale ideálne na špeciálnej brúske Fiskars Xsharp. Okrem sekier s ním nabrúsite všetky svoje nože.

Rodina seker Fiskars X-Series

Model Veľkosť sekery Dĺžka sekery Hrúbka štiepaných polien
X5 XXS 23 cm do 10 cm
X7 XS 35,5 cm do 10 cm
X10 S 44 cm do 10 cm
X11 S 44 cm 10 - 20 cm
X17 M 60 cm 20 - 30 cm
X21 L 72 cm 20 - 30 cm
X25 XL 72 cm nad 30 cm
X27 XXL 92 cm nad 30 cm