Čepele zo zeme trollov

Nórske nože Helle patria k ikonám lovcov aj milovníkov bushcraftu. Už od 30. rokov 20. storočia sa ručne vyrábajú z prírodných materiálov – s dôrazom na životnosť, brilantnú ostrosť a pekný vzhľad. A stojí za nimi príbeh ako vystrihnutý z dobrodružného filmu!

Po prvej svetovej vojne vyrazili stovky Nórov do Spojených štátov, aby načerpali skúsenosti vo "veľkom svete." Nechýbal medzi nimi ani podnikavý Steinar Helle, ktorý sa však koncom 20. rokov vrátil do rodného Holmedalu. Vážil si rozhľad, ktorý získal v zámorí, lenže uprostred ruchu veľkomiest sa mu zacnelo po pokoji západného Nórska. Domov si priviezol poznanie, že človek s dobrými nápadmi a pozitívnou energiou môže preraziť kdekoľvek. A škandinávska divočina nemala byť výnimkou.

Ťažké začiatky

Zatiaľ čo Steinar premýšľal o obchodných príležitostiach, jeho brat Sigmund trávil čas v otcovej dielni. Dedinskí kováči sa na drsnom vidieku tešili všeobecnej úcte, čo platilo aj o Berntovi Helleovi: "Obúval" kone a spravoval rôzne nástroje, takže sa bez jeho služieb nezaobišiel snáď žiadny roľník v okolí. Vášeň pre prácu s vyhňou sa preniesla aj na syna a čerstvo plnoletý Sigmund vyrazil preskúmať nové metalurgické postupy do moderných železiarní.

Osud to chcel, že sa odlišné životné cesty oboch bratov nakoniec opäť spojili. Z ich rozpráv vzišiel nápad stvoriť ultimátne ostrý nástroj, ktorý by pomáhal Nórom zvládať každodenné situácie. Keď sa poobzerali po vybavení holmedalských farmárov, čoskoro zistili, že väčšina ich nožov za moc nestojí. A uvedomovali si aj symbolický význam čepele: Mnoho mužov vlastnilo navyše drobný ozdobný nožík, ktorý počas nedelí – zastrčený za opaskom – tvoril módny doplnok pri návšteve kostola. Kúpa dvoch nožov však bola finančne náročná, a tak sa Helleovci rozhodli vyrobiť jediný univerzálny nástroj. Mal byť dostatočne robustný a odolný, aby zastal ťažkú ​​prácu v lese či na poli, ale zároveň ľúbivý a umelecky spracovaný, aby ho susedia mohli nosiť pri formálnych príležitostiach.

Z týchto koreňov sa v roku 1932 začala formovať značka Helle, ktorá mala čoskoro stanoviť nový štandard vo výrobe škandinávskych čepelí. Za cieľ si okrem iného vytkla zbúrať mýtus, že funkčný nôž nemôže potešiť oko. Začiatky boli nesmierne ťažké - už preto, že si Sigmund a Steinar položili latku veľmi vysoko a odmietali polovičatú prácu.

Remeselná produkcia
Na rodinnej farme, kde nožiarska dielňa vyrástla, nebola zavedená elektrina a bratia museli na pohon strojov využívať dažďovú vodu či topiaci sa sneh. Na úbočí blízkej hory preto vybudovali kamenné koryto, ktoré zvádzalo vodu priamo do fabriky. Produkcia tak bola závislá na rozmaroch počasia – akonáhle začalo pršať, Helleovci museli všetkého nechať a ihneď bežať k pílam a brúskam. Za nimi potom stáli aj 36 hodín v kuse, len aby stíhali zazmluvnené zákazky.

Zatiaľ čo Sigmund dával nástrojom formu a tvar, scestovaný Steinar vybavoval objednávky. Najprv sa snažil hlavne získať peniaze na prevádzku s čo najmenšími nákladmi. Doslova legendárna sa napríklad stala jeho cesta zo západného pobrežia až do Osla, ktorá merala 565 km a viedla cez nehostinné hory. Steinar ju absolvoval na bicykli s batohom plným nožov, ktoré v metropole predal, a potom šliapal rovnakou trasou späť. V 40. rokoch sa podnikavým Nórom podarilo preniknúť na medzinárodné trhy, čo sa okamžite prejavilo aj na samotných čepeliach, ktoré niesli anglický nápis "made in Norway". Keď sa Sigmunda pýtali, prečo nezvolil materčinu, s úsmevom odpovedal: "Nechceme predstavovať Holmedal svetu, ale svet Holmedalu."

Spoločnosť Helle sa dodnes snaží spájať tradičné remeselné umenie s modernými trendmi. Aj v 21. storočí sa jej nože vyrábajú v pôvodnej lokalite a o chod fabriky sa stará už tretia generácia. Vnuk zakladateľov Sven-Erik výrečne popísal filozofiu, ktorú s bratom Jánom Steffenom zastávajú: "Nikdy sme nemali pocit, že by sme museli prevziať firmu. Urobili sme tak, pretože veríme, že manuálny spôsob výroby nožov Helle má v dnešnom svete pevné miesto. Že udržanie produkcie v rodnom kraji má hodnotu, už nemožno vyjadriť peniazmi. Že nástroje by mali vytvárať ľudia, ktorí milujú svoju prácu a žijú dobré životy obklopení krásnou prírodou. To všetko je podstatou našej práce – aby v Helle vznikali predmety s funkčnou aj estetickou kvalitou, ktoré dlho vydržia, a navyše majú dušu."

Vôňa vosku a oleja

Nórske nože sa zhotovujú z prírodných materiálov, a to formou ručného obrábania. Na rukovätiach nájdete škandinávske dreviny na čele s brezou kučeravou, obľúbený je tiež dub a buk. Prečo práve breza? Jej drevo vytvára neopakovateľné farebné vzory, takže každý nôž je de facto unikátom. Genetická rozmanitosť tejto dreviny však komplikuje výrobu - s jednotlivými šaržami dreva sa totiž pracuje odlišne.

Materiál voňajúci živicou zostáva minimálne 12 mesiacov v chladiarni, kde pomaly vysychá. Potom ho robotníci narežú na kusy, ktoré čaká ďalšia fáza sušenia. Po vytvarovaní sa rukoväte na niekoľko dní ponoria do ľanového oleja, kým sa drevo úplne "nenacucá." Zvyšky kvapaliny sa nakoniec odstránia v omielacom bubne a robotníci potom spoja rukoväť s čepeľou. Nasleduje ručné brúsenie do finálneho tvaru a leštenie do saténového lesku. V detailoch sa popísaný proces pri jednotlivých druhoch driev a modelových radov líši, ale základ zostáva rovnaký. Je zaujímavé, že u niektorých ostrých pomocníkov prejde drevo (od zrezania stromu po finalizáciu nástroja) až päťdesiatkou úkonov. Cieľom je umožniť nožom – slovami Svena-Erika – "dôstojne starnúť". Aj preto sú zakázané chemikálie a bežné syntetické látky na stabilizáciu dreva: k slovu prichádza výhradne olej a vosk.

Od 60. rokov 20. storočia používa Helle oceľ vyvinutú vlastnými kováčmi. Ide o trojvrstvový materiál: keď v tvrdšom jadre vznikne trhlinka daná vyššou krehkosťou, mäkká časť zabráni jej šíreniu na povrch čepele, takže nedochádza ku fragmentácii. Pri nožoch Helle dnes nájdete dve varianty sendviča: H3LSS s nerezovým jadrom a uhlíkovú oceľ H3LCA. Niekedy sa objavuje aj švédsky nerezový Sandvik 12C27, ktorý je ideálny pre čepele s veľkým rezným uhlom. K jeho prínosom patrí tvrdosť, húževnatosť alebo odolnosť voči korózii. Čepeľ zo sandviku môžete použiť aj v úlohe škrtátka pri zakladaní ohňa kresadlom – na rozdiel od oboch sendvičových ocelí, ktorých vonkajšie vrstvy sú na tento účel príliš mäkké.

Všetky typy konštrukcií

Produkty Helle sa preslávili precíznym scandi výbrusom vedeným pod jediným uhlom – čepeľ teda nemá klasickú fazetu a končí mikropilkou (výnimku predstavujú kudle pre rybárov). Nóri odporúčajú používať na brúsenie ploché kamene alebo brúsky, pričom veľkosť zrna je potrebné prispôsobiť úrovni opotrebovania. Na www.helle.com nájdete podrobný návod, ako postupovať, aby ste svojho oceľového parťáka nepoškodili a vrátili mu pôvodnú ostrosť. Všetky modely sa môžu pochváliť aj doživotnou zárukou, ktorá sa nevzťahuje iba na zlé používanie a zanedbanú údržbu. Obzvlášť alergickí sú v Holmedale na pokusy reklamovať nože "dobité" batoningom.

Keď sa niekoho z tímu Helle spýtate, aké modely vlastne vyrábajú, dočkáte sa odpovede: "škandinávske nože pre všetky outdoorové aktivity." Podľa konštrukcie ich možno rozdeliť do štyroch základných skupín. Prvá nesie označenie "klasická", tvorí jadro výrobného programu a zahŕňa univerzálne modely do prírody typu stick tang (rukoväť pozostáva z jedného kusu, oceľový tŕň má podobu tyčky zastrčenej a vlepenej do dreva). Patrí sem bez mála 30 modelov v typickom škandinávskom štýle. Pre náročnejšiu prácu je určená séria siedmich odolnejších nožov s konštrukciou full tang (oceľ prechádza celou dĺžkou nástroja, črienky sa k stopke skrutkujú z bokov) či half tang (stopka končí v polovici rukoväte).

Rovnaký počet modelov obsahuje rybárska kolekcia s dlhými a tenkými čepeľami. A konečne povestnú perličku na výrobnej torte predstavujú tri zatvárače. Na prvý pohľad sa podobajú pevným nožom, majú poistku back lock a dostať ich len od roku 2017. Záverom dodám, že Helle fandí aj kreatívnym ľuďom, ktorí majú radi nórske nože, ale túžia po dizajne podľa vlastného vkusu. V ponuke preto nechýbajú samostatné diely – viac ako dve desiatky rôzne tvarovaných čepelí, mosadzné kovania, hranoly z brezového dreva či kožené pošvy. Pre skalných fanúšikov sú určené drevené stojančeky, cestovné obaly na niekoľko nožov alebo kožené pútka s logom.

Starostlivosť o nórskych krásavcov

Nasledujúce zásady údržby nožov pochádzajú priamo z oficiálneho manuálu spoločnosti:

Svoj nôž očistite a osušte po každom použití.

Po krájaní mäsa sa odporúča opláchnuť čepeľ teplou vodou s trochou jemného umývacieho
prostriedku.

Na osušenie čepele používajte mäkkú handričku (typicky švédsku utierku).

Rukoväť pravidelne ošetrujte olejom alebo voskom – ideálne prírodným produktom na iné ako
minerálnej báze (napríklad včelím voskom).

Čepeľ potierajte tukom alebo olejom – to je obzvlášť dôležité pri nožoch z uhlíkovej ocele.

Puzdro ošetrujte bezfarebnou impregnáciou, aby si uchovalo vláčnosť a lesk. Najlepšie sa hodí mazací tuk na sedlá alebo krém zvaný dubbin (impregnačný prostriedok s obsahom prírodných voskov, olejov a lojov).

Pokiaľ puzdro navlhne, starostlivo ho vysušte pri izbovej teplote.

Drevo ani kožu nesušte v blízkosti otvoreného ohňa či kúrenia – inak popraská.

Ušetriť vzácne stromy

V Helle používajú okrem surového dreva tiež unikátny materiál zvaný kebony, ktorý vzniká úpravou škandinávskych ihličnanov. Pri kebonizácii sa z dreva vytlačí živica, ktorú nahradí špeciálna zmes s veľkým obsahom organickej zlúčeniny furfurylalkoholu, extrahovanej z odpadovej biomasy (napríklad odzrnených kukuričných klasov). Robotníci potom materiál vysušia a vytvrdia pri teplote 115 °C.

Tento proces posilňuje bunkové steny asi o 50% - výsledkom je materiál s podobnými parametrami ako u prémiových exotických drevín na čele s teakom, palisandrom či mahagónom. Vyznačuje sa teda atraktívnym tmavým vzhľadom (pokiaľ ho neošetrujete olejom, počas niekoľkých rokov zošedne) aj vlastnosťami extrémne odolného dreva ohrozených druhov stromov. Minimálna životnosť kebony je 30 rokov, navyše sa môže pochváliť zvýšenou odolnosťou voči hnilobe. Podobne ekologický prístup zastávajú Nóri pri výrobe rukovätí zo sobích parohov – tento materiál sa získava výhradne zberom zhodeného parožia.

Kompaktný šperk

Niektoré nože vznikajú v spolupráci s renomovanými návrhármi. Čestné miesto medzi nimi zaujíma Mândra – najmenší pevný model, ktorý nosia pri páse aj mnohí zamestnanci Helle. Na zrode kompaktného nástroja sa podieľal kanadský survivalista Les Stroud a jeho názov znamená v rumunčine "hrdý" – Mândra totiž vznikla pre Stroudov pobyt v divočine Južných Karpát.

Už samotné balenie svedčí o starostlivosti Norov. Nôž so 69 mm čepeľou z trojvrstvového sendvičového nerezu dostanete v tubuse z recyklovaného kartónu, v ktorom nájdete aj bohaté príslušenstvo: kožený remienok na zavesenie na krk či batoh, látkovú handričku s logom (slúži ako podložka alebo na sušenie čepele), tmavohnedú brožúrku s históriou firmy, návodom na údržbu a záručným listom. Všetko je precízne spracované a vizuálny dojem sprevádza príjemná vôňa.

Mândra patrí k nožom konštrukcie full tang a brezové rúčky sú k stopke zlícované s milimetrovou presnosťou – keď po spoji prejdete prstom, dotykom nespoznáte prechod medzi materiálmi. Vysoká čepeľ sa chváli zrkadlovým leskom a je ostrá ako britva – takmer bez vynaloženia sily som s ňou prekrojil trojvrstvovú lepenku a hliníkové vrecko, hravo si poradila aj s ostrením vetvičky do špicu. Vďaka výraznému vykrojeniu nehrozí, že by ukazovák "preskočil" na ostrie. Porcovanie tvrdších materiálov bohužiaľ zanechalo na čepeli stopy, ktoré sa mi podarilo rozleštiť len z časti. Daňou za kompaktnosť je dĺžka rukoväte iba 80 mm, čo trochu sťažuje úchop – napriek tomu si Mândra poradí s väčšinou každodenných úkonov pri táborení, treku, bushcrafte či varení.

Celú ponuku kvalitných nórskych nožov Helle nájdete na: Nože Helle