História spoločnosti Norma

Zistite viac o spoločnosti Norma, ktorá sa už viac ako 120 rokov zaoberá výrobou munície. Od roku 1902 patrí k jednému z jej najväčších výrobcov, a ponúka najväčší sortiment streliva na svete.

História spoločnosti v rokoch

1895 Spoločnosť Norma Projektilfabrik A/S je založená v Osle v Nórsku.

1902 V meste Åmotfors sa otvára pobočka s jedným zamestnancom a dvoma strojmi.

1911 Postavenie továrne.

1940 Rýchla expanzia. Pribúda 10 nových továrenských budov.

1942 Spoločnosť zamestnáva 800 zamestnancov.

1950 Norma začína vyvážať poľovnícke strelivo.

1965 Zlúčenie spoločnosti Norma a jej konkurenta Svenska Metallverken.

1967 Otvorenie novej továrne. Zamestnáva 530 zamestnancov a vyrába 64 miliónov nábojov.

1975 Novým vlastníkom sa stáva spoločnosť Hasselfors Bruk AB. Vyrába 65 miliónov kaziet.

1979 Novým vlastníkom sa stáva spoločnosť FFV. Racionalizácia podnikovej štruktúry. Vojenská výroba sa presúva do Vanäsverkenu.

1990 Novým vlastníkom sa stáva spoločnosť Dynamit Nobel AB.

2002 Novým vlastníkom sa stáva spoločnosť Ruag Ammotec AG.

2011 Produkcia dosahuje 30 miliónov nábojov v 106 rôznych kalibroch.

2013 Norma pokračuje v raste a dodáva poľovnícke a súťažné strelivo pre potreby strelcov na celom svete, pričom vyrába viac ako 110 kalibrov.

2013 Norma pridáva nové rozšírenia sortimentu na americkom trhu a rozširuje distribúciu výrobkov v USA.

2017 Norma kupuje továreň na výrobu brokových nábojov Gyttorp.

2021 Továreň NORMA dosahuje rekordných 100 miliónov vyrobených nábojov ročne.

2022 Novým vlastníkom sa stáva spoločnosť Beretta Holding.

Začiatky – 1902

Spoločnosť Norma bola založená v roku 1902 bratmi Engerovcami z nórskeho Osla, ktorí niekoľko rokov predtým založili spoločnosť Norma Projektilfabrik A/S. Názov "Norma" nemá nič spoločné so slovom "Norge", čo je nórskym výrazom pre Nórsko, hoci by sme si to mohli myslieť. Spoločnosť nesie názov podľa Belliniho opery s názvom Norma, z ktorej bol jeden z bratov mimoriadne nadšený. Švédske strelecké hnutie potrebovalo dodávateľa vo Švédsku, a tak vznikla požiadavka, aby spoločnosť Norma Projektilfabrik A/S bola založená vo Švédsku (v tom čase boli Švédsko aj Nórsko súčasťou únie). Bratia odišli vlakom do Švédska, kde založili si podnik v meste Åmotfors, asi 20 km od nórskych hraníc.

Moderné spôsoby  myslenia

Od samého začiatku až do polovice 20. storočia dominovala v podnikaní spoločnosti výroba vojenskej munície a streliva do guľovníc, ale postupne sa čoraz zaujímavejším stával aj sortiment poľovníckeho vybavenia. Norma v tomto období začala nadväzovať kontakty na medzinárodnom trhu. To spolu so záujmom spoločnosti o vojenstvo viedlo k modernému spôsobu myslenia a k vzniku nových výrobkov s mimoriadnou presnosťou.

Nils Kvale

Nils Kvale bol spolu s Royom Weatherbym neoceniteľnou súčasťou obrovského úspechu Normy v druhej polovici 20. storočia. Zároveň bol fantastickým vizionárom a mimoriadne talentovaným vývojárom produktov. V 60. rokoch sa podarilo uviesť na trh celý rad nových kalibrov. V neposlednom rade spolupráca Nilsa Kvaleho s kolegami v USA pomohla dostať Normu na mapu sveta ako výrobcu guľovnicového streliva špičkovej kvality.

Náboje Norma Alaska, Vulkan a neskôr Oryx dnes poznajú poľovníci na celom svete.

Norma dnes

Centrála a výroba sa nachádzajú v Åmotforse, Värmland, 400 km západne od Štokholmu, približne 270 km severne od Göteborgu a 130 km východne od Osla. V súčasnosti spoločnosť Norma ročne vyrobí približne 30 miliónov nábojov vo viac ako 100 kalibroch. To znamená, že Norma ponúka jeden z najväčších sortimentov streliva na svete, a že skladníci na celom svete majú k dispozícii kompletný, prvotriedny sortiment výrobkov od jedného a toho istého dodávateľa - spoločnosti Norma.

Ponuku streliva značky NORMA nájdete na: Strelivo Norma