Nemecká špička s pohnutou históriou

Kým medzi priaznivcami kvalitných nožov sa preslávilo nemecké mesto Solingen, u fanúšikov strelných zbraní si podobnú reputáciu vydobyli produkty zo Suhlu. V súčasnosti sa skvelej povesti teší predovšetkým značka Haenel, zameraná na spoľahlivé guľovnice i útočné pušky.

Durínsky Suhl sa od raného novoveku až do roku 1945 pýšil povesťou metropoly nemeckých výrobcov ručných zbraní. Ešte v 19. storočí prevažovali vojenské druhy, ktorými zruční remeselníci dokázali vyzbrojiť polku Európy. V čase medzi vojnami, kedy armádne zákazky stagnovali, sa fabriky sústredili na lovecké a neskôr aj športové zbrane. Do dnešných dní sa z tamojšej zbrojárskej tradície predstavovanej firmami Simson či Krieghoff zachovalo len torzo, z ktorého vyčnieva práve firma Haenel.

S geniálnym konštruktérom

História zbrojovky siaha až do roku 1840, kedy ju pod komplikovaným názvom C. G. Haenel Waffen u. Fahrradfabrik Suhl založil konštruktér loveckých pušiek a pruský kráľovský komisár Carl Gottlieb Haenel. Podnik sa okrem zbraní zameriaval tiež na bicykle, čo v tom čase nebola vzácna kombinácia - oba odbory totiž vyžadovali podobné výrobné postupy. Haenel sa nebál firmu posilňovať spojenectvami s ďalšími zbrojármi. Napríklad keď v roku 1879 nemecká armáda prijala do výzbroje revolver M1879 Reichsrevolver, založil s jeho tvorcom V. C. Schilling dočasné konzorcium a získal tak podiel na lukratívnej zákazke. U civilných zákazníkov si zbrojovka získavala obľubu kvalitnými puškami, vojsko si zase cenilo Haenelove bajonety. Počas prvej svetovej vojny firma licenčne stavala značné počty Mauserových opakovačiek Karabiner 98.


Prelom v histórii značky prišiel roku 1921, kedy sa jej spolumajiteľom stal vizionár a konštruktér Hugo Schmeisser. Podľa jeho patentov fabrika stavala niekoľko modelov pištolí, predovšetkým ju však preniesol do éry automatických zbraní a napriek zákazom vyplývajúcim z Versailleských mierových zmlúv zahájil vývoj samopalov. Ťažil pritom ako zo skúseností svojho otca Louisa, ktorý pre spoločnosť Bergmann staval guľomety, tak aj z vlastnej praxe s vývojom prvej "strojovej pištole" sveta: samopalom Bergmann MP 18. Spojením svojich podnikov sa páni Schmeisser a Haenel tiež snažili dostať z finančných ťažkostí.

Spolupráca niekdajších rivalov priniesla prvé ovocie roku 1928, kedy svetlo sveta uzrel samopal MP 28. Novinka sa mohla oproti svojim predchodcom pochváliť zásobníkmi na 32 rán, alebo možnosťou streľby jednotlivými ranami. Kúpila si ju nemecká polícia a samopal putoval vo veľkých počtoch tiež do Číny, Japonska alebo Španielska.

Vojnová konjunktúra

Napriek úspechu sa spoločnosť Haenel ocitla začiatkom 30. rokov na pokraji bankrotu. Keď moc v Nemecku prevzali nacisti, majitelia suhlských zbrojoviek zvetrili príležitosť. Desať podnikov zo Suhl a Zella-Mehlis sa roku 1934 do spojilo do obrieho združenia, ktoré dokázalo lobovať dosť silno, aby získalo značnú časť zákaziek pre novo budovaný Wehrmacht. Tento krok firmu Haenel zachránil a spoločnosť prežila neobyčajný rozkvet.

Zásahom do čierneho sa roku 1942 stal Schmeisserův prototyp "strojovej karabíny" MKB 42 (H), ktorá strieľala stredne výkonným nábojom 7,92 × 33 mm Kurz. Zbraň osadená 30- ranovým zásobníkom fungovala v samonabíjacom aj plne automatickom režime a vojakom mala priniesť atraktívny kompromis medzi presnou opakovacou puškou a výkonným samopalom. Po mnohých zmenách vo vývoji z nej vznikla legendárna útočná puška Sturmgewehr 44, ktorá sa stala prvou zbraňou svojej kategórie a ovplyvnila jej vývoj na desiatky rokov. Haenel sa ďalej podieľal tiež na produkcii spoľahlivého samopalu MP40 - Schmeisser jeho konštrukcii zjednodušil a vytvoril verziu MP 41 s pevnou drevenou pažbou a schopnosťou streľby jednotlivými ranami. Zbraň sa dodávala predovšetkým do Rumunska a na Slovensko.

Potom, čo začiatkom apríla 1945 dobyli Suhl americké jednotky, výroba skončila. Vojakov "strýčka Sama" navyše v júni vystriedala Červená armáda, ktorá obsadila celé Durínsko. Po vzniku východného Nemecka potom Haenel ako samostatná spoločnosť zanikol, keď sa stal súčasťou štátneho podniku Fahrzeug- und Jagdwaffenwerk "Ernst Thälmann". Pôvodné stroje i dokumentáciu Rusi odviezli do ZSSR a až koncom 40. rokov začali opäť vznikať zbrane s označením Haenel Suhl. Tentoraz išlo o lovecké karabíny a vzduchovky, o ktoré mali veľký záujem aj sovietski funkcionári.

Na veľkú vzdialenosť

Pád železnej opony paradoxne takmer pochoval suhlskú výrobu. Tamojšie zbrane putovali na trh pod značkami Gebrüder Merkel a opäť aj C. G. Haenel, lenže po zjednotení Nemecka na ne tvrdo zaútočila technologicky vyspelejšia západná konkurencia. Po zložitých peripetiách, do ktorých sa nešťastne vložilo isté francúzsko-holandské konzorcium a o niečo účinnejšie aj nemecký štát, sa obe firmy predsa len podarilo zachrániť. Spolu s menšími puškárskymi dielňami dnes patrí do prestížnej Suhlskej zbrojárskej asociácie a značka C. G. Haenel sa roku 2008 stala súčasťou Merkel, ktorý patrí zbrojovke Caracal International zo Spojených arabských emirátov.


Vstup zahraničného kapitálu umožnil modernizáciu strojového vybavenia i príchod nových konštruktérov. Prvou lastovičkou sa ešte toho roku stala opakovacia puška RS8 v kalibri .308 Win (7,62 × 51 mm), pre streľbu na dlhé vzdialenosti. Táto produktová rada dnes zahŕňa základný model RS8 Basic s dĺžkou 1 120 mm, RS8 Compact skrátený na 1 030 mm a RS8 Subsonic (1 196 mm), prispôsobený pre špeciálne podzvukové strelivo. Nechýba ani nadväzujúci zbraňový systém RS9 s kalibrom .338 Lapua Magnum (8,6 × 70 mm), pričom všetky tieto zbrane sú určené pre armádnych a policajných snajperov, ale aj športových strelcov.

Presné guľovnice sa vyznačujú pokročilou ergonómiou, modulárnou konštrukciou (možno ich prispôsobiť rôznym streleckým situáciám aj bez náradia) a precíznym spracovaním dielov na CNC strojoch. Hlavne sú kované zastudena a sú koncipované ako voľne kmitajúce, pričom záver vďaka uzamknutiu šiestimi ozubmi odolá extrémnym tlakom. Trojpolohová poistka pôsobí na záver i úderník. Suhlské odstreľovačky sa dodávajú v čiernej či pieskovej farbe a so sklopnou pažbou. Ich hmotnosť sa pohybuje od 5,7 do 7,6 kg a využívajú desaťranové zásobníky. Za špičkovú kvalitu si však priplatíte, pretože najlacnejší model - bez optiky a dvojnožky – vyjde približne na 6 600 €. Dodajme, že armádnu verziu RS9 nazývanú G29 používajú od roku 2016 ostreľovači Bundeswehru.

Pre loveckých fajnšmekrov

Dôležitú súčasť portfólia značky tvoria guľovnice pre poľovníkov - dieru do sveta urobila najmä rada Jaeger 10, predstavená na norimberskom veľtrhu IWA 2010. Výrobca označuje za jej typické črty hlavne dôraz na jednoduchosť, klasický tvar, najlepšiu oceľ a pažbu z jemného dreva či odolnej syntetiky. Poľovníci oceňujú tiež bezpečné uzamykanie tromi ozubmi či hladký a presný chod záveru s rotáciou iba 60 stupňov, čo umožňuje zrýchliť cyklus prebitia. Všetky verzie Jaeger 10 nesú nastaviteľné mieridlá sa svetlovodnými vláknami a spúšť s napínačikom. Či už má daný model drevenú alebo plastovú pažbu, vždy ju zakončuje gumová pätka. "Desiatka" je k dispozícii v širokej škále kalibrov od .223 Rem (5,56 × 45 mm) po .300 Win Mag (7,62 × 67 mm) a využíva štvor-ranové zásobníky.


Najväčšiemu záujmu sa teší základné prevedenie Jaeger 10 Standard s orechovou pažbou a matnou povrchovou úpravou kovových častí. Na opačnom konci stoja najluxusnejšie Timber LX s pažbou z výberového dreva a lešteným povrchom. Kým obe spomínané pušky majú hlavne o dĺžkach 560 mm, kompaktná verzia Tracker s 510 mm hlavnou sa hodí na spoločné poľovačky. Kratšia zbraň totiž uľahčuje pohyb v hustom poraste a strelcovi umožňuje pohotovo reagovať, napríklad pri náhlom strete s poranenou zverou. Konštruktéri mysleli aj na milovníkov dlhých prechádzok revírom alebo lovu v neprístupnom horskom teréne, pre ktorých pripravili odľahčenú guľovnicu Jaeger 10 Mountain LT s váhou len 2,8 kg.
Náročnejší zákazníci iste siahnu aj po modeli Super Varmint, ktorý vznikol v spolupráci s nórskou spoločnosťou GRS. Ako napovedá už názov, ide o guľovnicu pre Varmint čiže lov hlodavcov a malých predátorov. Nemá pevné mieridlá (je určená pre streľbu s optikou) a disponuje nastaviteľnou lícnicou aj botkou pažby. Z ergonomického predpažbia vystupuje pištoľová rukoväť s dutinou pre úchop palca a celé riešenie prispieva k pohodlnej streľbe aj za ťažkých podmienok. Dodajme, že guľovnica Jaeger 10 nachádzajú uplatnenie tiež pri športovej streľbe.


V útočnom štýle

Po desiatkach rokov čakania Haenel nadviazal aj na svoju úlohu vo vývoji útočných pušiek a uviedol na trh modely ako pre vojenské a policajné útvary, tak pre športových strelcov preferujúcich "military" dizajn a disciplíny. Automatické zbrane zastupuje MK556 dostupná už v druhej generácii. Jedná sa o zbraň koncepcie AR-15 v kalibri 5,56 × 45 NATO, ktorú výrobca ponúka v štyroch dĺžkach hlavne od 10,5 palca (26,7 cm) po 16 palcov (40,6 cm). V závislosti od typu "Lauf" sa váha pohybuje od 3,3 do 3,6 kg a všetky vyhotovenia disponujú šesťpolohovou nastaviteľnou pažbou v štýle M4. Haenel svoju armádnu krásku dodáva s 30-ranovými zásobníkmi, sklopnými mechanickými mieridlami a tlmičmi výšľahu A2. Samozrejmosťou sú obojstranné ovládacie prvky, predpažbie je osadené lištami podľa normy NATO STANAG 4694.

Tím Haenel otestoval MK556 v púštnych aj polárnych podmienkach a ponúka ju v čiernej, pieskovej či olivovo zelenej úprave. Puška zaujala Bundeswehr a zbrojovka ju prihlásila do tendra, ktorý sa usiluje o nahradení pušiek Heckler & Koch G36 s problematickou presnosťou. Tam postúpila až do najužšieho finále spolu s konkurenčnou HK433, avšak ani jeden z modelov zatiaľ nesplnil náročné požiadavky. Obe zbrojovky teda dostali pokyn svoje "želiezka v ohni" ďalej modifikovať a od februára 2019 prebieha ďalšie kolo testov.
V segmente samonabíjacích pušiek prináša Haenel dva typy, taktiež vychádzajúce z dizajnu AR-15: CR223 v kalibri .223 Rem a CR308 v kalibri .308 Win. Obe majú rovnaké funkčné prvky i ergonómiu a veľmi sa podobajú svojej "armádnej" sestre. Využívajú piestovú koncepciu sa závorníkom osadeným siedmimi uzamykacími ozubmi. Výnimočnú presnosť dodáva puškám za studena kovaná hlaveň Merkel so životnosťou 20 000 rán. S MK556 ich spájajú napríklad šesťpolohová pažba, sklopné mieridlá značky A.R.M.S. alebo "orailované" predpažbie demontovateľné bez náradia. Kým CR223 si môžete kúpiť v štyroch dĺžkach hlavne od 10 do 16,65 palca (26,7-42,3 cm), výkonnejšia CR308 sa vyrába tiež s "Lauf" s dĺžkou 18 alebo 20 palcov (45,7 a 50,8 cm). K dispozicii sú zásobníky na 10, 20 i 30 rán. Okrem civilných strelcov cielia poloautomaty tiež na strážcov zákona: v roku 2016 si CR223 zaobstarala napríklad hamburská polícia.

Jeden presný výstrel

V ponuke Haenel pre poľovníkov nechýbajú jednoranové zlamovacie guľovnice radu Jaeger 9, ktoré nezaprú svoj pôvod v podobných puškách radu K materského Merkelu. Haenel túto skutočnosť neskrýva a strelci si vďaka tomu môžu zaobstarať zbraň v "merkelovskej" kvalite za výrazne nižšiu cenu. Zbrojovka prezentuje svoju "deviatku" ako špeciálny nástroj pre ambicióznych lovcov, určený na prenasledovanie zveri v horách. Týmto podmienkam konštruktéri prispôsobili ako váhu 2,3 kg, tak celkovú dĺžku 1 025 mm (hlaveň meria 600 mm).

Puška sa vyznačuje ladenou spúšťou s napináčikom a chrbtovým napínaním, spojeným s poistkou, známym ako "Handspannung". Pažba s gumovou botkou sa vyrába v netradičnom bavorskom štýle s lícnicou z orechového dreva. Presnú jednoranovú guľovnicu si môžete kúpiť v rôznych kalibroch - od 6,5 × 57R mm cez .270 Win a .30-06 Springfield až po .300 Win Mag. Varianty pre strelivo Magnum majú hlaveň predĺženú o 50 mm, jednoduchú a elegantnú zbraň kúpite asi za 1 700 €.

Porovnanie cien vybratých zbraní Haenel

Model

Druh zbrane

Kaliber

Zásobník

Cena

Jaeger 10 Fabrikat

Opakovacia guľovnica

.223 Rem– 9,3×62 mm

3+1 alebo 4+1

730 €

Jaeger 10 Varmint 

Opakovacia guľovnica bez mieridiel

.223 Rem–.300 Win Mag

3+1 alebo 4+1

1 015 €

Jaeger 9

Jednoranová zlamovacia guľovnica

6,5×57R mm–.300 Win Mag

-

1 700 €

CR223

Samonabíjacia guľovnica

.223 Rem               

10, 20, 30

2 000 €

CR308

Samonabíjacia guľovnica

.308 Win

10, 20, 30

2 700 €

RS8 Basic

Opakovacia guľovnica

.308 Win

10

6 680 €

RS9

Opakovacia guľovnica

.338 Lapua Magnum

10

8 040 €