Opakovačky pre lov aj zábavu

Na prvý pohľad to vyzerá, že konštruktéri opakovacích guľovníc už nemajú svoje výtvory čím vylepšiť. Napriek tomu výrobcovia každý rok prídu s nápadmi, ktoré posunú latku zase o niečo vyššie. V roku 2022 sa atraktívnymi kúskami blyskli spoločnosti Haenel a Bergara.

Suhlský Haenel patrí k pomyselnému "rodinnému striebru" nemeckého zbrojného priemyslu. Jeho tradícia siaha až do roku 1840, kedy firmu pod komplikovaným názvom C. G. Haenel Waffen-u. Fahrradfabrik Suhl založil inžinier a pruský kráľovský komisár Carl Gottlieb Haenel. Počas prvej svetovej vojny fabrika licenčne stavala Mauserove opakovačky Karabiner 98, za druhého globálneho konfliktu sa do jej histórie výrazne vytlačil konštruktér Hugo Schmeisser. Podieľal sa na vylepšeniach slávneho samopalu MP 40, ale predovšetkým vytvoril prototyp strojnej karabíny, z ktorej sa neskôr stala prvá útočná puška sveta Sturmgewehr 44.

S priamoťažným záverom
Z dielní Haenelu vychádzali celé desaťročia aj kvalitné lovecké guľovnice, z ktorých do povedomia najviac prenikla rada opakovačiek Jaeger 10, predstavená na norimberskom veľtrhu IWA 2010. Strelci oceňovali najmä presný chod záveru s rotáciou iba 60 stupňov. Čas sa však zastaviť nedá a tento rok na jar predviedla suhlská zbrojovka novú generáciu nazvanú Jaeger NXT. Oproti doterajším modelom s otočným odsuvným záverom sa jedná o Geradezugrepetierer alebo opakovačku so záverom priamoťažným. Ten výrobca skombinoval s chrbtovým napínaním, kedy dopredným pohybom páky dôjde súčasne k natiahnutiu aj uzamknutiu záveru (respektíve jeho otočného orecha).

Zvolené konštrukčné riešenie dodáva lovcom niekoľko výhod. Priamoťažný záver uzamykaný rovno do hlavne prináša rýchlejšie naťahovanie aj hladší chod, rovnako ako jednoduchšiu a bezpečnejšiu manipuláciu. Systém je celkovo robustnejší a bez problémov funguje aj pri každodennom používaní zbrane. Kombinácia všetkých týchto inovácií by tak mala lovcom priniesť lepšie zážitky z lovu. Haenel dodáva, že NXT uspokojí ako priaznivcov akčnejšej nadhánky, tak milovníkov dlhých večerov a nocí strávených na posede.

Spomínané pozitíva vystihujú aj trojpolohovú poistku, uspôsobenú pre všetky lovecké situácie: v prostrednej pozícii máte guľovnicu odistenú a pripravenú na streľbu. Keď stlačíte spúšť, nemusíte pred ďalšou ranou s poistkou manipulovať – stačí opäť posunúť páku dopredu a máte nabité. Ak premiestnite obojstrannú páčku doľava, je zbraň zaistená čo do spúšte aj systému. Môžete ju teda bezpečne vybiť bez toho, aby ste ju odistili. V tretej polohe bude NXT zaistená kompletne: nie je možné ju vybiť, mechanicky natiahnuť ani stlačiť spúšť. To oceníte v prípade, keď sa predierate húštinou alebo sa napríklad opriete o strom – bez takejto poistky existuje riziko, že zachytením páky o vetvu či kmeň zbraň nevedomky natiahnete. "Absolútne zaistenie" ocení tiež každý lovec, ktorý niekedy pošmykol a zišiel zo svahu po zadku s puškou na ramene.

Priateľská k prírode
Suhlských inžinierov ďalej chválim za päťranný zásobník (predchádzajúci Jaeger mal trojranný), ktorý disponuje patentovaným záchytom minimalizujúcim riziko samovoľného uvoľnenia a straty v teréne. Jeho materiálové zloženie poteší srdce ekologicky zmýšľajúcich lovcov – podobne ako všetky ostatné "plastové" diely NXT sa totiž vyrábajú z kompozitu celulózy a stromovej živice. Výsledný materiál má obdobnú odolnosť aj povrchovú úpravu ako syntetické polyméry. Hlaveň nie je so svojimi 520 mm ani zbytočne dlhá, ani prehnane "useknutá". Tiež vonkajší priemer 18 mm radí za studena kovaný lauf niekam doprostred, čo prispieva k univerzálnosti novej guľovnice.

Základné prevedenie sa vyrába v kalibru .308 Win. (7,62 × 51 mm), kúpiť si môžete aj výkonnejšiu modifikáciu v kalibre .30-06 Springfield (7,62 × 63 mm). Ani tentoraz pri Haeneli nezabudli na priateľský prístup k životnému prostrediu a hlaveň NXT označujú ako "zelenú". To nesúvisí s povrchovou úpravou, ale s optimalizáciou variantu na náboj .308 Win. aj pre komerčne dostupné bezolovnaté strelivo. Do budúcna sľubuje zbrojovka doplniť ponuku o ďalšie ráže, pričom vo všetkých prípadoch má Jaeger NXT ústie hlavne osadené závitom M15×1 chráneným odskrutkovateľným krytom.

Na hornej strane puzdra záveru nájdete delenú lištu, ktorá tvorí jeho integrálnu súčasť. Na rail nie je nutné skrutkovať žiadny ďalší spoj, čo lovcom umožňuje použiť nižšiu montáž, a pozdĺžna os puškohľadu sa tak ocitne bližšie pozdĺžnej osi hlavne. Priaznivcov iných rozhraní (predovšetkým švenkovej montáže) núti takéto riešenie siahnuť po komplikovaných redukciách, avšak drvivá väčšina súčasných strelcov už preferuje Picatinny lištu. Zoženú na ňu takmer ľubovoľný typ optiky a vďaka rýchloupínacím a rýchlopovoľovacím mechanizmom ani nemusia chodiť za puškárom. Jednoduchá výmena príde vhod aj užívateľom nočného videnia, ktoré sa v poslednej dobe de facto stáva spotrebnou elektronikou. Vyvíja sa totiž tak rýchlo, že si lovec mnohokrát už po roku používania zháňa nový model - a pomocou lišty si ho na zbrani prehodí za starý v priebehu niekoľkých minút.

Laminátová pažba
Ak preferujete otvorené mieridlá,
môžete počítať s obvyklým prevedením moderných guľovníc Haenel zvaným i-Sight. Pevná muška je tu osadená červenou svetlovodnou tyčinkou, hľadí disponuje trojicou bodiek. Obe komponenty sú dobre čitateľné a ľahko demontovateľné pomocou inbusového kľúča. Po odstránení mušky môžete odskrutkovať krytku závitu a osadiť hlaveň úsťovou brzdou alebo tlmičom – asi najlepší variant predstavuje supresor Haenel JGR. Klasická momentová rýchlospúšť bez napináčika sa vyznačuje odporom 1 kg. V štandarde nie je staviteľná, avšak výrobca ju vyladil tak dobre, že väčšina strelcov nebude mať potrebu čokoľvek meniť.

Pažba sa vyrába z laminovaného dreva a ide teda de facto o kompozit. Takéto riešenie si zachováva prírodný vzhľad, ale zároveň sa v otázke odolnosti a jednoduchej údržby blíži polyméru. Na rozdiel od klasického dreva totiž laminát nepodlieha vplyvom počasia a nepraská, zatiaľ čo ho podobne ako plast vyčistíte napríklad saponátom. Kompozitné prevedenie ocenia aj strelci, ktorí si zbraň chcú vyladiť na mieru – laminátovú pažbu si môžu skrátiť, zúžiť, vybrúsiť alebo prerezať podľa individuálnej potreby. Väčšina majiteľov nového priamoťahu to však zrejme nebude potrebovať, pretože k dispozícii sú dva druhy pažby.

Ťažšie prevedenie pre "poriadnych chlapov" má rovný chrbát, varianta NXT DS s upraveným tvarom lícnice aj pištoľovej rukoväte je určená pre subtílnejších strelcov vrátane žien. Obe verzie dostali dvojicu otočných očiek pre popruh. Milovníkov prírody určite poteší fakt, že laminácia prebieha s maximálnym dôrazom na ekológiu, takže sa pažba Jaegeru NXT môže pochváliť certifikáciou FSC (Forest Stewardship Council alebo Rada pre správu lesa). Táto nezisková organizácia podporuje šetrné, sociálne prospešné a dlhodobo udržateľné obhospodarovanie lesov s cieľom chrániť životné prostredie a minimalizovať nelegálnu ťažbu dreva.

Kompaktná zbraň pre prepperov
Aj druhá spoločnosť, ktorá tento rok potešila lovca novou guľovnicou, pochádza z tradičného zbrojného regiónu. Ide o baskickú Bergaru, ktorá sa zrodila v rovnomennom severošpanielskom meste. Značka sa vo svete preslávila mimoriadne presnými hlavami, ktoré od divízie Bergara Barrels odoberajú desiatky firiem z Európy aj USA vrátane zákazkových puškárov. Jadro produkčného programu tvorí už niekoľko rokov rad opakovačiek B14, zamýšľaných predovšetkým pre lovcov v segmente "big game" (veľké cicavce – v Európe napríklad medveď, jeleň alebo žreb). S obľubou po nich siahajú aj rekreační strelci s vysokými požiadavkami na spoľahlivosť, ktorí nechcú za svoj koníček minúť státisíce. Medzi najväčšie výhody "štrnástok" patrí valcový otočný záver klasického Mauserovho systému, avšak vlastná konštrukcia s obzvlášť hladkým chodom. Uzamyká sa do lôžka pomocou dvoch ozubov a v kombinácii s voľne plávajúcou hlavňou zaručuje vynikajúcu presnosť.

Pri navrhovaní tohtoročného modelu nazvaného Extreme sa konštruktéri usilovali o výrazné zjednodušenie a ešte kompaktnejšie prevedenie obľúbenej zbrane, takže skrátili hlaveň aj pažbu. Celková dĺžka klesla pod meter, lauf meria 18 palcov (46 cm) a je opatrený pozdĺžnym kanelovaním, ktoré okrem odľahčenia svojou väčšou plochou prispieva aj k lepšiemu chladeniu pri opakovaných výstreloch. Záver odľahčujú špirálovité drážky, ktoré zároveň zvyšujú spoľahlivosť guľovnice v ťažších podmienkach. Pokiaľ sa do systému dostane piesok alebo prach, záver ho svojim pohybom navedie práve do drážok, takže aj silne znečistenú bergaru zvládnete bez problémov nabiť či vybiť. To všetko robí z novej opakovačky ideálneho parťáka napríklad pre prepperov, ktorí ocenia taktiež možnosť naskrutkovať tlmič na závit M14×1. Sám výrobca ju charakterizuje ako spoľahlivú a cenovo dostupnú pušku na pobyt v oblastiach bohatých na dážď, sneh či slaný prímorský vietor.

Dve verzie "extrému"
Nová guľovnica – podobne ako pôvodná Bergara B14 – konštrukčne vychádza z osvedčeného puzdra záveru legendárnej pušky Remington 700. Vyrába sa v zásobníkovom (nie šachtovom) prevedení s kapacitou 3+1 a pracuje so systémom Short Action – teda so skráteným lôžkom a záverom, čo má vplyv na rýchlejšie prebíjanie. Vzhľadom k tomuto prevedeniu je opakovačka dostupná výhradne v kalibroch kompatibilných práve so SA systémom, aktuálne ju výrobca komoruje pre strelivo .308 Win. a stále obľúbenejšie 6,5 Creedmoor (6,5 × 48 mm).

Baskickú opakovačku si môžete zaobstarať v dvoch verziách. Model Extreme Sporter má všetky kovové časti vrátane černenej hlavne, respektíve lakovanej cerakotou. Jeho čierna pažba pozostáva z polyméru vystuženého sklenými vláknami a tvarom pripomína štýl Monte Carlodisponuje totiž lícnicou zvyšujúcou chrbát asi o 8 mm. Bergara B14 Extreme Hunter je k dostaniu v nerezovom prevedení a s jednoduchšou americkou pažbou bez lícnice, tentoraz v tmavošedej farbe s "kropenatým" nástrekom. Obe varianty pažby dostali povrchovú úpravu SoftTouch s vysokou priľnavosťou, takže zbraň sa nešmýka z rúk či rukavíc ani za mokra.

Sporter aj Hunter sa vyrábajú ako s otvorenými mieridlami, tak bez nich. Montáž na optiku je možné zvoliť podľa osobných preferencií – vďaka puzdru v štýle masovo rozšíreného Remingtonu 700 je výber takmer nekonečný. Osobne by som odporučil napríklad oceľové montáže od tuzemského Kozapu alebo otočné švenky s ERA maticou značky Recknagel. V obchodoch sú bežne dostupné tiež vhodné weaver lišty, mnohým lovcom sa osvedčili tie od ďalšej tuzemskej značky - JK Nástroje. Klasická rýchlospúšť nie je staviteľná a ide o prevedenie bez napináčika, poistka má jednoduché dvojpolohové prevedenie. Za ľahkú nevýhodu považujem fakt, že svoju opakovačku môžete odomknúť v zaistenom aj odistenom stave. Kvôli tomu hrozí, že sa pákou zachytíte napríklad o kabát a nechtiac si pušku otvoríte alebo vybijete. A prísť o náboj v komore pri nahánke či dohľadávke nie je nič príjemné.

Hurá na strelnicu
S oboma zbraňami som mal možnosť vyraziť na krátke "rande" na krytú strelnicu. Najprv sa mi do rúk dostala nemecká puška v kalibri .30-06 Springfield, pri ktorej ma na prvé poťažkanie zaujala dobrá vyváženosť aj príjemný pocit z laminovanej pažby. Vrstvy kompozitu nejavili najmenší náznak rozlepovania. Zdrsnené plochy na pištoľovej rukoväti i bokoch predpažbia by som opísal ako tak akurát hrubé, aby vášmu úchopu dodali na istote a nedreli do dlaní. Neprekážajú ani inbusové skrutky s poctivo zapustenými hlavami, ktoré vystužujú partiu pažby s najtenšími bokmi (teda okolo puzdra záveru).

Zásobník sa do zbrane nacvakáva klasickými dvoma "kliknutiami" a potom pevne drží. Tiež s poistkou sa manipuluje jedna radosť. Najväčším prekvapením bol hladký a plynulý chod priamoťažného záveru. Doteraz som zo žiadneho "geradezugrepetierera" nestrieľal a oproti otočnému odsuvnému záveru išlo pre mňa o oveľa prirodzenejší či rýchlejší pohyb. S pákou opatrenou guľovitým madlom naozaj posúvate len dopredu a dozadu, zatiaľ čo záver rotuje iba v hlave. A to pomocou unikátneho planétového prevodu, zostaveného zo sady kužeľových ozubených kolies. Takéto riešenie som zatiaľ inde nevidel a nedokážem odhadnúť jeho odolnosť voči opotrebovaniu. Pri mojich asi 20 ranách fungoval systém bezchybne a streľbu som si užil - aj vďaka spúšti s príjemne hladkým chodom.

Ani baskická opakovačka v kalibre .308 Win. sa nenechala zahanbiť. Zamatovo hladká pažba sedí v rukách pevne a s kľučkou tentoraz osadenou kónickou rukoväťou sa dobre manipuluje aj v silnejších rukaviciach. Pochvalu si zaslúži extra tichá poistka, ktorá nevyplaší ani zver s citlivým sluchom. Pri streľbe cez optiku na terč vzdialený 40 a neskôr aj 60 m som dosiahol o niečo horšie výsledky ako s priamoťahom - zrejme kvôli trochu väčšiemu spätnému rázu danému celkovým odľahčením Bergary. Skúsenejší strelec by však mal aj s ňou na 100 yardov (91,4 m) dosiahnuť sústrel na úrovni 1 MOA. Ktorú pušku by som si teda vybral? Za B14 Extreme hovorí jednoduchosť, odolnosť, kompaktnosť a takmer polovičná cena. Napriek tomu u mňa víťazí drahšia suhlská kráska, ktorá prináša viac inovácií aj radosti zo streľby.

Autor blogu: Miroslav Mašek
Tieto kvalitné modely zbraní a mnoho iných prevedení nájdete na: Zbrane a strelivo