Pre lov zveri aj emócii

Zachytiť zážitok zo streľby, vyhodnotiť svoje chyby pri mierení alebo analyzovať, ako presne ste pri love zasiahli vyhliadnutý kus. To všetko donedávna umožňovali len elektrooptické zameriavače, avšak ich prácu zvládne tiež unikátna kamera Tactacam 5.0. A vie toho oveľa viac.

Minnesotská spoločnosť Tactacam sa zameriava na vývoj a výrobu fotopascí, ktoré vytvára na mieru rôznym cieľovým skupinám. Okrem lovcov a lesníkov ide o farmárov, ktorí potrebujú kontrolovať dianie na rozsiahlych pozemkoch, priaznivcov campingu, stavbárov alebo napríklad jachtárov, ktorým elektronickí strážcovia strážia zakotvené plavidlá. Chýbať nemôžu ani priaznivci životného štýlu "off-grid" (mimo oficiálnej štruktúry), ktorých obydlia sa spravidla nachádzajú ďaleko od ostatnej civilizácie. Okrem fotopascí s rôznymi funkciami prichádza tím vývojárov aj s ďalšími produktmi, ktoré ocenia najmä strelci všetkého druhu: od poľovníkov po športovcov. Práve pre nich je určená taktická kamera Tactacam 5.0.

Vreckové prevedenie

Veľmi zjednodušene by sme ju mohli popísať ako hi-tech kameru v puzdre valcového tvaru, ktorá sa dá nasadiť na takmer každu zbraň: guľovnicu i brokovnicu, ale aj kušu alebo kladkový luk. Jej hlavný účel totiž spočíva v zaznamenaní letu a dopadu projektilu na cieľ bez skreslenia spôsobeného uhlovou odchýlkou. Na čo je takýto videozáznam dobrý? Športovcom – napríklad brokárom páliacim na asfaltové holuby – umožní vyhodnocovať techniku streľby, samotného vedenia zbrane a predsadenia. Lovec zase môže zistiť, či naozaj zasiahol zver do miesta, ktoré si určil, prípadne zachytiť pohyb zraneného kusa pre dohľadávku. A v čase sociálnych sietí nie je na zahodenie ani možnosť zdieľať video streľby s ostatnými členmi poľovníckej komunity.

Aby kamera z Minnesoty zvládala všetky popísané úlohy, museli jej návrhári dať do vienka niekoľko málokedy vídaných parametrov. Najprv jej majiteľ očakáva kompaktné rozmery aj malú hmotnosť, aby inštalácia čo najmenej ovplyvnila ťažisko a správanie zbrane. Tactacam 5.0 preto váži iba 90 g a má podobu valca s dĺžkou 11 cm a priemerom 3 cm. Ďalšou požiadavkou je odolnosť – inak by prístroj v teréne nemal šancu zvládať rozmary počasia a hrubšie zaobchádzanie. Celý tubus má vodotesnú úpravu, ktorá sa týka konektora na nabíjanie, objektívu aj mikrofónu. A elektroniku s optikou uložili Američania dovnútra tak, aby Tactacam 5.0 odolávala spätnému rázu guľovníc zodpovedajúcemu úsťovej energii až 6 000 joulov.

Všetky popísané vlastnosti by boli majiteľovi k ničomu, keby kamera nedokázala robiť čisté, neroztrasené a detailné zábery. Našťastie sa nezabudlo na implementáciu pokročilej technológie stabilizácie obrazu, ktorý kompaktný valček nahráva v rozlíšení až 4K. Aby ste mohli výsledok streľby analyzovať naozaj precízne, ponúka Tactacam 5.0 aj osemnásobné priblíženie natáčaných objektov.

Tri funkčné módy

Na papieri všetko pôsobí impozantne, a tak som bol zvedavý na prvý dojem po vybalení. Kameru dostanete v darčekovej krabičke s podrobným manuálom, stručným návodom pre menej trpezlivých užívateľov, firemnou samolepkou a nabíjačkou. Výrobca cieli primárne na zaoceánsky trh, takže pribaľuje bohužiaľ len prevedenie so zástrčkou pre americké zásuvky. Našťastie je nabíjačka dvojdielna, a tak k jej káblu s konektorom USB-C ľahko pripojíte európsku verziu, napríklad od smartfónu. Pred nabíjaním musíte odstrániť zadné čelo kamery, ktoré drží dvojicu zámkov. Sedia naozaj pevne a zaisťujú vodotesnosť sekcie s vymeniteľným akumulátorom, nabíjacím konektorom a slotom pre pamäťovú kartu micro SD. Tú v balení nenájdete a nezostáva nič iné, než zamieriť do obchodu. Pri nákupe dajte pozor, aby ste zvolili typ s dostatočne rýchlym prenosom dát a veľkostí – vzhľadom na rozlíšenie aj objem videí si Tactacam 5.0 rozumie len s novšími kartami 64–128 GB.

Akonáhle máte kameru plne nabitú, môžete sa pustiť do štúdia nastavenia. Výrobca sa usiloval o čo najjednoduchšiu obsluhu, a tak vybavil matne čierny tubus len dvoma tlačidlami. Prvá s označením Rec/Power slúži na zapnutie/vypnutie aj samotnému nahrávaniu. Po jeho krátkom stlačení kamera dvakrát zavibruje a gombík sa zeleno rozbliká, čo znamená jediné: Prístroj automaticky zahájil natáčanie. Pre pauznutie je potrebné tlačidlo opäť krátko stlačiť, potom Tactacam 5.0 zavibruje raz a miesto blikania svieti neprerušovane.

V tejto fáze máte možnosť meniť režim videa stlačením druhého gombíka s popisom Mode/Wi-Fi. Na výber máte z troch módov indikovaných odlišným podsvietením tlačidla. Zelená signalizuje štandardné natáčanie, modrá znamená zazoomovanie kamery bližšie k sledovanému objektu a svetlo modrá značí režim "slow motion." V tomto prípade Tactacam 5.0 nahráva s frekvenciou zníženou na 120 snímok za sekundu, teda tempom umožňujúcim detailnejšie vyhodnotenie dopadu strely. Manuál dodáva, že najlepšie výsledky dosiahnete pri použití nábojov so stopovkou alebo šípov vybavených svietiacim koncom.

S mobilnou appkou

Aby ste neprezradili svoju pozíciu svietiacimi tlačidlami, dá sa kamera prepnúť aj do módu Blackout, kedy sú všetky diódy zhasnuté a zmenu režimu indikujú iba vibrácie. A nechýba ani možnosť meniť všetky nastavenia prostredníctvom mobilného telefónu – keď máte práve signál a predtým ste si stiahli aplikáciu Tactacam Connect. V takom prípade stačí pozastaviť nahrávanie a spomínaný gombík Mode/Wi-Fi stlačiť dlho. V aplikácii zvolíte možnosť Connect a prístroj sa s telefónom prepojí.

Osobne považujem za najväčší prínos appky fakt, že si vďaka nej je možné na obrazovke smartfónu prehrávať urobené videá bez toho, aby ste ich museli USB káblom presúvať do počítača. To príde vhod najmä pri love či tréningu, pretože môžete priebeh a výsledok svojich výstrelov analyzovať ihneď.

Aby ste si svoju Tactacam 5.0 upevnili k zbrani, budete potrebovať buď montáž na Picatinnu lištu, alebo svorku na uchytenie tubusu pod hlaveň. Tieto prípravky nie sú súčasťou balenia a dokupujú sa samostatne, rovnako ako najzaujímavejší typ príslušenstva: takzvaný FTS adaptér. S jeho pomocou je možné kameru inštalovať priamo na telo puškohľadu, takže bude snímať video cez jeho zámerný kríž. Vďaka tomu má strelec možnosť analyzovať umiestnenie kríža v okamihu výstrelu a po zhliadnutí záznamu v mobile prenastaviť optiku bez omeškania.

Pokiaľ žiadnou z montáží nedisponujete, môžete si Tactacam 5.0 skúsiť prirobiť k zbrani improvizovane, alebo ju použiť samostatne – napríklad položiť vedľa pušky podloženej sandbagom a namieriť objektív príslušným smerom. Nič vám samozrejme nebráni použiť taktickú kameru aj v iných ako streleckých situáciách, hoci ju tvar a odolnosť voči otrasom predurčujú práve pre tieto okamihy.

Pre náročných strelcov

Pri testovaní Tactacam 5.0 v teréne som ocenil jej naozaj kompaktné prevedenie aj odolnosť. Neváhal som kameru vyváľať v čerstvo napadanom prašane, po chvíli ju utrieť kusom handry a skúsiť zapnúť - naskočila bez náznaku problému. Pogumovaný tubus dobre padne do ruky a má na bokoch zahĺbenie eliptického tvaru, vďaka ktorým sa v dlani nešmýka. Obe zapustené tlačidlá sú dobre dostupné aj v rukaviciach, pri odnímaní zadného čela treba pre výmenu karty už si ich musíte zložiť.

Vychytanú kameru som sa rozhodol vyskúšať v kombinácii s kladkovou kušou a loveckou guľovnicou v kalibri 7,62x39 mm. Bez originálnych montáží som si musel vytvoriť núdzový prípravok zo staršieho úchytu puškohľadu, napriek tomu kamera v oboch prípadoch držala na zbrani pevne. Priaznivcom minimalistických riešení bude ovládanie Tactacam 5.0 vyhovovať, ja som si na rôzne dĺžky stláčania dvojice tlačidiel a ich poradie musel chvíľku zvykať. Akonáhle však tento štýl práce dostanete do rúk, dokážete s prístrojom vďaka vibračným notifikáciam operovať aj poslepiačky.

Pri streľbe do terčov na 25 m a 50 m pri guľovnici som si overil, že stabilizácia obrazu funguje výborne a najmä v spomalenom režime umožní strelcovi pozorovať pohyb projektilu z realistického uhla (na rozdiel od skreslenia dráhy nevhodným tvarom objektívu u väčšiny produktov tejto kategórie). Bez ohľadu na nízke teploty vydržala batéria pred dobitím pracovať zhruba 2,5 hodiny. Hoci svojim prístupom k vybaveniu patrím skôr do "starej školy", zistil som, že ovládanie kamery mobilom je návykové – čo platí najmä o zoomovaní v živom náhľade priamo na displeji. Za výhodu považujem aj možnosť prepnúť videokameru na fotoaparát a robiť snímky v niekoľkých rozlíšeniach podľa vašej potreby.

Akonáhle sa začne zmrákať, kvalita obrazu sa vzhľadom na absenciu prísvitu zhoršuje a objaví sa aj šum, čo kamera aspoň z časti kompenzuje automatickým prechodom do adekvátneho režimu. K jednej z mála ďalších nevýhod patrí vyššia cena, kvôli ktorej si Tactacam 5.0 zaobstarajú najmä nároční strelci preferujúci skvelú technickú vybavenosť.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Kameru Tactacam a mnoho iných modelov nájdete tu: Kamery Tactacam