Prekvapivo výkonný drobček

Pištoľové svietidlo príde vhod príslušníkom zásahových tímov armády i polície, rovnako ako pracovníkom bezpečnostných agentúr. Mnohí z nich si už navykli používať výkonné a odolné baterky značky Olight, ktorá teraz prichádza aj s novou generáciou zbraňovej "lampy" PL-MINI Valkyrie 2.

Čelovky a taktické svietidlá sa stávajú stále komplikova nejšími – ponúkajú priehršok funkcií a najrôznejšie režimy či intenzity svetelného toku. To sa v niektorých situáciách môže hodiť, pretože v strese počas ostrej akcie preferujú strážcovia poriadku skôr jednoduchosť. Nie je nič horšie, než potrebovať rýchlo zapnúť tlmený mód - a choroba si spomenúť, na koľko sekúnd musíte ktoré tlačidlo podržať. Zároveň pridané funkčnosti často vedú k navýšeniu rozmerov i váhy. Výsledkom je druhá generácia PL-MINI Valkyrie 2, ktorá sa môže pochváliť niekoľkými jedinečnými parametrami.

Kompaktná a odolná

Už na prvý pohľad spoznáte, že si "dvojka" primát najkompaktnejšieho výrobku svojej kategórie zachovala: jej rozmery činia len 5,25 × 3,2 × 3,25 cm (dĺžka, priemer hlavy, priemer tela) pri malej hmotnosti 73 g. Za poslednú spomínanú hodnotu vďačí Valkyrie telu z leteckého duralu, ktorý súčasne zaisťuje vysokú úroveň odolnosti - prestojí pád na tvrdý podklad až z jedného metra. K dlhej životnosti prispieva aj povrchová úprava Hard Anodized III v matne čiernom prevedení bez demaskujúcich odleskov. Poctivé utesnenie zase svietidlo prepožičiava vodeodolnosť na úrovni IPX6 (proti intenzívne tryskajúcej tekutine a prudkému dažďu).

Do miniatúrneho obalu dokázal Olight umiestniť ultimátny výkon – svetelný tok dosahuje úctyhodných 600 lúmenov a "valkýra" dosvieti až do vzdialenosti 100 m. Tieto čísla robia z PL-MINI Valkyrie 2 najvýkonnejší model svojej triedy. Vytvára rovnomerný svetelný kužeľ, a diódy LED Cree XP-L HD s celkovou životnosťou 50 000 hodín.

Dôrazu na maximálnu jednoduchosť a efektivitu zodpovedá aj nabíjanie svietidla. Šťavu jej dodáva integrovaný lítium-polymérový akumulátor s kapacitou 260 mAh, ktorý dobijete na plnú kapacitu pomocou pribaleného USB kábla s magnetickým portom. Jeho použitie je veľmi jednoduché: konektor na konci kábla priložíte na nabíjaciu plôšku na spodnej strane svietidla, ku ktorému sa magnetom sám prichytí. Druhý koniec zapojíte do USB portu v počítači, sieťového adaptéra alebo powerbanky. Počas dobíjania svieti na kábli červené svetlo, plné "natlčenia" akumulátora indikuje zmena jeho farby na zelenú.

Jednoduché ovládanie

Nabitie úplne vyčerpanej batérie zaberie podľa výrobcu menej ako hodinu, čo môžem na základe vlastnej skúsenosti potvrdiť. K výhodám použitého akumulátora patrí aj absencia pamäťového efektu, takže ho možno dobíjať úplne kedykoľvek – pokojne po desať minútovom použití svietidla. Na boku "valkýre" nájdete praktický červený indikátor, ktorého rozsvietenie znamená, že máte k dispozícii posledných 10 % energie. 

Pri maximálnom výkone 600 lúmenov vydrží baterka na jedno nabitie fungovať zhruba hodinu. Taký svetelný tok však dlhodobo potrebujete iba málokedy. Valkyria 2 ho preto udržuje na uvedenej hodnote iba prvú minútu po zapnutí a počas nasledujúcich 10 minút sa postupne automaticky stlmuje až na konečných 60 lúmenov. 

K svojej zbrani svietidlo uchytíte behom pár sekúnd bez akéhokoľvek náradia – teda pokiaľ má hlavnú lištu Glock alebo Picatinny MIL-STD-1913. Adaptér pre prvú z nich nesie označenie GL a je už z výroby na "valkýre" predinštalovaný. Druhý odlíšený číslovkou 1913 tvorí súčasť balenia a nechýbajú ani príslušné skrutky alebo imbusový kľúč pre jeho výmenu. Vďaka rýchloupínacej montáži je upnutie aj odopnutie svietidla otázkou pár sekúnd: stačí povoliť bočnú páčku, nasunúť výrobok na zbraňovú lištu a zaistiť ho utiahnutím páčky. Ideálnu vzdialenosť k svojmu ukazováku doladíte podobne jednoducho – páčku opäť povolíte, posuniete telo Valkyrie v kolese zaistíte. 

Podobne intuitívne je samotné ovládanie. Olight myslí na pravákov aj ľavákov, a tak nájdete masívny spínač na oboch stranách svietidla. Jeho tvar trochu zvádza na stlačenie z boku, ale pozor - funguje výhradne pri stlačení zhora. Má v podstate dve funkcie. Predovšetkým ním svoju PL-MINI zapnete pre dlhodobé svietenie - v takom prípade na spínač len krátko kliknite. Pokiaľ potrebujete podozrivý priestor či osobu rýchlo "prebliknúť", stlačte spínač ukazovákom a držte ho stlačený. Baterka bude svietiť len do okamihu, kým povolíte tlak.

Pre streľbu aj pátranie 

Miniatúrne svietidlo som vyskúšal na niekoľkých ostrých aj airsoftových zbraniach, fotografie to ukazujú na airsoftovej CZ 75 D Compact. Na všetkých railoch (šlo o pištole značiek Glock, Walther a CZUB) držala pevne. A prekvapilo ma, že v niektorých prípadoch ani nebolo treba meniť glockovský adaptér za ten pre lištu Picatinny, hoci som "valkýru" práve montoval na nemeckú alebo českú pištoľ. 

Bočná páčka a spínače sú na povrchu opatrené zdrsnenou štruktúrou, takže môžete svietidlo inštalovať, nastaviť a ovládať aj v rukaviciach. Bez problémov som všetky úkony zvládol v tých střeleckých od CZUB, v loveckom modeli Deerhunter Muflon či v taktických mechanixoch. Vďaka nízkej váhe a kompaktným rozmerom po chvíľke ani neviete, že máte "valkýru" na zbrani nasadenú, a jednoduché ovládanie vám umožní sa plne sústrediť na svoju úlohu. Jednoduchú manipuláciu považujem za kľúčovú práve pre zamestnancov bezpečnostných agentúr a špeciálnych jednotiek, ktorí môžu silným svetelným kužeľom bleskovo preskúmať rozľahlú plochu bez toho, aby museli premýšľať o najvhodnejšom režime. PL-MINI Valkyrie 2 skrátka nenaruší nadrilované taktické postupy a hladko do nich zapadne. 

Za úplnej tmy som si odskúšal, že údaj o 100 m dosvite sa zakladá na pravde. Na takú vzdialenosť už však neuvidíte podrobnosti a všeličo vám môže uniknúť. Podľa mojej skúsenosti s rozsvietenou "valkýrou" spoľahlivo rozoznáte ľudskú postavu zhruba na 50–60 m, na 25–30 m potom rozlíšite detaily ako vrecká a zipsy na oblečenie alebo rysy tváre. Na druhú uvedenú dištanciu tiež bezpečne presvietite napríklad husté krovie. Ďalej som si otestoval, že aj keď svietidlo postráda stroboskop, kužeľ o 600 lúmenoch má na narušiteľa či agresora podobný efekt – ak mu znenazdajky posvietite do tváre, spoľahlivo ho na niekoľko sekúnd zmätiete a oslepíte.

Konečné hodnotenie

V noci nie je potrebné strieľať tak presne, aby ste všetky náboje nasádzali do stredu terča. Preto som z "airsoftky" vypálil niekoľko desiatok rán do pol litrovej hliníkovej plechovky – postupne z 5, 10 a 15 m. Vďaka jasnému kužeľu som zasahoval skoro každým výstrelom a výsledky sa od tých za denného svetla takmer nelíšili. 

Aký je teda môj celkový verdikt? Najdrobnejšie zbraňové svietidlo značky Olight splnilo všetky moje očakávania. Je malá a ľahká, nenarušuje siluetu pištole ani manipuláciu s ňou, ponúka vysoký výkon a ovládať ju zvládne doslova ktokoľvek. Ak hľadáte robustné a spoľahlivé riešenie, na ktoré sa môžete vždy spoľahnúť, je "valkýra" správnou voľbou. Ak preferujete veľa režimov, individualizované nastavenia a podobne, siahnite po inom modeli. Svietidlo PL-MINI Valkyrie 2 totiž vie len jednu vec. Ale vie ju čertovsky dobre…

Autor blogu: Miroslav Mašek

Toto skvelé svetlo nájdete na: Svetlo na zbraň Olight PL MINI 2 Valkyrie