Tajomstvo voľne plávajúcej hlavne

V nasledujúcom blogu sa budeme venovať terminológii z oblasti strelných zbraní, o ktorých často počujeme v loveckom a streleckom priemysle. Dnešný blog je venovaný voľne plávajúcim hlavniam.

Čo je to voľne plávajúca hlaveň?

Voľne plávajúca hlaveň pušky znamená, že hlaveň pláva alebo sa nedotýka pažby v žiadnom bode po celej svojej dĺžke od záveru po koniec ústia. Počas procesu výstrelu voľne vibruje a pohybuje sa normálnym spôsobom bez zásahu pažby, čo umožňuje konzistentnejší a presnejší výkon tým, že hlaveň umožňuje prirodzene spracovať daný výstrel a nie je brzdená žiadnym tvrdým kontaktom počas procesu výstrelu.

Na internete je veľa vysvetlení a opisov, ktoré popisujú voľne plávajúcu hlaveň na zbrani. Výrobcovia zbraní až po každého strelca a blogeri budú mať vlastný výňatok z toho, čo tento pojem znamená. Jedno však bude vždy platiť, že samotná hlaveň musí byť bezkontaktná, počnúc od akcie alebo prijímača až po ústie.

Pojem "voľne plávajúca hlaveň" je v tomto odvetví synonymom presnosti v súťažných kruhoch presných strelcov na dlhé vzdialenosti z celého sveta. Presne ako uvádza tento termín, hlaveň z akcie sa vznáša nad predpažbím hlavňového kanála pažby a vo väčšine prípadov zostala bezkontaktná od prijímača až po ústie hlavne. Moderný systém AR môže mať tiež len hlaveň vyčnievajúcu bezkontaktne aj cez systém predného krytu pažby.

Voľne plávajúce hlavne sú vysoko oceňované špičkovými strelcami v súťažnom kruhu a viacero zbraní ako kedykoľvek predtým, ktoré sú dnes na trhu, väčšinou disponuje systémom voľne plávajúcich hlavní. Nenájdete veľa moderných výrobcov zákazkových zbraní alebo výrobcov, ktorí by neponúkali nejaký systém voľne plávajúcich hlavní, najmä pokiaľ ide o zbrane typu bolt-action.

Existuje však veľa poľovníkov a strelcov, ktorí si stále myslia, že voľne plávajúce hlavne sú len akýmsi trikom alebo marketingovým klamstvom. Nech už sú vaše názory na voľne plávajúce hlavne akékoľvek, berte tento blog len ako informačné vysvetlenie terminológie a definícií týchto slov, toho, čo to znamená.

  • Lepšia konzistencia vďaka tomu, že hlaveň môže počas výstrelov prirodzene vibrovať/pohybovať sa bez zásahov.
  • Rýchlejšia a jednoduchšia výroba pre výrobcov hlavní na zákazku
  • Lepšia presnosť a harmonické vlastnosti

Aké sú výhody a nevýhody voľne plávajúcej hlavne?

Výhody: Pokiaľ ide o príslušenstvo a súčiastky, najmä keď hovoríme o dodávkach na doplnkový trh pre tých, ktorí si chcú na svojich strelných zbraniach robiť vlastné úpravy, nájdete viac položiek, ako sú hlavne alebo pažby, ktoré sú pripravené na voľné plávanie a stačí len zhodiť hlaveň. Prejdime si teda niekoľko ďalších výhod.

Nevýhody: Voľne plávajúca hlaveň nemá veľa nevýhod, ale niektoré predsa len existujú. Prejdime si niekoľko z nich, na ktoré sa podľa mňa treba pozrieť.

  • Medzi pažbou a hlavňou sa môžu usadiť drobné nečistoty a úlomky, ktoré môžu spôsobiť určitú nestálosť tým, že bránia hlavni sa voľne pohybovať v jej prirodzenom procese počas výstrelu.
  • Voľne plávajúci tenší profil hlavne môže byť špecifický pri výbere streliva, ktorým sa strieľa.

Existuje mnoho strelcov, najmä športových a statických strelcov, ktorí môžu potvrdiť presnosť voľne plávajúcej hlavne. Väčšina športových zbraní, ako aj PRS/platformy na streľbu na dlhé vzdialenosti majú z určitého dôvodu plávajúce hlavne. Pravdepodobne sa systém voľne plávajúcich hlavní časom veľmi nezmení, pokiaľ sa neobjaví nejaký nový drastický systém, ktorý by dôsledne prerazil, a ktorý by sa dal efektívne realizovať ako ten, ktorý máme teraz.

Problémy a ich riešenie

Na sociálnych sieťach a dokonca aj na strelnici sme videli množstvo fotografií, na ktorých niektorí strelci pri prvých výstreloch položili ruky na voľne plávajúcu hlaveň, čo môže byť príčinou niektorých problémov s presnosťou. Berte to do úvahy, keď budete nabudúce na strelnici alebo sa budete snažiť pomôcť kolegovi strelcovi s jeho streľbou. Príčinou môže byť aj kontakt prstov alebo palca, najmä ak ide o nových strelcov, ktorí si neuvedomujú, že vyvíjajú tlak na hlaveň v očakávaní výstrelu alebo spätného rázu. Skontrolujte, či v kanáli hlavne nie sú nejaké nečistoty alebo cudzie predmety, ktoré by mohli byť uložené medzi hlavňou a pažbou, a ktoré by mohli ovplyvniť prirodzený pohyb procesu výstrelu.

Niektorí z vás môžu, ale nemusia súhlasiť s tým, že voľne plávajúca hlaveň je konzistentnejšia a presnejšia ako neplávajúca hlaveň, nech už je váš názor na voľne plávajúce hlavne akýkoľvek, vždy je skvelé o tom diskutovať.

Celú ponuku zbraní s voľne plávajúcimi hlavňami nájdete na: Zbrane a strelivo