Talianske krásky FAIR z údolia brokovníc

Fabrica Armi Isidoro Rizzini (FAIR) je talianska firma, ktorá bola založená v roku 1971 a špecializuje sa na výrobu vysokokvalitných loveckých, športových brokovníc a zbraní s drážkovaným vývrtom. V procese výroby sa aplikujú najmodernejšie technické a mechanické inovácie, najnovšie technológie a materiály, ktoré sú výsledkom intenzívneho programu výskumu a vývoja. Všetky brokovnice F.A.I.R. sú vybavené kvalitnými pažbami, ktoré sú starostlivo vsadené a pripevnené k mechanickým častiam. Sortiment zahŕňa brokovnice od štandardných kusov ponúkajúcich vynikajúcu kvalitu za dobré ceny, až po vzácne brokovnice na zákazku s exkluzívnou povrchovou úpravou, mechanikou a rytinami. Zbrane firmy FAIR sú moderné, kvalitné a hlavne spoľahlivé.

Nová lovecká línia je rozdelená do troch radov: Kozlice, brokové dvojky a semi auto. Rada brokové kozlice obsahuje 7 skupín: LINCOLN GAME - PREMIER - SLX 600 - SLX 692 - XLIGHT - SLX 800 - JUBILEE. Brokové dvojky sa rozdeľujú do troch skupín: ISIDE, ISIDE PRESTIGE a ISIDE VINTAGE. Semi auto je zastúpená modelom SSX12. Ponuku dopĺňajú špeciálne modely GOOSE, SLUG a BATTUE. Brokovnice sa vyrábajú v rôznych kalibroch 12, 20, 28, 410.

Z loveckých brokovníc je zaujímavý model Fair XLIGHT Prestige, ktorý má pekný laserom vygravírovaný poľovnícky motív zo zlatými prvkami, pozlátenú selektívnu jednospúšť a krásne orechové drevo zakončené gumovou botkou pre nízky spätný ráz. Brokovnica je mimoriadne ľahká, za čo vďačí baskule, vyrobenej zo špeciálnej hliníkovej zliatiny ERGAL 55, ktorá má hmotnosť iba 2,6 kg. Na hornej hlavni je ventilovaná lišta, na ktorej je upevnená svetlovodná muška. Zbraň má selektívne vyhadzovače a meniteľné zahrdlenie Technichoke, vyrába sa v kalibri 12 a 20. Je to ľahká a kvalitná broková kozlica určená na celodenný lov.

Firma FAIR vyvinula nový rad športových brokovníc s veľkou starostlivosťou a pozornosťou. Výsledkom je séria mimoriadne presných a spoľahlivých športových brokovníc, od modelov MASTER. Sú určené pre začiatočníkov až po modely RACING alebo CARRERA určených pre strelcov, ktorí požadujú špičkové zbrane. Všetky súťažné zbrane spĺňajú rovnaké kritériá, a to, spoľahlivosť, ľahké mierenie a životnosť, majú ergonomické pažby, špeciálne navrhnuté a vyvinuté pre rôzne strelecké disciplíny. Všetky športové brokovnice FAIR sú vybavené systémom X-CONES - (mäkký kužeľ tlmiaci spätný ráz spájajúci hlaveň s komorou). Nová športová línia obsahuje štyri rôzne modely, a to: MASTER, SRL 802, CARRERA a RACING.

Športový špeciál FAIR Racing Sporting
Fair Racing Sporting sa dodáva v elegantnom uzamykateľnom plastovom kufri. Model s ergonomickou, laserom upravenou pažbou a nastaviteľnou lícnicou. Obidve hlavne sú ventilované a vyrábajú sa v kalibroch 12 a 20 s možnosťou použitia streliva s oceľovými brokmi, samozrejme nechýbajú vymeniteľné vonkajšie zahrdlenia Technichoke, ktoré sa dodávajú spolu so zbraňou. Racing má dobré dielenské spracovanie z kvalitných materiálov s dobrou povrchovou úpravou. Pozlátená spúšť odpaľuje čisto, rýchlo a bodovo je nastaviteľná. Na prvý dojem, zbraň pripadá trošku masívne, možno to bude hmotnosťou 3,6 kg. Je vyrobená zo špeciálnej ocele, má pevný uzamykací systém bez vôlí. Nová puška sa po vybalení z krabice "lámala" tak trošku ťažšie. Puška "ide dobre do pleca" je pohotová, mierenie je rýchle, pudové, streľba je príjemná a aj pri rýchlo opakovanej rane drží cieľ. Selektívne vyhadzovače pracujú na sto percent.

Guľové (kombinované) zbrane
Guľové (kombinované) zbrane, výrobný proces týchto zbraní je stále mimoriadne zložitý a väčšinou sa vykonáva ručne. Firma FAIR spolupracuje s technikmi, špecializovanými dodávateľmi a remeselníkmi na vývoji výrobných cyklov, vrátane nových, nastavovacích systémov, nových postupov zvárania hlavní a širšieho používania vymeniteľných komponentov. To firmu FAIR zaradilo medzi lídrov v tomto segmente na medzinárodnej úrovni. Tento rad obsahuje nasledujúce modely: express "SAFARI", kombinované zbrane "COMBI"; guľový dvojak "ISIDE SAFARI" a "K500" ľahkú, jednoranovú zlamovaciu guľovnicu so štíhlou líniou. Dôležitou vlastnosťou týchto modelov je voliteľná broková hlaveň s hladkým vývrtom.

Kombinovaná zbraň Fair Combi s hlavňami dlhými 63 cm.
Broková v kalibri 12/76 alebo 20/76 a guľová sa vyrába v kalibroch - 22 Hornet, 222Rem., 223Rem., 5,6x50 R, 6,5x55, 6,5x57 R, 7x57 R, 7x65 R, 308 Win., 30-06 Spring., 270 Win., 8x57 JRS, 9,3x74 R, 30 R Blaser. Hmotnosť je od 3,2kg pre kaliber 20. Hmotnosť 3,4 kg pre kaliber 12. Zbraň s kvalitnou pažbou bez lícnice z orechového dreva, s decentným poľovníckym gravírovaním na baskuli (hlava jeleňa a diviaka), je vybavená dvojspúšťou. Predná spúšť odpaľuje vrchnú brokovú hlaveň a zadná spúšť, ktorá je trošku tvrdšia bez napináčika, spodnú guľovú. Hlaveň má dobre čitateľné svetlovodné mieridlá. Cieľnik sa nachádza na predĺženej lište, ktorá má v zadnej časti 11 mm rybinu na upevnenie streleckej optiky. Je ideálna pre spoločné poľovačky na diviačiu zver, kde sa tvrdšia spúšť javí ako ideálne riešenie pre lov rýchlej a niekedy aj nebezpečnej zveri.

Zbrane Fair si môžete pozrieť, chytiť do ruky, vyskúšať, prípadne zakúpiť v sieti poľovníckych potrieb firmy IBO POĽOVNÍK, ktorá zastupuje firmu FAIR na Slovensku. Takže je si z čoho vyberať. Určite si vyberie každý poľovník tú svoju správnu zbraň. Či už brokovnicu, kombinovanú zbraň alebo guľovnicu podľa svojich potrieb a loveckých situácií, ako aj športový strelec, ktorý potrebuje brokový špeciál na tréningovú alebo závodnú streľbu. Tiež máte možnosť si vybrať zbraň, určenú na vrcholové medzinárodné súťaže. Ponuka firmy FAIR je veľká.

Ponuku zbraní značky FAIR nájdete na: Zbrane FAIR