Tichšie, presnejšie a komfortnejšie

Používanie tlmiča šetrí nielen sluch a uši vášho psa, ale zabraňuje aj nežiaducim účinkom streľby na okolie a predchádza zbytočnému stresu lovenej zveri. Na overenie účinnosti moderných tlmičov v praxi som na strelnici otestoval niekoľko prémiových modelov.

Napriek zjavným výhodám tlmičov ich česká legislatíva dlho považovala za vybavenie, ktoré nepatrí do rúk civilných strelcov. Situácia sa zmenila až novelou zákona o zbraniach a strelive účinnou od 1. februára 2021, ktorá ich sprístupnila všetkým držiteľom zbrojného preukazu. A ľady sa konečne pohli aj na Slovensku, kde bol novelizovaný zákon o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu. Od polovice októbra 2022 si tu môžu legálne zakúpiť tlmič hluku športovci (výlučne na použitie na strelniciach) aj poľovníci, pre ktorých podmienky upravuje zákon o poľovníctve.

Myslieť na svoje zdravie

Prečo by mali mať poľovníci z tejto správy radosť? Hlavne preto, že opakované výstrely bez ochranných pomôcok majú negatívny vplyv na vnútorné ucho. Malé a stredne závažné poškodenie sluchových nervov napraví proteín gama-actin, ale silný hluk zvyčajne spôsobí nezvratné poškodenie. Obzvlášť nebezpečná je rázová vlna vznikajúca pri výstrele, ktorá niekedy v krátkom čase vedie k tisícnásobnému zvýšeniu tlaku. Aj jednorazové vystavenie takejto rázovej vlne pri hladine hluku nad 140 dB môže spôsobiť trvalú stratu sluchu, pričom väčšina zbraní generuje 140 - 170 dB. Rôzne stupne poškodenia sluchu sú typické pre zbrojárske profesie a sú napríklad najčastejším služobným zranením vojnových veteránov.

Tieto súvislosti strelcom dlho unikali a len nedávno sa ochrana sluchu stala povinnou, aspoň na verejných strelniciach. Máva podobu pasívnych alebo aktívnych slúchadiel, ktoré však môžu znížiť vnímaný hluk v najlepšom prípade o 20-30 dB. Platí to aj pre tie najlepšie typy, hoci stále doplnené o penové zátky do uší. Najlepším riešením pre strelcov, ktorí pravidelne trénujú alebo lovia, je kombinácia slúchadiel, štuplov a tlmiča. Moderné tlmiče dokážu stlmiť hluk až o 50 % lepšie ako slúchadlá, t. j. o 30-45 dB. Zatiaľ čo so samotnými slúchadlami bude vnímaný hluk z výstrelu stále ľahko presahovať 120 dB (ekvivalent trúbenia auta z tesnej blízkosti), vyššie uvedená trojica pomôcok zníži záťaž na približne 100 dB (úroveň motora kosačky na trávu). V prípade mimoriadne výkonných zbraní je to jediný spôsob, ako znížiť hluk na znesiteľnú úroveň.

Túto skutočnosť si uvedomujú aj zástupcovia spoločností Merkel a Haenel, ktoré pôsobia v tradičnom centre nemeckej zbrojárskej výroby v Suhle a patria medzi najuznávanejších výrobcov loveckých pušiek na svete. Aby svojim zákazníkom ponúkli čo najlepšiu ochranu sluchu, spojili svoje sily s ďalšou legendou vo vývoji tlmičov pre svoje pušky: švajčiarskym výrobcom zbraní B&T.

Švajčiarsko-nemecká spolupráca

Spoločnosť, predtým známa ako Brügger&Thomet, je uznávaným menom vo svete strelných zbraní a taktického príslušenstva. Od svojho založenia v roku 1991 vyvíja a vyrába aj tlmiče, od ľahkých modelov pre vzduchové pušky až po tlmiče montované na polpalcové odstreľovačky. Strelci z pištolí, samopalov, útočných pušiek, snajperiek, guľometov a loveckých pušiek nájdu v sortimente B&T ten správny typ tlmiča.

Dizajnéri z Thunu v kantóne Bern dobre vedia, že vhodná konštrukcia tlmiča závisí od konkrétneho typu a kalibru zbrane. Dôležitým kritériom je aj spôsob, akým bude majiteľ príslušenstvo používať. Napríklad tlmič pre ľahký guľomet strieľajúci nábojmi musí mať inú konštrukciu a zloženie materiálu ako model pre loveckú pušku rovnakého kalibru, ktorú strelec zvyčajne použije na jeden presný výstrel. Okrem toho sa inžinieri musia vyrovnať so skutočnosťou, že tlmič hluku vždy predstavuje kompromis protichodných parametrov. Strelci by chceli čo najkompaktnejší a najľahší kus, ale redukcia zvuku si vyžaduje presný opak. Jeden z členov tímu B&T dodáva: "Bolo by ľahké vytvoriť dvojkilový tlmič o dĺžke 300 mm, ktorý by výrazne znížil hluk. Skutočnou výzvou je vymyslieť model s hmotnosťou 400 g a dĺžkou len 150 mm, ktorý zníži hluk rovnakým spôsobom."

Medzi ďalšie vlastnosti dobrého tlmiča patrí schopnosť znížiť spätný ráz, čo je dôležité najmä pri puškách s kratšou hlavňou. Je to preto, že nespálené častice prachu vytvárajú jasnú svetelnú stopu, ktorá spoľahlivo odhalí polohu strelca. V mnohých európskych krajinách je povolené nosiť prístroje na nočné videnie, čo viedlo k zvýšeniu popularity lovu za súmraku. Záblesk na ústí však môže používanie noktovízoru narušiť, a preto k slovu opäť prichádzajú tlmiče.

Tri skupiny kalibrov

S ohľadom na tieto špecifiká vyvinul tím B&T rad troch tlmičov, ktoré spoločnosti Haenel a Merkel zaradili do svojho portfólia v identickom dizajne. U Haenela dostali označenie JGR, druhá legenda Suhl ich nazýva HLX. Mali by pokryť potreby každého poľovníka s brokovnicou a Švajčiari nezabudli ani na záťažový test pušky, keď v kalibri .308 Win vystrelili 30 rán za sebou. Tlmič dokázal každú z nich umlčať bez toho, aby utrpeli poškodenie.

Najprv sa pozrime, čo majú všetky modely spoločné. Valcovité telo je vyrobené z hliníkovej zliatiny, ktorá mu dodáva odolnosť pri zachovaní relatívne príjemnej hmotnosti. Tlmiče sú kompatibilné s akoukoľvek hlavňou so závitom M15×1 a budú sa hodiť športovým strelcom. V snahe o vysokú účinnosť a dlhú životnosť sa inžinieri rozhodli vyhnúť konštrukcii s nárazovou vložkou z oceľovej vlny. Inšpirovali sa tlmičmi pre ozbrojené sily a zvolili takzvaný otvorený dizajn. Vnútro tlmiča preto obsahuje priečky v tvare hviezdy, ktoré ho rozdeľujú na niekoľko komôr. V strede každej priehradky je vyfrézovaný otvor pre projektil, takže projektil prechádza tlmičom bez kontaktu, čím sa minimalizuje jeho opotrebovanie. Diely v tvare hviezdy sú vyfrézované z hliníka a vyznačujú sa značnou robustnosťou.    

Jednotlivé modely sú určené pre malé, stredné alebo veľké puškové kalibre. Ako už názov napovedá, Haenel JGR 6.2 (alebo Merkel HLX 6.2) je zbraň pre majiteľa v kalibroch do 6,2 mm – ide o gulovnice komorované pre .222 Rem, .223 Rem. či .243 Win. Tlmič má hmotnosť 450 g, meria 200 mm a oba tieto parametre sú identické s verziou JGR/HLX .30 pre 6,5×55 SE, 7×64, 7 mm Rem Mag, .270 Win, .30-06, .308 Win, 6,5 Creedmoor .300 Win Mag. Najväčší model JGR/HLX 9.3 narástol na 240 mm a hmotnosť 630 g. Nie je to prekvapujúce, keďže inžinieri spoločnosti B&T ju navrhli pre výkonné náboje 8×57 IS, .338 Win Mag a 9,3×62 mm. Všetky varianty majú priemer 49,5 mm. Zatiaľ čo prvé dva modely zväčšia naskrutkovaním dĺžku hlavne len o 147 mm u najväčšieho variantu o 187 mm.

Spokojné uši a rameno

Počas testu som mal možnosť otestovať Haenel JGR .30 na opakovacej puške Jaeger NXT od toho istého výrobcu v kalibri .30-06 Springfield a na španielskej Bergare B14 v kalibri .308 Win. Tlmič Merkel HLX 9.3 som namontoval na prémiovú krásku Merkel RX Helix v kalibri 8×57 IS. Išlo o verziu Speedster, ktorá má okrem iného ergonomicky tvarovanú pažbu s výškovo nastaviteľnou lícnicou.

Matné čierne nemecké tlmiče nevrhajú nežiaduce odlesky a už na prvý pohľad sú solídne vyrobené. V mieste uchopenia ich výrobca vybavil veľkými drážkami, takže ich môžete naskrutkovať na závit aj so skrehnutými rukami alebo v rukaviciach. Pri oficiálnych testoch sa im podarilo znížiť hluk spôsobený výstrelom o 32,7 dB. Viac ma zaujímal pocitový dopad, takže môj test bol jednoduchý. Najprv som vystrelil plný zásobník z prvej zbrane so slúchadlami na hlave a bez tlmiča. Potom som nainštaloval tlmič a zopakoval rovnakú porciu výstrelov. Tento postup som vykonal postupne pre všetky tri pušky, pričom terč bol na 40 m pre menšie kalibre a na 60 m pre najväčší kaliber.

Porovnanie celkového dojmu zo streľby ma príjemne prekvapilo. Zníženie hluku bolo vo všetkých prípadoch naozaj výrazné - namiesto klasického výstrelu som v slúchadlách zaznamenal vyšší zvuk „kovového“ charakteru, ktorý pripomínal skôr úder tyče o plech. Pri strelive .308 Win som sa dokonca rozhodol pred jedným výstrelom s tlmičom zložiť slúchadlá - a napriek tomu som v ušiach nepocítil ani náznak bolesti.

Ešte väčší dojem na mňa urobil upokojujúci spätný ráz. Aj keď som používal zbrane s rôznymi dĺžkami hlavní a typmi pažieb (čo všetko ovplyvňuje vnímanie "spätného rázu"), kopance boli pri všetkých zbraniach oveľa menej výrazné - namiesto klasického úderu pažbou to bol pomalší, plynulejší pohyb. Okrem menšej únavy mi to umožnilo aj presnejšiu streľbu, pretože menší spätný ráz mi umožnil udržať puškohľad na cieli aj tesne po výstrele.

Robustné riešenia

Niektorých strelcov môže prekvapiť relatívne vyššia hmotnosť tlmičov JGR a HLX. Nie je to však tragédia a osobne považujem ich robustnejšiu konštrukciu za výhodu - pár gramov navyše znamená vyššiu účinnosť a odolnosť. A dodáva tlmiču ďalšiu pozitívnu vlastnosť: vďaka väčšiemu množstvu materiálu sa pri opakovaných výstreloch menej zahrieva. Zatiaľ čo ľahší typ A-TEC po troch výstreloch kvôli horúcemu telu neodmontujete a musíte chvíľu počkať, pri modeloch Merkel a Haenel sa mi to nestalo ani po piatich výstreloch za sebou.

V porovnaní s niektorými konkurenčnými tlmičmi ma tie švajčiarsko-nemecké prekvapili ďalšou vlastnosťou. Vzhľadom na zmenu dĺžky hlavne a ťažiska pušky nie je nezvyčajné, že strely po inštalácii tlmiča letia do inej časti cieľa ako pred ním. Strelec si musí zvyknúť na zmenu a mieriť podľa toho, či je tlmič práve zapnutý alebo nie. V prípade HLX a JGR bol rozdiel vo výsledku taký minimálny, že sa oň nemusíte obávať pri streľbe na bežných strelniciach.

Ak dávate prednosť priamo značke B&T, môžete siahnuť po švajčiarskom tlmiči StarLite. Tento špecializovaný model pre poľovníkov bol vytvorený na základe požiadavky na čo najkratší, ale najúčinnejší tlmič. Pri jeho vývoji použili konštruktéri technológiu, ktorá sa osvedčila v tlmiči Rotex určenom pre vojenské útočné pušky - len v snahe znížiť hmotnosť a cenu použili iné materiály. Výsledkom je tlmič s dĺžkou 180 mm, hmotnosťou 510 g a priemerom 50 mm. Hlavný prínos Starlite však spočíva v jeho variabilite použitia. Na rozdiel od tlmičov Merkel/Haenel ide o predsadený typ, ktorý nie je prevlečený cez ústie hlavne. To vzhľadom na kompaktné rozmery neprekáža - a čo je najdôležitejšie, tlmič si môžete objednať s vymeniteľným maticovým adaptérom, ktorý zodpovedá závitu na hlavni vašej pušky. Ak vlastníte niekoľko pušiek kalibru do 7,62 mm (Starlite si poradí s nábojmi .300 Win Mag), stačí vám kúpiť len jeden tlmič a niekoľko matíc. K dispozícii sú napríklad adaptéry pre závity M10, M14-M18 alebo 5/8"×24 UNEF.

A ako funguje B&T Starlite v praxi? Pri oficiálnom tlmení 35 dB som zistil, že celkové dojmy zo streľby sú takmer identické s Haenel a Merkel tlmičmi. S jednou výnimkou, pretože "švajčiar" sa pri opakovaných záberoch trochu viac zahrieva.

Nezanedbať správnu starostlivosť

Na záver by strelci používajúci tlmič nemali zabúdať na starostlivejšiu údržbu svojej pušky. Dôvodom je, že komory v moderných tlmičoch zabraňujú cirkulácii plynov, takže sa v nich zráža vzdušná vlhkosť a hlaveň je náchylnejšia na koróziu. Niekedy stačí nechať pušku po poľovačke s upevneným tlmičom cez noc a ráno vás môže čakať nepríjemné prekvapenie v podobe hrdze. To sa z času na čas objaví, aj keď pušku s tlmičom uložíte bez toho, aby ste z nej najprv strieľali.

Riešenie je našťastie jednoduché. Aj stredne dlhá hlaveň vás prinúti odskrutkovať tlmič po akcii, pretože puška by sa s ním nezmestila do puzdra. Ak z nejakého dôvodu potrebujete skladovať zbraň s namontovaným tlmičom, nechajte aspoň otvorený záver - vytvorí sa tak "komínový" efekt a vzduch bude prúdiť cez vývrt. Z toho istého dôvodu by ste mali vybratý tlmič skladovať vo vodorovnej polohe - neupcháte tak ani jeden koniec tlmiča.

Niektoré modely môže majiteľ rozobrať a mechanicky vyčistiť; v prípade vyššie opísaných modelov B&T, Merkel a Haenel to výrobcovia z bezpečnostných dôvodov zakazujú. Napriek tomu existuje jednoduchá alternatíva. Stačí si kúpiť tekutý čistič nárazov Ballistol, utesniť jeden koniec tlmiča a naliať tekutinu dovnútra na 2 hodiny. Povrchovo aktívne látky za ten čas rozpustia zvyšky dohorievania a karbónové usadeniny. Ak tlmič používate naozaj intenzívne, pred aplikáciou zahrejte Ballistol na 40 °C a nechajte ho pôsobiť 4 hodiny.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Celú ponuku tlmičov nájdete na: Tlmiče na športové a lovecké zbrane