Univerzálny pracant do vrecka

Keď sa povie "multitool", väčšina z nás si predstaví kliešte s náradím. Nie každému sa však chce so sebou vláčiť ťažký nástroj, u ktorého časť funkcií využije len vo vyložene núdzových prípadoch. Preto americká spoločnosť Gerber prišla s kompaktným multifunkčným nožom Armbar Drive, ktorý vyrieši väčšinu každodenných situácií v prírode i meste.

Oregonský tím konštruktérov značky Gerber už nejakú dobu dáva najavo, že toho vie viac, než "len" vymyslené outdoorové či poľovnícke nože. Dokladom môže byť práve Armbar, ktorý pred nich postavil náročnú úlohu: vtesnať veľa užitočných funkcií do minimalistického balenia. Rozmerová požiadavka sa podarila splniť už na prvý pohľad - zatvorený nôž meria na dĺžku len 90 mm a prierez jeho profilu činí 17 × 17 mm, takže sa zmestí naozaj do akéhokoľvek vrecka. Vzhľadom k hmotnosti 90 g o ňom navyše nebudete ani vedieť. Ďalej zaujme Armbar Drive futuristickým dizajnom, ktorý kombinuje ergonomicky vykrojené prvky z nerezovej ocele a črienku v modrom, oranžovom alebo onyx prevedení z eloxovaného hliníka. Výsledkom je nielen nevtieravý vzhľad, ale aj ľahká dostupnosť jednotlivých vychytávok.


Nôž aj skrutkovač

Výrobca prezentuje Armbar ako užitočnú pomôcku pre domácich majstrov, ktorá v sebe okrem klasického noža ukrýva šesť ďalších nástrojov. Zatiaľčo niektoré majú hodvábne matné prevedenie a nevytvárajú teda nežiadúce odlesky, iné sa môžu navyše pochváliť povrchovou úpravou stonewash. Čo všetko sa američanom podarilo do "náradia" vtesnať?

Čepeľ noža s dĺžkou 70 mm má rovné 65 mm ostrie. Vďaka lichobežníkovému otvoru pre palec a spoľahlivo fungujúcej poistke typu linerlock, ju zvládnete otvoriť aj zatvoriť jednou rukou. K bezpečnej manipulácii prispieva tiež protišmyková štruktúra alumíniovej črienky (áno, naozaj len jednej - na druhej strane tela totiž nájdete oceľový kryt ostria s odľahčovacími výrezmi). Čepeľ pozostáva z nerezovej ocele 420HC s tvrdosťou asi 58 HRC, ktorá sa radí medzi martenzitické materiály so stredným obsahom uhlíku. Medzi jej výhody, ktoré oceníte hlavne v teréne, patrí dobrá stabilita ostria aj ľahké brúsenie. U ocelí však vždy platí "niečo za niečo", takže počítajte s trochu nižšou odolnosťou voči opotrebovaniu a korózii.


Druhým najväčším nástrojom je skrutkovač, respektíve výklopný nadstavec na bity. Ku Gerbru dostanete jeden obojstranný čierny bit s plochým aj krížovým skrutkovačom, ktorý však nie je problém dokúpiť od ľubovoľného výrobcu. Vo vnútri nadstavca sa nachádza vlepený magnet, vďaka ktorému nasadený bit určite nestratíte. Pod samotným nástrojom dokonca nájdete miniatúrny priestor, do ktorého je možné náhradné bity uložiť a mať ich tak stále pri sebe. S vyklopeným skrutkovačom má Armbar Drive dĺžku 150 mm a ľahko sa s ním manipuluje. Trochu len schádza poistka, podobná tej nožovej - bez nej si musíte dávať pozor, aby sa vám skrutkovač pri vynaložení väčšej sily nesklopil. 

Bezpečné nožnice

Ďalšie dve pomôcky vyklopíte z tela pomocnými výstupkami, s ktorými sa mi pracovalo lepšie ako s nehetníkmi, typickými pre švajčiarske multifunkčné nože. Ide o sídlo s ostrým skoseným hrotom a nožnicami, ktoré sa podobajú tým, zo spomínaných Victorinox, lenže v skutočnosti sú podstatne sofistikovanejšie. Keď nožničky vyklopíte z tela švajčiarskeho noža, sú ihneď roztvorené a pri troche neopatrnosti sa o ne môžete porezať. To u Gerbru nehrozí - jedno rameno je totiž otočí o 180 °, takže materiál ramien bezpečne prekrýva obe ostria. Ide o praktickú vychytávku, na ktorú si však musíte chvíľku zvykať - aj ja som sa niekoľkokrát bezmyšlienkovite pokúsil nožnice vrátiť do tela Multitool v ich pracovnej polohe.


Zvyšné tri nástroje spojil výrobca do jediného oceľového prvku, umiestneného na konci Armbar-u. Zdrsnené zakončenie má fungovať ako núdzové kladivko (respektíve úderová plocha). Po jej vyklopení palcom sa ukáže robustný otvárač fliaš. Jeho dlhší výstupok potom poslúži taktiež v úlohe páčidla.

Ako prvý som sa podrobil testu samotného zatvárania. Cez subtílnu veľkosť a hranolový prierez tela sedí v dlani pevne a môžete teda vynaložiť hrubšiu silu pri krájaní či sekaní. List kancelárskeho papiera preťal nabrúsenou čepeľou bez výraznejších otrepov, pri príprave desiaty dokázal aj mäkkú paradajku precízne nakrájať na takmer priesvitné plátky. Ostrie sa nezľaklo ani  dreva s hrúbkou 0,5-1 cm, na ktorých koncoch som s Gerber za niekoľko minút vytvoril súmernú špicu. Jediná výčitka smeruje k faktu, že povrchová úprava stonewash získáva pri práci s drevom pomerne rýchlo stopy opotrebovania. 


Pre opravu bicykla či zbrane

Podobne dobre sa mi pracovalo s nožnicami, ktoré si poradili s kartónmi rôznych veľkostí, lepiacou páskou, náplasťami aj húževnatým plastovým vrecúškom armádnej potravinovej dávky MRE (Meal, Ready-to-Eat). Na pohodlné použitie napomáha pružinka aj rozšírená plôška na konci ramena, vďaka ktorej si neprivodíte otlak na palci.

Otvárač je široký a umožní vám poriadne zabrať, takže odzátkovánie fľaše so životodárnou tekutinou predstavovalo dilemu krátkeho momentu. Nesklamalo ma ani šidlo, s ktorým som krúživým pohybom urobil pravidelný otvor do plastového viečka, koženého remeňa alebo bezpečnostného pásu vyradeného auta. Okrem dierovania ho môžete použiť tiež ako náhradu škrkacieho pliešku – iskry som s ním bez väčšej námahy vykresal z horčíkového iferroceriového kresadla. Tým vzrastá hodnota Armbar ako nástroja pre prežitie, vhodného napríklad do krabičky poslednej záchrany alebo evakuačnej batožiny.


Skrutkovač poslúži pri základnej oprave bicykla alebo rozrobení či nastavení zbrane. Nebol problém s ním demontovať črienky pištole, ani odskrutkovať lúčik vzduchovky a nastaviť odpor jej spúšte. Po dokúpení sady ďalších bitov sa z neho stane výnimočný nástroj, ktorým sa môže pochváliť iba máloktorý multitool, takto kompaktnej veľkosti. Najväčšie pochybnosti u mňa od začiatku vzbudzovalo núdzové "kladivko". Do mäkšej dosky som s ním tenký, centimetrový klinec síce zatĺcť dokázal, ale priznávam, že kombináciu tvrdšieho dreva a silnejšieho klinca už som netestoval - na to sa podľa mňa vreckový multitool skrátka nehodí. S páčidlom, ktoré vlastne tvorí súčasť otvárača, som potom skúsil klinec z lopárika opäť dostať. Šlo to pomerne tuho a dosť som sa zapotil, takže by som uprednostnil klasické kliešte. 

Zrátané a podčiarknuté

Aký je teda konečný verdikt? Cez drobné nezrovnalosti u posledných dvoch nástrojov hodnotím Gerber Armbar Drive ako šikovného pomocníka. Hoci pôsobí drobne, ide o plnohodnotný multitool na trek, cyklovýlety, či táborenie. Okrem toho, ho využijete aj v úlohe vreckového EDC zatváraciaho noža pre bežné nosenie. V tejto úlohe by som ocenil očko pre prevlečenie paracordu alebo klipu pre zavesenie na tašku, lenže ani jedno na Gerbri nenájdete. Na tele Multitool nechýba aspoň dvojica guľatých otvorov, ktorých vzdialenosť vám umožňuje priskrutkovať k Armbar-u niektorú zo spôn od výrobcov nožového príslušenstva. Dodajme, že okrem modelu Drive ponúka Gerber tiež variantu Cork, ktorú ocenia najmä milovníci stolovania v prírode - zahŕňa totiž vývrtku, otvárač na konzervy alebo nôž na fólie.

Autor: Miroslav Mašek - časopis Přežít

Multifunkčné náradie Gerber ArmBar Drive nájdete na: Multifunkčné náradie ArmBar Drive